| Autor |
Zpráva |
Falco
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2008 21:38
- Nahlásit
Mám osmiměsíčního psa am. kokršpaněla - poněkud hyperaktivní tank , ale docela dobře ovladatelný, poměrně chytrý a lecos už umí. Cvičíme s klikrem.
Už druhý týden se pokouším naučit ho ten typicky výstavní pohyb na výstavním vodítku a jsem naprosto neúspěšná. Umí pěkně chodit u nohy, každý den se mnou běhá 3-5km (tak 2-3m přede mnou na flexině, rovnoměrným tempem - klusem). Ale jak mu vysvětlit, že má rovnoměrně běžet, jako kousek od nohy, ale pomaleji, než normálně běháme, to nevím. A ještě k tomu se zvednutou hlavou. Tak nechodí ani neběhá nikdy Nos má vždy na zemi nebo maximálně 10 cm nad zemí.
Když velím "k noze" a zrychlím, tak se rozeběhne vpřed a pokud ucítí tah na krku, okamžitě se zastavuje. To jsem ho naučila schválně, protože původně hrozně tahal, tak jakmile se opřel do vodítka, já jsem se zastavila a on musel taky. Tím pádem mu nemůžu ani vodítkem zvednout hlavu. Když mu ukážu pamlsek, aby hlavu zvedl, okamžitě skáče jako gumovej a je po klusu. Totéž balonek.
Protože se takhle vůbec nepohybuje, nemůžu to požadované chování ani zachytit klikrem.
Zkrátka vůbec nevím, jak na to a návody, které jsem si přečetla na netu na Barda nějak nefungují.
Máte nějaké rady?
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2008 21:53
- Nahlásit
Falco
Já to začala učit fenku až ve dvou letech (až se uklidnila dřív to nešlo ) a trénovala jsem hodně na betonovém nebo asfaltovém povrchu aby neměla tendence čuchat u země a když už uměla tohle tak sem přešla i na trávu... jinak trénujem před kostelem kde je velká kulatá socha kolem které běháme v kruhu a naběhali jsme toho tolik až si sousedi ťukali na čelo, že sem se zbláznila no a hlavně něco dobrýho do ruky aby tu hlavu zvedl .... i když na výstavě mě jakýkoliv pamlsek odmítá, takže tam jedem na povel a težím z toho že už má naučené co se bude dít ale sem začátečník laik a amatér tož určitě se najdou lepší radiči
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 6 Srp 2008 21:57
- Nahlásit
Falco
Jo teď ještě koukám že po pamlsku skáče ... no tak to je blbé :-- leda začít pomalou klidnou chůzí a z té pak přejít opatrně pomalu do klusu ale asi to bude na dýl jak to tak čtu když je to takový hyperaktivka
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2008 22:02
- Nahlásit
dáváš mu výstavní vodítko? pes si spojí jinačí vodítko = jinačí chování. nevel "k noze" ale úplně jiný povel. pokud ti na pamlsek skáče zkus na něj jen mluvit aby tu hlavu zvedl. Nejdřív mu zkus stačit normální chůzí aby se ti nerozcválal.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 7 Srp 2008 22:13
- Nahlásit
Chce to uplne rozfazovat a nejdriv chtit, aby pes sel pomalu se zvednutou hlavou (koukal na tebe - klikej za ocni kontakt), az se bude pes soustredit, pak teprve pridavej dalsi kriteria - spravne tempo (klus) atd. a az nakonec zkousej ruzne figury...
Doporucuji ze zacatku mit povolene voditko vedene spodem, pokud to jde - pomaha nest hlavu nahoru.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2008 07:42
- Nahlásit
Díky. Už jsem přišla na to, že to musím oddělit od ostatních cviků. Výstavním vodítkem, tím, že začnu postojem atd. A mezeru mám v očním kontaktu, ale to půjde s klikrem asi rychle. Napřed ho prostě musím naučit, aby koukal na mě a ne na mravence Máme čas do října, tak to snad zvládnem.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Srp 2008 19:41
- Nahlásit
Ja jsem se jeste k vystavnimu vycviku nedostala, ale naucila jsem sveho psika (4 mesice) krasny povel "hele". Rikam to, kdykoliv drzim v ruce neco zajimaveho - pamlsek, hracku. Hlava se mu bleskurychle zvedne a otoci smerem ke mne. Je to myslim uzitecne a slo nam to uplne samo, i kdyz jinak taky na prochazkach "ryjeme nosem v zemi" :)
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2008 21:44
- Nahlásit
Tak pěkně pomalu postupujeme
Zvládli jsme povel "hele" - to byl moc dobrej nápad. Ovšem na výstavním vodítku zatím lítá jak čamrda, myslím, že kruh bychom oběhli tak třikrát, zatímco ostatní jednou. Patrně v září zkontaktuji nějaký cvičák, který dělá i tenhle typ výcviku.
Postoj se taktéž vylepšuje, i když natáhnout zadní nohy tak, jak je to na obrázku, nám zatím nejde. Zuby si nechá krásně prohlédnout, klidně stojí i když ho různě prohmatávám.
Takže jsem přistoupila k pokusům s "cizí" osobou. Dobrovolníci mají za úkol na něj sahat a prohlížet mu zuby. Jenže: Bard miluje všechny obyvatele zeměkoule. Jakmile se k němu někdo přiblíží, začne nejprve vrtět ocasem, pak zadkem, pak celým tělem a nakonec, přijde-li "rozhodčí" dostatečně blízko, ho obejme a olíže. Obávám se, že tohle skutečný posuzovatel neocení. Jak jste učili tohle?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2008 23:14
- Nahlásit
Falco
Jenže: Bard miluje všechny obyvatele zeměkoule. Jakmile se k němu někdo přiblíží, začne nejprve vrtět ocasem, pak zadkem, pak celým tělem a nakonec, přijde-li "rozhodčí" dostatečně blízko, ho obejme a olíže.
U nas to neni obejmuti ale vitaci naskok na danou osobu. S tim vrtenim pulkou psa je to nemlich to same. Ja se tim tak nejak i kocham, ze mam terierku (7 mesicni stene) konecne jinou nez rezervovanou madam.
A je pritom zvykla na skubani a povel zuby - to zcepeni, ale zatim ji davat nejakou vetsi drezuru zkratka nejde, je to jelito a dlouho bude, ale my extra vystavni plany nemame, takze se vlastne omlouvam za OT.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2008 09:10
- Nahlásit
ale my extra vystavni plany nemame, takze se vlastne omlouvam za OT.
my je ztratili po nevycválaném chování našeho burana
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2008 09:46
- Nahlásit
Fifi, Terri:
Já to taky beru jako pokus, osobně si myslím, že budu muset počkat, až trochu dospěje a zklidní se. Ale třeba uděláme komickou vložku v napjaté výstavní atmosféře.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2008 09:54
- Nahlásit
Falco
Ale třeba uděláme komickou vložku v napjaté výstavní atmosféře.
Není nad psí osobnost
|
Noemi
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2009 12:26
- Nahlásit
Mám poněkud blbý dotázek...
Učím Méďu (BSP,11 měs, 50 kilo) chodit na výstavním vodítku, ale pořád se mi nedaří, aby držel ocas dole...Výstavní postoj už s ocasem dole zvládáme, ale u chůze nevím jak na to. Máte někdo radu?
Pejsa je v pohodě, měla bych mít radost, že chodí u nohy s radostí (tedy s mávajícím ocasem nahoře a viditelné s chutí). Vím, že je absurdní řešit ocas, ale nerada bych dostala blbé ohodnocení jen kvůli tomuhle). Výstavy nejsou můj sen, jen bych ho nechala ráda uchovnit a to se bez výstav neobejde.
|
Nera
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2009 16:39
- Nahlásit
Poradim mi nekdo, jak odnaucit 10mesicni stene vytacet predni packy pri stani,.Mrska jedna to dela jen kdyz stoji,kdyz se chybe tak packy pekne poklada, ale jakmile se zastavi na delsi cas proste udela kozu
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2009 18:43 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
Nera
Napadá mě leda důsledně trénovat to, aby pes po "napolohování" opravdu zůstal stát jak socha. Jako že mu ty packy opravíš a on je tak nechá. Ovšem to už skoro hraničí s týráním Na výstavách je to častý jev, handler furt tu packu přendavá, pes jí furt vrací o centimetr zpátky, handler furt dokolečka přendavá, až to v potu tváře nakonec vzdá a je ve stresu z toho, že sousední čuba tu packu má líp...
Jde o to, jestli je to záležitost, kterou naučíš, nebo vada (což asi ne, když je to v pohybu OK, nevím). Přeju hodně štěstí - my zatím máme problém se do nějakého postoje vůbec dostat, natož polohovat packy
|
Nera
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 08:10
- Nahlásit
corgi
Ja jsem z toho byla trochu v soku, moje kraska a ma kozi nohy .Stat uz tak trochu umime, neni to dokonalost, ale jak ja tak i cuba zacineme . Takze na vypilovani postoje mame neco pres mesic, to jsme prihlaseni na prvni vystavu Takze se pujde panicka verejne ztrapnit Chovatel me pozbudil, ze se to zlepsi, ze je jen v puberte
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 08:30
- Nahlásit
Nera
Já jsem se v pondělí vrátila z Cruft's a můžu říct, že ani tam to nebyla dokonalost sama Ještě mě napadlo, jestli ty kozí nohy nedělá při stání na stole. Malí psi, co se posuzujou na stolku, můžou udělat kozí nohy, když se stolek kývá a oni se snaží udržet rovnováhu.
|
Nera
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 09:59
- Nahlásit
corgi
Na stole ne, proboha vazi cc 30kg(RTW), jen na stul u veterinare to chce dost trpelivosti nez ji tam dostanu .Koukala jsem na fotky a zacala je delat cc pred 3 mesici, takze snad je to jen pubertalni pohodlnost.Na Cruft jsem koukala na webu, videla jsem pouze zaverecne souteze a tam to vypadalo jako dokonalost sama
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 11:22
- Nahlásit
Nera
Tak to jsem nevěděla, že to je RTW, tam to tedy stolem nebude Možná hraje roli růst, zkuste trénovat přední. Možná je to jenom pohodlnost, nevím Závěrečné soutěže možná, ale u kruhů v podstatě stejná úroveň jako na našich MVP. Handleři v teplákovce, pes sedající si místo postoje, k vidění bylo leccos
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 11:34
- Nahlásit
Falco
Jám mám 5ti měsíční psí slečnu a první výstava nás čeká za měsíc. Postoj absolutně nezvlává (taky proč by měla stát, když se kolem děje takových věcí, že? ), běh se ještě dá, oční kontakt navozuju hlasem. Na kokina mi taky hospá jak koník, takže to nejde. Výstavní vodítko teda nemám, zkouším to na normálním (ale to jinak skoro nepoužívám, tak z něj možná uděláme i výstavní ). Jsem ale klidná, je mi jasné, že budeme bavit všechny okolo a bude sranda
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 11:37
- Nahlásit
PeKrato
Nás čeká první výstava až v půlce května, ale vzhledem k tomu, že jsem psa odmalička učila neskákat po mně, když držím jídlo, a v klidu sedět, je teď učení postoje fakt záhul i s všemocným klikrem Ale předváděčky už mám tři, jsem vybavená
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2009 11:44
- Nahlásit
corgi
No tak to malá taky nesmí skákat, když něco nesu, ale u jí určených kokin je to jiná. Hlavně teda u chůze u nohy, to sice jde u nohy, ale je to spíš klokan než pes Takže klus u nohy cvičím zásadně bez kokina a to dostává až po splnění celého kruhu
S postojem mám podobný problém, jak Reda uvidí v ruce mnamku pro ni, sedne na prdel Jako předsednutí máme krásný, i sed u nohy, za to ten postoj bude fakt dřina
|
cernunnos
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2009 19:06
- Nahlásit
Nejlepší je, když se začne trénovat postoj ještě u chovatele, to pak lze plynule přejít do tréninku už od 2 měsíců. Já jsem prcka přivezla ve 3 měsících a trénujeme od té doby. Pokud možno každý den pár minut. Postoj i pohyb se dá zvládnout jen trpělivostí a neustálým opakováním a opravováním. Podle mně jsou 2-3 měsíce každodenního tréninku minimum, aby předvedení k něčemu vypadalo. A je ideální když se štěndo aspoň základ naučí ještě před pubertou, protože v ní, jako každý správný puberťák vše zapomene.
Coi se týče pamlsků při tréninku i předvádění, taky jsem je používala, ale zkušenosti se zahraničními rozhodčími jsou takové, že řada z nich nemá krmení při předvádění ráda. Někteří z nich si dokonce řekli, že to nechtějí vidět a kdo mával piškotem apod. dostal zhoršené hodnocení! (viz např. Harry Vella z Malty - kdo držel pamlsek dostal VD).
Trénovat s předváděčkou je nutnost, protože je to úplně jiné upevnění psa. Právě předváděčkou lze fixovat hlavu psa při pohybu nahoru (lze to tak použít i při postoji).
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2009 09:15
- Nahlásit
cernunnos
řada z nich nemá krmení při předvádění ráda
No to i Hořák na blbý krajský si vždycky stěžuje, že nevidí v tlamě psa zuby, ale piškotovou hmotu Při tréninku jasně, ať to toho psa taky trochu baví, ale na výstavě spíš šetřím pamlsky a když už nějaký dám, tak rozhodně ne piškot, po kterém bude mít pes zalepené zuby a bude problém poznat P1 od M3
Jinak moje chovatelka tomu bohužel nedala ani Ň, takže pséka učím všechno od začátku. Teď v roce v pohodě kluše na různých předváděčkách (opravdu je nutné, pokud jich máte víc a jsou třeba z různých materiálů, aby si zvykl na všechny) a nechá si v klidu prohlížet zuby. Postoj musíme dopilovat, pořád si sedá. Ale oproti tomu, co předváděl tak před půl rokem, je to super
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2009 09:26
- Nahlásit
corgi
No to i Hořák na blbý krajský si vždycky stěžuje, že nevidí v tlamě psa zuby, ale piškotovou hmotu
- byla jsem u něj v kruhu a můžu ti říct, že tam běžela paní s malinkym pejskem, ten piškot v hubě větší než tu tlamičku a pak ho tam ještě upustil a dával si načas než to zbaští a moc pohled to nebyl kdyby dostal aspon třeba čtvrtku piškotu, ale tohle bylo fakt sousto
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2009 09:52
- Nahlásit
ankaras
Jojo, Hořák posuzoval číňánky a piškot dostal téměř každej. Než to rozchroustali, to byla doba. Ale třeba pak přes tu hmotu v hubě není vidět chybějící zub, to by u těch naháčů mohlo pomoct Ale pan Hořák, to se holt musí zažít. Doufám, že na něj narazíme aspoň na KV Plzeň, když už ne na NV Klatovy.
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2009 09:56
- Nahlásit
corgi
my si nemůžeme teda na něj stěžovat, byla jsem u něj prvně na výstavě teda podruhý s duo cacib brnem takž ejsem toho moc ještě nezažila, ale on byl v pohodě, dokonce jsme tam bojovali spolu se zubama a smál se, tak dobrý , po mojí Ayrin se tam taky jeden Číňánek povaloval, nebo ne povaloval ale pořád se přibližoval , ty si byla taky v tom kruhu? možná jsem tě tam viděla , co máš za hafína?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2009 10:02
- Nahlásit
ankaras
Kdepak, já jsem úplně z druhýho konce světa Hořák se tady objevuje skoro na každý výstavě - Plzeň, Klatovy. Já ho pozoruju jako divák už pěknejch pár let. Je fajn, jenom pro někoho může být ten jeho humor trochu moc. Občas se stane, že se nějaká madam pořádně naštve, když jí nějak sarkasticky okomentuje. Já naštěstí tenhle humor snesu, tak doufám, že až nás bude posuzovat, tak se tam nezhroutim Tahle sezóna pro pesana bude první, začínáme na KV Plzeň a jsme velškorgi
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2009 10:03
- Nahlásit
corgi
tak super, mrknu se tam na vás, já jsem z Holoubkova (rokycany) takže stejnej svět
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 17 Dub 2009 10:09
- Nahlásit
ankaras
No tak to je boží My letos asi pojedem i na KV Rokycany (to je ta na letišti, ne v zámku Březina).
Kdyby sis chtěla počíst, co si někteří lidé o Hořákovi myslí:
http://kynologie.blogspot.com/2006/04/karikatura-r ozhod-karel-hok-aneb-co-si.html
...stačí číst jenom tučná slova...
|