| Autor |
Zpráva |
nika00
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:56
- Nahlásit
west
ja jen ze jsem se taky rozhodovala..sice z jineho hlediska...a vet mi doporucil fenu nekastrovat...
|
west
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:57
- Nahlásit
Tchor
staci jen na pocinajici nador prijit vcas
A co když se včas nenajde, co mi pak poradíš?
Respektuju tvoje názory ale řekni mi objektivně proč to teda vetové dělaj, proč to propagujou a nezohledňuj do toho výdělek.
|
west
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 15:04
- Nahlásit
Žádá odpověď? Hm
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 15:05
- Nahlásit
west
Na ten nador prijdes pokud budes fene pravidelne po harani kontrolovat mlecnou zlazu a pokud se ti nebude neco zdat (hrudky a ruzny stuhliny na zlaze) pujdes stim na veterinu. Kazde harani stimuluje mlecnou zlazu.
Proc to nekteri veterinari doporuciji nevim me jen vadi ze nereknou celou pravdu. On se po prvnim harani dokoncuje vyvoj i mozku a spousty dalsich organu. Veterinar nejsem abych ti rek presne co v organizmu probiha, ale obrazek si muzes udelat sam na sobe jak jsi se po puberte zmenil, u psa to neni o moc jiny.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 15:05
- Nahlásit
west
Dík ale to proč vetové kastrují před prvním háráním mi už nikdo vysvětlit neumí.
Protože je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.
On ti řekne, vykastrujte ji až za půl roku, ty mezitím můžeš změnit veta, odstěhovat se do jiného města, rozmyslet si tu kastraci, fena ti může tragicky zemřít........ chápeš?
Naprosto souhlasím s Tchořem, kastrovat nedospělé zvíře je prasárna. Např. u lidí, pokud se stane nějaký úraz nedospělé dívce, tak se za každou cenu snaží zachovat alespoň část vaječníku. Proč asi?
|
west
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 15:06
- Nahlásit
Tchor
moc jsem se nezměnila, prsa mám pořád stejně malý
|
west
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 15:07
- Nahlásit
Biluška
Ne to teda nechápu. Ta částka kterou si za to účtují není tak závratná že by za ni bojovali za každou cenu.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 15:12
- Nahlásit
west
Taky bych neřekla, že bojují za každou cenu. Ale navrhují a lidi poslouchají . Dělej jak myslíš, podle mě je to fakt prasárna, ale je to tvůj pes.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 15:41
- Nahlásit
Mám 3 feny, u žádné nepředpokládám za jejich života štěňata, jednak jsou bez PP a jednak 2 mají DKK 3 a horší. Ale o kastraci bych uvažovala pouze z vážných zdravotních důvodů.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 18:51
- Nahlásit
west
nevím z čeho usužeš že slepě věřím každýmu vetovi. Trochu mimo ne???
Ani ne .Pokud je tak solidní,měl by ti říct všechna rizika...a ne zanedbatelná...třeba to co ti jmenoval Tchoř.Udělal to?Nebo o tom tady slyšíš poprvé?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 18:55
- Nahlásit
Biluška
Protože je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše
Pani,bohužel jsem přišla až ted,tedy pozdě ,ale napsala jste přesně to,co jsem chtěla i já.Bohužel mám již delší dobu dojem,že většina vetů jsou zlatokopové bez vztahu ke zvířatům.Vycházím pochopitelně ze zkušeností.
Jinak se tu někdo ptal na kastraci 3 měsíčních zvířat.Tato "moda" se praktikuje mimo jiné v Emerice .Opravdu výborná metoda,jen bych jí vylepšila a kastrovala bych ty čokly už v prenatálním stadiu a máte klid
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 19:03
- Nahlásit
davidkova renata
No jo, Emerika, tam se vyoperovavaji psum hlasivky, aby nahodou nestekali a kastruji se psi, kteri nebudou chovni, aby nahodou nezodpovedni panicci nemnozili psy bez papiru...
Jinak, co se tyce veterinaru, jsou i slusni, neni to pravidlem, posledni dobou spis vyjimkou, ale moje veterinarka mi kastraci feny nenutila, ptala jsem se ji nato, rekla mi o vyhodach a nevyhodach a bylo na mne... ja se rozmyslela, rozmyslela, fena po druhym harani dostala zanet delohy, takze sla pod kudlu tak jako tak...
O te nevyspelosti fen, ktery jsou kastrovany pred prvnim haranim jsem slysela, ja mam podezreni, ze se to nevztahuje jen na nevyspely feny... Sara je ted mnohem hravejsi, strelenejsi a prastenejsi, akcnejsi nez byla driv
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 19:12
- Nahlásit
Jandula
jo, Emerika, tam se vyoperovavaji psum hlasivky, aby nahodou nestekali a kastruji se psi, kteri nebudou chovni, aby nahodou nezodpovedni panicci nemnozili psy bez papiru
Eště si zabudla napsat,že kočkám se amputujou drápky aby neškrábaly sedačku
co se tyce veterinaru, jsou i slusni
já vím,i dokonce občas nějakýho znám Ale ted je veterina snad na každým rohu,sotva to vylezlo ze školy a už to všecko ví a umí .
Já měla bývalou čubu kastrovanou v 6 letech taky kvůli zánětu,ale nezměnila se teda vůbec,ani fyzicky ani psychicky.
Ted mám novou,je fakt,že jednu chvíli jsem o tom vzdáleně uvažovala bo mívá falešky,ale už mě to přešlo .Navíc mám nepřekonatelnej blok nechat uspat a rozřezat naprosto zdravýho psa jen tak dyby něco.Ale to je můj problém .Pokud by měla zdravotní problémy,jdu do toho hned,ale takhle ne.
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 19:19
- Nahlásit
Kastracia ako prvencia vzniku nadoroveho ochorenia je po druhom harani prakticky neucinna, zato ma celu radu vaznych vedlajsich ucinkov. Napr. az u 30% suk s hmotnostou v dospelosti vyssou ako 20kg sposobuje inkontinenciu (nenastupuje ihned, typicky voveku okolo 3 rokov).
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 19:21
- Nahlásit
jeje
No a co říkáš na kastraci před prvním háráním?Nejen jako prevenci,ale i s těmi negativy..
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 19:32
- Nahlásit
west
moc jsem se nezměnila, prsa mám pořád stejně malý..na rakovinu prsu u nás umírá téměř 2000 žen ročně ...nech si je ufiknout
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 19:35
- Nahlásit
mac1
na rakovinu prsu u nás umírá téměř 2000 žen ročně ...nech si je ufiknout
|
aren
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 20:41 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
mac1
na rakovinu prsu u nás umírá téměř 2000 žen ročně ...nech si je ufiknout
(musím se připojit k Renatě)
Souhlasím v tomto s Renatou, Biluškou a Tchořem.
Mám pětiletou nekastrovanou, to jest úplnou a kompletní fenku oříška bez jakýchkoliv zdravotních problémů. Pravda, měla ve dvou letech štěňátka. Hodlala jsem ji tehdy (pod vlivem "chytrých" příruček) nechat vykastrovat po těch štěňatech, čistě z pohodlnosti, abych ji nemusela hlídat (mám i psí kluky).
Jsem dodnes vděčná, že jsem tenkrát narazila na rozumného veta, který mi to rozmluvil. Říkal vpodstatě to samé, co Tchoř a Jeje.
|
Kikis
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 20:42
- Nahlásit
Všichni veterináři nejsou "zlatokopové". Já toho našeho hledala 12 let, ale našla jsem a jsem za to ráda.
Kastrace před prvním háráním je opravdu hloupost - fenka nikdy duševně nedospěje a zůstává psychicky štěnětem. Nejlepší je prý kastrace po prvním hárání - jednak velmi sníží riziko rakoviny mléčné žlázy a jednak je fenka už dostatečně "vyspělá".
Já osobně bych asi zdravou fenku taky nekastrovala, možná jen kdyby to byla jezevčice (které jsou velmi predisponované na vznik cukrovky právě působením pohl. hormonů - umřela mi na to právě fenka jezevčíka).
Teď mám desetiměsíční fenku křížence labradora - domluvili jsme se s veterinářem, že ji po prvním hárání necháme vykastrovat. Jednak plodit další voříšky opravdu nechceme, jednak má těžkou DKK a už teď má klouby velmi poškozené a navíc právě snížíme riziko rakoviny ml. žlázy a cukrovky. Takže u nás je to jasná volba a veterinář řekl, že je taky 100% pro..
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2007 07:48
- Nahlásit
davidkova renata
Já měla bývalou čubu kastrovanou v 6 letech taky kvůli zánětu,ale nezměnila se teda vůbec,ani fyzicky ani psychicky.
Sáru jsem musela nechat kastrovat v roce a 10ti měsících, fyzicky se nezměnila, žravá je furt, díky tomu jí furt omezuju, psychicky - já nevím, je to těžký posoudit, možná je hravá a bláznivá hlavně kvůli tomu, že jsme se přestěhovali na vesnici, kde nemá psí společnost, na kterou byla na sídlišti zvyklá a tudíž je nevybitá, co se týče hraní se psama... Takže když o víkendu někam vyrazíme, tak mám pocit, že se dívám tak na půlroční štěně...
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2007 13:11
- Nahlásit
Tedy jak to tak čtu, až nám se jednou vrátí to, co jako lidé na přírodě pácháme... Kdo nám dává právo rozhodovat o tom, že prostě jen tak nechám vykastrovat fenu?! Samozřejmě je to pochopitelné ze zdravotních důvodu, ale to už tu napsáno bylo...
Mně (resp. feně) bylo na vet také ihned po prvním hárání a problémem s mléčnou žlázou doporučena kastrace a odůvodněna těmi nesmysly, že se háráním zvyšuje riziko rakoviny mléčné žlázy... No a co?! Myslíte (tedy hlavně "west"), že odstraněním mléčné žlázy snížíte tuto rakovinu, ale co zase jiné nemoci, které hrozí právě tímto "geniálním" zásahem do organismu?! Organismus funguje (někdy lépe někdy hůře) jako celek!!!
Co třeba spoléhat na přírodní prostředky a přírodní zákony vůbec?!
Docela mi to připomíná případ, kdy jsem se na veterině setkala s tím, že snad ani ne půlročnímu štěněti jorkšíra vytrhali všechny první zuby, aby nepřekážely těm druhým?! Hrozný pohled, chudák štěně, také to v tomto případě nebylo nutné tak brzy trahat, protože by jich ještě spousta vypadala sama, ale holt peníze a "naivní" majitelé dělají své...
|
abby
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2007 16:55
- Nahlásit
Myslím,že jestli dát kastrovat fenu nebo nedat si musí každý majitel zhodnotit sám.My máme asi měsíc po kastraci.Taky jsme se hodně a dlouho rozhodovali jestli ano nebo ne.Šli jsme na to po druhém hárání a já litovala,že jsme nešli už po prvním.Naše fenka měla totiž pokaždé dost netypický průběh hárání a další problémy po odhárání.Ale díky tomu,jsme byli 100% přesvědčeni,že to pro ni bude nejlepší a šli do toho i za cenu dalších rizik,která hrozí.Takže si sedni,napiš si pro a proti a pak rozhoduj.Nikdo to za tebe neudělá a ty spolu se psem neseš kůži na trh.Vždycky tady budou lidi,co budou říkat ano a další,co se na tebe budou dívat skze prsty.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2007 17:30
- Nahlásit
taky mi vetka řekla , po tom co bez úspěchu léčili falešku hormony, že bych ji měla nechat raději vykastrovat. Trvala na svém, i když jsem jí řekla, že homeopatika jí zabraly a že je po nich OK, a podle zkušeností s homeopatiky při falešce i u jiných se tomu dá předejít včasným podáním...trvala na svém. Nevím, ale něco mi říká, že to (v současné době) neudělám... Pokud se falešce dá skutečně předejít a pokud se i rakovina při troše péče dá včas podchytit...
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2007 11:47
- Nahlásit
venda
Ahoj, před časem jsem si chtěla vzít ke svému psovi fenku z útulku, kterou bych případně nechala vykastrovat. Také nejsem zastáncem kastrace za každou cenu, ale říkala jsem si, že třeba než aby nějaká fenka byla léta v útulku, tohle řešení by pro ní bylo lepší. Nakonec to dopadlo tak, že si fenku z útulku vzala máti (4 roky, už kastrovanou a je naprosto v pohodě). Protože ale matka má nějaké komplikace, je možné, že si občas budu brát Žofku k sobě, proto jsem si do útulku pro další fenku nejela, 3 pejsky bych těžko zvládala.
Tady jsou odkazy, které mi přišly zajímavé:
http://casopis.planetazvirat.cz/060406-kastrace-1. html
http://www.lozteplice.cz/view.php?cisloclanku=2006 090011
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2007 12:55
- Nahlásit
maixnerova
No mě se moc ten druhý článek nelíbí,abych pravdu řekla..není tam naprosto žádné info ohledně kastrace před prvním háráním a jejích následků na vývoj jedince.Proč?A nevím,jestli 30% je naprosto zanedbatelné číslo co se inkontinence týče.No ale dáme medikamenty a zas je výdělek
Jinak v útulku to chápu,i jsem pro...něco jako ze dvou zel holt to menší,taky nic moc,ale vzhledem k situaci .Ovšem cíleně si pořídit čubu,mít jí v normálních podmínkách a kastrovat páč je to jednak moderní a dvanak pohodlný,tak to nějak neberu.
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2007 13:20
- Nahlásit
davidkova renata
já nemyslela tím "zajímavé", že jsem jako jednoznačně pro . Prostě jsem si schovala ty odkazy, protože se mi zdálo, že kastrace fenky je tam přehledně popsána.
30%?
V tom 2. odkazu píší:
... Inkontinence je nejdiskutovanější pokastrační komplikací. Vyskytuje se v závislosti na plemeni u asi 1-2 % pacientek po kastraci obojího typu...
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2007 13:25
- Nahlásit
davidkova renata
....není tam naprosto žádné info ohledně kastrace před prvním háráním a jejích následků na vývoj jedince....
...když jsem si před pár měsíci vyhledávala ty informace, našla jsem víc vyjádření vetů, kteří dobu kastrace před 1. háráním nedoporučovali než naopak. Doporučují spíš dobu mezi 1. a 2. hárání...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2007 13:33
- Nahlásit
maixnerova
já nemyslela tím "zajímavé", že jsem jako jednoznačně pro
no to je mi jasný
našla jsem víc vyjádření vetů, kteří dobu kastrace před 1. háráním nedoporučovali než naopak
No a tady právě není nic...to mi nepřijde jako moc solidní info.Přitom to je podle mne dost závážný info.
Ovšem to nekladu za vinu tobě,je mi jasný,že tys to nepsala .Jen jsem reagovala na ten článek.
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2007 13:35
- Nahlásit
davidkova renata
... a co takhle Hvězda - zítra?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2007 14:43
- Nahlásit
maixnerova
co takhle Hvězda - zítra
No věř nevěř,du dřít...
Ale půjdu dopol. a nevím jaká bude situace,co udělali a co ne..já bych ti poslala SMS nějak brzo odpol.jak to vypadá a kdybys mohla nějak operativně vypadnout ,tak bysme Hvězdu dát snad mohly.Nic nemůžu slíbit,ale písnu ti jo?
|