Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Pes darovaný špatným lidem. Co dělat, ukrást ho?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Lenda7
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2006 22:15
- Nahlásit

Ahoj, ráda bych poprosila o váš názor a radu ohledně jedné ošemetné situace. Moje kamarádka a její manžel si vzali štěně z útulku. Asi dva týdny potom se on při autonehodě zranil tak, že vyžaduje prakticky celodenní péči (snad to není natrvalo, ale na dlouho určitě). Za téhle situace by nemohli o štěně dostatečně pečovat (mají ještě další 3 zvířata, kočky), tak se rozhodli, že mu najdou nový domov. Docela pečlivě jsme spolu s nimi vybírali, komu štěně dát, nakonec ho dali jedněm jejich známým.
Už za pár dní ale vypadalo vše jinak, ti dotyční se chovají divně. Ačkoli se s nimi kamarádka domluvila, že určitě zůstanou v kontaktu, na její nynější dotaz, jak se daří štěněti, jí odseknou, že dobře a dál se s ní nebaví, i položí telefon. Vyšlo najevo, že štěně venčí tak jednou denně, nejspíš jsou tam i další věci, ale to je těžké zjistit. Kamarádka je z toho na prášky, vyčítá si, že dala štěně do špatných rukou a teď se spolu s ní snažím najít cestu, jak z toho.
Z právního hlediska se to má takhle: kamarádka má smlouvu s utulkem o svěření psa, ale oni už uzavřeli novou, na sebe. Kamarádka má psa pořád přihlášeného, ještě ho neodhlásila. Oni už si ho ale taky určitě přihlásili, možná i dali očipovat, ale to nevíme. Z právního hlediska je tedy pes asi na 100% jejich, že? Jak by se dal získat zpátky? Je asi zbytečné říkat, že vrátit ho nechtějí. Máme z toho všichni dost špatný pocit a myslíme si, že bychom měli udělat všechno pro to, abychom psa získali zpět. Ale už nevíme, jestli je ještě nějaká legální cesta (kamarádka volala i na veterinární správu, ale prý tohle asi nejsou dostatečné důvody pro oficiální odebrání psa, byli dost vyhýbaví a neochotní).
Už pomýšlíme i na to, že bysme psa ukradli (asi já s přítelem, už jsme se s kámoškou dohodli, že bysme se pak pejsy ujali). Ale nejsme schopni zjistit, jaké by to mělo důsledky, kdyby se to zjistilo (tj. kdyby se zjistilo, že jsme ho ukradli my)? Budu vděčná za jakoukoli radu. Nebo vás napadá i jiné řešení, jak psa získat? Díky!

Biluška
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2006 22:21
- Nahlásit

Z právního hlediska opravdu nemáte šanci. Jste si jistí, že se tam to štěně má tak špatně? Třeba jenom nechtějí mluvit s Tvojí kamarádkou. Třeba jsou na ni z nějakého důvodu naštvaní, nebo tak něco... Radši si to napřed pořádně ověř, věci nejsou jenom černé a bílé...

moll
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2006 07:48
- Nahlásit

Lenda7
Biluška
smlouvu s utulkem o svěření psa

právě, že na základě té smlouvu má štěně ještě šanci - běžte si postěžovat do útulku, oni by mohli poslat svou kontrolu na péči o pejsíka a pokud zjistí,závady, tak si ho můžou vzít zpátky do útulku.

aspoň takhle nám to vysvětlily ošetřovatelky v třebíčí, když jsem si odváželi filáka phila - musely jsme dát adresu, kde se bude pes normálně nacházet, popsat jeho ubytování (jestli v kotci nebo doma), kdo se o něj bude starat a tak všechno - zapsaly si to a říkaly, že můžou přijet i bez ohlášení a kouknout přes plot, poptat se sousedů apod. a že až po uplynutí jednoho roku (je to ve smlouvě) a pokud nebudou zjištěny žádné závady v péči o psa, bude pejsan náš - takže už jen do 3 měsíce a pět dnů!!!

moll
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2006 07:51
- Nahlásit

oprava chyb způsobených nedělním ránem:
1) jsme si odvážely filáka
2) už jen 2 měsíce a pět dnů

Lenda7
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 10:55
- Nahlásit

moll

Tak doufáme, že by to mohlo jít přes ten útulek. Podle toho, co mi říkala kámoška, se ale útulek jeví poměrně neochotně, ona si myslí, že jí mají za zlé, že si vzala z utulku štěně a pak ho někomu dala, i když jim vysvětlovala, proč a jak se to stalo. Ale prý to vypadá, že ji moc nevěří....
Problémy, o kterých zatím určitě víme, jsou - štěně je venčeno 1x denně (jak už jsem psala) a dávají mu prý většinou jen zbytky od stolu (to včera řekl kamarádce jeden jejich společný známý, který tam byl na návštěvě). Na odebrání to možná není (nebo jo?), ale chápu kámošku, že jí to rve srdce, když ví, že za to nese odpovědnost (ta výživa, to mě teda dostalo... :down a to prý když s nimi řešili, jestli jim psa dají, tak se jich vysloveně ptali, jestli počítají s výdaji na kvalitní žrádlo (hlavně ve štěněčím věku) a veterinu a oni že jo, že samozřejmě.

Lenda7
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 10:56
- Nahlásit

Ten smajlik měl být uplně, ale uplně jiný

moll
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 11:16
- Nahlásit

Lenda7
zbytky od stolu (to včera řekl kamarádce jeden jejich společný známý, který tam byl na návštěvě)

a nebylo to jenom jako "dobrůtka nakonec"? mí psi mají taky vyhrazeno poslední sousto....ale určitě to nevypadá jako krmení - fakt jen kousíček do tlamy

Lenda7
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 11:56
- Nahlásit

moll
Bylo to prý tak, že ten známý tam byl skoro celý den (pomáhal opravovat odpad) a za tu dobu co viděl, dostal pes rano rohlík namočený do polévky ze včerejska, prý žadné maso, jen trochu zeleniny v té polévce; a potom knedlík namočený v omáčce (svíčkové), opět bez jakéhokoli masa. Ten známý je také pejskař, tak jim prý říkal, že tohle štěněti nestačí, že potřebuje i nějaké maso a oni mu na to prý řekli, že pes vypadá přece spokojeně a zdravě...

tosca
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 12:21 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit

Když útulek svěřuje psa do péče, tak pes se přece nestává majetkem opatrovatele. Do majetku přejde až po (tuším) roce, pokud se o něj nepřihlásí původní majitel. Alespoň takto mi byl vysvětlen zákon, co se týká nalezených psů. Ti psi jsou rok majetkem města. Ono ne nadarmo je s útulkem uzavřená smlouva o svěření do péče a ne o darování. Dle zákona by po roce měl útulek opatrovatele kontaktovat a uzavřít s ním darovací smlouvu. Teprve pak se pes stává majtekem.

Takže, právníci, hlavy dohromady, není náhodou smlouva mezi kamarádkou a novými "majiteli" neplatná? Přece nemohu darovat něco, co mi nepatří ....

wensday
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 12:39
- Nahlásit

Jj, je to tak,že pes je celý rok jakoby v adopci, tedy je majetkem útulku ! Tak se co nejrychleji obraťte na útulek, jsem přesvědčená, že oni už budou vědět co a jak......

moll
jééé, to je hezký, jak to počítáš a dojemný..... naše Daisa už "jen" 3 měsíce a 22 dní. chjo.

moll
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 12:43
- Nahlásit

Z právního hlediska se to má takhle: kamarádka má smlouvu s utulkem o svěření psa, ale oni už uzavřeli novou, na sebe

pokud je tohle fakt, tak pak je domluva jen mezi útulkem a novými opatrovateli. a lidi z útulku by se měli snažit. aby se štěně vrátilo do útulku. a nebo jim poradit, jak se o psa starat a chodit je pravidelně kontrolovat. první opatrovatelka by jim třeba mohla pomoct ukecávat své kamarády...

moll
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 12:45
- Nahlásit

wensday
ať přemýšlíme jak přemýšlíme, nemůžeme objevit proč se phil octl sám ve světě - je to naprostý a dokonalý plyšáček - jen teda větší a velké psy nemusí, ale dá se zvládnout a pracujeme na toleranci....

tosca
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 13:18
- Nahlásit

moll
ať přemýšlíme jak přemýšlíme, nemůžeme objevit proč se phil octl sám ve světě - tohle je pro mě záhadou u většiny útulkových psů. A že tam není zrovna málo krásných, hodných psíků, dokonce i čistokrevných. Často nechápu, jak je možné, že je nikdo nehledá, ale je to tak

Doporučuji, nepřemýšlejte nad tím. Možná ho jen někdo nezvládl pro jeho velikost... možná majitel zemřel... nepřemýšlejte, radujte se, že jste ho našli, stejně jako se on raduje, že našel vás

moll
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 13:23
- Nahlásit

tosca
máš pravdu - a radujeme se všichni, protože je nám spolu dobře

Lenda7
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 13:42
- Nahlásit

tosca,moll

Myslím, že teď je to opravdu už jen mezi utulkem a novými majiteli. Mají s utulkem smlouvu, ta předešlá, mezi utulkem a mojí kamaradkou uz neplati. Ale jde o to, ze jak jsem psala, neni utulek moc ochotny neco resit-situace v novem domove se jim asi nezda nijak zvlast problematicka (taky si asi uvedomuji, ze by tezko dokazovali, že je pes malo vencen nebo ze ma nedostatecnou stravu). Samozrejme takhle podobne na tom muzou byt tisice psu a neni to na odebrani, ale prostě jde i o to, ze to štěně uz bylo nejakou dobu v rodine (kamaradky) a je nám líto, že se naším přičiněním dostal do takhle poměrně špatných podmínek.
Když to shrnu, připadá mi, že utulek má práce na hlavu, aby psum zajistil aspon prijatelny domov (coz tenhle asi je) a na nic navic uz nemají čas (já je chápu) a nepujdou do toho. Proto jsme to chteli vzít do vlastních rukou, i když na to nemame pravo. Proto jsem se take ptala, jestli by mi někdo dokazal rict, jaky postih, jestli nejaky, by nam hrozil za odcizeni psa.

Lenda7
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 13:43
- Nahlásit

utulek ma práce nad hlavu oprava

moll
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 13:50
- Nahlásit

Lenda7
pokud vás nikdo nechytne, tak žádný.
pokud chytne, tak podle ceny psa - hranice mezi přestupkem a trestným činem je daná cenou ukradnuté věci - pes z útulku zas takovou cenu nemá, takže snad nějaké správní řízení na měú - nevím, snad právníci poradí.
a co budete dělat s ukradeným štěnětem - dáte ho jinam nebo si ho kamoška nechá?

Lenda7
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 13:56
- Nahlásit

Moll
Ujali bysme se ho já s přítelem, štěně už nás taky z dřívějška zná.
Asi blbá otázka - když nás chytnou, bude přestupkové řízení apod., ale musíme psa vrátit??

tosca
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 13:59
- Nahlásit

Lenda7
Aha, já to původně pochopila tak, že kamarádka má s novými opatrovateli smlouvu ... jestli ji má útulek, tak to je jiné...

Jak píše moll, za odcizení psa by postih určitě hrozil. Jedná se přece o odcizení věci. V tomto případě navíc věci, která je ve správě města (obce). Ale já si teda nemyslím, že by to skončilo tím správním řízením (nemluvím o výši pokuty). Pokud tu "věc" u Vás najdou, bude vrácena původnímu majiteli. To přece neskončí tím, že zaplatíte městu pokutu a všechno je OK.
A osobně nechápu, jak byste chtěli toho psa pak "ukrývat". Zvlášť pokud je pes už očipovaný... to už nemluvím o vlastním aktu "ukradení".
Nevím, podle mě by bylo mnohem vhodnější se "spřátelit" s novými majiteli a pokusit se je přesvědčit, že pes se nekrmí houskou v polévce.

