| Autor |
Zpráva |
janushka
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2007 12:50
- Nahlásit
Ráda bych se poradila... Jde o našeho pejska, fenku křížence s jezevčíkem. Tento víkend jí bylo 14 let. Potíže nastaly více než před rokem, kdy jí byl operativně odstraněn nádor na jednom struku. Vše bylo dlouho naprosto v pořádku, až zhruba před měsícem nastaly první problémy. Z ničeho nic se jí strašně zvětšilo bříško, naprosto nečekaně, že ani nemohla vstát na nožičky, byla apatická a vůbec nereagovala. Veterinář předpokládal, že jde o rakovinový nádor v břiše, který jí praskl a vytekl do dutiny břišní. Dával jí maximálně 3 dny života, ale po antibioticích Synulox, odvodňovacích lécích Furon a k tomu jsme ještě dostali Ketofen, který jsme ani moc dlouho nebrali, se začala znatelně lepšit, bříško docela "splasklo" a bylo vidět, že je jí po zhruba 3 dnech znatelně lépe - běhala venku, chtěla na procházku a tak podobně. To vše sice se zvětšeným bříškem, ale přece byla vidět ta radost ze života. Antibiotika a Furon jsme brali zhruba 10 dní, potom jsme veškeré léky vysadili.
Pan doktor navrhl, že uděláme celkové vyšetření krve po této době. Krevní rozbor byl po všech stránkách naprosto v normálu a sám pan doktor nám řekl, že pokud by pejska neviděl před nějakou dobu "na smrtelném loži" a neviděl jeho zvětšené bříško, tak by nám řekl, že je pejsek naprosto zdravý.
Delší dobu přemýšlel, co by to mohlo být a přišel na to, že je to asi zvětšená slezina (možná nádor na slezině). Vzhledem k věku 14ti let operace příliš nepřichází v úvahu - i když sama nevím, nejsem schopná to příliš posoudit. Ale pan doktor nám říkal, že vzhledem k tomu, že je tak veselá, skáče a běhá, že by jí ani zvětšená slezina vadit nemusela. V pondělí na kotrole po více jak 3 týdnech od té doby, co se tak zhoršila nám pan doktor dal Karsivan - že jí ho máme dávat po čtvrtce dvakrát denně.
Tak jsme s ním začali v úterý tento týden. Už ve středu byl pejsek dost utlumený a nechtěl nic moc dělat....večer mu nebylo evidentně moc dobře a jenom spinkal. Ve čtvrtek se o dost zhoršil a měl problém se na vratkých nožičkách jít ven vyvenčit...
Tak jsme volali panu doktorovi a ptali se, co s tím, říkal, ať ji stejně nestresujeme tím, že bysme ji k němu vezli...a říkal, že zkusíme opět nasadit tu stejnou antibiotickou léčbu a ať vysadíme hned onen Karsivan. Takže měl zatím ráno a večer po půlce Synulox, ráno půl tablety Furonu, a k tomu po půl tabletě Ketofenu, také ráno a večer.... Ranní dávky hůř snáší, je mu na zvracení, ale možná je to tím ketofenem, zkusíme ho vysadit, protože pejska evidentně nic nebolí...
Pejsek se nám malinko zlepšil až dnes, kdy je zvědavý, chodí za námi a sleduje nás. Taky si dal masíčko, které kupodivu ani nevyzvracel, zato po ranních lécích mu bylo špatně a asi po hodině a půl, co je měl, tak malinko zvracel. Ale je teď vyhladovělý, tak docela i něco jí, i když ne až tak moc. Každopádně dnes je docela lepší, už ten zájem o všechno dění kolem a to že za námi pořád ťapká je pro nás docela pozitivní.
Prosila bych vás moc o radu, zda existuje něco, co bysme našemu miláčkovi mohli ještě pořídit a nějak mu ulevit a pomoct. S diagnózou ohledně zvětšené a nemocné sleziny opravdu nevím...je to vše dost zvláštní. Máte nějaký nápad?
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2007 13:34
- Nahlásit
janushka
k diagnoze se vyjadřovat nemůžu, nejsem vet., ale když jsem si přečetla potíže tvé fenky, připomělo mi to něco, co se kdysi stalo našemu Bubákovi. (kříženec pointra, umřel v 18, 5 letech).
Když mu bylo asi 14 let, nafouklo se mu břicho a bedra, celkově byl malátný a přestal jíst. Vzali jsme ho v Praze na veterinu, vet. (MVDr. Kubeček) ho prohlédl, zeptal se kolik mu je a navrhl definitivní uspání....
Nechtěli jsme Bubáka trápit, ale přece jenom jsme se rozhodli, že pojedeme do Č. Brodu na vet. kliniku kvůli konzultaci. Byl tam starší pan doktor, který ho prohlédl, kouknul se mu do tlamy a zjistil, že má zkaženou stoličku. Z té se sepse dostala dál do těla (asi to píšu nepřesně...) a zavinila další potíže... Vet. bez uspání (!) kleštěmi zkažený zub vytáhl, nasadil ATB a za 2 dny bylo po potížích...
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2007 14:03 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit
janushka
jěště k tomu Furonu (diuretikum). Při braní Furonu dochází k úbytku Kalia (draslíku) a tím ke svalové slabosti, snížení tlaku a mohl by nastat srdeční kolaps. Líp to vysvětlí třeba Neessi nebo jiný doktor, jestli se tu objeví. Já akorát vím, že když jsem měla nějaké zdrav. potíže a dok. mi napsal Furon, musela jsem k němu brát i Kalium chloratum (draslík).
|
janushka
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2007 14:06
- Nahlásit
Tak to je dost zajímavé! Nicméně zub to asi nebude, opravdu má břicho momentálně menší, ale zvětšené pouze na jedné straně, tam kde je slezina... Takže to opravdu asi bude slezina. Otázka je, co s ním, když operace v úvahu moc nepřipadá? Pořád přemýšlíme, hledáme, enzymy evidentně nezabraly a právě naopak mu přitížily. Zkusili jsme teď koupit OVOSAN, nevíme jak ho dávkovat, zatím dáváme jednu tabletku denně. Taky nám po ranní dávce ATB + Ketofen + Furon zvracel. Přitom po jídle nezvrací. Podezřívám Ketofen, který tedy asi vysadíme...
Každopádně moc děkuju alespoň za tu naději. Ono to vypadalo velmi podobně, jako píšete poprvé... Veterinář nám tehdy dal jen antibiotika a léky na 2 dny s tím, že máme přijet a nemáme ho trápit... Jenže pejsík se za dva dny postavil na nožičky, úplně spravil a chtěl skákat, běhat, na procházky....
Tak proto teď hledáme informace, přemýšlíme, zda jet taky i k jinému vet., jen náš pejsek se tak strašně už bojí sednout do auta, že vozit ho někam dál je vyloženě trápení. Tak se klepe, že minule skoro nemohl dýchat, jak se bál... Museli jsme zastavit a jít s ním ven se malinko projít, aby se uklidnil.
|
janushka
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2007 14:09
- Nahlásit
A dá se draslík koupit nějak normálně v lékárně? Furonu bereme jen půlku ráno, náš pejsek má necelých 10 kilo... Ale s tou slabostí je to každopádně pravda. Každopádně vet. to doporučil brát k ATB a vzhledem k nafouklému bříšku.
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2007 14:15
- Nahlásit
janushka
nechcete zkusit Sanicell? Falcovi z odkazu níže, zdá se, opravdu pomáhá....
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_7295_0.html
http://www.alavis.cz/zdravi-imunita/
Osobně, až pejskovi bude líp, vzala bych ho na vyšetření k jinému vetovi, aby udělal sono, případně jěště jiná vyšetření, jestli se potvrdí diagnóza vašeho veta...
Držím moc palce vaší fenečce i vám...
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2007 14:17
- Nahlásit
janushka
A dá se draslík koupit nějak normálně v lékárně?
Ne, je jen na předpis, předávkování je stejně nebezpečné jako když v těle chybí.
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2007 14:29
- Nahlásit
janushka
Příbalový leták Furonu
http://www.doktoronline.cz/leky/index.php?atc=C03& odkaz=98219&typ=dLl&nazev=&indik=&p_st=
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2007 14:32
- Nahlásit
Aha, tak z odkazu se to nezobrazí, je třeba název léku vypsat do vyhledávače...
http://www.doktoronline.cz/leky/
|
janushka
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2007 14:32
- Nahlásit
Sanicell jsme zatím nepořídili, byla nám doporučená hlíva ústřičná a onen OVOSAN, tak zatím vyzkoušíme tohle k těm ATB a Furonu. S tím draslíkem nevím, vet. nám vůbec nic takového nedoporučil . Uvidíme, jestli se nám teď nějak spraví a postaví na nožky, každopádně alespoň dnes vypadá líp. Chtěl jít ven, kde si našel svůj balónek a chtěl po mně abych mu ho házela . Jen ho musíme šetřit, tak jsem si s ním chviličku aspoň malinko hrála a zahnala ho zase zpátky domů do teplíčka .
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2007 14:37
- Nahlásit
janushka
.... tak jsem si s ním chviličku aspoň malinko hrála....
... tak ať si spolu hrajete jěště hóóóódně dlouho
|
janushka
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2007 11:47
- Nahlásit
Tak, dnes jsme zvládli ranní léky bez zvracení, tak doufám, že to opravdu bylo tím Ketofenem, který opravdu evidentně špatně snášíme.
Horší je, že nám Bobečka malinko pohubla a nevíme, jak ji zase spravit, i když je vidět, že je jí opravdu i dnes lépe. Docela si taky užívá, že o ni všichni tak pečují, tak se rozhodla, že nic jiného než "masíčko" papat nebude...a dokonale ho vypreparuje od všech zrníček rýže, které jí s kuřecím masem namíchám. A že by se dotknula vynikajících dietních granulek za spoustu peněz od pana doktora, tak to už vůbec ne. Jen se bojím, aby mi z masíčka nezvracela, tak jí dávám častěji v malinkatých porcích.
Dnes jinak chodí, vrtí ocáskem, dokonce se chtěla jít projít i dál než na terasu před náš dům. Tak jsem ji na chvilku vzala kousek za roh, ale nemůžu ji zatím moc namáhat.
Vážně uvažujeme o návštěvě jiného lékaře, protože ani teď nám opět nedával moc nadějí na přežití víkendu a ona se nám opravdu výrazně zlepšila a evidentně ji nic nebolí a je spokojená. Jen se děsíme té cesty...špatně to zvládá, celá se klepe, hrůzou minule ani nemohla moc dýchat...
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2007 14:42
- Nahlásit
janushka
....Veterinář předpokládal, že jde o rakovinový nádor v břiše, který jí praskl a vytekl do dutiny břišní.....
To jsem ráda, že je u vás dobře . Ale myslím si, že jiného veta byste měli navštívit co nejdřív.
Pokud jsem to dobře pochopila, váš vet. předpokládá diagnozu aniž by udělal různá diagnostická (sono, rtg) a lab. vyšetření. To mě jako "poučeného" laika dost překvapuje. V každém případě je přece třeba znát diagnozu. Jestli je to rakovina - životosprávou atd. lze kvalitní život trošku prodloužit. Jestli se pan doktor v předpokladech mýlil, nemusí být správně ani indikované léky, které jěště navíc mají spoustu negativních vedlejších účinků...
|
janushka
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2007 16:30
- Nahlásit
Tak z vyšetření nám dělal sono břicha, když jí tehdy bylo poprvé špatně a měla bříško, že se nemohla unést na nožičkách - a z toho ten závěr - prasklý nádor v břiše.
Potom jakmile "zázrakem" přežila, jsme za asi 10 dní byli na rozborech krve a vše bylo v pořádku.
Jiná vyšetření jsme opravdu neabsolvovali, pan doktor nějak vymyslel, že je to nemocná slezina na pohmat. A to tedy buď "opravdu nemocná" nebo nádor na slezině. Každopádně to prý nejde jednoznačně poznat.
Já opravdu nevím, jsem úplný laik, ale je fakt, že jakmile došlo k podobnému kolapsu po těch enzymech, tak pan doktor nám v podstatě opravdu zase řekl, že už se to asi nezlepší, dal ATB, Furon a Ketofen. A hotovo dvacet... už domlouváme veterináře jinde, jen se bojíme toho delšího převozu v autě. Bobulka je zesláblá, tak aby nám nezkolabovala strachy...
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2007 16:53 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit
janushka
Tak z vyšetření nám dělal sono břicha, když jí tehdy bylo poprvé špatně a měla bříško, že se nemohla unést na nožičkách - a z toho ten závěr - prasklý nádor v břiše.
aha, já myslela, že se jen podíval, prohmatal a hotovo šmitec....
Prasklý nádor.... také jsem úplný laik (akorát co jsem pochytila, když naši pejsové k stáru potřebovali veterináře...). Teď byl můj pes ve svých 12 letech na operaci abscesu (ne rak. nádor) na prostatě a vet. nám řekl, že kdyby praskl, nepomůže mu už vůbec nic, protože sepse by zachvátila celé tělo a žádná léčba by nepomohla, konec by nastal dost brzy, spíš v řádu hodin, určitě by to netrvalo 10 dní...
To jsou všechno ale jenom úvahy..., víc vám řeknou na té veterině. Držím moc palce , aby Bobulce bylo dobře a aby i cestu zvládla bez stresů.
|
janushka
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2007 00:18
- Nahlásit
Tak bohužel jsem prožila nejhorší noc v životě. Museli jsme nechat bobečku uspat . Ještě teď vidím, jak se jí v noci přitížilo, dostala křeče a už jsme sháněli kam bysme ve 4 v noci mohli jet, abysme jí ulevili. Bylo to strašné, nikomu nepřeju nic podobného. Sice mi usnula v náručí, ale ty nešťasné oči nemůžu dostat z hlavy .
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2007 00:54
- Nahlásit
janushka
Je to smutný, ale jí už nic nebolí.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2007 07:50
- Nahlásit
janushka
člověk by řekl, že to bude snažší, když o tom ví, pes je nemocný, ale pak se tak nějak začne upínat ke každému dni a prodlužovat to...chápu, jak se cítíš. Určitě by chtěla, aby tě v životě ohlídal další pes.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2007 12:00
- Nahlásit
janushka
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 23 Pro 2007 15:39 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit
janushka
Myslím, že Bobečka ve vaší rodině měla krásnej a dlouhej život . Je dobře, že když už to dospělo do takového stadia, nachali jste ji jít....
|
janushka
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2007 17:22
- Nahlásit
Je to jak píšete, řekli bysme taky, že to bude jednodušší, když jsme na to byli připravení, ale nebyli. Moc nám chybí... Nejhorší je to v obýváku, kde máme plovoucí podlahu a teď tu chybí to cvakání drápků a cupitání naší bobečky...Je tu prostě strašné ticho .
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 25 Pro 2007 19:09
- Nahlásit
janushka
je to moc smutné, také nám před dvěma lety umřela 14ti letá fenečka.Chce se to vyplakat z té největší bolesti a pořídit si dalšího drobečka, myslím, že to je nejlepší lék.
|