Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Povolené kolenní vazy
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Winnie
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 21:18 - Změnil/a: Winnie
- Nahlásit

U naší 9-měsíční labradorky byly před měsícem zjištěny povolené kolenní vazy (+ DKK a panostitida), po tom, co nám 3 týdny kulhala na pravou zadní. Nyní měla 7 týdnů klidový režim, nejdříve jen kratičké procházky, které jsme postupně prodlužovali, nakonec procházka 20 min na vodítku a 5 min na volno. Po týdenním podávání antiflogistik a měsíčním podávání anbitotik kulhání úplně ustalo (pouze trochu divně přinožovala, ale nezasvěcený by si toho ani nevšiml).
Bohužel tento víkend po trochu větším pohybu, když při puštění na volno chytla "rapl" a lítala dokola a nebyla k chycení, se znovu objevilo kulhání, tentokrát na levou zadní. Bohužel se nám ale zdá, že kulhá částečně i na pravou. Hrozně se při chůzi vlní, špatně se zvedá, celý den pospává...
Máte prosím někdo zkušenost s kolenními vazy, s jejich léčbou, délkou léčby, operací, atd? Vzhledem k jejímu věku nám nebyla doporučena operace. Jsme z toho dost zoufalí. Zítra nás zase čeká veterina, už se tam asi odstěhujeme
Předem moc děkuji za zkušenosti.

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 21:32
- Nahlásit

Ja se musim priznat, ze jsem se s terminem "povolene" kolenni vazy jeste nesetkala. Pouze s castecnou rupturou vazu ci uplnou.. Oboji lze resit jen chirurgicky. Ja mam fenku po 4 operacich s kolennimi vazy (na obou nohach), pocatek projevu je plizivy, zpocatku kulhala jen obcas, pak mela i problemy se vstavanim ci po prochazce odlehcovala nohu na spicku...
Pokud se opravdu jedna o vazy - to byl snad vet zjistit, tak cim drive se bude operovat, tim lepe, nevim, proc by se v 9 mesicich nemohla provest nahrada kolenniho vazu. Naopak, cim dele se pejsa necha kulhat, tim hur, v koleni vznikne nasledne i artroza.

Winnie
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 21:38
- Nahlásit

Fifi
O ruptuře vet nemluvil. Pouze o tom, že jsou vazy uvolněné, asi následkem nějakého úrazu (silný náraz nebo špatné šlápnutí do nějakého výmolu za běhu). Uspal ji a při protipohybu stehenní a holenní kosti zjistil, že jsou vazy uvolněné. Doporučil snížení váhy, ATB, klid a za 3 měsíce znovu RTG.
Myslíš, že bychom měli navštívit jiného veta, tzn. znovu podstoupit uspání?

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 21:48
- Nahlásit

Winnie
Nam vet pri prvnim vysetreni delal test na tzv. zasuvkove pohyby - a to pes uspany nebyl. I tak zjistil nepatricnosti, RTG by stejne rupturu vazu neodhalil, takze jsme sli na operaci. Potvrdila se castecna ruptura vazu...
Doporucuju navstevu odbornika ortopeda. Z nasi zkusenosti jsme uz zjistili, ze nezli nechavat psa x-krat vysetrovat ci uspavat, cpat zbytecne ATB, vyplati se zajet ke skutecnymu odbornikovi! Ten kolikrat jen psa okoukne v pohybu, reknou se detailni symptomy a takovy vet presne vi, o co jde.. A ani se pejsa nemusi kvuli tomu uspavat...

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 21:56
- Nahlásit

Fifi
Ale kdo je odborník??
Asi před měsícem se něco mému psovi stalo na obraně, na chvilku jsem si všimla, že stojí na 3, ale v zápětí zase byla noha ok a pejsan řádil. Doma po odpočinku skákal po 3, asi den a za cca 4 dny chodil normálně. Zdálo se mi, že je to koleno, když jsem mu na něj sahala, byla vidět jeho nelibost. Teď se to po měsíci zničeho nic vrátilo. Kousat jsme nebyli, pes nelítal za balonkem, nic. Možná špatně šlápl. Týden se to skoro nelepší...nebo se to 2. den zlepší a 3. je to zas jako 1. den... Takže zítra jdem k vetovi, jsem na to zvědavá, určitě tam zrovna kulhat nebude. Je to zdravej hafan s neg. DKK, nohatej a velikej.

Winnie
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 21:56
- Nahlásit

Fifi
A v jakém stáří jste prodělali operaci? Můžeš mi, prosím, doporučit nějakého odborníka, který to zvládne i bez uspání? Jsme z Prahy. My jsme byli na klinice Kolmá (MVDr. Kňákal).

Winnie
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:01
- Nahlásit

WhiteWolf
A to kulhal 3 den. i v klidovém režimu? My jsme teď byli dlouho v klidovém režimu, pořád na vodítku a kulhání zmizelo, ale jakmile se o víkendu trochu proběhla, je to zase v háji

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:05
- Nahlásit

WhiteWolf
Ja najdu starsi diskuse, uz se to tady resilo.. Klidne napisu, ze nam pomohl doc. Necas z Brna. To je pro me ortopedicky odbornik. Nekdo muze mit jine zkusenosti, nekdo bude nadavat na cenu, ale nam fakt pomohl.
A co popisujes, je celkem presny, nam fenka blbla, tahala se s druhym psem, a proste - jak bych to popsala - bezela dopredu, rozhodla se otocit na miste, jenze v tom behu ji zadni noha zustala na zemi a zrejme tou rotaci a protichudnyma silama doslo k naruseni kolenniho vazu. Pak byl par dnu klid, pak obcas kulhani, pak se to zhorsovalo - jen pri zatezi.. asi do dvou mesicu se ji i blbe vstavalo.
Winnie
Prvni operaci mela fenka na 14 mesicich. Operace se bez narkozy nezvladne, to je snad jasny...

Winnie
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:07
- Nahlásit

Fifi
Jasně, nemyslela jsem operaci bez uspání, ale určení příčiny kulhání

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:15
- Nahlásit

Fifi
Dík...budu doufat, že to nebude chtít operaci... A má pek pes útrum s nějakym náročnějším výcvikem a běhánim, nebo to může. Samozřejmě až se plně uzdraví.

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:15 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Winnie
vsak jooo.
Tady starsi prinosne diskuse i se jmenama vetu:
TADY JE PRVNI a tady je DRUHA .
Zkus to procist. Vetsina se tyka jak loktu tak kolen...

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:18
- Nahlásit

WhiteWolf
Pokud to bude vaz ci utrzena cast menisku, bojim se, ze operace ci artroskopie vas nemine, ale drzim palce, at ma pejsa jen namozenou tlapajznu..

Winnie
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:21
- Nahlásit

Fifi
Díky moc, diskuze pročtu. Abych se ale přiznala, tak operace se mi moc nelíbí

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:21
- Nahlásit

Fifi
dík
A jak dlouho trvalo, než pes zase mohl po operaci chodit?

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:27
- Nahlásit

WhiteWolf
To zalezi, co ti vet poradi. Nam jeden rikal absolutni klid, druhy naopak nohu hned po operaci zatezovat - neboli takova cviceni, aby koleno nezatuhlo a normalne fungovalo. Cili chodila hned po operaci, jen jsme ji museli hlidat. I ta cast menisku pry psum dorusta, coz me prekvapilo. Po operaci u doc. Necase fenka zhruba 2 mesice kulhala, mela rezim na voditku, aby nelitala, a zhruba po 4 mesice po operaci u ni nebylo nic poznat.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:38
- Nahlásit

Fifi
dík
Tak zítra dám vědět, co nám vet řekl...

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 22:39
- Nahlásit

ještě něco... když spí a pak vstane, tak skáče po 3, za chvíli to rozchodí a téměř nekulhá. Někdy vůbec, někdy trochu. Někdy vstane a jen trošku kulhá - neskáče po 3.
Kdo ví, co to je.

Winnie
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 23:03
- Nahlásit

Fifi
Tak jsem se ještě podívala na zprávu o vyšetření veta a máme tam napsáno "obě kolena výrazně volná - zásuvka". Takže nám asi něco ze zásuvkových pohybů dělal... Ach jo

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2006 23:27
- Nahlásit

WhiteWolf
Takhle to bylo u nas pred prvni operaci.. Podle predchozi zateze - nekdy fenka vstala jakz takz, jindy se nemohla postavit, ale vzdy to rozchodila... Vedet, co to je, by mel veterinar.... a opravdu s navstevou neni radno otalet!

Winnie
Zkus jinyho veta.. co dalsiho poradit.. Pokud jde o vazy, jiny reseni nezli operace neexistuje!

daliva
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2006 09:06
- Nahlásit

Winnie
Pokud jste z Prahy, tady je na výběr pár podle mého solidních vetů-ortopedů. Určitě bych s některým z nich konzultovala (vyšetření neznamená nutně další rtg):
MVDr. Duchek (Stodůlky a Modřany) www.vet-centrum.cz
MVDr. Došilář (Motol)
MVDr. Kubát (Spořilov) http://well-vet.company.cz/
Jsou to i místa, kde bych se nebála nechat své psy operovat, pokud by to bylo třeba...

Winnie
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2006 09:10
- Nahlásit

Daliva
Děkuju. O MVDr. Duchkovi jsem slyšela pozitivní věci. Ještě zvažuji MVDr. Musila z Českého Brodu.

Jandula
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2006 09:18
- Nahlásit

Winnie
Určitě vyzkoušej víc veterinářů, co člověk, to názor, ale operace se neboj, když to pomůže, tak to ty i psisko nějak vydržíte...

daliva
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2006 09:32
- Nahlásit

Winnie
MVDr. Musila neznám, ale musím říct, že návštěva u dr. Duchka je pro mě i pro manžela vždycky velmi příjemným a obohacujícím zážitkem - má fantastický přístup ke zvířatům i jejich majitelům, vše velmi trpělivě vysvětluje a není to ani typ doktora, který by do chovatelů hustil radikální "moudra" a tahal z nich peníze. Škoda, že ho máme tak z ruky. Tolik vlastní zkušenost...

brut
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2006 10:03
- Nahlásit

daliva
My máme stejně výbornou zkušenost s MVDr. Kubátem na Spořilově. Bohužel i pro nás je to moc z ruky, ale v případě potřeby jedeme tam.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2006 14:59
- Nahlásit

daliva
Díky, Duchka známe.

Winnie
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2006 06:17
- Nahlásit

Tak jsme vcera byli u veta. Pricinou naseho kulhani je dost silne se projevujici panostitida (zanet dlouhych kosti), ktera se nejdrive projevila na prave a ted na leve noze a vypada, ze nam bude celkem slusne putovat po tele.
Dostali jsme zasobu leku na bolest (Ketofen) a k Alavisu MSM jeste ArtiDual na ty vazy. Dnes uz dostala prvni prasek, tak snad to kulhani brzy ustoupi (u te prvni nohy to bylo po cca 3 dnech).
Vlastne jsem rada, i kdyz je to bolestive, ze nekulha kvuli tem vazum, to jsem si oddechla, tohle by melo zmizet vekem

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2006 08:43
- Nahlásit

Taky jsme byli včera u veta, ten pejsana prohmatal jak to šlo, úplně jsem koukala co všechno dělá a pes byl hodnej, až se doktor divil. Nic nenašel, všechno je jak má být, nic není volné, oteklé... jen trochu reagoval na koleno, cukl se. Vet říkal, že to vypadá dobře, ať mu dáme 14 dní klid bez běhání...a jestli se to do týdne nebude zlepšovat, tak máme přijít na rtg. Tak budeme pozorovat

Jandula
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2006 08:49
- Nahlásit

Winnie
A u koho jste nakonec byli?

Nám veterinář řekl, že panostitis se právě projevuje tím, jak se stěhuje z jedné nohy na druhou, že s určitostí nikdy pořádně nemůžeš říct, na kterou kulhá...

A k těm vazům vám něco řekl?

Winnie
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2006 08:55
- Nahlásit

Jandula
Byli jsme u veta, ktery nam delal RTG (na doporuceni naseho veta MVDr. Svobodnika). Ona se jakoby vlni celym zadkem, myslim, ze vic kulha ne levou zadni, ale castecne i na pravou.
K vazum nam rekl, ze vzhledem k tomu, ze je jeste v rustu a vazy jsou pouze uvolnene, nikoliv natrzene, tak se to operovat neda. Nevedel by, jak moc je utahnout nebo povolit, aby spravne fungovali behem rustu a pak by musela znovu podstupovat operaci. Pockame, dokud nedoroste, pricemz ji musime sestrit hlavne od skoku, doskoku a skakani s pesanama a pak se uvidi.

Jandula
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2006 08:59
- Nahlásit

Winnie
Tak to "šetření" ti nezávidím, vím, jak bylo těžký udržet Sáru po operaci, aby se mi nevrhala na všechny psy... a skákání? Několik týdnů po operaci mi přeskočila živý plůtek (sice nízký, ale...), nikdy jindy to nedělala, ale teď se prostě musela předvést a já ani nestihla zareagovat... Potvora...

Držím palce, určitě dávej vědět, jak jí je...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání