Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Po kterém masu pes nejvíce přibere?
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
argosek
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2007 09:22
- Nahlásit

Smečka2

ja sem ten malej uprostred.

ten co cte tak rychle ze nema
zadne neprectene zpravy.

MartyCZ
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2007 13:59
- Nahlásit

Ahoj, mám dlouhodobě nemocného psa, kterého krmím syrovým masem, jenže i když má zvýšenou dávku,tak je kost a kůže. dávám 360g na 10kg jeji váhy, z toho 240g je maso a zbytek zelenina,3x týdně s ovesnou kaší. Týdně dávám hlavně hovězí svalovinu, 1xkuřecí prsa a 1x vnitřnosti, 2x bílý jogurt a 1x v týdnu granule. mám dojem, že asi to není moc pro ni výživné, proto prosím o radu. diky
Dobrý den, problém nehledejte v mase - maso slouží především jako zdroj bílkovin, pokud potřebuje Váš pes přibrat, musíte zvýšit příjem energie. Hovězí maso podle druhu a kvality obsahuje ve 30g od 3 do 8g tuku (55 - 100kcal), obsah bílkovin je konstantně kolem 7g. To znamená, že můžete zvýšit příjem energie použitím tučnějšího masa, zároveň však pejska zatěžujete zvýšeným příjmem bílkovin (odbourávání bílkovin je energeticky náročný proces).
Příklad udržovací diety (receptu) pro dospělého psa (5let) o hmotnosti 10kg - 626g krmiva/den; potřeba energie 647kcal/den; potřeba bílkovin 29-42g/den:
libové maso 140g (158kcal; 28g bílkovin),
rostlinný olej 5g (45kcal; 0g bílkovin),
karotka 100g (29kcal; 0,6g bílkovin),
vařená rýže 381g (416kcal; 8g bílkovin),
doplněk minerálů a vitamínů pro dospělého psa.

Ve Vašem případě vychází cca.120g na zeleninu - zelenina (v tomto případě mrkev) však slouží hlavně jako zdroj vlákiny, energie dává málo!
Určitě doporučuji přidávat zdroj sacharidů - ideální je rýže, s obsahem vysoce stravitelných sacharidů - ve výše uvedené dietě je rýže zdrojem téměř 65% energie! Adekvátně tomu by se měla snížit dávka masa.
Pokud chcete, aby Váš pes trochu nabral, měl by být podíl rýže v dietě vyšší, než je zde uveden (jelikož zde se jedná o příkladovou záchovnou dávku, na níž by normálně aktivní pes nemět tloustnout) a dal by se zvýšit i obsah oleje (použijte slunečnicový, má na rozdíl od loje nebo sádla vysoký obsah esenciálních mastných kyselin). Nezbytností by měl být i přídavek doplňkové minerálně-vitamínové směsi (pro dospělého psa, dávka doporučená výrobcem).

Verca
Člen
# Zasláno: 4 Lis 2007 16:19
- Nahlásit

No jelikož jsem v tomhle hrozný laik,tak si dovolím pár hloupých otázek. Když můj pes má cca 7let (je to nalezenec,takže nevím přesně) a 10kg a potřebuji, aby přibrala, tak mám dát dejme tomu 400g rýže a 120 g nějakého libového masa + slunečnicový olej a zeleninu 120 g? zdá se mi tam hrozně málo toho masa...
jen ještě dodám, že vzhledem ke své nemoci skoro vůbec nechodí, jen vyvenčit a domů.

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání