| Autor |
Zpráva |
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2007 23:32
- Nahlásit
Nevím si rady. Můj pes (německý pinč, 5 let) trpí tím, že se mu nedokrvují konečky uší a ty neustále krvácí. Už má konce uší úplně "okousané" tím, jak se mu vždycky udělá strup, který se strhne... Už se to objevilo dřív, ale vždycky se to nějak zahojilo. Teď už to má několik týdnů v kuse a pořád si ten stroupek dokola rozbíjí, takže se to prostě nehojí. Na hlavu mu dávám síťovanou punčochu, díky které nemůže ušima třepat, a tak si je ještě více rozbíjet, ale zároveň můžou uši jakž takž dýchat. Doma nosí pořád límec, aby si to nesundal. Není to ale žádné řešení, protože před týdnem jsem mu to sundala a po pár dnech to bylo zpátky. Jakmile si to třepáním hlavy rozbije, tak při každém dalším zatřepání se krev rozprskne do výšky 2 metrů. Nic příjemného - pořád doma umývám všechny skříně, topení, obložení atd atd...
Po poradě s vetem jsme se dohodli, že ouška okupíruje. On je chtěl jen zkrátit, ale já se bojím, aby se to znovu neopakovalo, tak jsem se rozhodla, že mu je okupíruje úplně. Tady je ale další problém, protože se bojím jak se to bude hojit. Má za sebou chudák už několik operací a po jedné z nich (operace análních žláz) následoval nekonečný maraton hojení. Mno, spíš nehojení jizvy.... Stehy se mu rozhojily a muselo se znovu přešívat. Následně se zase rozhojily, takže měl dírky do zadku dvě místo jedné. No... hrůza, ještě teď brečím když si na to vzpomenu. Nakonec se to po asi dvou měsících zahojilo. Po této zkušenosti mám vážně strach jak to s tím hojením u něj bude. Ouška budou celá zašitá a deset dní zavázaná, čímž vzniká další problém. On už vážně prodělal spoustu bolestivých procedur, tak je problém s jeho manipulací. Chjo...
Jen si tak říkám, že by mého psa měli poznat ti inteligenti, co vymysleli to lejstro, že je kupírování uší týrání zvířat. Ať se podívají na mého psa - kdyby byl okupírovaný jako většina pinčů dřív, tak by nebyl žádný problém. Copak tohle není týrání...? Ouška bolí a raději nedomýšlím bolest po kupíraci...
Co vy na to?
Nechci tímto ale rozpoutat bouřlivou diskuzi mezi příznivci a odpůrci kupírování - to si prosím nechte do jiného tématu. Chci, abyste mi pomohli zvážit mou situaci a pomohli mi se rozhodnout...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 07:07
- Nahlásit
pawLINka
Jdi do toho. Uši nejsou zadek, s hojením zadečky bývají problémy a píštěle. Ne, že s ušima by nemusely být...máš rozumnéo veterináře. Včera jsem byla u veta se čtyřčlennou smečkou a taky koukal, jak mají hezky oďobané uši, Dianu někdo kousnul do kraje ucha, když ji třeba koupu, tak jí to rozmočím, pak máme zaflákané stěny až do stropu, nebo když si to strhne...a Bucce taky osychaly ušička, teď už to není taková hrůza, ale když byla malinká, o kupírování jsem vážně uvažovala. Stejně mají ty uši škaredé a furt se za ně škubou...¨
Kdysi jsem četla výrok nějakého chytráka, někoho z vet. správy, že neexistuje zdravotní důvod pro kupírování obou uší. Ichtyl. Potřeboval by vidět jak si pitbullíci ty uši furt ušušlávají, potřeboval by vidět útulkové pejsky po zimě, s omrzlinama na uších, a asi ještě neslyšel o špatném prokrvení konců uší. Aša měla něco podobného s ocasem, uvažovali jsme o amputaci ocasu.
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 11:35
- Nahlásit
pawLINka
Za sebe můžu říci, že bych do kupírování také šla.
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 12:28
- Nahlásit
pawLINka
urcite sa v takejto veci nie je vhodne rozhodovat na zaklade akehosi konsenzu z internetu.
Usnice patria medzi silne prekrvene cati organizmu a je uplne iny potencial ich hojenia u stenata a u dospeleho psa, ktory navyse zdravotne asi nie je celkom v poriadku.
Dermatoza, ci podla teba dokonca nekroza okrajov usnic moze byt sposobena roznymi pricinami, nekupirovanie za mladi ale nie je pricina a dermatozy ci nekrozy okrajov usnic sa vyskytuju aj u kupirakov.
Asi by to chcelo skor odborne vysetrenia (kozne, usne...) a rozhodnut by mal veterinar az na zaklade ich vysledku, pripadne priebehu nejakej konzervativnej liecby - nejako si nic nespominala, to mi je cudne.
Taktiez by sa mali vycistit a skontrolovat zvukovody...
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 12:38
- Nahlásit
she loves you, jejeje
she loves you, jejeje
she loves you, jejejeje
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 12:48
- Nahlásit
Muze jit take o nejake autoimunitni onemocneni, jako je napriklad nemoc chladovych aglutininu nebo vaskulitidu atd. Rozhodne by bylo dobre nejdrive udelat biopsii a poslat to treba dr. Rybnickovi do Anglie.
Kontakt je na http://www.jaggy.cz/
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 12:49
- Nahlásit
pawLINka
Ahoj, mám taky pinče, když jsem ho v roce koupila, měl na obou uších vypadlé kousky na okraji. Bylo to začátkem léta. Taky mi jednou vymaloval ložnici. Hned jsme začali konečky uší mazat třezalkovým olejem, který vyrábí moje známá. Přes léto se to dalo do kupy, další zima byla chladná, nějak jsme to s tím skoro každodenním mazáním přečkali a loňská zima byla teplejší, ani jsme nemuseli mazat. Letos je to zatím OK, ale mám obavy, až bude větěí zima, psa máme přes den venku (může do vyhřívané boudy), zase nasadíme třezalku.
Nech si opravdu poradit od odborníků, záleží na tom, jak to máte rozjeté apod. Mně taky říkal ten první rok vet, že v nejhorším případě pomůže kupírace. Držíme vám palce!
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 14:17
- Nahlásit
Lola1
Dívala jsem se na fotky. Je to moc krásný psík. Ty ouška máme vykousané podobně.
all
Mazat jsme samozřejmě zkoušeli vším možným. Je to dlouhodobý problém, a proto nám vet dal už všechno možné i nemožné.
Vet je na kupíraci připraven - čeká jen až se rozhodnu já a domluvím termín kupírace. Takže to celé visí na mně. Podle něj je to nejlepší řešení. Já souhlasím, ale pořád tam je ten strach s tím hojením.
Ale řešit se to už musí...
jeje
O tom, že se to bude u dospělého psa hojit hůř, vím. Ale právě proto jsem tady psala, že kdyby byl kupírovaný hned... Píšeš, že se to mohlo projevit i tak, ale budu si stát za svým... Rozhodně by to nebylo tak hrozný, protože by pes nemohl ušima o sebe mlátit a tím si to ještě víc rozbíjet
Vadí mu totiž, jak mu to krváci, a proto hlavou třepe a třepa a tím mu to víc a víc krvácí... Začarovanej kruh, ze kterýho je podle mě a veta jedna radikální cesta...
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 14:20
- Nahlásit
jeje
Ještě jsem zapomněla dodat - zvukovody má v pořádku, to vet kontroloval hned.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 14:21
- Nahlásit
Mucholabka
Teda musím zaklepat, že u pitbullů se nám zatím nic podobného nevyskytlo
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 14:38
- Nahlásit
pawLINka
Já to mám to samé u jedné boxiše a dlouho jsme o kupírování uvažovali taky,páč to u nás vypadalo pořád jak u kata Mydláře,ale po roce a půl tejrání a léčby se to zatáhlo a teď už máme 2 roky klid!(ťuk,ťuk,ťuk!).A pomohl nám propolis a třezalkový olej.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 15:14
- Nahlásit
pawLINka
Byt tebou bych opravdu nejdrive pomoci biopsie zjistila, o co jde. Treba to pujde lecit konzervativne. Ocituju ti tu Svobodu - Nemoci psa a kocky I. dil:
str. 475 - Imunitne zprostredkovana onemocneni - Vaskulitida
Trombovaskularni nekrotizace:
je onemocneni nezname etiologie s typickymi klinickymi priznaky a histopoatologickym nalezem. Postizeny jsou pouze boltce usi, a to jejich okraj, ktery postupne nekrotizuje.Zvirata trepou hlavou, zranuji si nekrotizovane casti a mohou masivne krvacet...
diagnozu stanovime na zaklade anamnezy, klinickych priznaku a kozni biopsie , pripadne imunologickych diagnostickych metod.
terapie: pentoxyphyllin (10 mg/ kg z. hm p.o. 2 - 3 x denne)v refrakternich pripadech je vhodne provest terapeuticke kupirovani usnich boltcu
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 19:25
- Nahlásit
Barunka
terapie: pentoxyphyllin (10 mg/ kg z. hm p.o. 2 - 3 x denne)v refrakternich pripadech je vhodne provest terapeuticke kupirovani usnich boltcu
Mno, nevím. Nerada bych pesa dopovala práškama... Stačí, že žral dlouhodobě v kuse prednison... V každým případě se o tom poradím s vetama!
Moc děkuji všem za názory!
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 20:01
- Nahlásit
pawLINka
Jeden z velkeho mnozstva vedlajsich efektov dlhodobeho podavania prednisonu, ktore sa mozu stat az nereverzibilne, je aj stensenie pokozky veduce az k tvorbe krvavych ran, ktore sa velmi zle hoja...
Kazdopadne Vam prajem, aby ste ten zacarovany kruh uspesne, co najrychlejsie a natrvalo rozsekli.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 20:06
- Nahlásit
jeje
stensenie pokozky veduce az k tvorbe krvavych ran, ktore sa velmi zle hoja...
O tomhle taky vím, ale tohle se vyskytlo už dřív, před podáním prednisonu...
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 21:39
- Nahlásit
pawLINka
pokud by slo o neco imunitne zprostredkovaneho (zminovana vaskulitida atd.), prednison by mel na to taky zabrat.
Ja jsem mela take s krvacenim spicek usi problem u sveho psa (Bearded Collie), jenze to bylo pouze jedno z postizenych mist, mel celotelove kozni problemy a vyresila to biopsie, ktera odhalila SLE. Nechteli jsme prave davat prednison, tak jsme zvolili alternativni lecbu - 6 tydnu doxyciklin+niacinamid a musim to zaklepat - od te doby mame pokoj, psa udrzuju pouze na nenasycenych mastnych kyselinach.
Je otazka, co je pro psa vetsi zlo, zda udelat biopsii a pak pripadne lecit praskama a nebo rovnou kupirovat, coz znamena mozne komplikace v hojeni + take prasky (antibiotika) + se tim neodhali podstata problemu + mozne problemy s poradateli ruznych akci.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 21:49
- Nahlásit
Barunka
+ mozne problemy s poradateli ruznych akci.
Na to jsem taky myslela, ale pesan s náma jezdí jen na pitbullshow, kde kupírovaní psi normálně jsou, akorát samo nesmí soutěžit. (a to je mi jako fakt jedno, když se jedná o pinče:up Jinam pesany nebereme....
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2007 22:32
- Nahlásit
pawLINka
Tak to jo...
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 16:13
- Nahlásit
Lola1jablunka
Tak píšu po dvou měsících jak to s nama vypadá...
Musím móóóóóóóóóóóóóóóóóóc poděkovat za radu s třezalkovým olejem, protože od té doby, co jsem začala mazat, je to OK. (ťukám kam se dá...) Vet se sice moc netvářil na to, že by nám mělo právě tohle pomoct, ale i on teď zírá. Jen je otázkou jestli se to zase neobjeví... Protože i dřív byla vždycky třeba i půl roku pauza. Ale já budu doufat.
Teď totiž řešíme závažnější zdravotní problém , ale tohle máme prostě napořád...
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 16:19
- Nahlásit
pawLINka
Jako pokud to podle vete pomůže, není nad čím přemýšlet, když chudák takle trpí, určo do toho jděte.
jen mě napadá jestli ten problém nesouvisí i stím horším hojením, tzn. jestli to tak nebude pokračovat ... ale vete snad ví co navrhuje
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 16:24
- Nahlásit
pawLINka
Jejda já du s křížken po funuse koukám .. tak to gratulujem a ať to vydrží
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 18:00
- Nahlásit
pawLINka
tak to jsem ráda,že to u vás taky zabralo. My už máme fakt klid,ale když hodně mrzne a jdeme na dýl ven,tak mažeme preventivně.Přeju vám,aby to vydrželo a ten druhý zdravotní problém jste taky zvládli!
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 27 Úno 2008 19:19
- Nahlásit
pawLINka
Tak vám blahopřeju, že se vám to povedlo. Pochvalu na třezalkový olej předám mojí poradkyni, co mi ho poradila i vyrobila. Letos jsme mazali asi 2x, taky klepu na co se dá.
Teď má prý padat sníh, tak budeme mazat zase.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2008 10:53 - Změnil/a: pawLINka
- Nahlásit
Tak uběhlo třičtvrtě roku a je to tady zase... Ouša měl Tomík krásně zahojený a úplně bez problémů. Až jsem na to úplně zapomněla.
Dnes ráno když jsem snídala začal kňučet, tak jsem za ním šla a zjistila, že mu zase jedno ucho krvácí... Krvácení jsem zastavila, pesanovi okoupala záda a krk od krve (vypadal jak kdyby ho někdo podřezal), uši jsem namazala třezalkovým olejem, na hlavu jsem mu dala punčochu, aby nemohl třepat hlavou a dostal límec, aby si tu nádheru nesundal... (následně jsem vzala hadr a kýbl s vodou a začala umývat postříkané topení, postel a stůl, načež jsem se ještě vrhla do drhnutí zakrváceného koberce. Zdi můžu jedině vymalovat...)
Teď jen přemýšlím co dál, a proto sem zase píšu. Říkám si, jestli sem za tu dobu třá nepřibyl někdo, kdo má taky s něčím takovým zkušenost a neví o něčem co by zabralo... (podobně jako třezalkový olej)
Kupíraci jsem nakonec ze strachu jak by se to hojilo zamítla.
|
Vikula
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2008 12:22
- Nahlásit
jednou jsem někde četla o podobném problému s ušima a tam radili potírat tee tree oil,ale jestli to pomohlo,to nevím.
|
Marmorata
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2008 15:51
- Nahlásit
pawLINka
Já si myslím, že u pejska není problém v tom, jestli jsou nebo nejsou ouška okupírovaná. Už podle popisu jiné dřívější operace je jasné, že pejsek bude mít nějaký zdravotní problém, který se projevuje právě nehojením ran. Stává se to třeba u imunitních potíží, špatné krvetvorby... Takže spíš než dumáním o kastraci bych se zabývala tímhle. Buď to chce řešit s veterinářem (celkové vyšetření, zjišťovat, proč se ouško nedokrvuje - není pejsek třeba diabetik?) nebo začít zkoušet laické cesty k podpoře imunity (tím nemyslím nutně posilování - může mít i autoimunní problém). Hojení ran zhoršují ale i některé léky, třeba kortikoidy. Jinak na stažení rány a zamezení krvácení pomáhá dubová kůra (třeba v gelu, který používají lidi na hemoroidy). Myslím, že po kupírování by nastal stejný pooperační problém, jako dřív. Držím palce.
|
Marmorata
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2008 15:52
- Nahlásit
Barunka
SLE u pejska? Chudák... vím, co je to za trápení u lidí Nenasycené mastné kyseliny opravdu dokáží divy, drhuá strašně důležitá věc je udržovat zdravá střeva.. ale dá se.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2008 15:54
- Nahlásit
prosímvás udělejte nejdřív biopsii těch změn na okrajích uší, a pak řešte, CO tam je za problém!!!!
jeje už se tady široce zmiňoval o možném postupu, i barunka,
tohle je skutečně na diagnosu z tkáŇového odběru.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2008 11:42
- Nahlásit
Kapku OT: V kolika týdnech by se měli psům stavět uši?
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 25 Lis 2008 11:46
- Nahlásit
EngieB
ty ses tele
|