| Autor |
Zpráva |
sarax
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:50
- Nahlásit
monica
my jsme udělali krásné tílko z prubanu
a celkem to drželo
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:51
- Nahlásit
Hanka20
Ano, ale ráda bych pochopila proč. Vím, že při pozdějším kastrování už nejsou nějaké zdravotní výhody, ale nevím co přesně. Taky jestli hormonálně už je pes "hotový".
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:53
- Nahlásit
Sijes
Na to určitě najdeš všude spoustu různých názorů (i protichůdných). Záleží, jaké plány s fenou máš a z jakého důvodu ji chceš nechat kastrovat.
Z hlediska prevence rizika nádorů rakoviny mléčné žlázy je nejúčinnější kastrace před prvním a po prvním hárání, horší po druhém hárání, dál se efekt rychle snižuje (ale ostatní výhody zůstávají). Čili pokud se na feně nebude chovat a majitel ji chce kastrovat, doporučuje se udělat to co nejdřív.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:58
- Nahlásit
Radecha
No já právě chovat asi nebudu....a než se prodírat falešnýma březostma a nemoct ji nechat 3 týdny ani na zahradě...A hormonálně? Není to velký zásah do organizmu v takovém věku? Abych měla výhodu prevence rakoviny, tak bych se vlastně musela rozhodnout teď hned. Mám trochu obavy, když mi minule plombování zubu skončilo embolkou
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 11:04
- Nahlásit
Radecha
ještě jedna věc - i u lidí se operace vcelku odkládají mimo léto. Není to komplikace pro hojení, větší zátěž na organizmus? Když teď dohárává je myšleno po prvním hárání - okamžitě nebo do druhého hárání cca 4 měsíce. A taky za jak dlouho se pak fena může zase zatížit - kdybych ji nechala kastrovat ke konci června tak je to dostatečně dlouhá doba na rekonvalescenci, když jedu na přelomu července/srpna na týden na výcvikový pobyt?
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 11:06
- Nahlásit
Sijes
Fena je pohlavně dospělá, z hormonů strach neměj. Z hlediska prevence té rakoviny je právě výhodné, když se cyklus ukončí co nejdřív (ideálně když vůbec nenastoupí), protože pohlavní cyklus tyto komplikace stimuluje, i falešné březosti, záněty dělohy apod.
Jinak riziko s sebou nese každá anestezie, ale mladá zdravá zvířata jsou vždy ve výhodě. Takže i z tohoto pohledu - čím dříve, tím lépe.
|
Hanka20
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 11:10
- Nahlásit
Sijes
Přesně jak píše Radecha, při pozdějším kastrování se zvyšuje riziko nádorového onemocnění. Mě fenka druhý den, po kastraci už chtěla skákat z postele a do postele, ale brzdila jsem jí. Po vyndání stehů jsem jí ještě tak 14 dní nechala být, ale venku blbla normálně, válela se v trávě na zádech, hrála si a běhala s ostatními pejsky. Je to živel a to jí zůstalo. Taky jsem kastrovala na konci června.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 11:11
- Nahlásit
Sijes
Normálně je fena po operaci pár dní bolestivá (2 - 3 dny, individuálně, záleží na analgeticích atd.), dalších několik dní je vhodný klidový režim, zhruba do vyndání stehů (ale zase záleží na feně, hyperaktivky je třeba trochu krotit, lenošky nechat normálně), a pak začít postupně zatěžovat. Vynechat zpočátku hry s jinými psy, skoky, obranu atd., prostě to, co "logicky" vadí, když má rozříznuté a sešité břicho, ale v běžném životě už zvládne všechno.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 11:19
- Nahlásit
No zvažuju to maximálně. Papírová (registrovaná) není a množit bezpapíráky ...a navíc psů už je! Ale zase u pitů je to s "registracema" trochu jinak a trochu mě láká představa nechat si od ní štěně. Ale když si navíc představím, kdo by je mohl dostat do rukou...Temperamentní je hodně! Takže bych musela krotit a vyhýbat se všem kalužím a bahýnku - doslova se rochní. Takže ten měsíc by mohl stačit na zotavení. Obrany na plno stejně ještě neděláme, jen tak light na hadr, žádná kruhovka.
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 11:30
- Nahlásit
Naše feňula měla pruban stejně jako Trinča...
Kastrovali jsme po druhém hárání, protože vet prohlásil, že ta než dospěje... tak radši počkáme ještě. Je taky hyper, tak jsme měli zakázané prášky na bolest, aby se šetřila aspoň dokud ji to bude bolet.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 11:37
- Nahlásit
Dáška
tak jsme měli zakázané prášky na bolest, aby se šetřila aspoň dokud ji to bude bolet.
vy taky??
i na ty sešitý šlachy tedka měla Tramal jen první noc a pak nic a stejně padí jak blázen
Radecha
dalších několik dní je vhodný klidový režim,
velmi obecné...každej to pochopí jinak..my měli v klidu měsíc..teda prochajdy a tak byly ale bez obran a velkého řádění s kamarády a myslím že je to OK:.páč zas kýla se určo může udělat v čerstvé jizvě i psovi,a z nám lidi co dali v klidu sotva týden a pes měl problémy...
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 11:40
- Nahlásit
sarax
No jaj...a museli jsme odstěhovat postele a spat na zemi, protože je zvykla skakat na postel ze dvou metru s rozběhem a praktikovala to i se stehama
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 11:42
- Nahlásit
sarax
velmi obecné
Samozřejmě že je to velmi obecné, pejska neznám, konkrétní instrukce dodá veterinář "na míru". Psala jsem, jak rekonvalescence obvykle probíhá, myslím, že to tak bylo i chápáno. Klidový režim i načasování začátku zátěže je samozřejmě velmi individuální.
|
Sijes
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 12:01
- Nahlásit
pro mě je dobré přečíst si i zkušenosti ostatních, protože třeba odtáhnutí postelí mi zatím na mysl nepřišlo!
sarax
ty budeš na srazu cz psa, že? Tak bysme se mohly o tom pobavit, kdybys byla tak hodná.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 12:04
- Nahlásit
Sijes
jasně že můžem
my teda nemuseli postel dávat pryč páč když jí pošlem na místo jde a když bylo líp na postel jsme jí dali..s tou nohou tedka jí tam taky dáváme
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 12:09
- Nahlásit
sarax
s tou nohou tedka jí tam taky dáváme
to je servis, to je servis
čudinka malá. Hele na tu kontrolu jdete dneska nebo v pátek?
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 12:12
- Nahlásit
monica
když kámošce vykastrovali fenu, nedal jí vet límec také, jednak, že by zbytečně byla ve stresu a jednak by jí ho stejně druhá nenechala , kámoška vzala ručník a na hřbetě oba konce protáhla stužkami a svázala , drželo to výborně , nevadilo to ani jedné feně
|
monica
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 17:12
- Nahlásit
Tak pruban už je nakoupený i do zásoby. Jen bych ho potřebovala trochu delší. Když jí to udělám jako tílko,tak se jí to zařezává pod packama. Tak jsem jí to nechala před předníma packama a z obvazu udělala "kšandy". Bříško jsem jí namazala trochu kalciovkou,zakryla gázovýma čtvercema a přesto ještě kapesník.Ale zkouší si to lízat pořád,takže hlídáme a hlídáme.A nějak se jí nechce moc ven.Si teda hooodně rychle zvykla být v baráku. Vždycky jí jen vystrčím ven,aby se vyčůrala a zas maže do kuchyně.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 17:47
- Nahlásit
monica
Tak drzim palce, at se holka rychle vyhoji. A ja bych tez doporucila "satelit" - limec, s jizvama a stehama nejsou zerty. Mela ho Dorotka po operacich kolene, kdy se rezalo az dovnitr kloubu, a nez riskovat infekci, tak kdyz jsem nekam potrebovala odejit, holt trpela ala ufoun.
Jinak brisko - ted ho ma oholeny po sonu, taky svedi, svedi, svedi, krasne zabrala mesickova indulona.
|
Jirča
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2008 20:02
- Nahlásit
My jsme to řešili staršími dupačkami s ustřiženými rukávy a nohavicemi, které jsme místo na břiše, zapínali nahoře na zádech naší fenky. Prostě měla kratší rukávy na zadních nohách i ve předu, dírku na ocásek a nahoře jsme zapnuly jen pár knoflíků. Jde o to mít vhodnou velikost dupaček, ale pokud neseženeš doma něco, v sekáčích toho prodávají hodně. Pak to můžeš vyhodit. Nám se to moc osvědčilo. Ten kousíček prubanu se po čase vytáhne, pes si to sundavá ze břicha. my jsme měli kousíček prubanu od veterináře, ve kterém jsem udělala dírky na nožky a ocásek, takže mohla i čůrat a kadit, ale po čase se roloval ze břicha. Pokud je pruban velký, a na celé tělo, tak asi není problém, my dostali jen kousíček. Dupačky jsme jí dávali doma na ten kousek toho prubanu, který jí držel přiložený sterilní polštářek. Venku jsem to uhlídala jen s tím malinklým průbánkem, bez dupaček. Pak jsem jí doma prubanek zkontrolovala a dala dupačky. Po čase měla doma jen dupačky a venku chodila už bez prubanku, ale to až za dva dny po vytažení stehů, tedy 12 po operaci. Přes ty dupačky se na stehy pod kouskem prubanu nedostane. Fakt jsem se bála toho vylízávání rány, ale ty dupačky byl skvělý nápad, sice vypadala otřesně, ale vydržela to nosit bez problémů a my mohli v klidu spát. Měla jsem fakt hrozný strach, že si ránu otevře nebo dostane do toho špínu. Prý se to pak děsně hojí. Naše hafina má dlouhé chlupy a ty hladké bavlněné dupačky jí doma nevadili. Je pravda, že nebylo horko ani venku. Ale doma se může zatáhnout žaluzie a ubednit, tak snad jí nebude horko. Jen ji prostě musíš vždycky obléknout a když jde ven, tak dupačky svléknout. Často jsem jí ještě kontrolovala, jestli má dobře polštářek na ráně a když byla ta trošička krve zatvrdlá na polštářku, koupila jsem v lékarně nový a vyměnila ho. Ránu měla stále suchou a čistou. Operovaná byla 1.4. a po 14 dnech jsem tu malinkou ránu stěží viděla, nyní není skoro vůbec vidět, kde byla operovaná. Nic se na jejím chování nezměnilo, ani fyzicky či psychicky. Radši kupuji dietnější granule, ale stejně si to lepší masíčko vyloudí nebo dostane do misky. Je zvyklá jíst obyčejné jídlo, my jsme ji naučili na granule, tak jí obojí. Nemá trávicí problémy.Přeci jen ale dáváme dietnější granule, každý den má dost pohybu, tak nebude s tloušťkou snad problém. Horší je, že ráda skáče a dost těžko jsem jí uhlídala po sterilizaci, aby neskákala. Injekce proti bolesti a dva dni prášky proti bolesti udělali skvělou práci, ale pak jsem se tak měsíc bála, že si něco tím skotačením udělá. Jde těžko zklidnit hyperaktivního psa. Ale taky se to dá. Častěji ven, na kratší dobu a nechodit mezi pejskaře. Až později.
|
ajunka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 10:10
- Nahlásit
pruban dle velikosti psa ten jí navlíct na všechny 4 tlapky a uplná psokojenost ránu teda ještě zakrýt nějakou gázou. na to svědění? asi nic prostě to bude chvilku svědit
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 11:11
- Nahlásit
Jirča
Pokud je pruban velký, a na celé tělo, tak asi není problém, my dostali jen kousíček.
nahoře na fotce je vidět že jsme měli kus kde byly všechny tlapky a vydržel nám cca 7-10 dní nějak po vyndání stehů už měla bříško holý
|
Kasia
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 12:29
- Nahlásit
monica
Si teda hooodně rychle zvykla být v baráku tak to je hned...to stačí jen k tomu přičichnout a už se toho nezbavíš
|