Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Po kastraci
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
monica
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 08:36
- Nahlásit

Včera jsme byli nechat kastrovat 13měs. fenku RTW. Řekla bych,že vše proběhlo nad očekávání dobře. Žádný horory při probouzení z narkózy (čehož jsem se děsila),noc celou prospala,ráno se napila a trochu nažrala. Sice to ještě není to naše "pometlo",ale má čím dál lepší výraz.
Potřebovala bych poradit s jednou věcí - začíná si samozřejmě olizovat ránu.Ale spíš než to šití bych řekla,že jí svědí to vyholené bříško. Dá se to něčím namazat,aby si to pořád nelízala? A jaké máte zkušenosti s chráněním jizvy? Vet jí moc nechtěl dát trychtýř na krk,aby nebyla stresovaná přespíliš. Známá doporučila navléct naše staré triko.

Kasia
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 08:43
- Nahlásit

monica
ahoj, my to řešili takhle:
najdi si fotku "po kastraci"
a snažili jsme se jí i co nejvíce věnovat, aby na to nemyslela...v podstatě jsme byli skoro pořád s ní

monica
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 08:51
- Nahlásit

Kasia
Díky za odkaz. Můžu se ještě zeptat,co má přesně na sobě? Je to udělaný z lidskýho trika,nebo jste to někde koupili? Já zkoušela svojí noční košili,sepnutou zav.špendlíkama,ale pořád se to různě posunuje a škrtí.
Jinak fenečka byla moc krásná.

younglady
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 08:53
- Nahlásit

monica
já navlékla Abče trychtýř a měla jsem klid, ona si na něj hned zvykla a já nemusela řešit rozlízanou ránu a mohla jsem v klidu odejít pryč z domu

Kasia
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 08:55
- Nahlásit

monica
je to udělané z máminy noční košile jen si už pořádně nepamatuju jak, ale mam pocit, že jsme to nějak zauzlovali, ten připínací špendlík bych raději nepoužívala...

a díky

monica
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 08:56
- Nahlásit

younglady
To si nechávám až jako úplně poslední možnost.Naštěstí budu skoro pořád s ní,tak jí snad ohlídám. I vet říkal,že trychtýř by moc nedoporučil,ptž to RTW jednou vezme o plot nebo strom je po trychtýři. A navíc mám obavu,že by jí od toho pomohl druhý pes.Co by pro kolegyni neudělal,že áno?

Radecha
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:03
- Nahlásit

Moc doporučuju olizování zabránit!!! Krom toho že může vytahat stehy, zavleče tam z tlamy infekci a mohou z toho být ošklivé komplikace.

U veterináře (nebo možná i v lékárně, zdravotnických potřebách apod.) se dá koupit síťový obleček, tzv. "pruban", který upravíš na míru. Pokud se na ránu snaží dostat i tak, měla by dostat límec. Znám asi tak 1000 případů, kdy majitel psa "hlídal" a dopadlo to špatně, fakt jsou rychlí, než se vrátíš ze záchoda nabo od telefonu, může bejt hotovo.

monica
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:10
- Nahlásit

Radecha
JJ,snažím se jí hlídat seč to jde. Neporadila bys mi prosím,ještě s tím svěděním oholeného bříška? Fakt mi přijde,že jí ani tak nezajímá ta jizva,jako tohle.

Radecha
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:20
- Nahlásit

monica
Jo, svědí je to často, vlastně velmi často svědí nejdřív břicho a pak, až tak třetí čtvrtej den začne svědit ta vlastní rána. S mazáním nevím, možná můžeš zkusit kalciovku (calcium panthotenicum).

Ale fakt ještě jednou doporučuju nespolíhat se na hlídání a rovnou použít preventivní ochranné prostředky - obleček, límec. Pak se to horko těžko dává do pořádku.

Eimy
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:21
- Nahlásit

My jsme dostali hned po kastraci pruban, sice jsme do vytažení stehů museli kupovat ještě další, protože psici svědily snad chlupy na zádech, jak to měla na sobě a drbala se o stůl a tak ten první rozervala, ale na ránu se nedostala...
I když je fakt, že se o to ani moc nesnažila...

Kasia
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:22
- Nahlásit

no my právě taky měli tu výhodu, že se o to moc nesnažila, takže byl klid, triko jsme měli jen pro jistotu...

monica
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:26
- Nahlásit

Díky všem za rady. Pruban určitě koupím a v nejhorším pomůže límec.

Radecha
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:34
- Nahlásit

Neni špatný, hlavně u dlouhosrstejch psů a koček, občas pruban sundat, kožich pročesat a zase nandat. U jorkšírky jsem to musela dělat denně, jinak bych jí ho pak na závěr sundala i s celým splstnatělým kožichem.

nefer
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:34
- Nahlásit

jj, my měli také pruban, myslím, že je mnohem lepší než límec.

ránu doporučuji několikrát denně omývat čerstvím nálevem z řapíku. koupíš normálně v lékárně nebo v obchodech s čaji apod. ránu zklidní, urychluje hojení a má antiseptické účinky.
dělali jsme to takhle oboum čubám a vet se nestačil divit, jak je rána hezky zahojená

Eimy
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:35
- Nahlásit

Radecha
Já mám psici krátkosrstou, tak mě to nějak nenapadlo )

monica
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:39
- Nahlásit

A ještě jeden dotaz - než dám pruban,dává se na tu ránu nějaký krytí (myslím takový ty "polštářky" z gázy - do prčic nefim jak se tomu přesně říká)? Jestli jako ty oka na prubanu potom netahají za ty stehy.

Tinta76
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:42
- Nahlásit

monica

vůbec bych se nerozpakovala a nasadila bych límec (trychtýř nebo co to je) ... stačí jediný líznutí a všechno může jít do hajzlu. Fakt je lepší fenku pár dní "stresovat" límcem, než pak řešit komplikace s rozlízanou ránou a vytahenejma stehama!

Radecha
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:42
- Nahlásit

monica
Jo, jednak proto, aby to netahalo za stehy, jednak proto, aby to bylo víc chráněný, přes tu síťku do dokážou olizovat docela úspěšně. Může to bejt klidně látkovej kapesník (vypranej), a je šikovný ho v rozích k tomu prubanu přišít nebo přivázat, prostě aby držel kde má a nesesouval se.

Nebo můžeš ránu přelepit a přes to dát pruban, ale pokud se to nenalepí hned po zákroku, než chlupy začnou odrůstat, většinou už to moc nedrží.

monica
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:51
- Nahlásit

Tak ještě jednou všem moc děkuju. Moc jste mi pomohli (y). Budu věřit,že to úspěšně zvládneme a těšit se na příští pátek na vyndání stehů. Hezký den všem.

Kasia
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:51 - Změnil/a: Kasia
- Nahlásit

Tinta76
I vet říkal,že trychtýř by moc nedoporučil,ptž to RTW jednou vezme o plot nebo strom je po trychtýři

monica
tak držím palečky a dobře to zvládněte

Tinta76
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:53
- Nahlásit

Kasia

no nevim, radši bych dala na psa pozor, aby to vo ten stom nebo plot nevzal ...

Kasia
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 09:56
- Nahlásit

Tinta76
to jo, ale pokud bude muset jít do práce a nechá psovi venku trychtýř...tý jo, to by nemuselo dobře dopadnout i když to asi nebude případ monici
já vlastně ani moc nevím, jak to funguje...my ho nikdy neměli, naštěstí takže nevím, zda se vůbec nechává psovi bez dozoru, ale asi jo, ne?

Tinta76
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:04
- Nahlásit

Kasia

já nevim, ale já bych to prostě nějak udělala, aby nemohla lítat venku bez dozoru, prostě klidovej režim. Tomu prubanu věřim míň než límci, no Jinak naše feňule ten límec měla 10 dní v kuse ... jenom jsme jí ho sundávali, aby se mohla najíst. Jizvy už skoro nejsou vidět a myslím, že se ztratěj úplně

Kasia
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:12
- Nahlásit

Tinta76
no jo, když my máme psa jen venku, ale o kastraci zatím vůbec neuvažujeme...a pokud někdy jo, tak si to nějako budeme muset zařídit, aby byla "pod dozorem"

monica
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:21
- Nahlásit

Kasia
Ta naše je taky jen venku. V noci teda spala u mě v ložnici na zemi,ráno byla chvíli venku se vyčůrat a teď je se mnou v kuchyni. Zatím je pořád taková klidnější,ospalejší. Počítám,že zítra už to bude horší a bude chtít být venku. Takže vůbec nic doma neudělám a budu bivakovat na zahradě. Ještě že je hezky.

Radecha
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:25
- Nahlásit

Kasia
takže nevím, zda se vůbec nechává psovi bez dozoru, ale asi jo, ne?

No von je určenej právě na to, aby moh´bejt pes bez dozoru. Jako samozřejmě že někteří experti ho zničit dokážou, to je jasný (je to plast), ale většina psů, když se nechá někde, kde nemají o co ho zničit, to zvládne v pohodě. Pes si během dvou dnů zvykne, naučí se s tím chodit, jíst, pít, spát, všechno, častěji to bývá stras pro majitele, že je pes "chudáček".

Kasia
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:31 - Změnil/a: Kasia
- Nahlásit

monica
já bych taky raději chtěla být doma se psem a bivakovat na zahradě a né být v práci, blééé ale pšt...nikomu to neříkej
jinak, když byla naše fenka po kastraci, tak taky byla s námi doma, ale nikdy né sama, to jsou jen venku...
jinak všechno u nás proběhlo skvěle, jediná komplikace nenastala a jizva se také krásně zahojila...pak i částečně zarostla chlupkama, takže vůbec nebyla vidět (teda jestli si to dobře pamatuju, taky už je to nějakých pár let zpět)

Radecha
jo jo, já si to myslela ale jak říkám, dokavad to není nutný, tak to není nutný ...
(my jsme hrozný, vždyť my psovi nenecháváme ani obojek...ten jen na procházku nebo na ven...)

Hanka20
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:42
- Nahlásit

Já když jsem měla po kastraci dobrmanku, tak jsme taky měli pruban, je to moc dobrá věc, ránu měla přikrytou gázou, aby jí pruban netahal za stehy + jsme jí to několikrát denně otírali odvarem z řepíku, krásně se to hojilo a fenku rána vůbec nezajímala. Jen když jsem jí to ošetřovala tím řepíkem tak byla zvědavá co jí to dělám a olizovala mi ruku a kapesník, který jsem do řepíku namáčela. Po 14 dnech šla na vyndání stehů.

Sijes
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:45
- Nahlásit

Radecha
Mohla bych se na téma kastrace zeptat, kdy je nejvhodnější kastrace a proč? Máme 9 měsíců, právě končí hárání.

Hanka20
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2008 10:48
- Nahlásit

Sijes
Já jsem po doporučení veterináře kastrovala po prvním hárání, nám tehdy bylo 8 měsíců pryč.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání