| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Říj 2005 11:53
- Nahlásit
ahoj
jsem uplná trubka na ocenění na výstavách o psech vim dost, ale co se týče výstav jsem uplně vedle mohl by mi tady někdo rozumně a pomalu vystvětlit jak to vlastně všechno je?? ještě jednou se omlouvám za přiblblý dotaz předem díky
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Říj 2005 21:53
- Nahlásit
tak mě to někdo řekněte...
|
Danuš
|
# Zasláno: 20 Říj 2005 22:15
- Nahlásit
Trošku specifikuj dotaz. O výstavách by se dala napsat diplomová práce , tak ať se tu moc nevykecáváme. Jde ti o organizování výstav nebo o zařazování do tříd nebo o to, kdo s kým soutěží o jaký titul? nebo vlastně o všechno?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Říj 2005 22:25
- Nahlásit
no vlastně o všechno nerozumím těm oceněním CACIB, CAC, atd. atd. a ty třídy jaký věkový kategorie soutěží no i to zařazování a podle čeho se všechno posuzuje no to zhruba vim výstavní postoj, chůze, běh, zuby atd. atd. ale chtěla bych v tom mít jasno protože když pročítám ty inzeráty štěňata po výborných rodičích a těd ty ocenění a já jsem vedle a možná bych taky chtěla pár výstav s fenkou zkusit ještě jí teda nemám, ale hlavně nic o výstavách nevim...jo stydim se za to, ale nemáme v rodině žádnýho pejskaře, až já sem je tak trochu pobláznila... ale namá mi to kdo vysvětlit předem dík
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 07:31
- Nahlásit
Tak jen stručně:
posuzuje se podle standartu FCI - tj.jak ten který jedinec odpovídá nebo neodpovídá popisu ideálu daného plemene.
Třídy jsou:
někde tř.baby - štěňata 3-6 měsíců
většinou se začíná až tř.dorostu - 6-9 měsíců
pak je tř.mladých - 9-18 měsíců
mezitřída - teď nevím přesně, snad od 12 měs. do 2 let
tř.otevřená - bez omezení
tř.pracovní - pro psy s pracovní zkouškou doloženou certifikátem
tř.vítězů / šampionů - pro psy s titulem šampiona nebo národního, klubového vítěze (nestačí Oblastní vítěz)
Od mezitřídy výše se na výstavách vyššího typu (klubové, speciální, národní, mezinárodní) zadává CAC, což je čekatelství národního šampionátu krásy. Ve tř.mladých CAJC - čekatelství junioršampiona.
Na národní výstavě pak všichni ocenění CAC plemene soutěží o Národního vítěze (psi a feny zvlášť) a Nár.vítěz pes a fena pak spolu soutěží o BOB (Best of Breed - nejlepší jedinec plemene)
Na mezinárodce v podstatě totéž, akorát že místo Nár.vítěze je CACIB = čekatelství mezinárodního šampionátu krásy.
Kromě toho se zadávají rezervní tituly (Res.CAC, Res.CACIB) druhému výbornému jedinci v pořadí.
Na žádný titul není automaticky nárok. Pes může být první ve třídě a titul nedostat.
V kruhu pes musí předvést výstavní postoj a pohyb (klus), musí si nechat prohlédnout zuby, nechat se prohmatat od rozhodčího, psi též sáhnout na varlata. Nesmí být agresivní na psy ani na lidi. Čím lépe se pes předvádí, tím lepší ocenění lze očekávat.
Rozhodčí má "vždycky pravdu" a není vhodné se s ním dohadovat. Sluší se v kruhu pogratulovat vítězi (tedy jeho majiteli).
No zkrátka, jak píše Danuš, je toho moc a fakt by se dalo psát dlouho. Zajdi nejlíp na nějakou výstavu nejdřív jako divák. Nebo jestli máš ještě nějakou konkrétní otázku, tak se ptej.
A ještě mi nedá abych se nezmínila - jak píšeš o inzerátech, tak ono podle inzerátů to vypadá, že jiní než špičkoví rodiče vůbec nejsou. Takže až si budeš na nějaký takový inzerát vybírat štěně, nech si konkrétně vysvětlit a doložit, v čem spočívá špičkovost rodičů. Někdy se pak ukáže, že rodiče jsou ve skutečnosti (pod)průměrní.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 12:43
- Nahlásit
no právě ještě jsem nenašla inzerát kde by nebyli špičkoví rodiče a co ještě ty V1, V2 ...V5 kde se to udává??? pes může být první ve třídě a titul nedostal takže jestli to chápu správně tak může být první ve třídě, ale není až tak dobrý aby byl oceněn titulem?? Jaké má tedy ocenění Národní vítěz, protože všichni kdo mají CAC tak soutěží o BOB, takže dejme tomu, když budu na národní výstavě kde mají všichni ocenění CAC tak jak poznám, který z nich je vítěz a bude soutěžit s vítězem opačného pohlavím o BOB?? rozumíte mi??
A ještě CAJC tedy psiska od 9-18 měsíců junioršampioni ti pak soutěží o co?? Ti se přece nemůžou zařadit mezi CAC a soutěžit o BOB jestli to chápu dobře??
A jaký je teda uplně nejvyšší titul jaká může být?? Omlouvám se za stupidní dotazy předem díky za odpověď teda jestli se mnou ještě budete mít trpělivost díky
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 12:49
- Nahlásit
jej předposlední věta A jaký je teda uplně nejvyšší titul jaká může být?? omlouvám se má tam být:a jaký je teda uplně nejvyšší titul?? díky
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 13:36
- Nahlásit
Anonymní
CAC na dané výstavě v každé třídě, kde se zadává dostane jen jedinec s ohodnocením V1 (výborný 1).
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 13:47
- Nahlásit
Anonymní:
"pes může být první ve třídě ale není až tak dobrý, aby byl oceněn titulem??"
- přesně tak. Titul by měl dostat jen jedinec, který téměř zcela odpovídá standartu (protože jak víme, ideální pes neexistuje Kdyby automaticky každý V1 dostal titul, to by se zejména málopočetnějším plemenům vyběhávaly šampionáty velice snadno.
V1 je výborný 1. V2 výborný 2. atd. Výborný je nejlepší známka. Pak je: velmi dobrý, dobrý, dostatečný a nedostatečný (popř.neposouzen nebo vyloučen z posuzování-tam už musí být hrubá vylučující vada, většinou takový pes na výstavu ani nedorazí, protože majitel o této vadě ví.
K dalším dotazům-přečti si pozorněji co jsem psala.
CAJC popř.CAC není šampionát, ale čekatelství šampionátu = pouze jedna z podmínek pro udělení titulu šampion ČR (například). Podmínky udělení se liší podle plemen.
Nejvyšší titul vůbec je asi BIS = Best In Show = Vítěz celé výstavy. Ale tyhle soutěže jsou opravdu jen "show", nejsou příliš důležité - jak může např.soutěžit v kráse afghánský chrt s jezevčíkem, to mi není jasné.
Pokud tě to vše zajímá kvůli odhadu šancí tvého budoucího štěněte na výstavách, tak určitě by rodiče měli být výborní, ale to, jestli mají nebo nemají tituly, je taky o tom, jestli jejich majitelé jsou ochotní po výstavách jezdit. Někdo se spokojí s minimem výstav nutných pro uchovnění. Na druhou stranu, rodiče šampioni také nedávají potomky jen šampiony - není to žádná záruka. Určitou vypovídající hodnotu má, když rodiče mají vyrovnaná, nadprůměrná, v podstatě stále stejná výstavní ocenění - tedy např.jsou vždy výborní, někdy s titulem někdy bez. Pokud je pes jednou BOB a jindy jen Dobrý, tak je to divné.
Ale úplně nejvíc bych vybírala štěně podle osobní znalosti rodičů (pokud možno) a nejdřív bych si vybrala důvěryhodného chovatele.
Howhg. Stačí?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 14:51
- Nahlásit
díky moc už jsem to pochopila ještě párkrát přečíst a navštívit pár výstav a snad budu mít jasno nene kvůli odhadům mýho štěňátka mě to nezajímá jen jsem to prostě chtěla všechno trochu znát. Já budu vybírat podle toho jak to tam bude vypadat jak budou chovatelé ochotní a jak budou vypadat rodiče a samozřejmě štěňátka o ty tituly mi až tak nejde, jenom abych nebyla za blbce až o tom bude někdo bude mluvit a abych to prostě věděla ale strašně moc ti děkuju
|
almur
|
# Zasláno: 5 Led 2006 21:37
- Nahlásit
Súťažiť s jedincom opačného pohlavia -BOB- by malo byť zrušen=... fenečka nemá šanci napr.BO TERVUEREN.Krásnu hryvu-osrstenie u psa .nikdy nedosiahnete u fenečky.Aký je Váš názor :confused
|
Danuš
|
# Zasláno: 6 Led 2006 07:30
- Nahlásit
almur
To je pěkná blbost (teda to, že by se nemělo soutěžit). U nás (knírači) dost často vyhrává fena.
Možná bychom se jen spíš měli přiblížit světu, kde se ještě zadává BOS - best of opozite sex. Ale to je jen můj názor.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 07:35
- Nahlásit
Podle mě soutěži BOB už tak nejde o exterier ale o předvedení, jsou tam všichni vítězové tudíš všichni krásní jedinci, tak se nekouká jestli má pes hřívu a fenka né, a posuzuje to člevěk který ví co dělá. Jen můj názor
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 08:37
- Nahlásit
Soutěž BOB je už skutečně tak trochu o prezentaci. Do soutěže o BOB se dostanou ti nejkvalitnější jedinci ze všech tříd. To, že BOB nemůže získat fena nebo má malou pravděpodobnost je absolutní nesmysl. Všichni jedinci v této soutěži jsou typičtí představitelé plemene, ale vždycky je na každém ještě malinká odchylka od druhého, každý má trochu jinou jiskru, temperament, takže vždycky je z čeho vybírat. Nezřídka se stane, že CAJC - nejlepší mladý jedinec pes nebo fena, porazí vítěze všech dospělých tříd a získá BOB. Takhle se mi to podařilo na MVP v Praze loni na podzim. V tomto případě to svědčí o tom, že mladé zvíře, které máte bude velmi, velmi kvalitní v exterieru a rozhodně má cenu s ním zkusit absolvovat vícero zkoušek. Rozhodně moje rada zní, tedy pro začátečníky. Nejdřív se jet na výstavu podívat, a to na nějakou MVP, kde je úroveň předvedení i úroveň psů vysoká a pečlivě si všímat zkušených handlerů, jak to dělají. Pokud už se sám já začátečník hlásím na výstavu se svým nezkušeným hafanem, tak nejdřív zkusit nějakou menší výstavu, např. oblastku, kde si takříkajíc ošahám atmosféru, způsob předvedení, chování svého pejska v nezvyklém prostředí a kde také zjistím na co můj pejsek má nebo nemá. Pokud dostanu na této výstavě VD nebo dokonce D, tak zkusím ještě jednu výstavu s jiným rozhodčím a pokud dopadnu stejně, je třeba zvážit další investice, zřejmě z mého pejska šampion nebude. Skutečných šampionů se rodí opravdu málo a začátečník pokud takové štěně má, tak si opravdu může poblahopřát, že měl šťastnou ruku při výběru, pokud si přímo nenechal štěně vybrat chovatelem pro daný účel.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 08:44
- Nahlásit
Evicka krásně si to napsala
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 08:50
- Nahlásit
Taky mám zkušenost, že fenky získávají BOB jen výjimečně, ale tím více nás těch 5 BOBů naší fenky těší Dobrý rozhodčí totiž fenku se psem nesrovnává, ale prostě posoudí, kdo je lepší vzhledem ke svému pohlaví. Jenže to není vždy jednoduché, a taky samozřejmě pes většinou na první pohled více zaujme...
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 08:56
- Nahlásit
Evicka
Nezřídka se stane, že CAJC - nejlepší mladý jedinec pes nebo fena, porazí vítěze všech dospělých tříd a získá BOB.
Jasně! Třeba 10měsíční fenka z mého chovu porazila v MB i moji multišampionku, protože se perfektně prezentovala, vzhledem ke svému věku byla zcela ideálně vyvážená, přívětivá... prostě super načasovaná kondice Zato ta moje kozena se u této rozhodčí až na jednu výjimku vždycky chová divně, snad proto, že je to její chovatelka a Kiss ví, že by z toho byly kecy
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 09:00
- Nahlásit
Jo a na BOS by určitě měli naši rozhodčí taky vzpomenout
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 10:50
- Nahlásit
V Polsku se zcela samozřejmě zadává titul Nejlepší pes v rase a Nejlepší fena v rase. Já osobně tomuto titulu nepřikládám příliš velkou váhu. Jiank ta naše čubinka měla podobný happy end na jiné výstavě, kdy měla 11 měsíců a taky porazila našeho šampiona.
Jinak ještě k tomu vystavování. Psi se většinou lépe prezentují proto, že jsou to jaksi samci ochotní se stále a kdykoliv předvádět před cizíma fenkama, kterých je všude kolem spousta. Mívají lepší muskulaturu a celkový výraz. Je na rozhodčím, aby tyto typicky samčí projevy nechal stranou a posoudil psa jako celek jako jedince, který se co nejvíce podobá standartu daného plemene. Fena naopak musí mít typicky jemní samičí výraz. Hodně rozhodčích na tento výraz dá. Prostě jedince, kteří jsou nevýrazní nemají rádi. Musí to být na první pohled jasný samec a jasná samice.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Led 2006 12:42
- Nahlásit
Já bych se ráda ještě zeptala, jak to na výstavě chodí... Chystáme se pejsu přihlásit na první výstavu,ale vůbec nevím,co mám dělat, až dorazím na výstavu. Nejdřív muísm projít vet.prřejímkou, a pak jdu ke svýmu kruhu a co tam? Tam se v kruhu nahlásím jako že jsem dorazila? A co pak s oceněním? To si nechám někde zapsat? Všem vám moc moc děkuji za odpovědi..
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Led 2006 13:30
- Nahlásit
Nikdo mi neporadí? Nebo se vám jen nechce na moje hloupý dotazy odpovídat?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 13:34
- Nahlásit
Anonymní
V kruhu pred vystavovanim predlozis vstupni list, vydaji ti cislo, ktery si nalepis treba na nohu. Cekas, pak vystavis psa. Pripadne oceneni si nechas zapsat ve vystavni kancelari.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Led 2006 13:36
- Nahlásit
A to je celý? Čekala jsem, že to bude nějaký složitější!!! Díkec moc za rady!!! Kačka
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 13:39
- Nahlásit
no tak dobře najdřív porojdeš kontrolou a pak půjdeš ke kruhu a budeš čekat až na tebe příjde řada, oni o tobě vědí protože si se přihlásil. U přejímky dostaneš číslo a to si nalepíš na viditelné místo(kalhoty nebo bundu) a budeš čekat až na tebe příjde řada. Až na to příjde tak nastoupíš do kruhu s PP psa a samozřejmně i s ním a je to. Oni ti to všechno napíšou-posudek a doplní to do PP. Třeba jsem na něco zapomněla a někdo mně doplní
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Led 2006 13:47
- Nahlásit
Všem vám moc děkuju!!!
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 13:48
- Nahlásit
Petra
Sorry, ale s PP se do kruhu uz nechodi, vse je tak, jak jsem popsala vyse. V pripade, ze se ti ohodnoceni libi, jdes do vystavni kancelare, kde si podle posudku a pripadneho titulu(ktere ti po posouzeni daji v kruhu) vse nechas zapsat do PP. Jinak PP z ruky nedavas... Takhle to chodi na mezinarodkach, narodkach, krajskych i klubovych vystavach uz delsi dobu.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 13:53
- Nahlásit
diky tak už je to jinak, když jsme chodili mi tak to bylo tak jak jsem to napsela. díky
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Led 2006 13:53
- Nahlásit
Možná se přeci jen ještě zeptám - když projdu u vchodu na výstavu vet. přejímkou, tak půjdu ke svýmu kruhu, tak se jim nahlásím a pak už jen čekám na to, než na mě přijde řada, až mě posoudí, tak si případné ocenění nechám zapsat do PP ve výstavní kanceláři... Je to tak? Kačka
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2006 13:56
- Nahlásit
Anonymní
V kruhu pred vystavovanim predlozis vstupni list, vydaji ti cislo, ktery si nalepis treba na nohu. Cekas, pak vystavis psa. Pripadne oceneni si nechas zapsat ve vystavni kancelari
Prijdes ke kruhu, nez zacne vystavovani zajdes k tem slecnam, co sedi za stolkem v kruhu, ukazes jim vstupni list...atd....atd...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Led 2006 14:01
- Nahlásit
Jo, tak už to chápu... Díkec moc...Asi jsem nějaká natvrdlá,že mi to tak dlouho trvalo... Kačka
|