Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Osteosarkom - jak to zvládnout?
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
EngieB
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2008 11:24
- Nahlásit

Já nechala psa žít i po zjištění nádoru, řešili jsme každý den, kdy už je to moc a do kdy to ještě zvládá. On veta miluje, takže návštěvy každý čtyři dny, prášky proti bolesti... žádná prdel, ale počkala jsem, až to vzdá on. Ale nevím, jestli bych to doporučila. Jak říká Sali, tohle je fakt svině, ke konci už i kašlal...

feliska
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2008 19:37
- Nahlásit

Ahoj lidi, tak zatím to vypadalo stále stejně, fenka zatím docela v pohodě, až předevčírem se to začalo zhoršovat. Začala mít potíže při vstávání i při lehání, už ani k plotu nechodila, jen pár kroků k misce s jídlem. Včerejšek přečkala s dávkou Tramalu, ale světe div se, dneska pohodička, courá se po zahradě jako by se nechumelilo, dobrá náladička... Bere Prednison a Movalis - ten má snad být na bolest, ale - nevím proč - moc tomu nevěřím. Dneska jsem byla u veta pro další dávku léků, a odmítl mi napsat silnější analgetika - prý je to dost silné, prý už jsou pak jen opiáty a ty mi nepředepíše, protože.... bla bla bla. Asi abych je nejedla já k svačině nebo je neprodávala děckám před školou. Já teda nevím, rozumím tomu, že je to zneužitelné léčivo, podléhá zostřeným kontrolám a pod., ale - přece jen, pokud tady ty možnosti jsou, proč je nemůžem využít? Vždyť ví, že můj pes vydrží maximálně pár měsíců, že je skutečně nemocný, to ho mám nechat utratit hned, přestože je ještě docela v pohodě, a to jen proto, že nebudu mít k dispozici lék který by pomohl překonat kritické dny? Vždyť na to snad ty léky jsou (samozřejmě neberu v potaz humánní medicínu). Jsem z toho docela zklamaná, veškerou péči si člověk platí sám, nikdo mi nic zadarmo nedá, tak o co jde? Je to snad neetické dávat psovi takové léky? Když se na to podívám s odstupem, tak je mi jasné, že to asi nemá smysl příliš prodlužovat, ona se tím asi netrápí, jestli tu bude štěkat o nějaký ten týden déle nebo ne. Ale já jsem rozhodnuta to skončit, až to nepůjde - a ta nemoc má výkyvy, jeden den špatný, pak může být týden dobrý. Mě zase třeba nepřijde etické to ukončit jaksi preventivně dřív, než to bude špatné. Já jsem si ty léky jiným způsobem stejně opatřila, ale docela to otřáslo mou důvěrou ve veterináře obecně. Máte nějaké tipy na jiná účinná analgetika, kvůli kterým bych se nemusela plazit před doktorem po kolenou?

jumpy
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2008 09:00
- Nahlásit

Dobry den...jsem z Ostravy a mela jsem nadhernou nemeckou dogu psa jmenem Zeus! Ja Vam tu povykladam svou...zacalo to stejne...pejsek mel asi 6,5let byl rok 2005, bezel ze schodu a vypadalo to tak, ze si snad ublizil na prave predni, kdyz tedy dobehl dolu ze 4. patra! Nahore doma mu absolutne nic nebylo...otekl mu sval a byl horky, citlivy a kulhal. Mel 72kg, takze na rentgen jsme museli k veterinarni sprave...ne k laikům. Na stul ho tahali 4chlapi v anestezii tentyz den, z rtg mi rekli ze sval ma zanet a na rtg je v kosti svetle misto...ohranicene...ktere muze byt osteosarkom...evidentne mi nedavali sance...PODOTYKAM! Pes se za tyden dal do kupy a zacal chodit jako predtim...Letos roku 2008 5. cervna byl zpopelnen. Duvod? Stejna noha! OSTEOSARKOM!!!!!! Hooooodne stesti a prisaham...nenechejte jej trpet jak si toho pejska udrzite stastneho neda Vam tu bolest najevo! A ne Vzdy je tak agresivni....Osteosarkom...Muj Zeusek mel nadherny vek 8,5let a 64kg. Dnes je tady se mnou u pc...za svou Velkou Fotkou![u][/u]

Dante
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 19:29
- Nahlásit

Nechci nějak pomlouvat vašeho veterináře, Felisko, ale podávání Prednisonu s Movalisem je odborná chyba, a to dost velká. Bere k tomu aspoň ještě nějaké léky na ochranu žaludeční sliznice? Jestli ne, tak je to o průser. Oba tyto léky už samostatně mohou způsobit silné krvácení do trávicího traktu, vředy, atp. Ten Prednison zřejmě bere ve vyšších dávkách, tak 2 mg/kg, ne? A Movalis je nesteroid, který, jak už jsi sama uvedla, jí bohužel v této fázi od bolesti příliš nepomůže. Bolestivost snižuje i ten sám Prednison, který brání zánětu a brání vyplavování jeho mediátorů. Dál se k tomu dá dát např. ten Tramal, vybalancovat ji na hladinu, která jí zabere, ale nebude ji utlumovat, nebo jen trochu. Tohle je dobrá dvojkombinace léků a mohla by jí vydržet delší dobu. Z opiátů se dá dát např. Fentanylová náplast. Psovi se ostříhají chlupy a náplast se přilepí na kůži, kde se nechá 2 - 3 dny a velmi dobře působí proti bolesti. Problém je jen v tom, že je to lék na tzv. "modrý", opiátový recept. Většina obvodních veterinářů s tím navíc nemá zkušenosti, bojí se tyto opiáty používat, ale naprosto bezdůvodně. Jestli máš pocit, že se tvoje fenka trápí, najdi si jiného veterináře, který jí předepíše lepší léčbu. Nebydlíš náhodou poblíž Brna? Na Vet. univerzitě by ti určitě poradili, jak na léčbu bolesti.

Atika
Člen
# Zasláno: 6 Led 2009 22:51
- Nahlásit

Souhlas s Dante. Můj psík bere dlouhodobě prednison a vet mi vyloženě řekl, že se nesnese s analgetiky jako je movalis a další podobné. Když jsme chtěli přejít na movalis, musel vydržet 2-3 dny bez léků a potom teprve dostal movalis. Ale nesnesl ho (zvracel po něm), tramal mu vůbec nezabral - jako kdyby nebral nic, takže jsme se (zase po dvoudenní pauze) opět pokorně vrátili k prednisonu, který snáší relativně dobře i když se zase bojím o jeho játra. Ale něco na bolest potřebuje (jde o roky vykloubený, už nespravitelný kyčelní kloub s artrozou - pes je z útulku, přišli jsme na to pozdě). A při movalisu nám doporučoval na ochranu žaludku ranisan nebo helicid.

bea
Člen
# Zasláno: 7 Led 2009 20:18
- Nahlásit

Když Prednison působí na ostatní orgány a způsobuje krvácení, měla by se dělat kontrola krve, ne? U nás bere Prednison fretka, měla lymfom a podstoupili jsme chemoterapii - podle veta je dobrá, ale Prednison musí brát stále, nejspíš do konce života. Kontrolu krve jí ale nedělali - měla bych si ji vyžádat?

Dante
Člen
# Zasláno: 11 Led 2009 19:56
- Nahlásit

Určitě ano. Ono i po chemoterapii lymfomu by se pro jistotu měla pravidelně (cca po 2-3 měsících) dělat alespoň hematologie, aby se vidělo, jak na tom ty bílé krvinky jsou a v případě nutnosti třeba jednu dvě dávky chema zopakovat. Taky by se měla udělat i biochemie, aby se vidělo, zda nemá náběh např. na cukrovku, ta klidně může s braním Prednisonu souviset.

feliska
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 00:56
- Nahlásit

Tak ač nerada, musím vám oznámit, že to už máme za sebou. Včera ji doktorka uspala. Děkuju všem za příspěvky. V podstatě dva měsíce od zjištění diagnózy. Dramaticky se to zhoršilo až ten poslední týden, takže doufám, že nestrádala zbytečně moc. Nebudu tu popisovat průběh, je to hodně čerstvé, možná až trochu poleví emoce. Chtěla bych moc poděkovat naší paní doktorce (MVDr. Scharmová - Liberec), protože - ač jí neměla ve stálé péči, postarala se opravdu profesionálně o její důstojný odchod ze života. Proběhlo to tak klidně, že - vzhledem k okolnostem to klidnější být nemohlo. Takže musím trochu opravit veterinářům reputaci - jako všechno je to o lidech a o přístupu.

Falco
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 10:31
- Nahlásit

Upřímnou soustrast. Našeho pejska jsme nechali uspat loni na velikonoce a dodnes mám slzy v očích, když na něj myslím. Snad to bylo včas a netrápil se moc, teď už je mu fajn a třeba se ještě setkáme. Byli jsme bez psa jen 5 dní, okamžitě jsme si pořídili dalšího. Pomůže to, protože to člověk zaměstná, ale nezapomenu nikdy.

brut
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 10:51
- Nahlásit

feliska
je mi líto , ale v tomhle případě jste udělali to nejlepší, co se dalo

mac1
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 11:14
- Nahlásit

feliska
to je mi líto

bea
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 18:34
- Nahlásit

feliska
Je mi to líto, vím, jaké to je. V listopadu jsme museli dát uspat naši Aidu a i když jí bylo přes 17 let, je o stejně bolestné. Falco má pravdu, to chce brzy nového pejska, aby člověk musel venčit a starat se.

feliska
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 21:40
- Nahlásit

Díky, nový pejsek už je v dohledu, v sobotu se jedeme podívat na třítýdenní štěňátka. Ani jsem nehledala, nabídka přišla tak nějak sama. Tak doufám že to bude dobrá volba.

Vikula
Člen
# Zasláno: 13 Led 2009 21:55
- Nahlásit

Před třemi měsíci jsem taky musela nechat uspat moji nemocnou fenku.Doma všichni chtěli ihned nového pejska.Do dvou týdnů jsme měli
úplně stejné štěňátko a nebylo nic horšího než se dívat na malou kopii té předešlé.Z vlastní zkušenosti můžu říct,že rychlé pořízení štěněte ne vždycky zabírá,ztráta mě nadlouho paralyzovala a navíc jsem se rozloučila s pejskem,který vyloženě dokázal mluvit očima a který mi dával pořád najevo,že dýchá jenom pro mě a najednou jsem měla vedle sebe psí mimčo,kterého kromě toho ,co roztrhat ,nezajímalo nic.To loučení je hrozné,přeji ti Felisko, ať se smutkem netrápíš dlouho a zůstanou ti jen krásné vzpomínky.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2009 17:22
- Nahlásit

All
Máte,prosím, někdo zkušenost s tím,že by se osteosarkom projevil po úrazu - konkrétně kousnutím jiným psem do nohy?Po RTG jsme byli postaveni před dvě varianty - zánět v kosti nebo začínající nádor.Dostala ATB a analgetika,čekáme,jestli to zabere.Hrozně se bojíme,fena má 4 roky a doposud žádný problém neměla.Děkuji

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 09:36
- Nahlásit

posouvám,sííím

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 11:52
- Nahlásit

Zuzana T
zkus tu někde odchytit Sali,ta by to mohla vědět..
Doufám,že je to ten zánět..

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 11:56
- Nahlásit

davidkova renata
Děkuji,také doufám,poté co jsem si tu všechno pročetla jsem si pobrečela a pak se přinutila myslet pozitivně.Zatím bere silná ATB 5 dní a moc velký pokrok tu není vidět.Když jde pomalu tak si na nohu stoupne,při rychlejší chůzi skáče po třech.Střídá se veselá a mrzutá nálada,občas nechutenství,nevíme ,jestli jí to bolí i vklidu.
Jak nejlépe chytit Sali?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 11:57
- Nahlásit

Zuzana T
zeptej se jí u mě v tématu,zrovna tam je..nebo jí pošlu..

enri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 12:00
- Nahlásit

Zuzana T

Taky doufám že jen zánět.
Ale pro případ, že by přece jen ne a vy jste rozhodnuti podstoupit léčbu/amputaci - tak doporučuji okamžitě udělat odběry z kosti a nečekat jestli náhodou ATB zaberou. Z vlastní zkušenosti vím, že osteosarkom je strašně rychlý a není na co čekat. My čekali
Ale možná se unáhluju, jen říkám jak bych teď po zkušenosti s tímhle sajrajtem jednala já.
Držím palce.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 12:02
- Nahlásit

Zuzana T
RTG vyšetření a biopsie, jinak se to nezjistí.
myslím, že na odběr vzorku je ještě čas, než se vyhodnotí kontzrolním RTG v časovém odstupu, jak to reaguje na ATB.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 12:04
- Nahlásit

enri
Pokud je to ten prevít,tak amputací ani cytostatiky to řešit nebudeme.Ještě si pamatuji živě pacienty na "lidské" orthopedii s rak.kostí.Navíc je to goldenka ne nic lehkého.

enri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 12:06
- Nahlásit

Zuzana T

V tom případě budu moc držet palce

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 12:07
- Nahlásit

Sali
Ahoj díky,RTG byly dva před 14 dny ,dva dny po útoku psa a před 5 dny - ten měl těch bílých flíčků víc.Ortoped nám řekl to samé,využívat dávku ATB,pak kontrolní RTG a pak ev. biopsie.
Mě jen zajímalo,jestli už někdo slyšel,ře to může propuknout po úrazu - kousnutí psem.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 12:29
- Nahlásit

Zuzana T
Mě jen zajímalo,jestli už někdo slyšel,ře to může propuknout po úrazu - kousnutí psem.
u lidí se o úrazovém vyvolavači nepíše, jen o vazbě na růstovou aktivitu kosti.
Mám právě jeden případ v mikroskopu, taky ze psa, podívat se na to, jeden kolega už to viděl negativně, a mě se to zdá nenádorový taky...tak zrovna na tohle téma ležím v knížkách.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 12:36
- Nahlásit

Sali
A ten případ je poúrazový?Budeš-li mít chuť se podělit o to,co zjistíš,budu ráda.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 12:55
- Nahlásit

Zuzana T
neznám anamnesu, a nemyslím, že to má vazbu na úraz, může a má to vazbu na růst kosti.
nakonec to uzavírám jako vysoce pravděpodobný sklerosující osteosarkom, s minimem atypií, další postup dle progrese RTG obrazu.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2009 13:03
- Nahlásit

Sali
ajaj,takže nic povzbudivého pro majitele.
Děkuji,budeme čekat a až budu vědět víc,tak se podělím,jak doufám s dobrou zprávou.

Zuzana T
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2009 08:22
- Nahlásit

Sali
Dneska jdeme na kontrolu,ATB bere 6 dní a myslím,že není zlepšení.Chodí po třech,schody nezvládne,střídá veselou a smutnou náladu,večer se nažrala,ráno ne - ach jo.
Jak dlouho se čeká na vyhodnocení biopsie? díky.

Sali
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2009 09:29
- Nahlásit

Zuzana T
odebrat, poslat na patolku, odvápnit, zpracovat, odečíst...myslím, že 10-14 dní ve vašem případě.

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání