Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Operace kolenních vazů
Autor Zpráva
daliva
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2009 13:17
- Nahlásit

Abych svým dotazem nezaneřádila jiná témata (stejně ho tam nikdo nenašel), zakládám nové téma a ptám se všech na jejich zkušenosti s operací kolenních vazů a pooperační rekonvalescencí u velkého plemene. Zajímá mě vše okolo - kdo operaci provedl, jak je to dlouho, jak je na tom pejsek teď a jak zvládá běžnou či větší zátěž, jak dlouho se zotavoval, co jste dávali na podporu atd. atd. Předem díky!

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2009 16:41
- Nahlásit

daliva
Procti si starsi diskuze, treba TUHLE, TAM se dozvis mnoho zkusenosti i odkazy na dalsi.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2009 20:37
- Nahlásit

daliva
Ahoj, můj pes na ni byl, měl poškozené vazy, zlomený meniskus a nehnisavý zánět v koleni. Váží 53 kg. Operoval MVDr. Lukáš Duchek, nohu měl 14 dní v kastu (taková umělohmotná sádra, lehká). Druhý den po operaci už byl celkem ok, první den ho to bolelo, 3., 4. den už s tím uměl celkem rychle běhat, lehat, sedat, vstávat. Když mu sundali kast, první den byl takovej nevrlej, asi jak si zvykl, že ho noha v kastu nebolí, protože s ní nemohl hýbat - třeba když vstával a tak. Ale okamžitě po sundání sádry nekulhal a normálně chodil! Což mě tedy hrozně překvapilo. Dalších 14 dní po sundání sádry měl takový odpočinkový režim, kdy se hlavně koupal v Lipně, plaval a běhal po zahradě nebo v lese, byli jsme na dovolené. Měsíc a týden po operaci složil 2 záchranářské zkoušky
Teď je 2 a půl roku po operaci, pes nemá problémy, denně stráví cca 5 hodin na procházkách, kde celou cestu jdeme, dělám s ním záchranařinu - pohyb v sutinách nebo v lese, letos mu bylo 6 let. A na podporu dostává občas Proenzi 3.
Je pravda, že už mu venku neházím v kuse půl hodiny míček, protože mám trochu strach, on to vždy přepálí a letí jak magor. Ale když mu ho hodin třeba 10x za sebou, pořád je noha v pohodě. Také už tolik neházíme frisbee, jen výjimečně.

Tady je fotka, kde je asi 3 týdny po operaci, noha zarůstá chlupama a trošku je vidět jizva, který u takhle chlupatého psa krásně zaroste.

daliva
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2009 23:39
- Nahlásit

Fifi
Díky, ale kromě tvé zkušenosti jsem toho tam moc k tématu nenašla. Já už diagnózu znám, potřebuju spíš vědět, jak to pak probíhá a jaká je prognóza.. Docela se bojím!
WhiteWolf
To zní ohromně optimisticky, díky!!!

zavrelka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2009 09:10
- Nahlásit

Mám bernského salašnické psa (45 kg). Kolení vaz si přetrhla před 4 rokama (v té době jí byly 4 roky), na operaci byla v Brně u MVDr. Snášila. Zpevněné to měla asi 14 dní nebo 3 týdny - už si nevzpomínám, pak měla 6 týdnů klid na "vodítku" - to jsme až tak moc nedodrželi protože naše madam se na vodítku nevyčůrá.
Jinak po operaci měla týden nějaké ATB + Alavis - ten asi 3 měsíce.
Dneska po delší námaze (= hodinové lítání se psama) to na ní poznám - trochu tlapce ulevuje, ale na druhé straně 2 hodiny "klidné" vycházky se mnou po lese bez problémů. Když hodně lítá - nasadíme alavis. Jinak alavisovou kůru nasazujme pravidlně každý podzim (zimní riziko ukouznutí na sněhu)

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2009 10:01
- Nahlásit

daliva
To zní, ale znám fenu amstafa, která byla již na operaci 2x a má s tím pořád problémy. Jenže ona je strašně hyperaktivní a majitelé, ač ji vodí na vodítku, nejsou schopni zabránit ji v tom aby si tu nohu zhuntovala, ona skáče jak péro, tahá a tak. Pak se to samozřejmě hojí asi dost blbě.

Jinak ATB jsme měli taky asi týden po operaci, ale to je normální. U nás to proběhlo opravdu hladce. Někteří veterináři to nespevňují tím kastem, chodil tu dobrmánek nebo labrador po stejné operaci a nohy nijak zpevněnou neměli. Labík byl zahojený taky hrozně brzo, ale dobíkovi se to táhlo pěkně dlouho.

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2009 18:01
- Nahlásit

Kamarádky byla s kolenem na operaci s berńákem u MvDr Beránka v Brně. Je výborný, jdeme teď k němu na artroskopii loktů. Každý čtvrtek operuje taky v Praze na klinice Jaggy. Mimochodem, výborná klinika, hezké prostředí, samí odborníci!!

Orsonek
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2009 19:42
- Nahlásit

Muže být přeztžení , natržení křížového, koleního aj vazu u psa dědičného původu?? docela by mě zajímal váš názor

worick
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2009 04:41
- Nahlásit

My měli utržený vaz u malého psa - křížence špice, ale myslím, že rozdíl je tam pouze v ceně operace - alespoň to říkal tehdy vet. Vaz mu dali umělý, klid jsme jakž takž dodrželi a už 4 roky lítá zase jako šílenec, bez problémů. Ostatně jako lidi - ti si taky umělé klouby nemůžou vynachválit. Umělý totiž nebolí! Pes má už 14, v druhém kolenu má už artrózu, trochu mu ulevuje a skáče po tom zoperovaném.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání