Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Písek v močových cestách - vaše zkušenosti?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Dáška
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2009 09:18 - Změnil/a: Dáška
- Nahlásit

Už od listopadu řešíme u Molči močový písek - oxaláty. Z toho má podrážděné močové cesty a záněty. Na zánět měla dvakrát antibiotika - nezabraly, teď má biseptol (dnes ho bere týden).
Nejdříve jsme zkoušeli dietu (krmíme syrovým) v kombinaci s homeopatiky (dle rad veta). Zabraly krásně, jenže po pár týdnech z ničeho nic bum a zase zánět a vše znova.
Tak jsme maso vzdali a teď má 13. den granule - dietu Prescription Diet c/d od Hillsu.

Jsme z toho nešťastní, jsou to tři měsíce a žádná změna. Průběžně děláme testy krve (v pořádku), moči. Moč byla vždy ok jen při homeo, po pár týdnech se vše vracelo.

Máte s tímto někdo zkušenosti? Dnes odjela další moč na rozbor, jak zabraly grancle. Jenže i přes biseptol se Molís neustále olizuje, jak ji to pálí, nevyspíme se nikdo (dáváme na radu veta algifen, jenže to věc neřeší, že). Až budem vědět dnes večer výsledky rozboru, zkusíme jiného veterináře, třeba nám pomůže líp.

Diky za rady a zkušenosti.

Vikula
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2009 16:19
- Nahlásit

Dáška
Moje bývalá fenka taky mívala močové kameny, z antibiotik jí zabíral jenom enroxyl, všechny ostatní mohla brát i půl roku beze změn.
Jinak z vlastní zkušenosti můžu doporučit krmení výhradně granulema určenými na dané močové kamínky,doplňovat o extrakt z kanadských brusinek a hlavně dostatek vody, to jsem ze začátku podcenila na celodenních výletech a hned jí šutr uvízl v močových cestách.
Když jsem u ní přísně dodržovala dietu z granulí objevil se zánět jen jednou za rok, dřív jsme u veta byli se zánětem každou chvíli.

viva
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2009 23:17
- Nahlásit

Ahoj Dáško,
rešíme ted presne opacný problém.. Dle toho, co mi veterinár rekl (a co jsem si nyní i dohledala na netu), se liší krystaly v moci - oxalátové a struvitové.
Když máte oxalátové(oxalát = kyselina štavelová), pak má Molca príliš kyselou moc, a je nutno tuto kyselost snížit. My máme problém s príliš zásaditou mocí, tedy potrebujeme kyselost zvýšit. Na toto jsme dostali dietu Hills S/D na rozpuštení krystalu a C/D na udržování stavu bez nich. Toto je ovšem dieta pro rozpuštení tech struvitovitých krystalu, ne oxalátových!
Znamená to tedy, že na Tvém míste bych rychle zmenila veterináre - predepsal Ti špatnou dietu a co víc - presne tu, kterou vy nesmíte!
Hills pro vás vyrábejí tuto: Hills Canine U/D (Hills™ Prescription Diet™ Canine u/d™: mocové kameny u psu (urolitiáza - prevence urátu, oxalátu, cystinu a kremicitanu, rozpouštení urátu a cystinu), onemocnení ledvin, onemocnení jater).
Tato dieta je ale podle všeho jen na rozpouštení oxalátových krystalu a ne udržování stavu bez nich - nejsem odborník, takže by ti s tím mel hlavne poradit zkušený veterinár, který, když prípadne neví, se nebojí to priznat a není pro nej problém to nastudovat. (Náš veterinár mi dokonce pod mikroskopem ukázal ten krystalek, pak mi ho ukázal v nejaké encyklopedii a snažil se, abych tomu porozumnela).
Na stránkách www.veterinarnipece.cz prodávají tyto granule, mužeš tam dokonce vznést dotaz, a oni ti ho zodpoví (já se tam taky ptala, odpoved byla do 24 hodin). Sice jen orientacne, ale treba ti pomužou pochopit podstatu problému nebo tak neco
Ješte se možná neco dozvíš z: http://www.ifauna.cz/rubriky/diskuse/vypis.php?r=7 &thema=485967 - chce to trošku pohledat na netu kdyžtak
Tak víc Ti asi nereknu, snad jsem ti alespon trošku pomohla, je možné, že jsem se ale v necem spletla nebo nebyla presná (jsem laik a co tady píšu je jen ciste to, jak jsem to pochopila z netu a od veta) -doufám, že ne moc- a také doufám, že vám to nejakým zpusobem pomuže - alespon máš duvod se na to preptat u veterináre a ujistit se zda je nebo není Molcina dieta správná.
Tak ju, dej mi prosím vedet, jak jste dopadly, budete mi ležet v hlave tak preji hodne štestí a hlavne, at je Molci brzo líp!! pa Viva s hafákama

Dáška
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 11:54 - Změnil/a: Dáška
- Nahlásit

viva
Ahoj, díky moc! Včera jsem hledala na netu, a fakt jsem taky zjistila, že máme špatné granule!!!!
Dnes jedeme na kliniku k jinému vetovi, tak snad nám poradí normálně.
Dnes jsme se navíc dozvěděli od doktorky, která má službu s "naším" vetem, že druh kamenů zjistí i v ordinaci, že nemusíme posílat moč do laborky - po třech měsících!!!! Je mi z toho na blití, fakt.
Navíc nám dnes!!!! řekla, že než kaménky v moči dojedou do laboratoře, můžou se rozpustit, že se musí udělat rozbor max do jedné hodiny v té ordinaci. Takže asi 3 měsíce z nás jen tahal prachy, jinak si to neumím vysvětlit.
Takže jsme opět zbytečně posílali moč, ze které nemáme nic, neboť se kaménky rozpustily. To je fakt moc tohleto.

Určitě ti dám vědět, jak jsme dopadli... snad už to bude v pohodě.

Dáška
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 11:59
- Nahlásit

Vikula
Takže to má řešení, to jsme ráda. Můžu se ještě zeptat, za jak dlouho byla tvá feňule ok?

Mel
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 12:13
- Nahlásit

Dáška
a co lidské "recepty"?
Urologický čaj (třeba oslazený medem nebo fruktopurem), brusinky, borůvky a hodně pít. Myslím, že to nijak neuškodí...

Dáška
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 12:58 - Změnil/a: Dáška
- Nahlásit

Mel
Ano, čaj pije, jinak pije hodně po těch granulích. Brusinky a borůvky jsme nějak neřešili zatím. Jenže ty asi nebudou stačit, až se to trošku zlepší, tak pak určitě

viva
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 13:04
- Nahlásit

Dáška
K lidským receptům - mohou prý napomoct léčbě a podporují správnou funkci močového ústrojí, ale samotný problém nevyřeší (mi řekl můj veterinář).
Tvorba krystalů je prý dána geneticky, takže s tím už nikdo nic neudělá, ani tyto lidské recepty asi. Pak se tedy musí upravovat PH moči tak, aby tyto krystaly rozpouštělo (dieta). Pokud se tato dieta nedodržuje, časem se vytvoří písek nebo kaménky, které se pak už musí řešit operativně. Na to se přijde tedy asi když jsou opakované záněty (my měli jen jednou!) nebo rentgenem.
My tedy po jediném a neopakovaném zánětu máme tuto dietu asi spíš preventivně, žádné další problémy jsme neměli (zatím, ťuk ťuk).. ale krystaly se tvoří, tak pro jistotu.. sice to stojí hafo peněz, ale tak nějak se to udělat musí. Takže jak moc to funguje, to Ti Dáško nepovím
Každopádně jsem taky někde četla, že při dlouhodobém podávání těchto diet můžou některé látky psovi chybět (to psali o té naší dietě C/D), tak se na to u té vaší konkrétní diety (tu ale musí doporučit veterinář, opravdu jsem psala jen to, co jsem z různých informací vydedukovala) radši veterináře přeptejte, já pak na to taky nesmím zapomenout a radši se zeptat 
Jinak jak jsi psala, že vet musel odeslat moč kamsi do laborky – u nás to proběhlo takto: Donesla jsem čerstvou moč, vet lakmusovým papírkem změřil PH, pak to dal do odstředivky (to nevím na co je  ) a pak si to prohlédnul pod mikroskopem. Otázka asi 15 minut, aby zjistil, kde je problém. Je mi líto, že se Tvá fenka musela tak dlouho trápit kvůli nějakému blbci, který jí ještě přitížil.
Tak, víc toho asi nevím.. když zjistím, napíšu zatím ahoj

Dáška
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 13:19 - Změnil/a: Dáška
- Nahlásit

viva
No my jsme netušili, že to může zjistit i on. Říkala to doktorka, co se ním dělí o ordinaci, tak možná ona to umí a on ne On nám akorát dycky řekl, že moč pošle do laborky.
A pokud se ty struvity rozpustily, než se dostaly do laborky, tak jak udělal diagnózu?

Ještě jsme měli udělat u původního veta sono, zda se jí neudělaly z toho písku už kanemy (ani bych se nedivila, z těch špatných granulí - možná se těšil až bude vyoperovávat šutry - blbý vtip) Tak to uděláme dnes u nového, pokud to doporučí.

viva
Jinak díky za informace, moc mi to pomohlo...

viva
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 13:35
- Nahlásit

JJ však se na všechno poptej, to je to nejmenší.
Jo a jen pro přesnost - vy máte oxalátové krystaly (příliš kyselá moč) ! Struvité máme my (to jsou ty opačné, málo kyselá moč)
Tak to dobře pořeště. Pa

Dáška
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 13:43
- Nahlásit

viva
Jo, díky za opravu, už jsu z toho zblbá chtěla sem napsat urolity...

Pořešíme a dám vědět, fakt díky!

Vikula
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 14:56
- Nahlásit

Dáška
trápili jsme se tím šest let, tedy do konce jejího života.

Dáška
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 15:16
- Nahlásit

Vikula
Šmarjá, to je to, co jsem nechtěla slyšet chudáci psi, fakt.

Vikula
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 16:29
- Nahlásit

Dáška
Ono jde o to, co nejdéle udržet močové cesty bez zánětu.Jak už jsem psala, přísná dieta a častá kontrola moči, aby se zánět co nejdřív léčil a nejlépe aby pes pokud možno co nejvíce pil.
jinak bych tipla, že máte právě ty struvity, oxaláty se nerozpouští, odstraňují se jen operací, struvity jsou kameny, které se rozpouštějí a ty malé krystalky,kterým se říká písek,dráždí močové cesty a způsobují opakované záněty.

Dáška
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 16:39 - Změnil/a: Dáška
- Nahlásit

Vikula
Teď mi přišly výsledky moči od listopadu do dneška, vždy jsou psány oxaláty. Navíc ph moči je od listopadu kolem 6, dnes dokonce 5, tedy nízké, to je kyselá moč, ve které se tvoří právě oxaláty.
To, že se oxaláty nerozpouští jsem už taky vyčetla.

Vikula
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 16:54
- Nahlásit

Dáška
Tak to jo, já vždycky čtu všechno zběžně, pak jsem vedle jak ta jedle.My jsme měli struvity, kupodivu jsme taky měli kyselou moč.Vždycky jak jsem nesla vzorek k vetovi a moč byla cítit nepříjemně kysele, tak jsem věděla, že zase budeme na antibiotikách.

Dáška
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2009 19:48 - Změnil/a: Dáška
- Nahlásit

Tak jsme dojeli z veteriny - jiné.
Granule máme fakt špatně!!!
Vet prohlédl rozbory za tři měsíce zpět a 20 minut starou moč dal do té "odstředivky". Pak dělal ph - v normě. Pak mikroskop - ať hledal, jak hledal, nenašel nic! Zíral do toho snad deset minut, ze všech stran, a nic. Pouze odumřelé buňky, které značí léčený zánět. Díval se na včerejší rozbor, co jsme dovezli, podle kterého tam měly být oxaláty a říkal, že to není možné.
Potom sono - močák čistý, nikde nic, stěna močového měchýře ok, žádný písek, nic. Že kdyby neviděl ty rozbory, řekl by, že je to absolutně zdravý pes. Že prý to vůbec nechápe (to my taky ne).
Strávili jsme tam hodinu a půl, pač všecko prohlížel, jak se dalo, ptal se na všecko možné.
Takže diagnóza - zánět, který jsme už vyléčili a pravděpodobně inkontinence - pač se počůrávala, ale to bylo přisuzováno zánětu (dostali jsme léky), máme se ozvat za týden. Nenašel ani stopu po kamenech.

viva
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2009 19:56
- Nahlásit

Ahoj, gratuluju k vyřešení toho tvého starého veterináře nakopat a udělat mu velkou a velmi negativní reklamu!

Jinak pro ty, kteří toto čtou a snaží se získat informace o dietě pro prevenci struvitů (C/D) - veterinář mě dnes ujistil, že při dlouhodobém podávání těchto klinických diet majitel psa nemusí mít vůbec obavy o nějaké problémy způsobené sníženým množstvím některých látek ve stravě.

Dáška
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2009 20:11
- Nahlásit

viva
No dík, snad to tak bude.
Jinak ano, veta bych nejradši nakopala, jenže co z toho budu mít, že

Jenže pořád nechápu, jak teda dělali ty rozbory... chjo.

Vikula
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2009 20:57
- Nahlásit

Ono to není až tak pravda, že podávání diet nezpůsobí problémy.Moje fenka byla na dietě šest let, poslední dva roky života začala mít nervové záškuby, veterinář jí udělal rozbor krve a přičetl to špatné funkci jater.Poslední půlrok začala mít epileptické záchvaty, ty začaly po léčbě antibiotiky, veterinář tvrdil, že fenka je epileptik.Chtěl nasadit antiepileptika, když jsem si doma přečetla leták, že antiepileptika zhoršují nemoci jater, odmítla jsem jí je dávat.
Později jsme s vetem řešili jak podpořit funkci jater a já se ptala na sanicel, prý ho nemůžeme podávat, protože obsahuje hořčík a ten právě způsobuje struvity.Doma jsm sedla k netu, abych zjistila něco o hořčíku a tam jsem ke své hrůze zjistila, že fenka má příznaky těžkého nedostatku hořčíku.Po jeho nasazení epileptické záchvaty zmizely, ale ty poslední záchvaty už byly tak silné, že od té doby už jenom poléhavala, zřejmě to její srdíčko neustálo.Před půl rokem jsem se s ní musela rozloučit a doteď mě žere, že jsem na to nepřišla dřív, muselo ji být poslední rok už dost špatně.
Proto si dávejte u diet se sníženým obsahem hořčíku pozor hlavně na antibiotika a další léky které odbourávají hořčík, ať se nemusíte dívat jak se váš miláček zbytečně zmíta v epileptických záchvatech.

Dáška
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2009 21:38
- Nahlásit

prý ho nemůžeme podávat, protože obsahuje hořčík a ten právě způsobuje struvity.Doma jsm sedla k netu, abych zjistila něco o hořčíku a tam jsem ke své hrůze zjistila, že fenka má příznaky těžkého nedostatku hořčíku. Před půl rokem jsem se s ní musela rozloučit a doteď mě žere, že jsem na to nepřišla dřív,
Jsem sama , komu připadá, že bychom měli mít stejné vědomosti jako veterinář a pro jistotu jejich kroky neustále kontrolovat?

Vikula
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2009 22:20
- Nahlásit

Dáška
Já jsem taky toho názoru, že při problému je nejlépe navštívit pět vetů a jejich léčebný postup porovnat podle netu.
Ta moje bývalá chudinka si s těmi studovanými odborníky užila svoje.
Pár příkladů-šelest na srdci, jeden veterinář nasadil digoxin, za rok ho další vysadil, prý ho bere zbytečně, za rok jiný nasadil fortekor, po delší době další řekl proč ho bere, léčí se přece až
příznaky a ty neměla
zvětšené břicho,zvýšená žíznivost-prý uzavřený zánět dělohy, operace a po operaci veterinář uznal, že v zánět tam nebyl, ale že měla cysty, tak prý to aspoň k něčemu byloaspoň se přiznal
dilatace žaludku- fenka sežrala našemu králíkovi vojtěškové granule a nafoukla se.Vet ji to rozháněl injekčně tři dny až skolabovala a konečně jsme ji odvezli na pohotovost, tam jí obyčejnou sondou vypustili žaludek, ale to už byla v takovém stavu, že byla tři dny na umělé výživě.
Kdyby se někdo divil proč jsem lítala od veterináře k veterináři tak to byly ty neustálé pohotovosti, protože se jí samozřejmě vždycky přitížilo přes víkend nebo ve svátek, zákon schválnosti.
Veterináře beru jako podezřelé osoby, jejich léčebné postupy neustále kontroluji,už se mi stalo, že když sem jednou s léčbou nesouhlasila tak vet dostal vyloženě histerický záchvat, že když ho nechci poslouchat, tak ať za ním nechodím, ječel na celou kliniku, ale diví se mi někdo?

Dáška
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2009 22:37 - Změnil/a: Dáška
- Nahlásit

Vikula
Koukám, že máš taky úžasné zkušenosti.
No já už se nedivím. Ještě nedávno jsem těm "našim" věřila, jenže jsem se šeredně spletla. Teď už budu všecko radši ověřovat.
A s pohotovostí máme taky zkušenosti - "doktorka" nepoznala mozkovou mrtvici, hledala zánět v uchu!!!! Kdyby ho poznala, mohla feňule třeba touhle dobou vidět na oko, na které oslepla, neboť by dostala včas léky a nemusela trpět až do rána, než jsme jeli normálně k vetovi. Bohužel pohotovost je tu jen jedna, ale když jsem našla varování před ní i v inzerci, nedivím se už ničemu. To ani nevzpomínám, že dva roky po sobě máme naočkovaného psa omylem dvakrát! (viz moje diskuze Dvakrát naočkovaná kombinace).

Proto si dávejte u diet se sníženým obsahem hořčíku pozor hlavně na antibiotika a další léky které odbourávají hořčík, ať se nemusíte dívat jak se váš miláček zbytečně zmíta v epileptických záchvatech.

Jinak tohle je hrozné, rozhodně je dobré to vědět, když to teda vet neví.

Dáška
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2009 19:27
- Nahlásit

Tak jsme dnes byli na dalším rozboru - pro jistotu a stále jsme zdraví!

Zázraky se dějííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí íííí

Houšková
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2009 00:09
- Nahlásit

V případě kamenů je výborné: antilipidový čaj, dvojitá celuloza, cordyceps, biokalcium, biozinek, chitosan a cholikan. Vše je přírodní a funguje to.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2009 07:22
- Nahlásit

No jo, na kameny je nejlepší co největší dotace kalciem

Houšková
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2009 23:34
- Nahlásit

Ono to tak úplně není, ono totiž toto biokalcim v žádném případě neucpává cévy, jako to činí kalcium z lékáren. Právě ona kombinace činí velmi dobré výsledky. nebere se to najednou, ale postupně. Zjištěno, že to funguje.

tipetka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2009 18:00
- Nahlásit

zdravíčko,
mám takovej dotaz: existuje neinvazivní casta analýzy urolitu? Mám 13-letou fenku se špatnýma játrama a čerstvě diagnostikovanýma urolitama v ledvinách i měchíři. Nemá problémy a tak operaci odmítám, ale ráda bych přistoupila na léčbu a dietu. Má vetka trvá na analýze jedině operačně extrahovaných elementú. No prý existuje analýza moči- sedimentace a pH- to ale moje vetka rezoletně zamítá! Jsou tyto metódy skutočne nedostatočné? Jaké máte info, prosím...

tipetka
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2009 15:42
- Nahlásit

zdravíčko lidičky,
prosím Vás nevím si rady s nálezem v moči mojí malé. Má "krystaly horátu" ... jsem z toho vedle- ten výraz nikde nenacházím! Jsou to jako horečnany nebo co? Vetovi chci volat až si trochu udělám sama přehled, ale nemúžu se hnout...nemáte někdo páru co ten výraz znamená?ďekovala

Dáška
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2009 22:34
- Nahlásit

tipetka
Má vetka trvá na analýze jedině operačně extrahovaných elementú. No prý existuje analýza moči- sedimentace a pH- to ale moje vetka rezoletně zamítá!
Změnit veterinářku! Tohle je normální postup (teď už to vím, haha), kterým veterinář zjistí, jaké kameny pes má! Až podle toho se určuje léčba, neboť kamenů jsou různé druhy a u každých se postupuje jinak (jedny se musí vyoperovat, jiné jsou rozpustit a podobně!
Tento rozbor moči trvá asi 10 minut a není drahý (my ho měli zadara)!
Proč zbytečně operovat psa, když to lze zjistit z odebrané moči?

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání