| Autor |
Zpráva |
venda
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 12:51
- Nahlásit
protože moje fenka má dysplazii, rozhodně nechci, aby někdy měla štěňata
její hárání mi nevadí, klidně to vydržim
ta operace je přeci jen pro fenu velký zásah
takže jediný důvod ke kastraci by byl snížení rizika rakoviny;
nevíte náhodou, jestli to skutečně pomůže?
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 12:54
- Nahlásit
venda
rakoviny? to by musela kastraci podstoupit před prvním háráním, pak už to ztrácí "na účinnosti"...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 12:57
- Nahlásit
blanulinka1
neztrácí to prý úplně, ale snižuje se procentuální úspěšnost...
venda
Já jsem dala Sáru kastrovat v roce a 10ti měsících (bylo to sice po zánětu dělohy, ale šla by na kastraci tak jako tak, tohle to akorát uspíšilo) a je to velká pohoda...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 13:03
- Nahlásit
snižuje se procentuální úspěšnost...
hmmm, díky, ještě se poradim s veterinářema, ale asi jí nechám bejt
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 13:05
- Nahlásit
venda
Nám se fenka s dysplazií při každém hárání zhoršovala,takže to byl i jeden z argumentů pro kastraci
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 13:09
- Nahlásit
Jandula
tak jsem to myslela... Ztrácí - postupně se snižuje...
|
west
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 13:50
- Nahlásit
Lidi nás to čeká za necelej měsíc. Malé bude 7měsíců a týden a zatím nehárala. Snad se ani nerozhárá. Mám z toho čím dál větší strach jak na to myslim. Jak to bylo u vás?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 13:59
- Nahlásit
west
Malé bude 7měsíců a týden a zatím nehárala
Teda je to samosebou každýho věc,ale kastrovat čubu před prvním háráním já osobně považuju za humus,promiň..
|
venda
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:00
- Nahlásit
jana33
počkej jak se zhoršovala? fakt začla víc kulhat? je fakt, že jsem na to přišla, když začala kulhat a to bylo týden před prvním háráním a já si říkala, že se to možná zhoršilo i kvůli hormonům
potvrdil vám to i veterinář? nevíš o tom něco víc?
|
west
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:05
- Nahlásit
davidkova renata
Je to na doporučení veta a navíc i tady je psáno že před prvním háráním se rapidně snižuje možnost rakoviny.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:08
- Nahlásit
west
Pokud ji vykastrujes pred prvnim haranim ta fena nikdy nebude dostpela hormony prvniho harani "dodelavaji" vyvoj a jsou hodne dulezity. Kastrovat fenu pred prvnim haranim povazuju za naprostou blbost. Osobne se moc nepriklanim ani ke kastraci v pozdejsim veku pokud k tomu nejsou zdravotni duvody. Oni ty hormony maji svuj vyznam.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:11
- Nahlásit
west
Je to na doporučení veta
jistě,jak jinak ,on bude ten kdo shrábne prachy za kastraci .
jinak to celkem jasně napsal Tchoř...
nikdo si nepřejem,aby náš pes dostal rakovinu,ale co mu teda nechat vyndat preventivně i slinivku,žaludek,ledviny,játra atd..atd...To vše může nemoc napadnout.Dělěj jak uznáš za vhodný,ale je mi tvý čuby líto...
|
west
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:14
- Nahlásit
davidkova renata
myslim že vetovi je jedno jestli vydělá teď nebo za dva měsíce když ví že stejně kastraci chceme. Ale asi to tady nemá smysl rozebírat, páč dycky budu za toho tyrana.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:23
- Nahlásit
west
páč dycky budu za toho tyrana.
O to jaxi nejde,ale měla by sis třeba zjistit všechny možný dostupný info a ne slepě věřit každýmu vetovi..Jejich úroven je totiž velmi různá...
|
west
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:26
- Nahlásit
davidkova renata
všechny možný dostupný info
Hm to je pěkný ale každej mi řekne něco jinýho a všude se píše něco jinýho. Pozoruju že tady většina lidí nasazuje na veterináře všeobecně, ale já si na svýho veta stěžovat nemůžu. Vždycky dobře poradí a pomůže. Co byste asi dělaly kdyby veti nebyli? Nevim kdo by vám léčil psi.
ne slepě věřit každýmu vetovi..Jejich úroven je totiž velmi různá...
nevím z čeho usužeš že slepě věřím každýmu vetovi. Trochu mimo ne???
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:26
- Nahlásit
venda
Jo,během každého hárání se jí kulhání zhoršilo a po hárání se bohužel nevrátilo do stavu před. Ale ona to má fakt hodně špatný. Vetka nám říkala,že se to někdy stává,jednak je to hormonama a za druhý se během hárání překrvuje oblast pánve,takže to může taky vadit.
|
želva
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:28 - Změnil/a: želva
- Nahlásit
west i venta
heled,já měla problém dnes už s nežijícím Dárečkem,vet že okamžitě vykastrovat,tak jsem i tady psala že kastrace bude,pak se mi to rozleželo v hlavě a ve finále jsem nešla,kdyby žil tak by byl do dneška nevykastrovaný
|
venda
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:29
- Nahlásit
west
nerozčiluj se, myslim, že pravdu v tomhle nemá nikdo, na kastraci před prvnim háránim něco bude co se týká třeba té rakoviny, ale je to na úkor těch hormonů jak píšou ostatní, to si nevybereš
|
venda
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:30
- Nahlásit
jana33
moc díky, já nepoznám, jestli se Hekla zhoršila kvůli hárání, protože teď dva dny víc lítala se psama a to se to taky vždycky zhorší, ale budu jí sledovat!
|
west
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:31
- Nahlásit
venda
Dík já vím, ale s tím do toho jdu. Bohužel se vždycky najde někdo kdo tě hned odsoudí.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:40
- Nahlásit
west
neodsoudí, jen má jiný názor, od toho je diskuse, hele, tohle jsem teď našla na netu:
Ovariální dysbalance II typu (hypoestrogenismus) - komplikace pozorovaná zejména po kastraci před pohlavní dospělostí. U fen vykastrovaných po prvním hárání je poměrně vzácná. Vyjímečně se může vyskytnout i u fen nekastrovaných. Predisponováni jsou boxeři, španělé a jezevčíci. Onemocnění se projevuje především ztrátou srsti v okolí zevního genitálu a anu s šířením na břicho a boky. Terapii lze provádět podáváním estrogenů. Nedoporučuje se však, je li ztráta srsti jediným klinickým příznakem.
je to odsud http://www.azvet.cz/veterina/pdf/zdravotni_aspekty _kastrace_fen.pdf a pak tam píšou výhody kastrace obecně
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:44
- Nahlásit
west
Jak chces, ale pocitej s problemama mnohem pravdepodobnejc nez je pravdepodobnost rakoviny mlecne zlazy kterou jedinou tou casnou kastraci ovlivnis (protoze se nedovivine) na rakovinu delohy nema vliv jestli ted nebo potom protoze tam nebude. Rakovina mlecne zlazy ale neni vubec problem resit pokud se budes sve fence venovat a na zacinajici nador prijdes vcas. A ostraneni mlecne zlazy je mnohem mensi a mene zatezujici operace nez kastrace.
|
west
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:45
- Nahlásit
venda
Dík ale to proč vetové kastrují před prvním háráním mi už nikdo vysvětlit neumí.
Proč teda vet neřekne, počkejte s tím až po prvním háráním. Vždyť mu by to mohlo být jedno jestli bude kastrovat teď nebo za měsíc, vydělá na tom tak jako tak.
Článek si vytisknu a dám mu ho schválně přečíst.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:48
- Nahlásit
west
důvod bude tento: Kastrace provedená před prvním háráním omezuje riziko vzniku tumorů m.ž. na 0,05 %. Mezi 1. a 2. háráním je toto riziko 8 % a po druhém hárání 26 %.
viz http://www.hkvet.cz/main/dotazy2.htm
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:49
- Nahlásit
west
ja tedy nevim...ale fenku bych kastrovala az v nejnutnejsim pripade..coz u tebe neni....
|
venda
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:50
- Nahlásit
no, jestli se rozhodnu pro kastraci kvůli té dysplazii, tak jsem blbá, že jsem to neudělala dřív, teď se rázem psina přehoupla z rizika 8 % na 26 %
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:50
- Nahlásit
venda
To je pravda ale za cenu nedovivinuti mnoha organu vcetne mozku.
|
west
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:51
- Nahlásit
nika00
když nevíš tak neraď
|
kyrrka
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:54
- Nahlásit
ja som raz pozerala na spektre nejaky dokument a tam jednej rodine v utulku ponukali uz vykastrovanu 3mesacnu fenku. to sa robi? kastruju sa take male steniatka?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 30 Srp 2007 14:55
- Nahlásit
west
Ta fena bude do smrti vivinem stene, muzou z toho bejt problemy ktery se resi podavanim hormonu ktery zasa aktivujou mlicnou zlazu a zase stoupa riziko nadoru.
Mel jsem fenu (NO) ktera se dozila 13,5let a mela dve operace mlicne zlazy obe probehli pred rozsevem drakovinovych bunek do organizmu a fna dal bez problemu zila staci jen na pocinajici nador prijit vcas.
|