tosca
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 14:01
- Nahlásit

Lenda7
Teď mě ještě napadlo ... pokud Vám jde o toto konkrétní štěně ... co ho zkusit "odkoupit". Než riskovat vyšetřování, pokutu, ostudu ...

wensday
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 14:36
- Nahlásit

moll
Hihi, to já asi vám proč... Daisa je pěknej ďáblík, ale proto ji každej z našich známých naprosto miluje.... ale chápu, že živá povaha někomu může vadit......

abby
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 15:42
- Nahlásit

Lenda7

Hele a nemůže se s nima kamarádka spojit a domluvit se na to,že by si pejska vzala zpátky.Nemusí říkat,že by mu našla lepší majitele,ale že se jí stýská a tak.

Pokud jde o ten útulek,ať se jim kamarádka pokusí vysvětlkit situaci a řekne,že má nové,lepší majitele.Třeba pomůžou.

Co je to vlastně za rasu?

Lenda7
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 17:47
- Nahlásit

Ach jo, no když s těma lidma už není žádná rozumná řeč, kdyby byla, možná by nebyl celý tenhle problém. Chovají se prostě najednou uplně jinak než předtím, všechno, co naslibovali, neplatí. Jak jsem už psala, když se s budoucími majiteli mluvilo o tom, jestli počítají s výdaji na krmení a veterinu a s časem, kdy se musejí psovi věnovat, bylo to "jasně, to je přece samozřejmé, budeme mu vařit a času máme spousta" (ona je totiž čerstvá duchodkyne). Dnes ho venčí jednou denně a davaji mu zbytky a to jeste výživově zoufale chudé. Domluvili se, že budou s kamaradkou prubezne v kontaktu, aby se obcas zeptala, jak se psovi dari a treba si i občas vyšli spolu na prochazku a tak. Na vsem se v pohode dohodli, ted najednou ji ani neberou telefona naposledy prý byli i trochu sprostí. Tak jaka domluva s nima? (přitom ten chlap je kolega z práce kamarádčina manžela, žádný cizí člověk, znají se několik let)

Taky mi to až bylo divné a ptala jsem se kamarádky, jestli se fakt nějak nepohadali nebo něco, ale říká ze opravdu absolutně nic nebylo. Naprosto to nechape.

Jak jsem psala, utulek do toho nechce montovat, nepřipadá jim, že se až tak něco děje. Navíc má asi trochu zazlé, že se pes dával někomu jinému, znají důvody, ale z nějakého důvodu zřejmě podezírají kamarádku, že si to vymyslela...

O ostudu nebo pokutu nejde. Jde o psa. Když ho vezmeme k sobe my s pritelem, nikdo by ho u nás neměl hledat, oni nás neznají.

Pes je kříženec.

wikyp
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2006 10:30 - Změnil/a: wikyp
- Nahlásit

moll
Ahojte.

No, nemyslím si, že by útulek měl nějakou pravomoc, provádět kontroly vydaných psů resp. psů, které někdo předal do péče další osobě. Když mi vydá útulek psa, můžou se obě strany smluvně dohodnout, že já, jako nový majitel psa jsem povinnen umožnit pracovníkům útulku kontrolu psa. Případně jáké postihy (vrácení psa apod.) mne čekají, pokud tuto kontrolu neumožním. Muselo by být rovněž smluvně dohodnuto, že tuto povinnost bude mít i další majitel psa, kterého je nutné na tuto povinnost upozornit.

Já chápu, že na vet. správě (MVS) jsou neochotní, je stakovým procesem papírování a je nutné dokázat, že je o psa špatně pečováno ve smyslu zákona na ochranu zvířat. MVS by měla na ohlášení o podezření z porušování tohoto zákona provést kontrolu zvířete (psa)...

Jinak je ještě jedna legální cesta "ve stádiu pokus". Můžete jít na obecní/městský úřad oznámit podezření z porušování zmíněného zákona. Úřad by měl vyzvat MVS, aby provedla kontrolu stavu psa, dodržování zákona apod. MVS je majitel povinnen kontrolu umožnit resp. přístup do prostor, kde je zvíře chováno.

Pokud byste chtěli sebrat psa vy, jednalo by se buď o přestupek proti majetku a nebo o trestný čin krádeže. To záleží na hodnotě odcizené věci (i pes je podle zákona věc). Pokud je způsobená škoda do 5000 kč., jedná se o přestupek.

Upřednostňuji legální akce, ale někdy se míjejí učinkem. Čili-je to na vás, kterou cestou se dáte.

Lenda7
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2006 14:38
- Nahlásit

wikyp
S postupem veterinární správy v našem bydlišti mám bohužel předchozí praktické zkušenosti, a to velmi špatné. Pes, na zahradě u domu, kde býval majitel (nezaměstnaný ožrala) tak 2x tydně. Prakticky ho nekrmil, chodili ho krmit sousedi. Opakovane jsme volali na VS, přijeli, prohlídli psa, řekli - zanedbany ale nijak zvlášť podvyživený (aby jo - vzdyt ho krmili ti sousedi), není duvod odebrat. Když jsme jim rikali, že je x lidi, kteří dosvědčí, ze jeho majitel mu nedava jidlo a ze bez krmeni sousedu by neprezil, rekli, to muzou byt sousedske spory a pomluvy, to my nemuzeme brat vazne. Takhle se to tahlo 2 roky! Jak to dopadlo? Po takove společné domluve vice zucastnenych nakonec jedna holka psa ukradla. A bylo vyreseno. Majitel ho ani nehledal (!).

Uz jsme kvuli štěněti na VS volali, rakce-neochota, vzhledem k mé výše popsane zkusenosti mě to neprekvapilo. Nelze od nich nic čekat. Bohuzel z me zkusenosti - VS je statni instituce, ktera je sice poverena resenim tyrani zvirat, toto tyrani ji vsak vetsinou moc nezajima (cest vyjimkam). Takze smula.

Take uprednosnuji legalni akce, ale to by nesmely byt legalni postupy takhle bezzube...

moll
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2006 15:14
- Nahlásit

wikyp
útulek měl nějakou pravomoc, provádět kontroly vydaných psů resp. psů, které někdo předal do péče další osobě

jo - ale Lenda7 psala, že noví majitelé už mají svou smlouvu s útulkem - ta kroto jsem psala,že .....

moll
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2006 15:15
- Nahlásit

Lenda7
pokud chceš situaci psa řešit nějak ne zcela v souladu s pravidly, tak čím víc o tom píšeš a ptáš se a ..., tak podle mě tím hůř. rozhodni se a jednej - potichu a v tajnosti.

wikyp
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2006 13:26
- Nahlásit

Lenda7
To máš pravdu. Problém je však to, že ho lidi krmili, proto pes nebyl podvyživený a oni ho nemohou zabavit jen proto, že ho majitel nevyčesává, nebo s ním chodí málo ven. Je fakt, že se těžko dokazuje, jestli někdo, kdo tvrdí, že psa krmí, nedluží majiteli psa a ten chce dluh vrátit např. Oni když přijedou, musí být patrné, že pes opravdu strádá, proto je nutné své city udržet a nechat psa ohladu. Vím, špatně se to poslouchá (mě se to nikdy neříká dobře), ale jinak nejsou důkazi.
Alespoň, že je o psa postaráno. Výhoda, že ho majitel nehledal...

wikyp
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2006 13:27
- Nahlásit

moll
Pak je důležité, co stojí v té smlouvě.

Arguskaaa
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2006 15:05
- Nahlásit

A není to tak, že jim ta kamarádka nějak často volala nebo tak a oni jsou prostě naštvaní, že je furt "otravuje"? Jestli jim volala třeba jednou denně, tak to tak někteří lidi můžou brát
A opravdu máš jistotu, že je krmen jen zbytky od stolu a jednou denně venčen? Můžou to být klidně drby, pokud teda celý den nečíháš před jejich barákem, kdy půjdou ven a někdo u nich týden nebydlí, aby kontroloval, co jí

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání