Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / TRESTY
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Niko
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 13:37
- Nahlásit

Jaký máte názor na trestání psů??? Např. plácnutí novinami přes prdelku, občasné plácnutí rukou, chytnutí za kůži na krku,... Nebo netrestat vůbec a jen ignorovat???

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 13:43
- Nahlásit

Záleží na plemeni a na povaze jedince, jestli je to tvrďák, nebo poserka... Myslím, že radit v tomto po netu by nebylo zodpovědné.
Já své psy (LR) v 99% případech trestám jen slovním hromobitím, "vrčením" , nejhorším trestem je vyškubání za kůži na zátylku, ale k tomu už dojde hodně zřídka. Většinou se nějak domluvíme

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 13:48
- Nahlásit

Niko
Tohle fakt nejde zodpovedne probrat prez net. Na jednoho psa se staci "krive podivat" a s jinym se musis "poprat" na tvrdo. vcele skale mezitim.

Niko
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 13:56
- Nahlásit

Já vím, ale chtěla jsem vědět, co by se za trest nemělo vůbec praktikovat----četla jsem, že když se štěndo plácne např. rukou, tak si pák může vypěstovat k člověku bázlivost a bát se i pohlazení. Nebo škubnutí za kůži se prý také nemá dělat, protože to má pes ještě z dřívějších dob zafixované jako usmrcování kořisti a tak se bude bát, že ho chcete zabít. Nevím, co je pravda a co ne a tak jsem chtěla váš názor. Co dělat, když štěně blázní jak pominuté s polštářem a vy na něj už po desáté křičíte FUJ! a ono nic?????

jana33
# Zasláno: 22 Srp 2005 13:59
- Nahlásit

Myslím,že vyškubání za kůži na zátylku je jeden z nejúčinějších trestů, především u štěňat. Ale opravdu platí,že na každého se může jinak. Na mého LR většinou stačí zvýšit hlas nebo dupnout, s křížence teriéra musím vyvěsit do vzduchu,pořádně s ním zacloumat a prásknout s ním o zem, jinak by z toho měl prdel

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:10
- Nahlásit

Niko
K tomu polštáři, v podobných situacích (a třeba skákání na lidi) jsem štěňata učila zákazový povel NE - křičet je zbytečné, stačí vyslovit ostrým, káravým tónem. Docela rychle se na to naučili reagovat. Při tom mu vezmi ten polštářek a dej místo něj něco, co je dovoleno sápat. Plácnutí rukou ani novinami bych nepoužívala, připadá mi to blbost a pes to asi ani jako trest nepochopí. A vůbec, všeho s mírou, štěně se potřebuje vyblbnout, je jasné že každé udělá nějakou škodu a rozhodně by ve vašem soužití od začátku měly převažovat příjemnosti a odměny nad tresty. Je na páníčkovi, aby situaci zaranžoval tak, aby bylo za co chválit a odměňovat

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:16
- Nahlásit

Nikos korekcema je to u psu hrozne slozity, neni mozny to obecne popsat. Chce to cit pro psa aby korekce nebyla prehnana a cit pro okamzik aby ji pes spravne pochopil. vsechno je provazany velikost motivace na jedne strane a sila korekce na strane druhe, atd.

obecne plati ze pro psa jsou nejpochopitelnejsi korekce ty ktery sami mezi sebou pouzivaji ve fungujici smecce.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:19
- Nahlásit

A ještě jsem si uvědomila, že jestli je Niko začátečník, tak možná ani neví, že štěně "neumí česky" a asi ještě ani NEVÍ, co to znamená když na něj křičíš "Fuj". Možná si "myslí", že Fuj -zvlášť když křičíš- znamená: Do tohóó, jen to tomu polštáři nandej, zmlať ho, zab ho....!
Chápeš? Štěně samo od sebe neumí žádný povel, vnímá jenom tón hlasu (pochvalný, nesouhlasný...) ale nic víc. Povely ho musíš naučit!

Anonymní
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:19
- Nahlásit

můj první pes měl "tvrdou výchovu" - fyzické tresty, tenktrát před 17 lety mě to učili jako správné. Výsledkem byl pes, který na mě občas zavrčel a párkrát po mně vyjel - to až ke stáru!!! nikdy si nenechal manipulovat s plnou miskou a potýkali jsme se s dalšími ale vcelku drobnými problémy plynoucími ze špatné výchovy ale tohle všechno si uvědomoji až zpětně, kdy mám k nástupci prvního psa zcela jiný přístup (neustálá motivace odměnami)- tenhle nový pes nebyl ještě nikdy v životě bit (na vánoce mu budou 2 roky), když dělá neplechu nebo neposlouchá a není na vodítku,ale upoutám jeho pozornost, stačí jako trest přísný pohled a hlasový projev (někdy opravdu silné zařvání). Nejhorší trest pro něj je, když s ním "nemluvím" - po neuposlechnutí rychle odcházím a pejsa okamžitě maže za mnou a čumákem mi v chůzi strká do nohy a jinak dolejzá:biglolélka nemluvení záleží jak moc se zlobím, nejdelší doba zatím byla necelá půlhodina - ono je moc těžké se na psa ani nepodívat Pokud psa nemám v dosahu a potřebuji přerušit nežádoucí činnost (nejčastěji požírání fujtajblů), házím po něm kovový řetízek (bývalý obojek) - zabírá to výborně.
Ještě chci podotknout, že druhý pes je stejné rasy i pohlaví jako ten první, ale je mezi nimi obrovský rozdíl v povaze, což mě udivuje každý den, těžko to bude způsobeno jen mým jiným přístupem k němu. Psa mám jen jako kamaráda pro sport, žádný speciální výcvik nemá, umí jen základní povely (ale opravdu dobře) a je z něj příjemný společník. Je to šílená citlivka, mám obavu, že kdyby někdy dostal "výprask", zlomilo by ho to a už by to mezi námi nikdy nebylo takové jako teď.
POdle mě pes musí pochopit, že já jsem šéf a šéf se musí poslouchat za všech okolností Nejdůležitější je precizní důslednost, pak tresty nejsou skoro potřeba.
Celým tím popisem nechci říct, že by se nemělo nikdy trestat, ale situací, kdy pes pochopí za co je trestán je podle mě velmi málo.

Niko
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:30
- Nahlásit

Díky všem moc za odpovědi! Já sama kladu velký důraz na tón hlasu Jsem začátečník a tak právě proto jsem přečetla spoustu knih o výchově a tam bylo tolik odlišných názorů, že jsem si řekla, že na to půjdu sama svým rozumem a instinktem. Chtěla jsem se však utvrdit, že je to správné a pozeptat se vás.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:31
- Nahlásit

Niko
Knihy (některé) jsou dobré, ale určitě nepřestaň používat vlastní zdravý rozum a cit.

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:38
- Nahlásit

Anonymní
"nemluveni se pem" povazuji za jeden z nejmene pro psa pochopitelnych trestu. Korekce aby byla ucinnna a pochpitelna musi byt rychla odpovidajicim zpusobem silna a hlkavne vten spravny okamzik. Pokud se psem "nemluvite" tak pes sice moc dobre vi ze se zlobite, ale rozhodne nevi proc, takze to nema zadny nebo velmi maly vychovny ucinek. To stoucani a pod je klasicke usmirovaci gesto psa.

Niko
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:41
- Nahlásit

A co dělat, když štěně doma čůrá mimo noviny, které jsou nasáklé močí a mělo by čůrat tam?? Je dobré ho odmněňovat venku třeba piškotem, aby vědělo, že má čůrat tam???

Niko
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:42
- Nahlásit

Bydlíme v bytovce...

Anonymní
# Zasláno: 22 Srp 2005 14:57
- Nahlásit

Tchor
"nemluvím" - po neuposlechnutí rychle odcházím a pejsa okamžitě maže za mnou a čumákem mi v chůzi strká do nohy a jinak dolejzá
Asi to budu umět těžko vysvětlit, ale to nemluvení se stalo jen párkrát a vždy to bylo po vyválení v nějakém smradlavém hnusu (nejhorší byla už rozkládající se ryba), pes na moje zařvání nereagoval (psa zásadně přivolávám, nechodím pro něj, když nechce poslechnout), tak jsem se vždy sebrala a rychle kráčela pryč, pes hned mazal za mnou (i bez přivolání), nemluvila jsem s ním ani ne z trestu,ale spíš ze strašného vzteku a měla jsem co dělat, abych se ovládala a pes to chudák neslíznul ještě víc, když jsem se pak uklidnila, tak bylo velké usmíření s ještě smradlavým psem. Myslím, že je lepší se uklidnit a se psem chvíli nemluvit než to v afektu přehnat, nebo ne? Jaké mám teda používat metody?

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 15:18
- Nahlásit

Niko
No pokud ho dokazes chytit pri cinnu tak lehce vyhubovat popadnout a utikat ven tam ho pustit kdyz se vyvenci venku dukladne pochvalit. No a pokud ho pri cinnu nechytnest tak jen ta cast s venkem a chvalenim stene to casem pochopi. Osobne bych stene neucil doma na noviny jelikoz ho to budes spatne odnaucovat, nebude chapat proc najednou nesmi.

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 15:20
- Nahlásit

Myslím, že je lepší se uklidnit a se psem chvíli nemluvit než to v afektu přehnat, nebo ne?
Tak s timhle do puntiku souhlasim. Pokud clovek neni v pohode ma dat pozor na to aby se psem v tu chvili nic nedelal jinak to muze dopadnout spatne.

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 15:21
- Nahlásit

Anonymní
Jaké mám teda používat metody?
To dost dobre nemuzu napsat bez znalosti psa a psovoda. Metodiky je potreba "sit na miru"

Anonymní
# Zasláno: 22 Srp 2005 15:24
- Nahlásit

Tchor
Hmmm, občas se mi stane, že chci štěkovi naznačit, jakože provedl něco špatnýho, dostane nadaný a ve jménu "očistec, peklo a ráj" bych jej ráda vždy vykázala do jiné místnosti pryč od nás, aby mu to bylo líto a sám se pak přišel usmířit a omluvit. Bohužel jej vykázat nemohu, protože se ze zásady vždy urazí sám a odejde z vlastního rozhodnutí jako "S takovejma pitomcema tady nebudu, du pryč!" a někam si zaleze a rozhodně se nesnižuje k tomu, aby přišel první.... Arogantní pes!

Garfield
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 15:25
- Nahlásit

Pardon, ten anonymní viz. výše jsem já.

Anonymní
# Zasláno: 22 Srp 2005 15:31
- Nahlásit

podle mě je lepší víc chválit než trestat...a mám psa tvďáka,ale po zlém bych s nim nesvedla asi vůbec nic...netrvdím,že nebyl nikdy trestán....

ale za loužičku například,když jsem nestihla já ven-ne.......za to venku chválit chválit chválit,když se vyčůrá...brzy pochopí co je lepší.

Evik
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 16:29
- Nahlásit

Tady je citát z knihy Chování psů od Rogera Abrantese, ....mimochodem ta kniha je opravdu dobrá a každý kdo má psa by si jí měl přečíst, aby lépe rozuměl, co mu jeho pes chce sdělit svým chováním a jednáním.....

"Musíme odlišovat trest od negativního podnětu, který, pokud je odstraněn, způsobí zvýšení poměru, v jakém se určité chování objevuje. Podnět vede k určitému chování, které se dá předvídat. Dopad trestu je nepředvídatelný! Pokusy dokázaly, že po trestu následuje boj, strach, bezmocnost, odmítnutí nebo útěk. Efekt trestu není trvalý, i když v okamžiku použití může být silný a efektivní. Trest proto nijak nesouvisí s učením. Nemění motivaci, aby došlo ke změně určitého chování Tomuto chování může použití trestu jenom zabránit. Účinnost trestu je založena na strachu a je tedy nebezpečné ho používat jako prostředek modifikující chování. Může také vést k nechtěnému podmiňování averzního stimulo s dalokosáhlými důsledky."

Tchor
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2005 19:25
- Nahlásit

Evik
Vis co je to podmineny a nepodmineny reflex? Pokud jo tak si tuto vetu Trest proto nijak nesouvisí s učením. Nemění motivaci, aby došlo ke změně určitého chování nech projit hlavou jeste jednou s prihlednutim k reflkexum a zjistis ze je to uzasna kravina.

Alča
# Zasláno: 22 Srp 2005 21:13
- Nahlásit

Já jsem venčení učila na pamlsky a zabralo to dokonale. Když to udělal vevnitř, bez řečí jsem to uklidila a nic se nestalo. Když to udělal venku, dostal piškotek. Ovšem piškotky se musejí už po pár cvicích začít občas vynechávat, protože ten můj mazaný pejsa si pak hromádky venku rozděloval na víckrát, protože za to bylo víc piškotů.

pigie
# Zasláno: 22 Srp 2005 21:32
- Nahlásit

Tak aj ja sa pridam. Ja som tiez psa nechcela bit, lebo som si myslela, ze stazi poriadne zakricat, pripade potriast za kozu. Ale obcas si pes ani z toho niec nerobil. Napr. pri haravej fene, alebo ked nieco velmi chcel. Takze pri tychto situaciach, ked bol sluchovo "vypadnuty" som si ho dovolila chytit za kozu na krku a vyvesit na zadne tak, ze ocami sa mi pozeral do oci a zjapala som na neho. Ked bol stena, takto nieco nebolo potrebne, ale ako vyrasta, tak obcas si povie, ved, co nedobehne ma, este stihnem ocuchat tohto psika. Toto som popraktizovala asi 3x a odvtedy mam pokoj. Podotykam, musi to byt nieco naozaj velmi zle, aby som to spravila, inac sa uspokojime zo zrevanim a vynadanim, on tomu rozumie (teda tonu hlasu)

Niko
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2005 06:19
- Nahlásit

Já to s tím čůráním dělám jako Alča
A když už jsme u vykonávání potřeby, tak se vás ještě zeptám, jak jste to udělali s ranním papáním a poté s kakáním. Ráno vstanu---vyvenčím pejsana---dám mu napít a najíst granulky---a pak musím do práce---hafík se zákonitě tak po půl hodině vykaká a vyčůrá a já už nemám možnost s ním skočit ven. Takže vždy nastane stejná situace - hafík se vykaká doma. U čůrání je mi jasné, že neudrží a bude, ale to kakání. Jak jste to vyřešili vy??

bord
# Zasláno: 23 Srp 2005 06:44
- Nahlásit

pigie
ach ta slovenština - poriadne zakricat,pripade potriast za kozu... nejdřív se mi vybavilo,jak letím se psem třepat za kozu (kde nebohá nějakou najdu) a hned nato jak lovím v podprdě a třesu a třesu...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2005 06:51
- Nahlásit

bord

Anonymní
# Zasláno: 23 Srp 2005 07:08
- Nahlásit

k té koze,)............vzít psa za kůži na krku a postavit ho na zadní a seřvat.....vím že u velkých psů se blbě třepe,ale rozhodně bych nestavěla na zadní,spíš tlačila psa k zemi...pokud se zvedá na mou uroveň-povyšuje se,pokud jsem dávala kdysi pozor...navíc je to i nepohodlný se s 40 ti kilovým miláčkem se tahat směr vzhůru)

Evik
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2005 07:16
- Nahlásit

Tchor

nech projit hlavou jeste jednou s prihlednutim k reflkexum a zjistis ze je to uzasna kravina.

mně to jako kravina nepřipadá - čistě jen z mého laického, začátečnického "rozumu" proto, že trestama (myslím tím fyzické tresty) jsem u svého psa nikdy nic nedocílila.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání