| Autor |
Zpráva |
Dáška
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 19:54 - Změnil/a: Dáška
- Nahlásit
Tak a Enolka má asi psincák. V noci dost hnusně chrblala, tak byla dnes na veterině. Poslala jsem přítele, ale jelikož už je výborně vycvičen - hnedka hlásil návrhy vetky a cože zvolit. Bohužel tam nebyl náš vet.
Takže mě zarazily dvě věci:
- vetka navrhla buď antibiotika nebo očkování - hned! Do teď jsem si myslela, že očkovat se můžou jen zdraví psi, nevíte jak je to s touhle vakcínou? A funguje vůbec?
- prý nemá teplotu, jen podrážděný krk.
Tak jsme zvolili antibiotika,ale přemýšlím, jestli když nemá ani teplotu, jen kašle, zda je dobré jimi přeléčit nebo jestli by nám nestačily nějaké homeo na kašel (Stodal) nebo co...
Díky za rady a názory.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 20:38
- Nahlásit
Dáška
my jsme zvládli psincák bez atb ... jen s jitrocelovým sirupem, vitamínem C a čajem s medem
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 20:45
- Nahlásit
Dáška
Tak nevím, když nemá teplotu, je to vůbec psincový kašel? Nemůže to být jen "obyčejný" kašel? My měli tedy kašel jen jednou a mám dojem, že teplota byla normální, ale nevím, jak je to s psincovým. Mám pocit, že ten je vlastně zánět, tedy zvýšená teplota...?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 20:48
- Nahlásit
Dáška
Mi vetka říkala, že na psincový atb když je teplota a hodně zanícené + mucosolvan a jitrocelový sirup. A druhý pes teplotu neměl, jinak stejné příznaky a stačilo "jen" být v teple, klidu + mucosolvan.
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 21:09
- Nahlásit
corgi
když nemá teplotu, je to vůbec psincový kašel? Nemůže to být jen "obyčejný" kašel?
Tož to právě že nevím, nebyla jsem tam a prej řekla jen že má podrážděný ten krk, tak přemýšlím, jestli jí mám ty antibiotika vůbec dávat.
Terri
na psincový atb když je teplota a hodně zanícené
Právě proto se mi to nezdá.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 21:15
- Nahlásit
Dáška
Já ti nevím. Psincový kašel = infekční laryngotracheitida = podle mého selského rozumu teplota. Zdědila jsem po matce názor, že atb jenom v případě nutnosti a tady bych to jako nutnost asi neviděla. Pokud je to jenom obyčejný kašel, jsou atb zbytečně moc.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 21:17
- Nahlásit
Dáška
I když teď jsem si zase přečetla, že u psincového kašle nebývá teplota zvýšená, tak už fakt nevím.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 21:33
- Nahlásit
corgi
Možná lepší přeléčit atb než něco zanedbat... (ale já jsem též proti Atb - jenže s psincovým kašlem není žádná sranda )
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 21:39
- Nahlásit
Terri
No jo, holt asi věřit veterinářce. Já už uvažovala, že před výstavní sezónou nechám proti tomu psa naočkovat, protože vloni to tu řádilo, ale zas nevím, jestli to k něčemu je.
|
ajunka
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 22:09
- Nahlásit
corgi není je to jako s lidskou chřipkou. lepší je prevence
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2009 23:51
- Nahlásit
corgi
holt asi věřit veterinářce
Poté co navrhla očkovat nemocného psa? Nevím no
Jinak co jsem sháněla na netu info o tom očkování, tak je to fakt jak s chřipkou - je jen proti jednomu typu, ale existuje jich víc. Navíc psali lidi, že maj naočkované psy, ale stejně to ty psi chytli, jen to mělo slabší průběh (např. na wolfdog)
ATB se mi taky nelíbí, ale tak radši je dám, no...
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2009 00:54
- Nahlásit
decka ja nechala sveho psa ockovat,uz druhy rok je ockovany,je to ta vakcina,co se strikne do nosu a mam klid,opravdu klid,ten hnusnej psincak mel co chvilku,ja bych radila prelecit atb. a pak naockovat
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2009 08:28
- Nahlásit
nemethova5
Já právě taky leckde četla, že i s vakcínou se může pes nakazit, jen to má lehčí průběh. Asi na jaře před sezónou zainvestuju, jestli to aspoň trochu pomáhá. Přece jenom cvičák, psí škola, výstavy... Jak to psi snáší? Nemyslím tu aplikaci do nosu, to je mi jasný, že tu moc ne
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2009 08:28
- Nahlásit
Já teda taky moc nechápu, proč chce očkovat proti psincáku psa, který ho už má???? Možná je to nějaká novinka, ale moc tomu nevěřím. V tenhle moment už je jaksi očkování na prt, ne? A naopak může průběh zhoršit, nebo se pletu?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2009 08:35 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
PetraK
Ono existuje cosi jako inejekce, která se dává už nemocným psům, aby nastartovala rychlejší odezvu imunitního systému (popudová terapie?). Ale to má prý být poněkud drahé. Tak buď myslí veterinářka tohle, anebo měla na mysli nejprve vyléčit atb a pak očkovat. A nebo chce dát normální vakcínu nemocnému psu, což nechápu.
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2009 08:51
- Nahlásit
corgi
mam 5 měsíční fenku americké akity, měla bych jí nechat naočkovat na ten kašel? docela ráda bych to udělala, to nemůže nějak uškodit ne?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2009 09:03
- Nahlásit
ankaras
Jestli je zdravá, tak neuškodí. Spíš se tady vždycky řešilo, jestli to pomůže Pokud se s ní chystáš někam, kde je víc psů pohromadě (cvičák, výstavy, psí školka, tábory...), tak to podle mě stojí za to. Konzultuj to s vetem.
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2009 09:21
- Nahlásit
corgi
prima, no na cvičák právě jsme se nahlásili na rok, tak by to bylo dobrý a na výstavu jedeme zrovna v únoru, tak jí to necham píchnout, to zase bude výraz až budeme odcházet a budeme mi dávat najevo, že s tim teda nesouhlasila zdravá je, tak by neměl být problém
|
Bost
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2009 08:30
- Nahlásit
ankaras
Určitě naočkuj, my taky jezdíme po výstavách a tohle očkování je pro nás takovou nutností. Jednou jsme nenaočkovali, chytli jsme to tam a nakazili jsme cvičák, takže určitě tím nic nezkazíš.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2009 09:37
- Nahlásit
Ahoj, možná se zeptám úplně blbě, ale jak se u psa projevuje kašel? Fena mi včera po noční prochajdě začala jakoby kašlat, ale spíš mi to přijde jako kdyby jí něco zavazelo v krku a snažila se to vykašlat. Spíš se u toho tak jako dáví. Do rána to nepřešlo, ale dělá to jen při pohybu. V klidu je ok a "nekašle" vůbec. Tak nevím, jestli to může být kašel. Dáví se u toho psi?
|
Kaccka
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2009 10:09
- Nahlásit
PeKrato
To co popisujes je typickej priznak psincaku, vypada to jako by pes chtel neco vykaslat. My ho ted meli dvakrat za sebou, pokud byl pes v klidu, tak vubec nic, kdyz behal nebo vic zatah na voditku, tak zacal chrcet a davit se. Dela se na to i zkouska tak, ze fene zmacknes zespoda krk nebo ji zatahnes za obojek, pokud se rozkasle, je to jasny.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2009 10:12
- Nahlásit
Kaccka
aha, tak dekuju moc, myslela jsem si to, ze to tak bude. tak dnes odpo povalim na veterinu. V sobotu jsme byli na výstavě, určitě to chytla tam. Léčí se antibiotiky co? I když vy to tady moc nedoporučujete. Teplotu nema, jen kašle.
|
Kaccka
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2009 10:17
- Nahlásit
PeKrato
my nemeli atb ani jednou, nase vetka nejdriv nasadila klid, jitrocelovej sirup, vit. C a nejaky injekce na imunitu a teprve kdyby se to nezlepsovalo, tak rikala, ze pak da atb. Ale zalezi to na tom jak uz moc ten kasel pokrocil, my to nastesti chytli vzdycky na zacatku. Tak snad se jim taky vyhnete a preju at je fenulka brzy v poradku.
Chytit to mohla asi kdekoliv, strasne moc to ted radi a u nas na sidlisti pulka psu pokaslava. Bohuzel ne vsichni majitele maji dojem, ze by to meli nejak resit, takze si to tu predavaj porad dokola
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2009 10:24
- Nahlásit
Kaccka
já s ní odpo na veterinu zajdu. uvidím, co mi poradí vet. kašle dnes první den, tak to asi chytneme v začátku. ráno jsem se jí s čelovkou dívala do krku, nemá ho ani zarudlý. teď je doma v teple, tak snad se to nějak rapidně nezhorší. ATB dávat nechci, ona je špatně zvládá, i po těch nejlehčích zvrací
jakmile přeléčíme, hodně budu zvažovat to očkování. je to nepříjemný, hlavně pro ni chuděrku, nemůže lítat, hned se zakucká.
právě jsem kolem nás žádného kuckajícího psa neviděla, tak nevím, kde to lapla. ta výstava bude asi nejpravděpodobnější.
cvičák teď teda vynecháme, ať nejsme přenašeči.
díky za rady
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2009 11:29
- Nahlásit
ještě jeden dotaz, jak dlouho trvá léčba průměrně? ať vím, na jak dlouho se máme připravit. díky
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2009 11:33
- Nahlásit
PeKrato
Okolo vás nemuseli kuckat žádný psi - inkubační doba je tři až sedm dní a už v ní pes bacily vesele roznáší,aniž by měl sám příznaky. Proto si psincák tak dobře šíří. Jinak očkování je dost problematické,jako u chřipky existuje více kmenů a očkování je jen proti jednomu,tudíž i naočkovaný pes psincák můž chytnout. Pokud je fenka jinak v pořádku,nemá teplotu,není skleslá,není důvod dávat atb, ty se dávají,až když se k psinácku přidruží nějaká bakteriální infekce,psincák je virový,takže tam atb nezaberou. Naše nejlepší si to letos přitáhla od veterináře,kde jsme byli s panostitidou,dostala od veta nějaký sirup, za tři dny byla výrazně lepší,do týdne OK
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2009 11:41
- Nahlásit
jana33
tak super, to jsme mohli chytnout opravdu od kohokoliv ATB dávat nebudeme, ale k vetovi skočím. přeci jen ať mám jistotu.
o tom očkování už jsem to právě četla, že to není vůbec stoprocentní. no uvidím, ještě to rozmyslím, i podle ceny
super, potřebuju ji mít zdravou co nejdřív, když bude do týdne OK, budu šťastná
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2009 11:44
- Nahlásit
PeKrato
Když se k tomu nepřidá ta bakteriální infekce (nejčastější komplikace bývá zánět průdušek), čemuž by mělo zabránit podchycení v počátku, klid,teplo,sirup na kašel,tak za deset dnů by měla být už schopná normálního provozu. Resp. oni když jen kašlou,tak normálního provozu schopný jsou,takže pak hrozí likvidace ze strany majitelů
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2009 11:47
- Nahlásit
jana33
no první zakašlání bylo včera v noci, pak dnes ráno při prochajdě a teď chrní doma v teplíčku. tak snad to bude ok. hned odpo valím k vetovi a omezíme pobyt venku na maximum.
právě že ona je teď s tím počasím absolutně spokojená a je děsně aktivní, takže ta likvidace bude po týdnu dost hrozit už ji vidím, jak mě celej den pronásleduje s míčkem v hubě
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 20 Říj 2009 09:37
- Nahlásit
Tak hlásím, že plíce máme čistý a má to opravdu jen v horních cestách dýchacích. Je bez teplot, veselá, jen kašle při námaze. Dostala nějakou injekci a dáváme nějaké podpůrné vitamíny, jinak bez ATB a dalších léčiv. Do týdne by měla být jako rybička.
Jen pro mě nová informace, neměla by být v příliš velkém teple, vysouší to krk a situaci zhoršuje. Vet doporučil nechat otevřenou ventilačku.
|