Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Klasický spor majitelů psů
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 07:56
- Nahlásit

Šla jsem ráno se štěkem. Samozřejmě měl koš a byl na volno jako vždy. Můj pes je mentálně ještě štěndo a jiným psům se vždy podřizuje, nevrčí a neprovokuje rvačky.
Jdeme a proti nám pán s kníračem na vodítku. Procházíme kolem nich a knírač na Gafa začal vrčet a vystartoval po něm. Gaf se samozřejmě bránil a začla bitka.
Pán si chtěl psa odtáhnout a knírač jej kousl, pak nerušeně dál kousal do Garfielda, chytla jsem Gafa za škrťák a smykem jej táhla pryč i se zakousnutým kníračem. Chtěla jsem z něj knírače "sundat" a knírač kousl i mě (jak zvláštní že?:biglol. Pak knírač z ovčáka nějak prostě upadl (jako napité klíště).

Pán na mě začal řvát a nadávat mi do k... a p... a tak a já řvala na něj, ať si laskavě uvědomí, že můj pes dosud nikomu neublížil, že všichni jsme pokousaní kníračem a že mu má dávat koš, když ví, že útočí na psy.
On řval na mě, že má psa na vodítku a jaktože já nemám vodítko.
Já řvala na něj, že mám vychovanýho psa a ten má náhubek, ať raději drží hubu, protože kdybych měla teď vodítko a né koš, tak mohl knírače rovnou namést na lopatku a vyhodit.
Kdo z nás má pravdu?

Z hlediska mého pochybení vím, že jsem prostě měla psa držet u nohy (nemá problém projít u nohy kolem psů a ani si k nim nečuchnout, ale to dělám, jen když soudím dle reakcí majitele druhého psa, že si mám dávat pozor). Neměla jsem Garfieldovi dovolit, aby se začal s kníračem očuchávat. Jenže i kdyby šel u nohy, patrně by knírač vystartoval i na vodítku. Těžko soudit.

Z hlediska mého práva si myslím, že člověk má-li útočného psa, má jej zajistit. Sice na vodítku jej má pod kontrolou, ale může k němu doběhnout malý blbý štěndo, nebo se může míjet s jiným psem příliš blízko apod.

Každopádně když vidím jiného psa s košem a na vodítku, beru to jako signál dát si pozor a svého psa si přivolat. Když vidím volně puštěného psa bez čehokoliv, nijak Garfielda nebuzeruji a nechám jej k posovi klidně jít. Když vidím psa na vodítku, jsem ve střehu, ale tohle se stihnout nedalo.

viky
# Zasláno: 15 Pro 2005 08:07
- Nahlásit

No v kazdym pripade jeho pes napadl tvyho, takze on se ti mel omluvit, sklapnout paty a jit dal. Jenze kdyz narazis na vola.....

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 08:16
- Nahlásit

z hlediska zdravého rozumu jsi v právu ty.
z hlediska právního rozhoduje městská vyhláška.

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 08:22
- Nahlásit

no to Garfield jistě ví, páč se v právu pohybuje denně, ale je to tak, záleží jak je to pobíhání psů upraveno vyhláškou. Jestliže je ve vyhlášce "buď vodítko nebo košík", pak je v právu Garfield, protože jak ona tak pán toho psa sice měli psy zajištěné, ale ten pán s knírem svého psa nezvládl a dopustil úraz....
Ale srážka s blbcem vždy dopadne blbě pro toho slušného, ať má psa zajištěného sebevíc.....

Anonymní
# Zasláno: 15 Pro 2005 08:25
- Nahlásit

Z hlediska bezpečí tvého psa je lepší, když vidíš, že má někdo psa na vodítku (asi má pro to nějaký důvod), přiřadit svého psa k noze. Vyhneš se nepříjemným konfliktům.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 09:12
- Nahlásit

Garfield
ber to tak - v pravu by mel byt silnejsi (tak to teda dle meho nazoru u nas vetsinou chodi). v momentalni situaci byl sice silnejsi Gaf, na druhou stranu mel sve schopnosti znacne omezene kosikem. v souctu vsech okolnosti byl silnejsi knirac, tim padem byl v pravu a ty s Gafem jste se mu meli klidit z cesty ...

Usanda
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 09:15
- Nahlásit

Myslím, že co se týče pokousání, tak vždycky bude v právu majitel psa, který měl náhubek. Pak je totiž nepopiratelné, který pes koho pokousal.
Mít vodítko je sice velmi hezké,jenže jak všichni víme, půjde-li 15ti letý hošík s amstafem na vodítku, vyhnu se mu i tak obloukem. Radši na psovi modřinu od košíku než 5cm ránu.

Garfield
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 09:18
- Nahlásit

Jirikovo
Špatně sčítáš síly. Fyzika nic moc:
Silnější byl Gaf.
Vlivem působení košíku byla jeho síla téměř anulována (i když košíkem lze psa umlátit taky).
Knírač byl oslaben vodítkem omotaným kolem pánevních končetin.
Já jsem mladá, silná a velmi impulsivní.
Majitel knírače byl starý.
Majitel knírače byl o hůlce.
Majitel knírače měl silné dioptrické brýle, i tak špatně viděl.
Majitel knírače držel v ruce vodítko.
Já měla ruce volné.
Majitel knírače byl kníračem kousnut první.
Já byla zatím nezraněna.
Knírač měl cca 13 kg.
Garfield má cca 35 kg.
Majitel knírače mohl mít 80 kg a 165 cm.
Já mám 170 cm a 63 kg.
Kdo je silnější?

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 09:27
- Nahlásit

Garfield
opet vyhrava knirac ...
1. omotani voditka neoslabuje silu, nybrz vyburcuje k boji a da psovi moznosti najit v sobe skryte sily
2. voditkem lze soka omotat a tim i znemoznit jeho pohyb, kosikem lze umlatit. ma-li kazda z bojujicich stran jednu z techto zbrani, je jejich efekt na celkovy vysledek zanedbatelny
3. Jsi natolik impulsivni, ze jsi se nechala pokousat
4. majitel knirace nebyl stary, ale mel bohate zivotni zkusenosti, byl ozbrojen holi a vybaven i dalekohledem
5. majitel knirace drzic voditko mohl timto pobizet sveho psa k dalsimu utoku, kdyby nahodou chtel prestat
6. tve volne ruce mohli maximalne pobizet knirace k tomu, aby te do nich kousnul (tak se taky stalo)
7. vaha je sice na strane Gafa, ale vzhledem ke vsem predchozim nevyhodam se jedna o zanedbatelnou polozku
8. vaha pana a tvoje jsou v tomto sporu zcela irelevantni veliciny ...

Anonymní
# Zasláno: 15 Pro 2005 09:50
- Nahlásit

Anonymní
Z hlediska bezpečí tvého psa je lepší, když vidíš, že má někdo psa na vodítku (asi má pro to nějaký důvod), přiřadit svého psa k noze
Souhlas. Je na každém majiteli, aby předvídal reakce nejen svého psa, ale i druhých. Pokud se chci vyhnout pokousání a následnému dohadování, kdo za co může, a v horším případě, kdo komu bude hradit léčení, musím tomu předejít.
Cizí pes (s košíkem nebo bez) nemá co očuchávat mého psa. Když budu chtít, aby se psi očuchali a příp. jsme psy pustili na volno, domlouvám se s druhým majitelem (pokud má psa na vodítku) - druhý pes může být nemocný, agresivní, fena hárat ...
Je to o slušnosti. Hlášky druhého majitele "můj pes je hodný" mě nezajímají, takových už bylo, co pak vystartovali i po štěněti ...

Anonymní
# Zasláno: 15 Pro 2005 14:22
- Nahlásit

Tak se trochu připojím. Mám kolegyni s bišonkem - fenkou. Často se jí stává, že její malou fenku obtěžují velcí psi, už poněkolikáté mi vyprávěla, že jako poslední variantu volí zvednutí své feny do náruče, ovšem majitelé druhého "velkého" psa jej nechají po ní skákat, nebo když je fenka ještě na zemi tak tu malou feňuli nechají velkým psem mordovat a nijak nezasáhnou. Po tom co mi vyprávěla dnes, jsem řekla, že bych nezvedala svou fenu, ale asi rovnou "zaútočila" na dotěrného psa, buď bych ho přiškrtila na obojku nebo bych se asi vážně porvala, pokud by si to chtěl rozdat se mnou! Nevím jestli jsem střelená, sama mám velkého psa, ale asi bych stejně bránila i jeho, pokud by to nezvládl sám? Hlavně, když se majitelé těchto dotěrných psů tváří, jako když to nevidí a nebo se svých psů bojí?!

Anonymní
# Zasláno: 15 Pro 2005 14:37
- Nahlásit

Taky jsem na vetší (to je 4kg a víc) pejsany, který maj neposlušný páníčky vysazená. Já chápu, že jejich pes je hodnej, nikdy by neublížil a už vůbec ne mrňousovi, jenže je to jak s dětma. Každej páníček si myslí, že jeho haf je ten nej a když mi 2 pes po ,,hře,, s panem hodným padl na chodník, dostal křeč, tak jsem ještě málem dostala vynadáno, že si ho nehlídám:confusedíky tomu je ze mně paranoidní páníček, kterej si dává sakra bacha a všichni ze mě maj legraci

cherry
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 14:39
- Nahlásit

Pokud mám psa navolno (i když s košíkem), tak pokud míjím jiného psa tak ho raději přivolám. Nevím jaký je ten druhý, někumu to vadí pokud si můj pes půjde očichat toho druhého. Nevím taky jaká bude reakce toho druhého. Takže si myslím, že Gaf když je navolno nesmí obtěžovat jiné psi - někdo to fakt nemá rád - pes nebo páníček.
A brát psa do náručí je pro našeho to nejhorší, protože opravdu pak skáče na psa i pána. Myslím, pokud není ten druhý agresivní, že ti malí si to vyřídí sami. Já mám LR a u známých je malý joršír - ten ho srovná vždy.

haha
# Zasláno: 15 Pro 2005 15:45
- Nahlásit

Garfield
pokud byl knírač na vodítku a tvůj pes přišel k němu a ne on k tvému psovi pak jsme jednoznačně na straně pána s kníračem,i když tvůj pes je možná hodný tak nemá očuchávat jiné psy ,sama děsně nesnáším když někdo aniž by se mě zeptal vypustí svého psa mezi moje a křičí on je hodný on si chce hrát ,je to možné ale mí psi si s ním většinou vůbec hrát nechtějí,takový člověk by se měl nejdřív zeptat druhého majitele jestli může a pak teprve psa pustit ,jinak se nesmí divit když mu ho mí psi povalchujou.

Bora
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 15:48
- Nahlásit

Ta anonymní ze 14:22:10 hod jsem já. Omlouvám se, neregistrovala jsem se.
co se týče Gafa, tak věta zněla tak: "procházíme kolem nich a knírač na Gafa začal vrčet a vystartoval po něm. Gaf se samozřejmě bránil a začla bitka." Z toho usuzuji, že Gaf byl první obtěžován /napaden/ menším psem. Vinu bych přisuzovala majiteli knírače, který psa nestrhl zpět při pokusu o útok. Vystartovat takhle můj pes, tak si ho srovám! S tím bišonkem jsem to psala spíš proto, že já bych svého psa (mám taky NO) asi bránila daleko radikálněji než Garfield, a kdyby mně pes kousl tak by si to asi za rámeček nedal, zvlášť, když by to byl pes váhové kategorie knírače! Kousnutí bych asi v klidu nevydýchala, odnesl by to agresor.
Jinak můj pes také chodí na volno, na poli často i bez košíku, jiné psy neotravuje, občas má chuť se na ně jít podívat, když vidím, že si to druhá strana nepřeje, nebo si volá svého psa k sobě, tak to řeším odvoláním psa k sobě (na míček), když kolem druhého psa v klidu projdeme, pak ho zase vypustím.

Lea
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 17:22
- Nahlásit

Tak si to vezmu ze strany majitele psa, který je na vodítku. Mám fenu, která jde po psech a proto ji vždy vezmu na vodítko, objeví-li se někde pes na volno i na vodítku. Takže jdu s fenou na vodítku, proti mě pes na volno, je teď jedno jestli s košem nebo bez. Moje fena začne startovat a protijdoucí pes na volno si to chce vyříkat. A rvačka je na světě a nas..ná bych byla já, protože já ji držím a mám k tomu dost dobrý důvod a toho by si měl majitel toho druhého psa všimnout. Jestli by došlo k pokousání, což už je v tomhle případě věc druhotná,řešila bych to jednoduše tím, že bych byla ochotna buďto pokousanému ukázat očkovák, příp. dojít s fenou na veterinu pro potvrzení, že je zdravá. Jestliže by na mě někdo řval, že jeho pes v životě nikoho nepokousal ani se nepral atp., tak je to prostě mimo mísu, nemá smysl to teď řešit, teď se pere, i když to prvotně nevyprovokoval. Nesnáším, když na sebe lidi v takhle vypjatých situacích řvou a nadávají si, tím se nic nevyřeší, může to ty psy i ještě více provokovat, má se to řešit v klidu. Chyba je v tomhle případě na obou stranách, protože agresivní knírač by měl mít ještě náhubek. Já ho feně prakticky nesundavám a to právě pro případ nenadálých situací, jako byla právě tahle. Pokud má člověk psa na volno, musí mít oči prostě všude a nelze se spoléhat, že když je on v pohodě a psy nenapadá, že se nic stát nemůže.

Klara a Bara
# Zasláno: 15 Pro 2005 19:27
- Nahlásit

cherry
Myslím, pokud není ten druhý agresivní, že ti malí si to vyřídí sami.
Ono jde o to, ze i pes, ktery si chce hrat muze mensimu psovi dost ublizit. Potom se mali psi tech velkych muzou zacit bat, protoze si spoji "velky pratelsky pes = bolest" a tezko se to pak odnaucuje.
Pokud si to maly pes vyrizuje sam, nauci se vyjizdet po velkych psech. Nehlede na to, ze takovy pubertak si z nejakeho naznaceneho chnapnuti nic nedela a otravuje dal. Vzniklou situaci ma resit pan (netvrdim, ze zvedanim do naruce, napr. odvolanim sveho psa).

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 19:58
- Nahlásit

Nevím jestli jsem střelená, sama mám velkého psa, ale asi bych stejně bránila i jeho, pokud by to nezvládl sám?
Tohle mě zaujalo - ty máš totiž dokonce POVINNOST svého psa v takové sitaci bránit. Ty jsi jeho pán - vůdce a ty musíš řešit spory. takže opravdu nejsi střelená, je to naprosto přirozené

Podle mě je ale nutné vycházet z konkrétní situace. nelze jednoznačně říct, že chybu udělal i gaf, páč si její pes neměl co chodit k tomu druhému čuchat či jakkoliv jinak obtěžovat.
Chápu, že se člověk naštve, když se k němu řítí cizí pes. To je jasné a i na mě by mohl kdokoliv řvát, že je hodný, bude mi to jedno. Ale v normálním městském provozu se prostě stát může, že se psi budou míjet na těsno a je pro mě prostě neomluvitelné, že jeden na druhého vystartuje, by´t je na vodítku a druhý na volno.

Stejně tak ti malí psíci. Kdyby si jejich majitelé dali tu práci a už od štěněte je seznamovali s velkými psy, ubude jim spousta nepříjemností. Věřte, znám takových několik. Normálně socializovaný malý pes si dokáže hrát s velkým aniž by mu bylo ublíženo, dokáže si i sjednat respekt a dokáže dát dost jasně najevo velkému psu, že o něj nestojí aniž by začal hned hyisterčit. Moje 30kg čuba nikdy neublížila malému psisku ani nechtíc. O tom to prostě je. Platí to samozřejmě jen v případech, že je dobře socializovaný i ten velký, to je jasné.
Ale řeknu vám, já mít malého psa a jít do tuhého. Do náruče ho rozhodně nezvedám. Psa hodím za sebe a volnýma rukama, které jsou v tomhle případě hodně potřeba, se prostě peru

Klara a Bara
# Zasláno: 15 Pro 2005 21:48
- Nahlásit

Nefer
Kdyby si jejich majitelé dali tu práci a už od štěněte je seznamovali s velkými psy, ubude jim spousta nepříjemností.

No jo, ono se to rekne... Ja jsem svoji kokrici poustela ke vsem psum. Mohla si hrat, s kym chtela ona. Jednou si sla hrat s klubkem 3 RR a skakala odtamtud po trech. Ale neodradilo ji to. Kdyz se ji to ale stalo nekolikrat a jeste k tomu kdyz mela falesnou brezost a musela davat pozor na "stenata", tak uz si ted s velkym divocejsim psem hrat nechce.
Ono by to chtelo, aby nejen majitele malych psu zvykali svoje psy na velky psy, ale taky majitele velkych psu svoje psy naucili, ze maly pejsci se nemasakrujou. Mne taky dalo praci naucit svyho psa, aby pri hre nezmrzacil pritelovy civavy ;)

Eimy
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 23:17
- Nahlásit

nefer
Stejně tak ti malí psíci. Kdyby si jejich majitelé dali tu práci a už od štěněte je seznamovali s velkými psy, ubude jim spousta nepříjemností. Věřte, znám takových několik. Normálně socializovaný malý pes si dokáže hrát s velkým aniž by mu bylo ublíženo,

S tímhle nesoulhasím... Moje feňule je řekla bych socializovaná hodně dobře, mezi psiskama všech velikostí, do určité doby si hrála s kýmkoliv, kdykoliv. Ale potmo se to změnilo a začla si na sebe dávat pozor. Já to pocítila ve chvíli, kdy přiběhla k erdelteriérovi, se kterým si v pohodě hrála a na jednou začla hystericky kňučet, když ji chtěl jen očichat. To kňučení už sem odstranila a je to v pohodě, ale i tak se občas stane, že když kní přihopsá třeba štěně labradora, který už váží 3krát víc než ona, tak se okamžitě přikrčí a ani se nehne. Ale jsou i větší psi, se kterýma si hraje naprosto v pohodě. Bohužel většinou, kdy se začne srovnávat tak, že už si je schopná hrát a honit se skoro se všema, tak ji nějakej ten větší pes převálcuje tak, že udělá 3 kotrmelce a je zase po hraní a já mám zase nějakou dobu co dělat, abych jí vysvětlila, že se nemusí velkých psů bát...

Jinak nikdy jsem ji před větším psem do náruče "neschovala", ale prostě pár zkušeností udělalo to, co udělalo a od určité velikosti si "vybírá" psy, se kterýma se bude honit...

Eimy
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2005 23:19
- Nahlásit

nefer
jenom pro srovnání, já ji při hře s jorkem nebo malým krysříkem taky brzdím, sice je to pro ni hrozná otrava, jak ta panička furt prudí, ale já mám o ty prcky strach a přece jen psice, když se pořádně rozblbne, tak by jim nechtěně mohla něco udělat...

Klara a Bara
# Zasláno: 15 Pro 2005 23:22
- Nahlásit

Eimy
No, to je presny, vsechno. Takhle to vypada i u nas ;)

Anonymní
# Zasláno: 16 Pro 2005 08:30
- Nahlásit

Já mám taky výtržníka, chodí na vodítku,ale s náhubkem je to jak kdy........a to už hlavně z důvodů,že můj pes vodítko a náhubek,přiběhne velký pes a rve mi ho. To se mi bohužel už párkrát stalo,tak že náhubek mám v ruce a když vidím,že k nám běží prcek -v poměru k mému hafovi, náhubek nasadím,pokud je to větší pes, už ne. Jelikož svého psa tvrdě cepuji,že napadat jiné psy nesmí,pak mi tam po jakž takž úspěchu přilítne nekontrolovatelný NO a do psa se mi pustí.........a moje práce je zase na bodu nula. Je to prostě složité,ale vyplývá z toho asi to, že každej pejskař by si měl psa hlídat a když má druhý psa na vodítku,asi k tomu má důvod....nezastávám se pána s kníračem a chápu i slečnu se psem v košíku,když má jinak pohodáře. Jenže pak to zase odnese ten pohodář- v tomto případě. A teď babo raď)
žanda

pigie
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 08:43 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Eimy
Klara a Bara
Ja presne tak. Hugo sa hral aj s 800g maltezakom, ale ja som mala panicku hrozu v ociach, pretoze on futasil, Hugo nastastie nestihal, ale ked som si prestavila, ze sa potkne a na toho psa preleti, tak som mala gucu v hrdle. Najradsej som, ked si lahne a mali ho mozu "zabijat" Mimochodom, majitelka maltezaka bola uplne v pohode a hovorila mi, ze sa nemam bat, ze ona si uz zvykla, ked ju deti 2x skoro prisadli, odvtedy si dava veeeeelky pozor

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 08:50
- Nahlásit

pigie
S velkýma a těžkýma psama si moje feňule hraje v pohodě, protože u těch ví, že ji nedohoní, když pořádně nastartuje, takže tam problémy nemáme vůbec... Ale občas lidem zůstává rozum stát nad tím, že si bez problémů hraje s leonbergrem, ale s NO má občas problém...

pigie
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 09:01
- Nahlásit

Eimy
Ano, je to v pohode, ale iba potial, kym pes nespadne, maly pes nezastane (toto sa nam uz raz stalo ),...

Bora
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:01
- Nahlásit

nefer
ty máš totiž dokonce POVINNOST svého psa v takové sitaci bránit. Ty jsi jeho pán - vůdce a ty musíš řešit spory. takže opravdu nejsi střelená, je to naprosto přirozené

Tak je pravda, že mně to taky přijde přirozené, před časem jsem utržila kousanec, když jsem hrábla rukou mezi svého psa a mého bývalého půjčovacího psa (pes tchýně), když se ti dva psi potkali na vychajdě a chtěli si to vyřídit, protože každý z nich mně chtěl pro sebe coby paničku (oba psi jsou NO). Od té doby je mi jasné, že kousanec se nechá přežít a vím, že mně ještě více rozlítí, což se pozitivně projevuje v razanci mého postupu vůči psu. Asi to není nejlíp popsané, ale od určité doby pracuju na tom, že si svého psa při možném konfliktu odložím za sebe a s možným agresorem si to jdu rázně vyřídit já! A je fakt, že po několika pokusech mi celkem narostlo sebevědomí, protože ti psi kteří k nám přibíhají na volno s ocasem vztyčeným a s neblahým výrazem ve tváři, obvykle hodně zbrzdí nebo se i otočí a odběhnou Obvykle mi stačilo tvářit se odhodlaně, rázně vykročit proti psu a zavyhrožovat několika slovy v ostrém tónu.

Bora
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:06
- Nahlásit

Kontakt s malými psi u nás probíhá pod mým dohledem, protože můj pes ne že by jim chtěl ublížit, ale je dost nemotora a tak nechci aby nějakého mrňouse přišlápnul, nebo o něj zakopl. Další problém je ten, když mrňous začne provokovat štěkáním a pak zdrhá. To by ho můj haf začal honit, aby zjistil příčinu toho povyku a mohl si ho i očichat a to už je prvopočátek problému. Vřeštící pes a vystrašený majitel to není dobrá kombinace, takže malí psi se s námi seznamují většinou když si svého psa položím a nebo připnu na vodítko.

nefer
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:18
- Nahlásit

Klara a bara
Já vím, že se to řekne snadno, ale stojím si zatím. Vždy´t jsem psala, že dobře socializovaný musí být i velký - jinak to pochopitelně nefunguje. Ale nesmí to brát přeci člověk doslova, ale trošku u toho přemýšlet.
Feny ve falešné březosti jsou přecitlivělé, musí na ně člověk dávat větší pozor, dá se předpokládat, že když se jí v téhle době stane něco negativního, bude to těžko rozdejchávat. A osobně bych ji do toho klubka 3 RR už podruhé nepustila, když poprvé skákala o třech. To se není čemu divit, že když má několik po sobě jdoucích negativních zkušeností, že si z toho nevezme nic pozitivního.
Nic ve zlém, ale já to tak vidím.

Eimy
Prosím tě, neber to zase tak, že když to neplatí u tvé feny, neplatí to u nikoho, ju Tohle jsou obecné zásady - malý pes zvyklý odmala na velké z nich nemá panickou hrůzu, velký pes zvyklý odmala na malé je při prvním mávnutí packy nezabije. To je obyčejné budování sebevědomí, které prostě funguje a jestli to má pár citlivějších psisek jinak, neruší to celou obecnou rovinu.
Stejně tak to neruší situace, kdy malý pes dostane od velkého přes zobák a začne se bát. Vždyť to platí i naopak, i velký pes se po negativní zkušenosti může změnit a pak je to holt průser. Ale nemá to co dočinění s tím, že malý prostě bude hysterik a nic se s tím nedá dělat.
Prostě s tímhle musí člověk pracovat. Copak tvrdím, že máš malého psa vypouštět do smečky divokých obrů ať se otrká a jen se dívat?

nefer
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:23
- Nahlásit

Bora
A to je přesně to o čem mluvím.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání