| Autor |
Zpráva |
simeona
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2009 21:04
- Nahlásit
Dobrý den
Mám 4 měsíčního pejska Pražského krysaříka.Jedno varlátko nám stále hapruje ze šourku do tříselného kanálku Tak 50%na50% tam je i není... Jak kdy.. Masíruji a kontroluji jak se dá.. MYslím že nebýt mé péče varle by do šourku v této době už nešlo.. Bereme homeopatika...
Chci se zeptat na Vaše zkušenosti ohledně sestoupení varlete.. Každý vet je jiného názoru..Jeden razantně poví už je to v háji,druhý že to je v pořádku do 7 měsíce se to srovná... Máte někdo podobnou zkušenost,kdy ve vyšším věku štěňátka varle sestoupilo? Díky Simeona
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 07:31 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit
U 98% psov je zostup semennika ukonceny do 6 a pol tyzdna veku psa. Ak nie je ukonceny do 8 tyzdnov, pes sa povazuje za kryptorchida, aj napriek tomu, ze semennik moze zostupit este do cca 4 mesiacov veku.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 07:43
- Nahlásit
jeje
Mám zcela stejný názor, podbnými zákroky, masážemi apod se do chovu v pohodičce zařazují skrytí kryptorchidi, všichni budou masírovat a pak se diví, jak je možné, že to mají v chovu.
|
simeona
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 11:45
- Nahlásit
Přenašečem může být v tomto případě i fena.
Samozřejmě že jsem si vědoma genetického přenosu..
Jsem si jista tím že pokud bych varle nemasírovala a nestahovala,v této době by varle nebylo možné dostat do šourku už vůbec.Myslela jsem jestli má někdo osobní zkušenost...Tyto informace jsem slyšela a pročetla milionkrát... Ale i tak děkuji ta odpověď.
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 12:36
- Nahlásit
Toť otázka. Někteří veterináři aplikují Pregnyl (injekce, které by tomu měly napomoct, účinnost však údajně nízká, bezpečnost preparátu údajně vysoká). Existuje prý i nějaká možnost podávání homeopatik, ale o té nevím nic bližšího.
Myslím ale, že pokud varle takhle lítá, máte ještě celkem dobré šance. V každém případě ale neuchovňovat, i když je mi jasný, že se to i tak dělá..
|
simeona
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 12:50
- Nahlásit
No Hormonům (pregnyl) se chci vyhnout.. Aby varle sestouplo samo,i když už jenom to masírování je pomoc Homeopatika jsem podávala (MVDr.Mullerová) Vím o jednom psu,kterému vet dokonce udělal plastiku varlete a pes nakrývá a je chovný
Ovšem museli za "operací" až do rakouska...
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 13:32
- Nahlásit
simeona
já bych prostě počkala. Pejsek eticky už bohužel chovnej nebude tak jako tak, nejdůležitější je vyhnout se operaci.
Já si ale myslím že máte dobré šance. Pokračujte v tom, co děláte, pokud je varle v šourku alespoň občas, tak si myslím že ještě všechno není ztraceno.
|
Smecka
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 13:45
- Nahlásit
simeona
Mám čsv psa a v 5ti týdnech měl obě varlátka v šourku, kontrolovala jsem zhruba do 8 týdnů a pak až cca v půl roce jsem si vzpoměla. Měl jen jedno varle a druhé cestovalo. Jeden den bylo, druhý ne. Dnes je psovi rok a něco a obě varlata má standardně sestouplá. Nic jsem nemasírovala, žádné léky atd. nebral. Těmto věcem nechávám volný průběh.
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 15:12
- Nahlásit
Ja by som zo zdravotnych dovodov pasivne necakal. Masaz neublizi, ani homeopatika, su ale aj ucinnejsie lieky.
A urcite sa to aj psovi paci...
|
simeona
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 17:39
- Nahlásit
No to nevím jestli se mu to líbí,ale asi už si tak zvykl že mu to nepřijde
Dnes má třeba celý den obě v šourku
jeje: Jaký myslíš že jsou účinější léky? Ty hormony?
|
simeona
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 17:40
- Nahlásit
Smecka: Díky za Váš příspěvek,zase jsem dostala malou naději!!!
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 17:44
- Nahlásit
simeona
zkusit to můžeš, ale je to sračka, která má u lidí vyvolat silnej efekt v závislosti na pohlaví. Takže bych malinko počítala s dočasným vlivem na projevy psíka. Ale záleží, jakou by dostala předepsanou koncentraci.
|
Smecka
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 17:56
- Nahlásit
jejeJa by som zo zdravotnych dovodov pasivne necakal.
jeje
Ale jo, já masáž ani homeopatika nekritizuju. Jen píšu co jsem udělala já. Myslím si, že pokud má jít pes do chovu, měl by být vpořádku ať se s podobným problémem nemusí zlobit další generace.
|
simeona
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 20:00
- Nahlásit
JAko teoreticky by teď už do chovu nesměl,že jo?! Ale jak tedy je možné že on tu vadu má.. To asi je někde vepředu že jo?...
MAtka bába prapra... Hmmm tohle je na dlouhý téma a asi by jsme se nedobrali konce
INU: JAk myslíš sračka,jaký vliv na dočasný chování???
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 20:52
- Nahlásit
simeona
podle chovatelské etiky by pes, kterej má koule "vyhoněný" do přirozený polohy nějakým zásahem, neměl být v chovu využívanej, protože bez toho zásahu by byl kryptorchickej a tato vada je přenositelná do potomstva.
A jak to myslím? Mám s tímto preparátem zkušenosti. Nikdo z vetů mi to nepotvrdil, ale během aplikace se u psa objevilo abnormální chování, respektive chování související s pohlavní dospělostí, naprosto neadekvátní jeho věku. Nemůžu říct, jestli je to Pregnylem, nevím, jak by se to dalo prokázat, ale mám podezření, že je to tak. Ovšem u spousty psů je to bez reakce, tak to chce asi vyzkoušet.
Navíc mi už dlouho vrtá hlavou, jak můžou mít hormony izolovaný z moči těhotných lidských žen mít kladný vliv na sestup varlat u psů. Vzhledem k tomu, že jde o dva odlišné fylogenetické druhy.. ale nikde jsem k tomu nic nenašla.
|
simeona
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 21:03 - Změnil/a: simeona
- Nahlásit
Aha.. TAkže TY jsi Pregnyl použila u psa?! A jaký to mělo účinek? V kolika měsících jsi ho nechávala aplikovat?
Já tedy zatím o hormonech neuvažuji,ale nevím jestli to byla zrovna náhoda že Tvůj pesan se choval neadekvátně k jeho věku... Moje kamarádka aplikovala Pregnil psovi (8 měsíců),což bylo celkem směšný,vzhledem k tomu že pes neměl ani varle hmatatelné v břiše,a v tomhle věku to bylo zbytečné..V tu dobu jsem neměla o hormonech ani páru,takže teď tak můžu soudit...
Ale vážně by mě zaímalo INU jestli ty hormony Tvému psovi zabraly?? Díky za komunikaci!
|
Smecka
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 21:52
- Nahlásit
simeonaJAko teoreticky by teď už do chovu nesměl,že jo?! Ale jak tedy je možné že on tu vadu má..
Jestli je nebo bude opravdu kryptorchid musel získat "vadné" alely od obou rodičů. Kdyby získal pouze od otce nebo matky vada se neprojeví. To samé se zřejmě stalo jeho otci. Jestli otec má "vadnou" alelu jen od jednoho z rodičů - je pouze přenašeč a varlata má obě sestouplá. U matky jde vada zjistit jen na potomcích samčího pohlaví.
|
inu
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 21:54
- Nahlásit
simeona
pregnyl se má aplikovat co nejdřív, co zjistíš problém a jen v případě, že víš, kde varle je (čiliže pokud lítá někde po kanálu - ano, pokud je v břiše - ne). Žádoucí účinek to nemělo, nežádoucí ano (viz můj předchozí příspěvek). Otázka ovšem je, kdy se ten účinek má projevit. Dělala jsem si průzkum mezi vetama a každej má na to jinej názor.
Většina se shoduje na tom, že procentuální šance na to, jestli varle/varlata sleze/slezou, se odvíjí od toho, KDE se varle v okamžiku aplikace nachází + kolik psovi v té době je (ad uzavření tříselnýho kanálku).
Je-li v břiše a pes má od 2 měsíců výš, potom je ta šance téměř nulová.
Je-li někde v tříselném kanálu, potom závisí na tom, jak daleko od šourku a jestli je varle "pohyblivé". Potom to klidně může být od 10 - 80%.
Celkem mě tohle téma zajímá, protože je to obecně rozšířenej jev, i když se s tím dělaj různý maskovací kejkle.
Mimochodem, Tobě ta homeopatie nepomáhá?
Existuje mínění, že je účinnější než injekce..
|
simeona
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 23:06
- Nahlásit
SMECKA: Díky za vysvětlení.. V tom případě by tedy otec mého psa neměl dát nakrývat.. Je to tak...?
INU: Homeopatika nevím jestli pomohla ale každopádně nezabrala tak jak by měla,poněvač varle není v šourku..
TY procenta úspěchu u hormonů jsou celkem nízká,takže i tak si myslím že jsou celkem zbytečná.Snad u nás by pomohla,jelikož varle teď máme ustavičně v šourku už 13 hodin v kuse.. To se ale může opět změnit!
Aplikace hormonů se opakuje,že? Po kolikáté aplikaci by mělo být jasné zda je zdařilé?
Když by tedy můj pes podstoupil tuto léčbu a v okamžiku vpichu bude varle v šourku tak to má nějaký vliv? Pochopila jsem to dobře?
Pořád dost dobře nechápu na co TY hormony jsou? NA růst varlat? NEbo na uzavření třís.kanálku? Nebo?
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2009 23:55
- Nahlásit
Ano su to priamo posobiace hormony, alebo hormony ktore sposobuju uvolnovanie tych skor spomenutych hormonov. To musi posudit odbornik a davkovanie je velmi individualne, ak je to vobec potrebne, lebo to moze mat aj negativne ucinky.
|
simeona
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2009 00:00
- Nahlásit
Jaký by to mohlo mít negativní účinek? Pročetla jsem že tyto hormony jsou zcela nezávadné?..Veterinář mi je doporučil,ale nějak se mi do toho nechce,i když vím že je to otázka času
|
inu
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2009 07:41
- Nahlásit
simeona
na všechny Tvoje otázky odpověď nemám.
Nicméně my aplikovali 4 dávky v rozmezí dvou týdnů, měli to středně koncentrované balení a dávali 2/3 preparátu. Když si najdeš na netu příbalovou informaci, zjistíš, že tímto preparátem se léčí kryptorchidní chlapci nebo muži se sníženou spermatogenezí = v podstatě léčba neplodnosti.
Takže by to mělo mít takový účinek, že by se doplnily hormony, které chybí. Mělo by to pustit varle do šourku, pokud to je v tříselném kanále.
Myslím, že vhodnost aplikace v Tvém případě posoudí vet.
Hormony by měly být zcela nezávadné, ale, za a) jsou to hormony lidské a za b) v příbalové informaci stojí, že se může navodit zastavení růstu, předčasná maturace, etc. Proto by to, jestli ano a jak aplikovat, měl rozhodnout Tvůj vet. Máš malinkýho pejska. Koule už je v podstatě tam, co má bejt, takže dávka bude nízká, měla by být bezpečná.
Ad homeopatika: pozorovala jsi změnu před jejich podáváním a po? čiliže např. před aplikací pejskovi koule necestovala a nebyla sestouplá, po aplikaci a masážích ano..
|
inu
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2009 07:47
- Nahlásit
V tom případě by tedy otec mého psa neměl dát nakrývat.. Je to tak...?
pokud je problém na jeho straně, tak ano.
ALe mám takovej dojem, že se to u nás nijak moc neřeší a krejou i psi vyhonění práškama a operacema..
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2009 07:51
- Nahlásit
Hormonalna liecba sa pouziva len vynimocne. Podla opisu, predpokladam, ze niekedy je uplne zostupeny - na dne mieska, niekedy vtiahnuty do slabinoveho kanala, teda retraktilny semennik. Toto sa riesi len masazami v teple a klude. V chlade ci pod stresom sa semenniky v tom slabinovom kanali skryvaju, to je prirodzene. Neviem preco Vam veterinar odporucil hormonalnu liecbu. Negativnych ucinkov je cela rada, hormony posobia komplexne, navzajom sa rozne ovplyvnuju a posobia nielen na telo ale aj na mysel, ak to mozem popisat takto filozoficky. Napr. za zostup semennikov zodpovedny v prvom rade testosteron sa nesmie pouzit na liecbu, lebo by sposobil uvolnenie gonadotropinu ktory by predcasne ukoncil cinnost epifyzy... Ale co vsetko, ako a preco sa deje a to este v tom ktorom organizme je stale aj velka neznama.
|
simeona
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2009 10:31
- Nahlásit
Inu: Homeopatika.Myslím si že nám do jisté míry pomohla v tom ohledu,že varle se určitě uvolnilo,jelikož před braním homeopatuk varle bylo v bříšku a ze začátku bylo dost těžké ho do šourku vůbec dostat.. JE to těžké posoudit,jelikož jsem neustále masírovala,takže nevím "čí" je to zásluha.Jestli Homeo,nebo moje masírováním.Na mě ale Homeo mají velice kladný vliv a já se teď už léčím pouze tímto spůsobem!(žaludek,menzes,hlava,nervozita)
JEJE: To mě právě zaráží,napsala jsi to zcela jak je to v našem případě.Když jsme venku kde je chlad,varle se zatáhne,když je ve stresu(třeba vet) to samé... Doma a třeba v restauraci na klíně je varle v šourku..
Ale jak dlouho to takhle bude pokračovat? MYslela jsem že varle má být v šourku stále...
Moc děkuji za Vaší komunikaci! Jsem tomu ráda!!!
|
inu
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2009 16:02
- Nahlásit
simeona
já myslím, že obojí přineslo kýžený výsledek
Přece jen, homeopatie je přirozenější. Mimochodem, jen tak ze zvědavosti, jak dlouho jste užívali a co?
Ad varlátko: pořád by to tak nemělo být, protože tříselný kanál by se měl uzavřít a varle už ze šourku nepustit nikam zpátky.
Takže doporučuju pokračovat v dobrém díle a hlavně vydržať!
|
simeona
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2009 03:34
- Nahlásit
Užívali jsme asi cca 2 měsíce..AURUM METALLICUM 2 kuličky denně a RV13 6 kuliček denně.. Měli jsme to ješte na srst,potože jsme měli hrozný přesrsťování
Taky je to teda děs! Jak píšeš že by se měl tříselný kanál zavřít a nepustit varle zpět...Když se třís.kanál zavře a varle bude v něm tak je to v prd!Jsem z toho celá špatná a moc se nad tím zaobírám...Ale jde mi o výstavy a chov,i když teď tedy si už nejsem jistá jestli bych ho do chovu nechala zapojit Čekáme na fenku a mysleli jsme si na páreček Ale takovej je život...
Ps. Aurum užíváme stále...
|
inu
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2009 08:12
- Nahlásit
simeona
to je princip, jak jsem pochopila, že to funguje. Ale buď bez obav, kanál se zavírá postupně, ne naráz jako prásknutí dveřma. Pokud ho má v šourku už tináct hodin denně a ty masíruješ, tak prostě není důvod, proč by neměl nakonec zůstat v pytlíku .
Aurum je zlato, ne?
Jinak v kolika měsících jste začali s podáváním?
Diskutovala jsem i s paní Mullerovou, protože mě zaujalo, co tu píšeš a ona je toho mínění, že pokud to nakonec sestoupí, jsou závažnější vady, pro které nepouštět do chovu. Na druhou stranu.. umíš si představit, že by to peklo, co prožíváš ty, prožívali i majitelé tvých štěňat? Ty nervy a finanční prostředky, které nejsou zas tak malé? Já teda ne. Nehledě na to, že štěniska by třeba taky dostala zpočátku pregnyl, atd. atd.
|
simeona
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2009 03:53
- Nahlásit
Ahojky,14 hodin v práci,"super"
No tak nevím z chemickejch značek aurum je zlato,ano
ZAčali jsme hned po návštěvě u p.Mullerové,to jest ve 2 měsících a 3 týdnech...
Nechápu,teď,proč,když jsi s ní diskutovala,říkala že neuchovňovat?
Díky ní jsem začala varle masírovat a ona mi napsala Homeopatika
jestli se to povede a varle sestoupí,určitě se bonitace zůčastníme!Pes je exterierově nádhernej a jinou vadu nemá.. Kdyby v budoucnu někdo chtěl nakrývat,upozorním ho na toto.. Možná se teď zasměješ,ale to co prožívám já teď,bych nikomu jen tak nepřála...Ani nejde tak o finance ale spíš o zklamání,naděje atd...
Jaké jiné závažnější vady,pro které nepouštět do chovu jsou?
|
inu
Člen |
# Zasláno: 20 Bře 2009 07:58
- Nahlásit
simeona
Ne, ona říkala, že právě klidně uchovnit, když pes bude mít nějaké vyjímečné kvality, pro kterého by bylo dobré ho mít v chovu.
Neuchovňovat říkám já. Páč kryptorchismus se dědí, později sestouplé varle je v podstatě abnormální jev, zvlášť, když se tak stane po aplikaci léků nebo jiných prostředků.. ale to je každýho věc, jak se k tomu postaví
Jinak přesně, jak jsi psala: to, co prožíváš, bys nikomu nepřála, proto jsem pro to "neuchovňovat", na druhou stranu, pokud ho zbonituješ a budeš toto zájemcům o krytí říkat, myslím, že je to v rámci možností velice zodpovědné.
Ad aurum.. tak to máš teda zlatýho pejska :-D
Jinak jsi psala, že pejsek měl nejdřív to varle v bříšku.. čili jsi masírovala od začátku (a jak jsi tam proboha tu pidikuličku našla? ), nebo až po té, co to homeopatika trochu pustila dolů?
Ad závažnější vady: to mi konkretně neřekla, nicméně si myslím, že je to třeba agresivní nebo bázlivá povaha (pokud ji nepředepisuje standart plemene), nějaké dědičné onemocnění, etc.
|