| Autor |
Zpráva |
Evicka
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 08:55
- Nahlásit
Nedá mi to napsat pro všechny majitele psů, svůj dnešní příběh k zamyšlení. Prosím, aby si jej přečetlo co nejvíc lidí a popřemýšleli o svém vztahu k přírodě a o své vlastní zodpovědnosti vůči přírodě.
Dnes ráno jsem jako obvykle venčila polovinu domácích psů. Byly to tři feny, které jsem prostě pustila po zahradě . Najednou Zina začala hlásit, přidala se k ní malá Nulis. Chovaly se podivně a bylo mi jasné, že nahoře u nových kotců něco je. Opatrně jsem se tam šla kouknout a viděla jsem tmavou siluetu a své tři dorážející psy. Odvolala jsem je, zavřela domů, vzala baterku a šla se tam opatrně podívat. Na zemi, pod střechou, kde není sníh ležela srna. Ani se nepohla, jen na mě koukala svýma očima. Okamžitě jsem letěla vzbudit svého muže. K srně jsme se přiblížili, hodili na ni plachtu, zvedli ji, vůbec se nebránila a odnesli jsme ji do sklepa, tam položili na koberec, přikryli ji. Byla hubená, totálně promrzlá a totálně apatická. Rychle jsem uvařila heřmánkový čaj a pak už spěchala do práce. Jak se jen ta nebohá srna dostala až k nám na zahradu, přes několikeré ploty, v poměrně husté zástavbě. Večer tam nebyla, dostala se tam někdy v noci. Tipuji to na psa, který ji uštval a ona v zoufalství přeskočila ploty a zůstala vyčerpáním ležet u nás. Na naši zahradu se opováží jen málokterý pes, takže tam už byla v relativním bezpečí. Chceme ji moc, moc zachránit, ale asi to nebude možné. Je v příliš špatném zdravotním stavu. Veterinář radí med, kvalitní seno, jablka, heřmánek. Když ji nezabije vyčerpání, tak ji zabije stres. Brečela jsem jako malá holka. Máme tu smůlu, že vždycky když zachráníme nějaké zvíře, tak už je v tak špatném stavu, že nám umře. Co mám dělat. Je příliš velká zima, příliš sněhu, příliš mnoho lidí a psů, kteří svou nezodpovědností působí škody. V tomto období budou tahle zvířata umírat jako na běžícím pásu. A nejen choulostivější srnčí zvěř, ale i vysoká, kterou hned tak něco nepoloží. Lidi, prosím vás, mějte soucit, pochopení. Zodpovězte si to potom před vlastním svědomím, protože není nic strašnějšího než se dívat na tak krásné zvíře, jak mu hasne jas v jeho nádherných očích a jak umírá. Napíšu, co s ní bude dál. Pochybuji, že se nám ji podaří zachránit.
|
amy
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 09:00
- Nahlásit
Moc držím palce
|
viky
|
# Zasláno: 11 Led 2006 09:05
- Nahlásit
Drzim palce at to dobre dopadne, zkus do caje pridavat hroznovy cukr, na posileni organismu je vyborny.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 09:08
- Nahlásit
Evicka
No, beruška malá. Jen ať se zbytečně netrápí, jestli jí nebude pomoci.
|
Nahoda
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 09:09
- Nahlásit
Evicko, po přečtení Tvého příběhu mám husí kůži a slzy v očích. Držím pěsti aby se Ti povedlo srnku zachránit.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 09:10
- Nahlásit
Vždycky chceme dát všemu šanci. Zabít ji by možná bylo nejhumánější, ale každý tvor má právo na život a vyšší moc rozhodoje o tom, co bude a nebude žít. Nejsme Bozi, jsme jen lidi, musíme to zkusit.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 09:20
- Nahlásit
To je moc smutné. Doufám, že si to přečtou a zamyslí se nad tím všichni ti, co pořád argumentují, že jejich pes srnu nedohoní a tak může klidně v zimě volně běhat po lese.
|
peta
|
# Zasláno: 11 Led 2006 09:25
- Nahlásit
nemuzete preci tvrdit s takovou jistotou, ze to byl pes.
|
Meta
|
# Zasláno: 11 Led 2006 09:26
- Nahlásit
Evičko, moje mamka byla zemědělský technik, takže poraněných zvířat se k nám dostalo taky hodně, obzvlášť na jaře nebo při žních, ale divoké zvíře přes veškerou snahu nejčastěji umře, právě z důvodu stresu. Vždycky to člověk obrečí. Ale každý, kdo má rád zvířata, se tomu nevyhne...To není vaša smůla, tak to zkrátka chodí a nedá se tomu zabránit.
To bychom se museli zavřít do zdí paneláku a nic živého k sobě nepustit. Ať to dopadne jak chce, aspoň jsi se pokusila pomoci!!!
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 09:27
- Nahlásit
peta
no dovolim si tvrdit, ze krecek srnu neuzene ....
Evicka
drzim palce, at se zotavi a mate potom radost z jejiho vypusteni zpet do prirody
|
peta
|
# Zasláno: 11 Led 2006 09:29
- Nahlásit
Jirikovo
jo krecek ne, ale videl jsem srnu panicky utikat pred lidma, mohli to byt pytlaci nebo jenom proste nekdo delal v lese bordel.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 09:39
- Nahlásit
Tak něco podobného jsme zažili, když jsem ještě bydlela u rodičů. Chodívali jsme venčit kolem takové opuštěné zpustlé zahrady, hned vedle lesa. Byla tam díra v plotě a naši pesani byli zvyklí, že dírou vždycky prolezli a šli se podívat, co je tam nového..no a jednou tam taky takhle vlezli a najednou začali šíleně ječet a štěkat, tak děda neváhal, přelezl plot a rychle za nima. No a tam ležela poraněná srnka, měla pokousanou nohu (aspoň si myslím, že to bylo pokousané...) a ti naši hajzlíci na ni samozřejmě doráželi. Asi se tam chudinka, chtěla taky schovat. Naši psi byli okamžitě uvázaní a srnka odnesená domů do kůlny, kde jsme ji uložili na staré hadry a okamžitě volali známého myslivce. Přijel hned, ale bohužel, usoudil, že už jí není pomoci, že se trápí, tak si ji odvezl a picl.
|
arsiela
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 09:53
- Nahlásit
Bohužel šance na záchranu je malá,mám s tím zkušenosti až moc.Pokud tam ležela v noci,tak chytne s největší pravděpodobností během chvíle zápal plic,kort dnešní noc byla hodně studená.No každopádně to zkuste,teplo,klid,hodně energie-med,glukopur,čaj.Uvidíte.Pokud se postaví na nohy bude aspoň kapku vyhráno.Možná by ji vet mohl nechat vykapat glukózu do žíly na veterině,nebo pokud byste ji udrželi v klidu tak i u Vás doma.Jenže většinou moc zkušeností s léčbou zvěře není.Takže nevím.Ale našemu srnčeti něco do žíly dával.Bohužel dostalo sepsi do rány(amputovaná noha) a museli jsme ho nechat uspat.
|
bord
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:24
- Nahlásit
Evicka
Držím palce,umím si představit jak je na ni smutný pohled.
Jeden dotaz,,mimo mísu" - vím,že jsi to tu už mockrát psala,ale nějak se mi to nevybavuje,má smysl dávat ke krmelci jablka a zeleninu i když to přemrzne??(myslím tím,když jdeme do lesa odpol. a leží to tam přes noc) díky
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:35
- Nahlásit
Před člověkem zvíře uteče do bezpečné vzdálenosti, tj. relativně jen kousek. Před psem je to myslím trochu něco jiného, ten ji sakra daleko prožene. Před lidmi zvěř uteče nikoliv ovšem panicky, nebezpečí od člověka je pro ni relativně malé (pokud je neozbrojen). Pes je vybaven pro tyto účely nesrovnatelně lépe a navíc mu chybí to, co lidi dělá lidmi a zvířata zvířaty, tj. cílené myšlení, řec, vyšší nerv. soustava.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 10:43
- Nahlásit
Evicka
Moc, moc, moc drzime palce, aby sa to podarilo! Dufam, ze pri precitani sa zamyslia ti, ktorych pes po zvieratach vyraza.
Ja mam stastie, my sme sa s mojim pozerali na srnku zo vzdialenosti asi 40m a s velkym zaujmom, ale bez absolutnej potreby nahanat alebo co i len zblizka obzriet. Nastastie. Ked nas zvetrila, venovala nam pohlad a odbehla. Az potom si Hugo isiel pocuchat, co za divneho psa to tam stalo
|
viky
|
# Zasláno: 11 Led 2006 10:45
- Nahlásit
No pravda, nevim jestli pytlak za srnou pobezi, ale u nas se ted rozmohl trend PETARDY. Jak uz jsem psala, pole, lesy a lesiky mame hned za barakama. Kdyz si mladeznici nakoupili petardy a strilely pred bytovkama, tak je rodice ( misto aby jim dali pres drzky a petardy sebrali ) poslali strilet jinam. Kam myslite ze si deticky ted chodi s timto hrat ? Srnky, bazanti a i tech par zajicku co u nas jeste zbylo zdrhaji z lesiku a poli smerem do dediny nebo pres silnic na jina pole do jinych lesu. Takze kdyz vydesene nepobihaji kolem neseho, tak je neco prejede. No a tem spratkum i jejich rodicum je to jedno.
Takze ja bych se nedivila nicemu.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 11:03 - Změnil/a: monika
- Nahlásit
My zažili něco podobného dvě zimy zpátky.Chodily nám na zahradu srny a tak jsme je začali krmit.Vozila jsem jim seno od babičky,vyloupané fazolové lusky, jmelí,ovoce prostě co kdo dal.Na jaře přestaly chodit na zahradu, jen se držely v dálce.Lonskou zimu se vrátily a my je zase krmili.Už ke konci zimy jednu srazil vlak, který nám projíždí přes zahradu.Viditelné zranění neměla, jen se třásla a byla zřejmě v šoku.Zavolali jsme veterináře a ten nám řekl, že jí nic není,ale vypustit ji prý nemůžeme.Jelikož nemáme oplocenou zahradu,tak jsem strávila celý další den sháněním myslivce, který by si ji vzal k sobě.Každý nás poslal do háje a jeden se nabídl, že by si ji vzal a zabil.Nakonec zůstala u nás v garáži za tři dny byla fit.Na konci léta se na zahradě objevila srna i s mladým.Nevím jestli to byla ona,ale byla to nádhera.Letošní zimu jsou tady zase a já zase krmím a krmím.Ted je to jenom težší o to, že máme tu dogu a ta řádí doma jako šílená, když je venku vidí.S něma to ale ani nehne.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 12:55
- Nahlásit
Jinak na poledne se tady stavil manžel. Trošku se prohřála a snědla nějaký med, vypila ze stříkačky nějaý ten heřmánkový odvar a reaguje. Už prý zvedla hlavu, trochu se jí vyčistilo bělmo, tak uvidíme. Pořád to ještě nemusí nic znamenat.
Jinak Moniko, že je to nádhera mít takový kus přírody na dosah ruky, vidět je v přirozeném prostředí, že máš dobrý pocit a jsi šťastná. To je člověk potom ochoten udělat i nějakou tu oběť a shánět pro ně něco dobrého k snědku. Jinak to, že potraviny zmrznou, myšleno např. jablka nevadí. Horčí je, když jsou zapařená, plesnivá či jinak znehodnocená. Na to je srnčí zvěř zvláště citlivá a končí s otravami toxiny , které se v takové znehodnocené stravě vytvářejí. Proto je lepší krmit častěji a v menších dávkách, než navalit kvantum potravy najednou.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:09
- Nahlásit
Evicka
co bude dál?? Když bude mít štěstí,tak to přežije,jinak bronchopneumonie a konec.Nemůžete jí vykrýt antibiotikama? Pokud je zaparazitovaná a i jinak oslabená,nemá šanci to prodejchat.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:12
- Nahlásit
Evicka
Hlavně jí polohuj,nenech jí ležet na jednom boku,každý dvě hodiny se musí přeložit,nebo bude mít překrvenou půlku plic a i blbě prodejchanou,a do toho se jí chytí zánět.
Dolejvat tekutiny a pámbu třeba dá....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:14
- Nahlásit
Evicka
jak vůbec zvládne divoký tvor to,že s ním člověk manipuluje a má ho v uzavřeném prostoru????
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Led 2006 13:16
- Nahlásit
Zodpovězte si to potom před vlastním svědomím, protože není nic strašnějšího než se dívat na tak krásné zvíře, jak mu hasne jas v jeho nádherných očích a jak umírá.
takhle umírá i každé zastřelené zvíře
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:19
- Nahlásit
Anonymní
omyl,to jsi toho v životě moc neviděl.Umírat na bronchopneumonii a dechovou nedostatečnost a vyčerpání v horečkách je něco jiného,než padnout v šoku ze zásahu střelnou zbraní na správné místo.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:20
- Nahlásit
Sali
my z toho měli taky strach jak to bude snášet.byla ale tak vděčná, že byla v pohodě.my se jí ale taky zbytečně nedotýkali jen to co jsme museli.pak jsme prostě otevřeli dvěře a ona utekla.Evicka
přistěhovali jsme se z města do domu a máme to fakt supr.jen ten plot chybí,ale mám ho slíbený tak snad na jaře.na zahradě ani nic nepěstuju,jednak kvůli dogině a jednak by mi to sežraly právě zvířata z lesa.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:33
- Nahlásit
Evička
to by mohlo být dobré znamení, věřím že se z toho dostane. Důležitý je, že má chuť k jídlu.
Ale pes to být nemusel, mohla to být petarda, cokoliv jiného co ji vyděsilo.
Moc přeju ať to dobře dopadne
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:39
- Nahlásit
handula
Ja si bohuzel taky myslim ze to byl pes pokud se divoky dusevne zdravy zvire jednorazove vydesi bezi kus a pak se zastavi a rozhlizi se neplytva silami. Na to aby ji neco donutilo bezet do vycerpani musela bojovat o zivot celou dobu behu to ji muselo neco honit a pes je nejpravdepodobnejsi.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 13:45
- Nahlásit
Ja muzu za sebe rict, ze samozrejme krasnym srncim ocim preji uzdraveni. A neda mi to - vcera jsem vyrazila na vychandu s terierkou do poli. Jak uz zver zcela zvlada, stejne jsem si ji po dloooouuuhy dobe pro jistotu cvakla na nasi oblibenou snuru. Potkaly jsme spoustu zajicu a srnek, sice to s ni cloumalo, preci jen na snehu je zver mnohem lakavejsi, ale nevyrazila ani za zajicem, ktery ji vybehnul 3m od cumaku.
Ale - jak si tak stradujem po poli - najednou v dalce vidim, ze tam cosi lita a vyslovene stve zver. A oni to byli dva ratlici stredni velikosti, zrejme nejakemu vesnicanovi vzali roha... A kdyz nas zblejskli, sli se podivat na nas. No, myslim, ze ten randal, co jsem spustila ja i fenka je totalne vydesili a v minute prchali smer neurcity domov a po zajicich uz ani nestekli.
Proc to pisu? Clovek, ktery chape, ze zver to nema jednoduchy, si psa v tuhle dobu fakt ohlida a je zodpovedny. A nejaky magor necha svoje ratafaky litat po poli x hodin - a pak chudak zver...
|
monika
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2006 14:27
- Nahlásit
No my máme souseda, který má dvě feny (jedna NO a druhá ČSV).Jsou to postrach okolí.Absolutně neposlouchají, utíkají z kotce (není zabezpečnený)a ze zahrady (chybí kus plotu).Nejednou prohnaly cyklistu nebo starší turisty, kteří chodí kolem nás na hory a taky jsem je viděla párkrát honit zvěř.Když jsem na to upozornila majitele tak mi bylo řečeno, ať si loví, že to jsou šelmy.Pán je myslivec a taky si rád střelí.Když kousek od nás vlak přejel srnu a ona ještě dodýchávala tak ji nechal roztrhat těma fenama.Pak si ji vzal a uvařil jim to maso.Hnus, je mi z nich nanic ale nic s tím nikdo nenadělá.Hlásilo se to už a nikdo s tím nechce nic mít.Nám lítají po zahradě a já nemůžu svoje pesy ani na chvíli nechat bez dozoru.Naštěstí když na ně zařvu tak se stáhnou,ale někdy mám fakt strach.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Led 2006 14:32
- Nahlásit
tak co viky, k tomu se nevyjadris co ? Kdo vi jestli to nebyl ten tvuj cokl zrovna. Ted aby chudaka srnu zastrelili.
|