Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Osteosarkom - jak to zvládnout?
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
feliska
Člen
# Zasláno: 5 Pro 2008 23:55
- Nahlásit

Ahoj všichni, mám 6,5 letou fenu pyrenejského mastina a bohužel jí tento týden veterinář diagnostikoval osteosarkom v levém předním zápěstí. Pročítala jsem starší diskuze na toto téma, i jiné dostupné informace na webu, z toho jsem si zhruba udělala obrázek o tom, co nás asi čeká. Standartní léčbu (amputaci s chemoterapií) jsme zavrhli, prodělala již 3 operace dříve (kvůli jiným potížím), a vždy se to dost dlouho a špatně hojilo, nebudeme ji tomu vystavovat, když to stejně prodlouží život o maximálně pár měsíců. Takže nyní bere pouze léky - Prednison a Movalis, a má za sebou 15 denní kůru antibiotik, protože se původně léčila artritida. Podle RTG zatím metastázy nejsou, alespoň ne viditelné, ani na plicích nic. Zatím vypadá docela v pohodě, na zahradě blafe, kolem plotu už sice nelítá, ale vítá nás, přijde k brance, papká mooc pěkně... ale ta noha se zhoršuje snad každým dnem, i když se kulhání nestupňuje. Nikdo nám samozřejmě nedokáže říct, jak rychle to bude postupovat, prý máme počítat spíš s týdny než s měsíci.. A já se děsím toho, že ji třeba dostihnou ty bolesti, až budeme v práci, a ona se tu bude trápit bez pomoci. Veterinářka mi říkala, že by to nemělo nastoupit nějak náhle, ale spíš se to zhoršovat postupně. Máte někdo zkušenost? Jak rychle ty bolesti nastupují a v jaké intenzitě? Mám pro všechny případy nachystaný Tramal kapky, a s veterinářkou jsem domluvená, že kdyby bylo potřeba přijede ji uspat k nám domů. Nikam ji nepovezu, měla by strach, do ordinace se bojí moc, od malička ji sužují nějaké nemoci - málopočetné přešlechtěné plemeno( - takže jsme se s ní po těch doktorech něco naběhali a užila si s nimi dost. A strašně moc doufám, že to nějak zvládnem... ale jistá si tím tedy nejsem ani trochu.

Helvan1
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 07:08
- Nahlásit

feliska
To je mi vás moc líto. My s tím zkušenosti naštěstí nemáme. Ale říkala jsem si, pokud jste tu nemoc podchytili ještě relativně rychle, nestálo by za to tu amputaci zkusit? Vždyť pejsek by mohl žít spokojeně dál ještě dost dlouho. Pokud nejsou metastáze a týká se to jen té tlapky, asi bych to zkusila.

janakou
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 08:21
- Nahlásit

Já mám zase opačný názor. Netrápit ji drastickou léčbou (amputace, chemo...), když výsledek je nejistý a pouze prodlouží život o pár měsíců. Pracovala jsem na onkologii a těch pár měsíců co by ji čekalo rozhodně není život. Takže se kloním k tomu, nechat ji dožít tak jak je, dokud žere, chce na procházku, jeví radost ze života.
Pokud se dostaví bolesti, tak to skončit.

Smečka
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 08:26
- Nahlásit

feliska
Neboj, bolesti nenastupují tak rychle. Zvolila jsi určitě správnou cestu.

mac1
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 10:00
- Nahlásit

feliska
velké bolesti nepřijdou tak bleskově, myslím, že jsi se rozhodla dobře a sržím palce, , asi bych to udělala stejně ( ale doufám, že mě podobná situace nikdy nedostihne)

Fifi
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 10:35
- Nahlásit

feliska
Zkusenosti bohuzel mam, procti si tohle tema. http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_3039_0.html

Erin
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 11:34
- Nahlásit

feliska

Mám zkušenost u IW,fena začala kulhat na PK a vypadalo to na zhmoždění ve hře se svou dcerou.Ale nechala jsem udělat rentgen kosti a bylo jasno...od počátku projevů nemoci do konce uplynulo cca 90 dní.Jednoho dne nedošla do zahrady ,lehla si a já na druhý den objednala vetku...vezla jsem ji se synem a oba jsme se chovali ,jako jdeme na další ošetření...je důležité ve své mysli nepřipustit ,že vím...ten pes to ví lépe ,ale do poslední chvíle vkládá svůj osud do rukou pána.Až Erinka usnula a než dostala tu poslední konečnou dávku ,jsme se mohli konečně a bolestivě rozloučit.Dávala jsem léky na bolest, tvůj pes je také velké plemeno,tam bych do amputace nešla.

Smečka
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 12:18
- Nahlásit

Erin
Konečná a zásadní rozhodnutí tohoto typu jsou vždy nejtěžší, ale myslím že feliska nepotřebuje číst srdceryvné komentáře na toto téma. Prostě udělala dobře i když jednoduché to mít rozhodně nebude.

Erin
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 13:21
- Nahlásit

Smečka

Neboj, bolesti nenastupují tak rychle. Zvolila jsi určitě správnou cestu

ano rozhodla se dobře,ale co týká tvé ho názoru,že bolesti nenastupují rychle, velmi se mýlíš.Je to opravdu individuální,ale sarkom kosti metastazuje do měkkých tkání klidně i během týdne,znám případ IW,kdy od diagnozy po fatální stav zvířete uplynulo 18 dní...

Smečka
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 13:34 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit

Erin
že bolesti nenastupují rychle, velmi se mýlíš.
Nemýlím.
Reguju na toto:
A já se děsím toho, že ji třeba dostihnou ty bolesti, až budeme v práci, a ona se tu bude trápit bez pomoci.

Erin
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 13:40
- Nahlásit

Smečka

ty máš osobní zkušenost se sarkomem kosti?

Smečka
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 15:28
- Nahlásit

Erin
Osobní, jakožto u svých psů, naštěstí ne, ale kamarádce na něj zemřela fena čévéčka. Každý den jsme o jejím stavu diskutovaly. Podstoupila 2x amputaci a chemoterapii.
To ale nic nemění na faktu, proč felisku emocionálně trápit. O to mi v mé první reakci na tebe šlo a jsem přesvědčená žes pochopila.

Erin
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 16:03
- Nahlásit

Smečka

rozhodně se s tebou nebudu hádat,ani nechci felisku emocionálně trápit,ale má takhle nemocného psa doma a měla by být připravena na vše,včetně toho,že pokud je nádor hodně agresivní,psovi může být večer celkem Ok a ráno bude mít napadenou nohu zlomenou.

o další reakci na mé příspěvky z tvé strany nemám zájem.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 16:10
- Nahlásit

Kamarádka měla s osteosarkomem fenku, také molose a žila s ním několik měsíců, nějak kolem půl roku. Dávala ji různé přípravky na detoxikaci organismu, na podporu imunity atd atd. Držim palce!

EngieB
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 17:28
- Nahlásit

feliska
Přišla jsem o psa kvůli osteosarkomu v létě.
Léčili jsem ho na artrozu (bylo mu jedenáct, nechtěla jsem zbytečně rentgeny a tohle nikoho nenapadlo), asi rok, než se to začalo vážně zhoršovat a RTG odhalil nádor. Pak už to šlo docela rychle, takže buď nachystaná. Ráno ještě šel se mnou na ranní půlhodinku, odpoledne už nedokázal vstát a večer jsme ho nechali utratit. Dostaneš prášky proti bolesti, jak už to začne být fakt špatný, prostě to do psa nacpi. Je to nejblbjěší nádor, jakej pes (i člověk) může mít, takže hodně odvahy.

cilka
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 17:35
- Nahlásit

feliska
Máte někdo zkušenost? Jak rychle ty bolesti nastupují a v jaké intenzitě?

Tuhle hrůzu sem zažila třikrát (2x IW , 1X BXD ), rozhodla ses dobře , a nezapomeň co tu psala Erin , má pravdu , komplikace spojené s onemocněním také stojí za to ...takže Tvoje obavy jsou na místě a je jen dobře že nad tím přemýšlíš . A neboj , zvládnete to , ono totiž nic jiného nezbývá ..

feliska
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 19:20
- Nahlásit

Všem vám moc děkuji za příspěvky, asi se skutečně nedá říct, jak to bude probíhat zrovna u nás, jak vidím, někdo vydrží déle, jiný odejde rychle. Fenka je zatím v pohodě, byli jsme i na procházce, respektovali jsme její hlemýždí tempo a vůbec se domů nehrnula, courala by i víc. Můžeme tedy jen doufat, že bude mít štěstí a na nějaké velké trápení nedojde. Zasloužila by si to, je to milionová povaha. Někdy mám pocit, že ty nejhodnější tvorové mají v životě tu smůlu největší. Prozatím se s tím snažíme smířit a co nejvíc jí ten život zpříjemnit, co jiného člověk může dělat. Někteří známí a dokonce i jeden z ošetřujících veterinářů mi radili ji uspat hned, než se to začne zhoršovat, ale to neudělám, protože zatím nijak evidentně netrpí, a ...na zázraky sice nevěřím, ale co kdyby náhodou... Snad ten správný okamžik poznám. Děkuji všem za podporu.

Janis
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 19:36
- Nahlásit

My jsme naši fenu NO vyléčili čínskou kůrou z rakoviny lymfatických žláz.

Andreany
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 19:38
- Nahlásit

feliska
Ten okamžik poznáš a přeji hodně sil a ještě mooc pěkných chvil s fenkou.

Ebony
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 19:53
- Nahlásit

Janis
proboha, rakovina lymfatických žláz je dost dobře léčitelná i tradiční medicínou, nadělejte naděje majitelce psa s osteosarkomem, to je dost ubohé

feliska
moje fena zemřela i přes veškerou péči do dvou měsíců od diagnózy, nejhorší bylo, že i přes značné bolesti pořád lpěla na životě, a snažila se bolest nedávat najevo, takže se přiznám, nejsem si doteď jistá, jestli jsem jí nenechala nějaký čas trpět, což mě pořád pronásleduje ...ale tak nějak vím, nebo spíš doufám, že to tak chtěla...hlavně ji nechte uspat doma, taky jsme to tak udělali, je to pro psa nejlepší

Erin
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 20:04
- Nahlásit

Ebony
proboha, rakovina lymfatických žláz je dost dobře léčitelná i tradiční medicínou

opravdu? to slyším poprvé.

hlavně ji nechte uspat doma, taky jsme to tak udělali, je to pro psa nejlepší

No já nevím,pokud pes vždy chodil za vetem na jeho pracoviště,tak pokud příjde vet najednou domů,tak si to pes spočítá.Tohle jsem udělala jednou a nehodlám tu chybu opakovat.

feliska

jen malý pokus ...třeba to může pomoci...
http://www.stesticko.cz/casopis/leceni/leceni-rako viny-javorovym-sirupem-a-jedlou-sodou/230/

mac1
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 20:49
- Nahlásit

Erin
pokud příjde vet najednou domů,tak si to pes spočítá, uvažuješ jako člověk, ale pes je pes , rozhodně ho nenapadne, že přišel vet domů proto, že ho chceš nechat uspat .

Janis
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 21:00
- Nahlásit

Rakovina lymfatických žláz naopak postupuje velmi rychle a my měli nádor, který zmizel.
Pokud je pejsek už nenávratně nemocen a má bolesti, má se veterinář pozvat domů, pesana držet jakoby v náručí. Pes pozná svůj konec, i když chodil pravidelně na veterinu, ví o čem to je. Doma je doma a ještě navíc mezi svými. Ale nevzdávala bych to, nic není ztracené.

feliska
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 21:47
- Nahlásit

Ebony

Falešné naděje si nedělám, skutečně jsem sbírala informace i ze zahraničních webových stránek - a k informacím veterinářů - naši ošetřující jsou dva, na klinice, kde dělali RTG to konzultovali v týmu, plus další telefonické konzultace se třemi různými známými veterináři. Ani jeden se nevyjádřil v tom smyslu, že by měla minimální naději. Ani nevím, zda jsou vůbec nějací vyléčení psi, i kdyby to byl jeden z tisíce. U nás je to navíc komplikované skutečností, že opravdu v jejím životě nebyl rok, aby nás nepotkala nějaká závažná zdravotní komplikace - domnívám se že má sníženou imunitu a zvýšenou genetickou zátěž v důsledku příbuzenské plemenitby, která se bohužel u málopočetných plemen používá. Ve zkratce - na 4. měsíci podezřelý zánět slinné žlázy, hrozící operace - rozehnáno ATB, pak 2 cm bulka v podkoží, vyoperováno, cytologie v pořádku, další rok opět útvar v podkoží, pozorováno, ze dne na den zvětšení na 10 cm, vyoperováno, opět cytologie dobrá, o další rok později vyšetřována kvůli absenci hárání, ultrazvuk, kompletní krve, klinické vyšetření - vše OK, tři měsíce nato akutní pyometra, výtok začal v sobotu, operována v neděli, že prý by nemusela do pondělí vydržet. Pak poměrně dlouho klid, až letos na jaře psincový kašel, ale naprosto nestandartní průběh - teplota 40,5*C. Po každé operaci navíc hojení cca 2 měsíce, drenování, injekční ATB atd. Veterinář nad ní kroutil hlavou... No jak říkám, užila si doktorů víc než dost. Přitom je fakt zlatá povaha, jedna operace byla pouze v lokální anestezii, na RTG bez sedace, jak ji tam nastavím, tak leží, ani se nehne...

A s tou rakovinou lymfatických cest máš pravdu, v humánní medicíně úspěšnost léčby kolem 80%, ve veterinární to nebude o moc jiné.

Uspání doma byla jasná volba, tady se cítí bezpečně, veterinářka je prověřená zkušenostmi kamarádky a je ohleduplná, má ke psům vztah a je ochotná přijet kdykoli (můj ošetřující veterinář mi řekl že přijede, ale když mu dám den- dva dopředu vědět - takže trochu mimo..)

Erin

Děkuji za odkaz, javorový sirup jistě neublíží, i když si osobně myslím, že kdyby to bylo tak snadné, už si na tom dávno mastí kapsy nějaký farmaceutický moloch, ale pročtu si to a možná zkusím - zkazit se tím nic nedá.

Janis
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2008 23:16
- Nahlásit

Existují právě i přírodní produkty na posílení imunity. Nejhorší je to vzdávat. Farmaceutický průmysl nemá zájem o přírodní záležitosti, oni vydělávají právě na chemických lécích. Na to mají fabriky, ale byliny sbírat je pro ně neefektivní. A hlavně přírodní produkty neublíží, ostatní léky při delším používání mají vedlejší účinky.

Ebony
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2008 13:23
- Nahlásit

Erin
ano, mám mladou fenu, které otekly lymfatické žlázy, a než přišla biopsie, tak mě veterinář strašil lymfomem, ale hned mě ubezpečoval, že se to dá celkem úspěšně léčit, protože mi právě on utrácel tu fenu s osteosarkomem, tak by mi rozhodně nedělal falešné naděje, ví, co jsem si prožila....naštěstí to byla jen nějaká šílená infekce, i tak jsme s tím celkem bojovali...

a s tím vete, nám chodí vet domů, i očkovat, když musíme na veterinu, tak je to většinou už průser...

Smečka
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2008 16:03 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit

a s tím vete, nám chodí vet domů, i očkovatEbony
Nám taky, ono s tím množstvím psů je hromadné očkování u veta dost problém.

Majda
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2008 23:44
- Nahlásit

Před dvěma lety jsem nechávala uspávat fenu křížence NO s osteosarkomem. Bylo jí téměř 13 let. Osteosarkom se jí udělal v kotníku pravé nohy. Od diagnozy, kdy mi dávali šanci tak na tři měsíce života feny přišla první krize právě zhruba za tři měsíce. Fena byla apatická, a tak jsem se rozhodla to okamžitě skončit. Než jsem vyřešila všechno potřebné k tomu, abych ji nechala uspat doma, připravit hrobeček na zahradě ... fenka krizi překonala a rozhodla se ještě bojovat. Od hodně těžkého rozhodnutí o uspání jsem musela ustoupit pod tlakem rodiny. Nelitovali jsme. Fenka s námi byla ještě 6 měsíců, kdy relativně neměla větší problémy, jakoby se nádor zakonzervoval a nepostupoval. Pak během měsíce nastal zlom a nádor rychle rostl. Bylo to nezvratné a přišel konec. Myslím, že tu správnou chvíli pozná jak pes, tak jeho majitel, pes vám dá najevo, že chce odejít a vy mu to musíte dovolit a pomoct mu s tím. Fenka nikdy nedávala najevo bolest, když měla potíže s chůzí, dostávala Rymadyl. Jediné, co je známkou, že má pes potíže, je většinou zvýšený příjem vody - pes častěji pije a většinou velké množství, jakoby chtěl uhasit vnitřní oheň, obrovskou žízeň. U každého pejska je to individuální, jak postup nemoci, tak příznaky. Moje fenka evidentně neměla metastázy do vnitřních orgánů, přestože mi toto veterinář řekl hned na začátku, že většinou osteosarkom metastázuje právě do plic.
Osteosarkom je zákeřný nádor, bohužel na něj umírají i lidi. Také jsem zásadně proti radikální léčbě jako je amputace. I chemoterapie je drastická. Prodlužovat psovi život jen proto, že se s ním nemůžeme rozloučit, to je ... nevím jak to říct. Vždycky si vzpomenu na psí modlitbu - "až se bude blížit můj konec, nenech mě, abych se trápil. Nech mě odejít a buď přitom u mě." Toho jsem se u svých psů držela a byla jsem u nich, když jim veterinář dával injekci na uspání. Usnuli mi v náručí a myslím, že jsem pro to víc udělat nemohla. Ani ty felisko nemůžeš udělat víc, než říkáš.
Ať si fenečka ještě užije co nejvíce vás a vy jí, dokud to jde. Až to přijde, nechte ji odejít...

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2008 09:31
- Nahlásit

Někteří známí a dokonce i jeden z ošetřujících veterinářů mi radili ji uspat hned, než se to začne zhoršovat,
feliska
radili ti to nejlepší, co mohli.

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Pro 2008 09:35
- Nahlásit

pořád lpěla na životě, a snažila se bolest nedávat najevo, takže se přiznám, nejsem si doteď jistá, jestli jsem jí nenechala nějaký čas trpět, což mě pořád pronásleduje
Ebony
o tom už jsem se tehdy bavily, já bych do toho nešla, moc dobře vím, jak to vypadá uvnitř při nádorovém rozsevu,
pro mě pozitivní biopsie osteosarkomu by byla pro psa konečná, pokud by nešla udělat amputace, a i tak bych hodně váhala,
tophle je sráč, co metastazuje krevní cestou do plic a tak vůbec, ta kost se taky může úplně rozpadnout, bolí to přitom jak svině, co říkají lidi,
a odpověď na radio nebo chemoterapii je skoro žádná.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání