Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Povinné čipování
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Meta
# Zasláno: 24 Říj 2005 08:50
- Nahlásit

V sobotních novinách jsem přečetla, že do třetího čtení prošel ve sněmovně zákon o povinném čipování psů - každý pes mladší 7 let se bude muset nechat očipovat. Protože se mi čipování vůbec nelíbí (cizorodé těleso v organismu, nejednotnost norem, neexistence centrálního registru, zbytečnost duplikace evidence u psů s PP), stanu se asi brzy zločincem...Což takhle povinné čipování blbců?

haha
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:00
- Nahlásit

no tak to je pěkná kravina,a proč pes mladší sedmi let ,když je starší sedmi let tak asi nemůže zdrhnout, nemůže kousnout,to zas vymyslel nějakej mozek

Náhoda
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:02
- Nahlásit

Nemám vyhraněný názor na čipování, ale když jsem chtěla mojí fenku nechat přetetovat, protože má absolutně nečitelné tetovací číslo (v narkóze, když byla na RTG DKK), tak mi vet řekl, že už netetuje, ale pouze čipuje, protože čipování bude v nejbližší době povinné. Tak jsem ji nechala načipovat a zároveň jsem ji zaregistrovala v mezinárodním centru čipovaných zvířat www.czpetnet.vinvet.cz
Těžko říct, co si má člověk myslet o cizím tělísku v organismu atd. Vzhledem k tomu, že je to úúúúúúúplně nová věc, tak vše asi ukáže čas, ale vím, že hodně chovatelů už nechává svá štěňata tetovat i čipovat zároveň.
Jak se říká: BŮCH SUĎ. . .

Eimy
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:02
- Nahlásit

haha
Já myslim, že je to proto, že psa takhle starýho by lidi nechtěli nechat očipovat s tím, že už je "starej" a nemá to smysl...

shiba
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:03
- Nahlásit

haha
Dej blbci funkci, vymyslí lejstro

Eny
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:06
- Nahlásit

Eimy
Tak mi pověz jaký to má smysl u tetovaných psů ??? taky žádný, nehledě na to že tedy nevidím rozdíl mezi psem, kterému je 6 let a 11 měsíců a úpsem 7 let 1 měsíc, přikláním se k názoru že to zase vymyslel nějaký "inteligent" který o psech ví asi to že to je zvíře a má čtyři nohy.

Náhoda
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:08
- Nahlásit

Co jsem to zase napsala BŮCH???????????????
Mělo tam být BŮH SUĎ, já fakt ještě spím

Eimy
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:09
- Nahlásit

Eny
Ale já se čipování nezastávám, je říkám ten důvod, tak se do mě nemusíš hnedka pouštět...

Prostě kdyby tu hranici nestanovili, ozvou se lidi, co mají psa, kterýmu je 13, 14, 15 let s tím, že ho nebudou čipovat, že už to nemá smysl...

Joker
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:10
- Nahlásit

A jsem zvědavá, jak chce rozhodčí na zkouškách kontrolovat čip. Při tetování prostě koukne a vidí

shiba
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:11
- Nahlásit

Náhoda
Aspoň jsme se zasmáli

Ketrin
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:12
- Nahlásit

Joker
Bude muset mít každý svou čtečku.

Náhoda
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:14
- Nahlásit

shiba, alespoň k něčemu to bylo. . . Smíchu není nikdy dost.

Eny
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 09:21
- Nahlásit

Eimy
Neber to osobně, to byl jen můj výkřik do tmy, už mě unavuje stálý boj s lidskou blbostí
Jen čekám, kdy se začnou povionně čipovt lidi, na psech se to vyzkouší a pak...

Danuš
# Zasláno: 24 Říj 2005 12:00
- Nahlásit

Eny,

třeba přestaneme tetovat, když budou psi čipovaní. Ve světě už je to zcela normální věc. Na loňské MS kníračů se na nás naopak koukali jako na exoty, když naši závodníci ukazovali tetovací čísla. Pořadatelé měli čtečky, takže kontrola byla v pohodě.

Já teda jsem pro čipování a kontroly i na výstavách. Tetování - alespoň u mojeho plemene je čitelný jen s největším vypětím a to si stejně nejsem jistá, že to je to číslo, který hledám - rozdíl třeba mezi 2 a 5 je jen v tom, že vím, který číslo hledám. Jinak bych klidně mohla tvrdit, že je to to druhý číslo. A to, že jsou chovatelé, kteří vystavují nebo skládají zkoušky s jiným psem, než kterýho rodokmen předkládají, je známá pravda. Pokud se jedná např. o sourozence, kteří mají čísla podobná, tetování vcelku nic neřeší. Alespoň podle mě.

Joker
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 12:02
- Nahlásit

Ketrin
To se nám startovné sakra prodraží

Eny
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 12:05 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit

Danuš
No vidiš a u nás na zkouškách byl hafan, který byl čipovaný a rozhodčí ho už už málem vyhodil, protože neuměl používat čtečku a místo přečtení čísla psa si vyvolával číslo z paměti čtečky, které samozřejmě bylo úplně jiné než číslo daného psa, to jen tak pro úplnost, že ani čtečka není všespásná, proti záměně psa, stačí si uložit jiné číslo do paměti a pak ho šikovně podstrčit... a záměna je na světě. Věř že by mě to nikdy nenapadlo, kdybych toto neviděla na vlastní oči, i když v tomto případě to byl omyl.

jindriska
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 12:49
- Nahlásit

mě by spíš čipování zajímalo po zdravotní stránce. Od jedné holky jsem slyšela, že čip by mohl putovat po těle, že nedrží na jednom místě. Já bych se zas bála možného jakéhosi vyzařování čehosi. Proběhli nějaké dlouhodobé testy? Nebo necháme naše pejsky očipovat a po nějakých letech se třeba zjistí, co to způsobuje, jak je to zdravotně závadné. Toho se bojím nejvíc.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 13:29
- Nahlásit

jindriska
tak to tě můžu ujistit,že se není čeho bát,naprosto inertní tělísko velikost většího rejžovýho zrnka,přecestuje ve volným podkoží maximálně do podpaždí....čtečka to bere z metru,takže o nic nende
Nejsa počítačová,ale patologická,nebudu se vyjadřovat k jakémusi vyzařování čehosi,i když vím,že čip je i z tohohle hlediska inertní...ale bát se vyzařovnmání něčeho čehosi je dneska moderní.A´t se k tomu vyjádří expert z oboru.

birma
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 16:04
- Nahlásit

čip nic nevyzařuje, je aktivován až čtečkou
kdyžtak večer sem dokopu přítele a on to nám všem osvětlí trochu víc (možná)

Eimy
Člen
# Zasláno: 24 Říj 2005 16:35
- Nahlásit

Já nevim, ale nefuguje čip na (aspoň trošinku) podobným principu jako čárový kódy na zboží v obchodě?

Danuš
# Zasláno: 25 Říj 2005 07:57
- Nahlásit

jindřiško, čip nevyzařuje vůbec nic. Pracuje na principu sekundárního radaru, což znamená, že odráží čtečkou vyslaný paprsek. Takže není se čeho bát.

Nechávám čipovat celé vrhy (ač nemusím) a zatím se mi nestalo, že by čip putoval po celém těle. Jednou se svezl a místo na levé straně krku se usídlil na špičce hrudní kosti, takže je u tohoto jediného psa vyhmatatelný.

Danuš
# Zasláno: 25 Říj 2005 07:59
- Nahlásit

Eny, to že jsme 100 let za opicema mi nemusíš zdůrazňovat. :biglol. To že to zatím u nás nefunguje, neznamená, že to nebude fungovat za pár let. A pokud bude mít čtečku rozhodčí nebo pořadatel, nikoliv závodník, je velká šance, že se psi prohazovat nebudou.

fromeli
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2005 09:01
- Nahlásit

Jelikož bydlíme v Praze, museli jsme nechat načipovat, byli jsme před dvěma týdny, čipování bylo v pohodě, na místě vpichu byl jen malinkatý stroupek, zatím nikde jinde nic hmatného není.
Že by čip něco vyzařoval, to se fakt neobávám

Hanka20
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:03
- Nahlásit

Já jsem před rokem dávala svýho pejsu taky čipovat a taky to bylo naprosto v pohodě. Až štěndo trochu povyroste tak půjde taky na očipování.Myslím, že to není až tak špatná věc...

Anonymní
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:24
- Nahlásit

Kolik to stojí? a musejí být očip. všechny psy?

Nikita
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 11:32
- Nahlásit

Jak píše Danuš, nechávám taktéž čipovat i štěňata (nepovinné) plus ještě musíme tetovat, což se mi nelíbí. Je to bolestivé. Jendu moji fenu jsem nechávala v cca roce a půl přetetovat, neb číslo nebylo skoro ani vidět, natož přečíst, za pár let stejně nebylo pořádně k přečtení ani to nové číslo...
Podvody s tetováním jsou známá věc.
I při té identifikaciu je pro zvíře daleko lepší přečíst čip než se mu šťourat v uchu či ho obracet na záda.

V zahraničí, kde již jenom čipují, jsem se setkala s tím, že chovatelka měla čtečku, ukázala mi číslo vybraného štěněte, že souhlasí s papíry.

Věřím tomu, že lze zabezpečit, aby na kynologických akcích čtečka byla, většinou je tam veterinární dozor, tak v tom nevidím problém.

Hanka20
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 13:31
- Nahlásit

Anonymní
Cena je různá, standartně by to mělo být 500,-, ale jeden veterinář v Ústí si počíta cca 700,- a já jsem platila 450,-

fromeli
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2005 13:36
- Nahlásit

Já v Praze platila za Datamars 560 Kč

jindriska
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 12:35
- Nahlásit

nevíte prosím vás někdo bližší info o čipu Trovan? Konkrétně, zda splňuje danné parametry jaké má mít a nebude nějaký zádrhel při kontrole čtečkou? Např. městskou policií, atd.? Všude čtu o čipu Datamarsu, ten je v poho, ale Trovan?? Někde čtu, že existuje zastaralý typ, který vyžaduje speciální čtečku, jinde, že naprosto vyhovoje. Tak nevím nevím, co si mám o tom myslet. Děkuji

Mel
Člen
# Zasláno: 14 Pro 2005 12:54
- Nahlásit

jindriska
V České republice se používají dva různě technologicky řešené systémy čipů a odečítacích zařízení. Jden ze systémů je doporučen Komorou veterinárních lékařů ČR a používá ho valná většina kolegů, kteří psy a kočky čipují. Tento systém je kompatibilní i s normami ISO 11784 a 11785, což v podstatě znamená, že je to systém vzájemně kompatibilní. Tento systém reprezentují i registrované typy čipů pod komerčními názvy DATAMARS (Švýcarsko) a INDEXEL (Francie). Doporučeny jsou i výrobky firmy Texas Instruments (USA). Naproti tomu systém EURO I.D. Trovan není Komorou vet. lékařů pro psy a kočky doporučen.
Celý článek najdeš http://www.veterina-info.cz/script/articledetail.asp?rid=9
A kdyžtak bych doporučila zapátrat na webu o té Komoře vet. lékařů.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání