| Autor |
Zpráva |
baška
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 07:55
- Nahlásit
Prosím o radu, akým spôsobom zbaviť psa zubného kameňa, ak ho nechcem dať pod narkózu. Môjmu havinovi hoci má necelé 2 roky a stravu prakticky na granuliach, tak viac žltnú zuby a tvorí sa zubný kameň ako havinovi ktorého sme mali predtým. Čistím muziby asi 1x do týždňa s Virbacom, ale moc si ich čistiť nenechá, tak to čistenie aj tak vyzerá, len pobehanie s kefkou sem tam a dosť. Trocha som mu kameň odlúpla, ale bojím sa čo bude do budúcna. Dávam mu rôzne potravinové doplnky na žuvanie ale nepomáha to. Existuje niečo na zlepšenie stavu?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:00
- Nahlásit
Syrové kosti, tvrdé patky chleba.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:03 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
Když už tam kámen je, nezbývá než ho odstranit pod narkózou, takhle tím čištěním vlastně jenom otíráš ten kámen. Virbac je myslím kvalitní, ale já čistím každé dva dny, tak nějak by to asi mělo být, když pes papá jen granule. Až bude kámen od veterináře odstraněný, tak udržovat, čistit, dávat enzymatické plátky, dentální hračky..... Je to hrůza, když si člověk vzpomene na vesnické voříšky, co žerou zbytky z kuchyně a chrup mají zářivě bílý
http://www.vetcentrum.cz/stodulky/index.php?menu=l ekar&id=533
- tam píšou o tom, že nemá cenu kámen čistit kartáčkem
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:11
- Nahlásit
baška
S novým přítelem jsem přišla i k nové čubě. Doposud byla jen a pouze na granulích a zuby měla opravdu příšerné. Takový nános zubního kamene jsem neviděla. Někde na výstavě jsem koupila nějaké nové kostičky na čištění zubů a zjistila jsem, že to celkem funguje. Ovšem ne, že by to samo odstranilo, ale po tom, co si sežrala, jí to ten kámen jakoby "naleptalo", takže to pak šlo celkem dobře odloupnout. Kostičky se jmenují white bites.
A mimo jiné dostává kosti a teď už zuby pěkné
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:13 - Změnil/a: jablunka
- Nahlásit
corgi
Když už tam kámen je, nezbývá než ho odstranit pod narkózou
Ale to vůbec není pravda.Když k nám přišel chrťák z Irska,měl zuby v takovým stavu,že jsme se divili,že mu drží v dásních........jenom zubní kámen.(Zajímalo by mě jejich krmení,protože i 2roky starý pes přijede se zubním kamenem).Dokonce jsme byli i objednaní na sundání k veterináři.Normálně sem mu ,co se dalo a nechal se, sundala sama.(Nehtama a dřevěnou špachtličkou)A zbytek je po 8měsících u nás pryč,stačili kosti a jiné tvdé věci,které musí žvejkat dlouho a asi pomohla i změna krmení.I vet se divil.
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:17
- Nahlásit
Morkový kosti a kamarádka doporučuje Oral care od Hillsu granulky, dává je jako pamlsky a prý fakt fungují.
jablunka
i 2roky starý pes přijede se zubním kamenem nj moje čubinka měla taky kámen už v roce, asi predispozice, a druhá ho nemá do svých 4 let ani náznak, a to už dva roky žerou stejně.
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:30
- Nahlásit
reneeska
asi predispozice
No to fakt nevím,náš pes měl šest let a zuby v hrozným stavu,ale tam bych to i trochu s rezervou brala,ale každej dovezenej pes z Irska má ty zuby hrozný a i opravdu mladý zvířata.To mi jako predispozice nepřipadá.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:45
- Nahlásit
jablunka
Tak to jste šťastní lidé, že stačily kostičky a zuby jsou OK. Jinak o škrábání nehtem jsem taky slyšela, lehčí kámen se dá odloupnout, jen nevím, jestli je to dostatečně hygienické Ale předpokládám, že slečna z originálního dotazu asi seškrabovat nebude, když si pejsek staví hlavu i při čištění.
My krmíme jen granulemi, občas dáme něco tvrdého, ale stejně čistím a čistím. Holt mám dost času nazbyt
Mel
Na ty white bites se musím zeptat veta, už jsem je viděla, ale nevěřila. Nemáte problémy se stravitelností? (My totiž máme hned ze všeho průjem...)
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 08:47
- Nahlásit
jablunka
Hm asi máš pravdu, to bude trošku jiná příčina
|
baška
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:02
- Nahlásit
Dávať kosti? Ale kosti sa psovi nemajú dávať a ke´d mám menšiu rasu do 10 kíl, tak keď pred neho dám nejakú obrovskú morčaciu kosť, tak bude na mňa pozerať, akože mi preskočilo.
corgi občas kameň zoškrabujem, vcelku si to nechá, ale že by priamo žiaril šťastím - to sa povedať nedá. Nechcem mu ale neodborným spôsobom zničiť ďasná alebo sklovinu.
Bude musieť ísť na operáciu, tak mu pri tej príležitosti nechám zoškrabať zubný kameň, ale chcela som vedieť, čo do budúcna. Jasné, že ide asi o genetickú vec. Môj prvý havino jedol všeličo a aj sladké a zuby mal v 7 rokoch krásne a niektorí už ako štenatá keď sa usmejú, tak by človek padol.
Díky za rady, kúpim všetko, čo tu bolo povedané a po operácii častejšie mu budem čistiť zuby, ale je to na porazenie, že naozaj hocijaký orech má krásny chrup a vyjedá kontajnery alebo misku spolu s prasiatkom.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:16
- Nahlásit
ja jen doplnim ze neni potreba celkove uspani, ale dela se jen lokalni kdyz je pes klidny..
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:19
- Nahlásit
Ale kosti sa psovi nemajú dávať
Proč by neměly??
a ke´d mám menšiu rasu do 10 kíl,
Šak jsi mluvila o větší rase ne?
|
baška
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 09:49
- Nahlásit
Terri
nehovorila som o väčšej rase. A kosti sa nemajú dávať z dôvodu zápchy, prípadne pretrhnutia čriev a pod. Dávajú sa iba veľké kosti. Ale kuracie, zajačie a pod. nie.
nika00
to si ma ukľudnila. Myslela som, že vždy musí doktor celkove uspať. Tak to je lepšie, ke´d len lokálne. To mu tak nezaťaží srdce.
|
Silwuska
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 10:05
- Nahlásit
baška
Dalsi blud...az mi je luto tych psov...
Ak davas psovi SUROVE kosti, tak zo ziadnej, ziadnej z nich nemoze mat zapchu, ani sa mu nepretrhne crevo (do creva idu az potom co su rozlozene v zaludku)...samozrejme sa to s kostami nemoze prehanat, ale 2-3 krat do tyzdna umernu kost k vahe psika, neny problem...btw. ja mam stena 9 mesiacov, ma 10 kil a poviem ti ze kosti donho idu ako do mlynceka...kuracie trupy, stehna, kridla, hovadzie spikove kosti, stehenne kosti, lopatky...vsetko...ono skor mas ty problem dat tu kost tomu psikovi ako by mal on problem ju zozrat
Ale neber to v zlom...kosti by mali byt zaklad stravy, prave koli tym zubom, koli traveniu, koli zlazam na zadocku...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 10:11
- Nahlásit
corgi
Nemáte problémy se stravitelností? (My totiž máme hned ze všeho průjem...)
no, já musím zaklepat, ale naši psi nemají problém se strávením čehokoliv včetně igelitových pytlíků, když vykradou odpadky.. Takže v tomhle směru nemůžu sloužit, my s tím problém nemáme.
baška
naprostý souhlas se Silwuska, je to absolutní blbost. Nemají se dávat kosti vařené nebo pečené, ale syrové kosti psu nijak neuškodí. Ta zácpa hrozí, pokud na to není pes zvyklý a sežere toho moc najednou... Nemusíš jim dávat jen ty velké kosti (po nich já dávám mléko, aby nebyl problém s vyprázdněním), ale třeba kuřecí křídlo jsme dávali štěněti brabantíka (v dospělosti má cca 5 kg) a má to i s masem, takže tam ta zácpa rozhodně nehrozí.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 10:14
- Nahlásit
Zuby psů se přirozeně čistí kousáním a žvýkáním. Pes, který dostane kus flákoty a kosti, ten prostě kousat musí , ke spořádání misky granulí vlastně pes zuby ani nepotřebuje . Tudíž zaměstnat zuby ( sliny též nejsou nedůležité .
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 10:27
- Nahlásit
Mel
já se přiznám ( nikomu neříkám, aby to dělal též ) , že vždycky jsem mým psům klidně dávala a klidně dám i teď kost i uvařenou a psi nikdy neměli problém ( cca již téměř 30 let) . Ale jednak nemají nikdy jenom kosti a především jsou od mala zvyklí , jejich trávicí soustava se nikdy neflákala. Psi, kteří jsou od mala na granulích, problém mít můžou i se syrovými kostmi, je třeba je navykat postupně .
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 10:27
- Nahlásit
mac1
přesně tak . Ešus má díky stravě nádherně bílý zuby-nechutně mu je závidím
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 10:45
- Nahlásit
PetraK
se vezmi k svačině hovězí kost , ne ?
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 12:17
- Nahlásit
mac1
já se přiznám ( nikomu neříkám, aby to dělal též ) , že vždycky jsem mým psům klidně dávala a klidně dám i teď kost i uvařenou a psi nikdy neměli problém ( cca již téměř 30 let) . Ale jednak nemají nikdy jenom kosti a především jsou od mala zvyklí , jejich trávicí soustava se nikdy neflákala.
Jsem na tom stejně,klíďo jim z pečeného kuřete kosti házím a nebojím se toho..........ale jen 20let.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 12:31
- Nahlásit
jablunka
To ja jim taky obcas hodim kustku od pecenyho kurete, ale kdyz na to neni pes zvykly, tak muze byt pruser. Znama takhle "pohostila" svyho psa, granulare, upecenym kolenem (teda zbytkama a kostma), skoncil chudak u veta na klystyrech s akutni zacpou, nebyla to sranda.
Jsem kdysi nekde cetla, ze pokud neni pes odmala do cca dvou let zvykly prubezne dostavat kosti, proste to ten zaludek nestravi a kosti (at uz syrove nebo varene) posle do strev temer nenatravene (a prusvih je na svete). Coz je logicke, jak psala mac1 travici soustava musi mit svuj trenink postupne od mala.
baška
Pokud mas psa vyhradne granulare a nema zajem o velke kosti, tak zkus zacit pridavat aspon ten ususeny chleba, ve vetsich kusech. Ac se to nezda, taky to dovede vyborne ocistit zuby.
|
Dana a Day
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 12:37
- Nahlásit
Mám 4 letou fenu, která do svých 4 let kost neviděla. Krmila jsem ji výlučně granulemi. Teď jsem přešla na BARF a s kostmi jsme postupovala opatrně a postupně, nicméně nebyl žádný problém. Dnes kosti (pouze syrové) dávám běžně (zatím výlučně krůtí a kuřecí) a nemá sebemenší problém se vyprázdnit. Do každé krmné dávky jí dám lžíci slunečnicového oleje. Kosti jsou natrávené (což je vidět i na hovňajs).
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 12:43
- Nahlásit
Ja jsem to tu napsala naschval, protoze jsou lide ruzni, psovi granulari smrknou hovezi zebra, peceny koleno a pak se divi a pes trpi. Takovym radsi kosti ani nedoporucovat.
Dana a Day
Pokud zacnes krmit Barfem se selskym rozumem a masitymi kostmi, ktery zvolna pridavas, je to neco jinyho. Pes si zvykne, taky jsem starsi fenu prevadela z granuli a bez problemu.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 12:46
- Nahlásit
Já můžu doporučit Orozyme gel,stačí napatlat,nemusí se čistit kartáčkem. Cca po 2,3 týdnech je vidět velký rozdíl.
Jinak,co se týká kamene je to opravdu hodně o dispozicích, máme na BARFu tři psy - čuba má zuby úplně bílé, starší pes trošku kámen na zadních stoličká, mladšímu pesanovi by se bez péče dělal úplně neskutečně. A to je jedinej vořech,tak by měl bejt zdravej a otužilej
|
baška
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 12:51
- Nahlásit
No neviem. Mala som známu, ktorá psa kŕmila uvarenými kosťami a mal chudák stále zápchy - jej to ovšem ako veľký problém neoripadalo. Ďalej som stretla v živote minimálne dvoch chovateľov, ktorí dávali psovi varené kosti kuracie a králičie a zabodli sa im v tráviacom trakte a pes v hrozných bolestiach zomrel. Taktiež v rôznych knihách o psoch a časopisoch stále čítam, že kosti /ktoré sa bežne celé stáročia hádzali a hádžu orechom na dvore/ sa psovi nemajú dávať, iba veľké morkové, ktoré sa mu nemôžu zabodnúť vnútri. Takže všetky tie knihy sú nanič? Osobne by som rada psovi dávala kosti, pochutil by si, ušetrila by som - ale neopovážim sa, ani surové, ani varené. Ak sa môžu surové, takprosím napíšte, prečo. Tie sa nezapichnú?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 12:55
- Nahlásit
baška
Vařené kosti se drolí a štěpí na ostré úlomky,které se můžou ve střevech zabodnout a pak způsobit perforaci. Syrové kosti tohle nikdy neudělají,pes je stráví naprosto v pohodě. Další věcí je,že pokud se krmí BARF a dává se např. kuřecí celé křídlo,dává se vcelku,tedy kost s masem. Kost je tím masem obalená a tudíž opět bezpečná.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 12:57
- Nahlásit
baška
Jde o jiny zpusob krmeni, nezli granulemi. Pokud te to fakt zajima, coby uvodni info si procti TOHLE. Rozhodne nejde o to, na psovi nejak usetrit (krmenim kosti), ale spise ho krmit prirozenou stravou. Najdes tam i jidelnicek.
|
baška
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 13:04
- Nahlásit
Fifi
díky, to je prvý krát čo čítam, že je vhodné dávať psovi surovú stravu. Surové mäso sa mu nedávalo z dôvodu, že bude cítiť krv a môže byť agresívny alebo niečo podobné. Sama mám rada surovú zeleninu a pravidlo, že je treba aspoň jedno teplé jedlo denne dlhé roky nedodržiavam a nemám zatiaľ žiadne žalúdočné problémy.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 13:08
- Nahlásit
mym psum se objevil zubni kamen na spicacich a vypada to i na slaby zanet dasne a to pred rokem jsem nechavala fence zuby cistit ultrazvukem...nekterym psum se to psy objevi klidne uz i mesic po odbornem cisteni.
co rikate na propagaci "cisticich" kosti od pedigree? u nas meli i auto a kontrolovali psum chrup a rozdavali ty kosticky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2008 13:16
- Nahlásit
mac1
se vezmi k svačině hovězí kost , ne
těma svejma vápencovejma zubama bych to tak nadrtila
baška
Jak psala jana33 a Fifi, nejdo o to dát psovi jen ty kosti, ale dát mu i ty kosti, protože do té přirozené stravy patří. Musí se to - stejně jako všechno - dělat s rozumem. Tzn. psa granuláře na maso a spol. převádět postupně, pak mu krom tý flákoty dát i maso s kostí /tak že ta kost je v tom mase - to aby si někdo nemyslel, že se to pořeší tím, že dám nakrájený maso a k tomu kosti/ a zase pomaličku postupně - abych viděla co to psovi s trávením dělá a aby měl čas si na to zvyknout. A to množství kosti musí být pochopitelně úměrné velikosti psa.
|