Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Trudník-demodex
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Johule
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2007 21:08
- Nahlásit

Ahoj...tak jsme dnes byli u veta informováni, že máme demodexa. Dostala jsem na to šapon peroxiderm a jakýsi jedovatý roztok...
chtěla bych se zeptat, jestli se s tím dá dělat ještě něco s pomocí nějakého přírodnějšího nechemického přípravku a taky jaké máte s touhle potvorou zkušenosti vy

aren
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2007 21:12
- Nahlásit

Johule
Měli jsme to asi před čtyřmi lety, pejska jsem vykoupala v tom smradu, co nám dal vet, uzdravil se a od té doby máme klid.

Johule
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2007 21:15
- Nahlásit

supr, doufám že se nám to taky tak podaří....
chudák Ari...je z toho děsně nešťastnej, hrozně to smrdí....chtěl to olizovat tak ještě navíc dostal košík.....teď je na mě k smrti uraženej a tváří se jako naprosto týraný a ubohý pes...

aren
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2007 21:26
- Nahlásit

Johule
Jo, to bylo to samý Fakt děsnej smrad. Ale pomohlo to. Tak ať vás to už netrápí

Bassi
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2007 21:34
- Nahlásit

Johule
jedovatý roztok = ectodex , ne?

no ,bude vám to trvat asi dlouho,než to úplně zmizí,ale pokud máš psa a ne fenu,tak se to už snad nevrátí.

Rozhodně doporučuji dávat nějaké vitamíny na podporu imunity,to hodně zabírá.

A opravdu pozor ať to nelíže a ty mu to aplikuj v rukavicích !!

Bassi
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2007 21:48
- Nahlásit

Johule

na tu imunitu třeba Beta glukan

jinak hodně štěstí a trpělivosti ...

mimochodem ,veterinář našel ve "vzorcích kůže" demodexe nebo na to má jen podezření?

Johule
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2007 22:04
- Nahlásit

Bassi
ve vzorcích našel přímo demodexe....je to jistý....
ke všemu tomu to má přímo na tlamě takže zařídit aby se neolizoval je dost náročný....
díky za radu, beta glukan hned objednám

Bassi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 00:01
- Nahlásit

Johule

ke všemu tomu to má přímo na tlamě takže zařídit aby se neolizoval je dost náročný....

to věřím ,ale opravdu dej pozor,já byla varována,že je to pěknej sajrajt ten postřik

na druhou stranu je dobrý,že to má jen na tlamě,můj to měl po celým těle,takže obden koupat,mezi koupáním stříkat ectodex ... no strašný. Léčba opravdu náročná,jak časově,tak finančně. Až tak po 3 měsících jsme měli klid

a jak jsem psala,ještě že máš psa,fenám se to prý nikdy úplně nevyléčí a pokud mají po hárání falešku,oslabí se jim imunita,tak jim to vyskočí znovu ... pak to taky přenesou na štěňata a pokud má štěně někdy v budoucnu problém s imunitou,tak se jim demodex může objevit

ve vzorcích našel přímo demodexe....je to jistý....

dobrej vet , většinou prej je malý procento z těch seškrabů,kde se to objeví ...

Madlenka
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 00:10
- Nahlásit

Na Demodexe je výborný i obojek Preventik.My jsme ho na demodexe použili a pomohlo to.
Je v něm amitraz.

Biluška
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 07:40
- Nahlásit

Johule
Jestli tě můžu poprosit tak zkus svého psa venčit mimo nejpoužívanější trasy, nepouštěj ho do kontaktu s jinými psi a nenechávej ho válet se v trávě a podobně. Demodex je přenosný. Máš-li psa (samce) tak ti třeba ani moc nevadí, je to pro tebe pouze obtěžující parazit jako třeba blechy. Ale když se dostane do chovu, promoří ti celou chov. stanici..... no, majitel by ti asi nepoděkoval. V takovém prostředí je prakticky nevymýtitelný.

Gina
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 07:56
- Nahlásit

Biluška
mám takový dojem, že tohle je přenosné pouze z feny na štěníky, ne tak, jak říkáš. JInak s tímhle neřádem máme bohaté zkušenosti, viz http://www.mscoursing.com/, vet. koutek. Jako podpůrnou léčbu jsme začali dávat homeopatika. Po roce se to vrátilo, ale jenom v lokálních ložiscích, takže zase trochu chemie a trochu homeo. Zatím je OK. Jak zaznělo výše - ať to psík neolizuje, dávat ve větrané místnosti a v rukavicích. Dá se to zvládnout, ale je to na dlouho a není to nejlevnější, tedy i s těmi homeo.

Biluška
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 08:02
- Nahlásit

Gina
mám takový dojem, že tohle je přenosné pouze z feny na štěníky, ne tak, jak říkáš
Nevím, já jsem to díkybohu nikdy neřešila. Ale kdysi se nám objevil jeden takový pes na cvičáku, vet nám pak doporučil vydezinfikovat tunely a všechna místa kde si ten pes lehl a pod. Jelikož jsme přímo na cvičáku měli feny ze tří různých chovek tak jsme dezinfikovali jak vzteklí a já si od té doby všechny nově příchozí dost prověřuju. Tohle si domů fakt zatáhnout nepotřebuju....

Gina
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 08:07
- Nahlásit

www.klinika-yorica.cz/node/199 tady je jeden z mnoha článků k problému

Bassi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 10:40
- Nahlásit

Biluška

DEMODIKÓZA Z PRAKTICKÉHO HLEDISKA
Demodikóza je kožní zánětlivé onemocnění doprovázené masivním výskytem různých vývojových stádií původce. Jedná se o poměrně častou kožní chorobu.
Původcem je Trudník psí (Demodex canis), patřící mezi roztoče. Má protáhlé tělo doutníkového tvaru o velikoti cca 0,3 mm (zjistitelné pouze mikroskopem). Končetiny jsou krátké a zakrnělé.
Trudníky můžeme nalést v malém množství i v chlupových váčcích zdravých psů. Všechna vývojová stadia lze nalézt také ve vnitřních orgánech (mízní uzliny, játra, slezina, plíce, ledviny), dále v moči a trusu. Dostávají se tam krví a lymfou.
K přenosu dochází přímým kontaktem feny s novorozenými štěňaty v prvních 2 - 3 dnech života, vyjímečně vzájemným úzkým kontaktem štěňat.
K onemocnění jsou náchylnější krátkosrstá a krátkolebá plemena psů. Nejčastějším projevem bývá lokální , tedy místní ohraničená forma, která obvykle začíná na hlavě. Na kůži nejprve pozorujeme okrouhlá vylysalá ložiska se zvýšenou tvorbou jemných šupin a zarudnutím. Až 90% případů se tato lokální forma vyléčí spontánně. Ve zbývajících 10% se ložiska šíří přes hrudník a končetiny a vzniká generalizovaná forma demodikózy. Čistá forma demodikózy nesvědí. Více než u poloviny případů však dochází k bakteriální komplikaci a svědění se dostaví. Škrábáním ložisek se situace dále zhoršuje.
Rozlišujeme 3 formy generalizovaného onemocnění:
1/ Juvenilní demodikóza, která postihuje zvířata ve stáří 3 až 12 měsíců, má obvykle velmi dobrou prognózu a většinou dochází k samovyléčení za 1 až 2 měsíce.
2/ Demodikóza dospělých se vyskytuje u zvířat starších 2 let a bývá často spojena s oslabenou imunitou. v důsledku závažných chronických onemocnění (choroby jater, nádory).
3/ Chronická pododermatitida se vyznačuje výskytem chronických meziprstních zánětů a bývá často důsledkem nedoléčené generalizované formy.
Diagnostika je založena kromě klinických příznaků na mikroskopickém vyšetření hlubokého kožního seškrabu a vytržených chlupů.
Léčba: Juvenilní demodikóza často odezní spontánně, jakmile se zvýší obranyschopnost zvířete s postupujícím věkem. Přesto léčíme i tyto případy, abychom neriskovali přechod do generalizované formy.
Doporučuje se následující postup:
1/ Ostříhání zvířete
2/ Odstranění šupin a strupů pomocí speciálních šampónů
3/ Podání ochranné oční masti
4/ Koupel v amitrazu (nejčastěji se používá preparát Ectodex). Koupelí se důkladně ošetří celé tělo a roztok neoplachujeme, necháme zaschnout na zvířeti. tyto koupele opakujeme podle závažnosti případu v intervalu několika dnů až dvou týdnů, do vymizení příznaků a negativity kožních seškrabů. Práce s amitrazem by měla být prováděna v rukavicích a v dobře větrané místnosti.
5/ Důkladné vysušení srsti
6/ Doplňková terapie (vitamin E, antibiotika) k ošetření infekce v komplikovaných případech
K recidivě již vyléčeného případu může dojít např. po hárání, březosti nebo oslabení organismu jiného původu.
Prevence: Feny, u kterých se ve vrzích opakovaně vyskytují štěňata s demodikózou, by měly být vyřazeny z chovu (doporučuje se kastrace), protože u nich lze předpokládat genetickou predispozici k onemocnění.
Dezinfekce prostředí není nutná. Demodex sice může přežívat mimo tělo hostitele až 37 dní, ale ztrácí schopnost infekce.
Prognóza: Velmi dobrou prognózu má lokální forma demodikózy a z forem generalizovaných pak výskyt u juvenilních zvířat. Opatrná je prognóza u demodikózní pododermatitidy (prstní forma) a u dospělých zvířat, kde počítáme s celkovým vysilujícím procesem nebo s oslabením imunity.

tve obavy jsou naštěstí zbytečné,není to infekční onemocnění

Johule
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 11:11
- Nahlásit

Bassi
3 měsíce?! Do tý doby zkrachuju! Jsem jen chudá studentka
můžu potvrdit, vet je fakt supr, je to kámoš, takže se snaží
Madlenka
tak na ten obojek se kouknu, díky

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 11:15
- Nahlásit

Madlenka
Máš na ten obojek nějaký odkaz?

Bassi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 11:29
- Nahlásit

Johule

nechci tě strašit,ale píší,že doba,kdy to lze považovat za vyléčené je cca půl roku ...

a hlavně doufej,že se to nezačne "komplikovat" , třeba ekzémem na tlapkách z toho sajrajtu atp.

přeji hodně stěstí

mimochodem,jak je starý pejsek?

Madlenka
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 12:29
- Nahlásit

Johule,Mucholabka:
mrkněte sem
http://www.virbac.cz/preventic.html

Johule
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 13:15
- Nahlásit

Bassi
no to doufám....to by pak už bylo děsný....
pesák bude chudina zítra slavit půl roku...obalený v zábalu z ectodexu....

gabifi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 13:39
- Nahlásit

trudník se přenáší nejenom z matky na štěňata, přenáší se i mezi psy a taky z psa na člověka. Předpokládá se, že trudník žije na kůži všech psů, ale teprve po selhání imunity se přemnoží a způsobuje problémy na kůži.
Sice se nedoporučuje příliš blízký kontakt s nemocným psem (platí to hlavně pro ty, u kterých se předpokládá snížená imunita: březí feny, štěňata, háravé feny atd.) ale na druhé straně není třeba zbytečně dramatizovat.
Hlavní příčinou demodikózy je imunitní nedostatečnost, proto je třeba se při léčbě zaměřit zejména na podporu imunity. Dobré jídlo, správný režim, nepřetěžovat psychicky ani fyzicky. Chemie je dobrá, ale pouze na čas trudníka potlačí. Pokud zvíře není OK, pak se demodikóza zřejmě vrátí. Demodikózu mají i lidé, ovšem ti mají svého vlastního trudníka Trudník psí může způsobit i na lidské kůži potíže, ale není to pro něj to pravé ořechové - ten parchant má radši psy

gabifi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 13:55
- Nahlásit

Johule
někteří veti dávají na podporu imunity vitamín E. Pozor, nepředávkovat, patří k vitamínům nerozpustným ve vodě, a při předávkování ho tělo nedovede vyloučit s močí a pak působí toxicky. Jsou i nějaké prášky přímo na podporu imunity u psů, ale zapomněla jsem jejich jméno.

Smečka
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 14:02
- Nahlásit

Nikdy jsem se nesetkala s případem, že by byl demodex přenesen ze psa na psa.
Pouze z feny na plody a ani v tom případě se nemusí 100% projevit. U postižených zvířat se může jeho výskyt opakovat vždy je-li zvíře nějak oslabené. Např. při línání atd.

gabifi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 14:08
- Nahlásit

Johule
na podporu imunity u lidí se používají Imunor a Imodin. Ale nevím, jestli ho předepisují taky veti.

Pokud umíš anglicky, přečti si tohle: URL

Smečka
nikdy neříkej nikdy

Katushca
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 14:29
- Nahlásit

Johule
držím palce, taky sem myslela, že něco podobného mám (teda pes), když mu byly asi 4 měsíce. Oslovila mě nějaká holka v tramvaji a vyprávěla že má bullteriérku a jaký má problémy s demodexem, že je celá plešatá a svědí ji to atd. a že tím trpí všichni teriéři....
No a jako napotvoru do týdne se nám objevila na krku vylysalá kolečka!
Naštěstí vet v seškrabu nic nenašel a prohlásil, že jde o plíseň. Za pár dní na očkování to samé ověřovala jiná doktorka. Po cca měsíci plíseň zmizela.

Prý může být startem demodexu (a stejně tak i té naší plísně) nějaký stres. Třeba to, že si vezmeš štěně od matky domů.

Bassi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 14:35
- Nahlásit

Johule
půl roku ,tak to snad bude rychle vyléčitelný ...

Rozlišujeme 3 formy generalizovaného onemocnění:
1/ Juvenilní demodikóza, která postihuje zvířata ve stáří 3 až 12 měsíců, má obvykle velmi dobrou prognózu a většinou dochází k samovyléčení za 1 až 2 měsíce.

držím pěsti

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 14:50
- Nahlásit

Johule
na imunitu je bylinkovej sirup, ale kdybych si já *** vzpomněla z jaké to bylinky

Majdalenka
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 16:19
- Nahlásit

blanulinka1
Myslíš echinaceu? Ta je dobrá.

Johule
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2007 17:17
- Nahlásit

já na imunitu koupila beta glukan, ak uvidíme
díky všem

PeKrato
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2009 09:13
- Nahlásit

Mojí fence 7 měsíců se na havě objevil jeden flíček suché kůže pod srstí. Protože je to staford, kteří na trudníka trpí, nechala jsem včera udělat stěry a bohužel je to potvrzeno. Viděla jsem toho hajzlíka pod mikroskopem. Protože výskyt je opravdu drobný, tak zatím jsme nasadili jen koupele bez jedovky a antibiotika. Taky jí dávám na podporu imunity vitamín E a nějaký přípravek s pupilkou a rybím olejem na podporu kvality srsti. Pokud to ale výskyt nezastaví, vet by šel do léčby. Je možné aplikovat tu jedovou tinkturu normálně doma v koupelně? Co jsem o tom četla, tak je to pěkný sajrajt

Koko
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2009 09:32 - Změnil/a: Koko
- Nahlásit

PeKrato
koupele bez jedovky
a jaké jsou to teda koupele? A na co máte antibiotika? Četlas článek o demodexu na stránkách SBT klubu ne? Tam je to popsáno pěkně a dopodrobna. Jsou tam i preparáty, které se používají. Ty na omývání (třeba Ectodex) naředíš do litru vody podle návodu a jednou za 3-4 dny tím psa ošetříš. Já měla kdysi juvenilní demodex u šarpeje a nanášela jsem to na něj houbou dokud se tím úplně nepromočil. Když bylo hezky tak venku, když bylo chladno tak doma v koupelně.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání