Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Operace nadoru metodou devitalizace
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
maixnerova
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2007 22:39
- Nahlásit

Dobry den,
mate nekdo pejska, kteremu byl odstranen nador metodou devitalizace? Jaka je vase zkusenost? Dekuji.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 11:07
- Nahlásit

Jeste pro ty, ktere by zajimalo, co to je. Pokusim se to svymi laickymi slovy popsat. Za nepresnosti se predem omlouvam. "Podsitim" nadoru se zamezi, aby byl vyzivovan, zacne odumirat (toto je provazeno velkym zapachem). Po case odumrela tkan odpadne. Vyhodou teto metody je, ze imunitni system pri tomto procesu likviduje i metastaze. Prikladam tento odkaz.

http://www.haf-haf.cz/zdravi/zdravi.asp?IDc=32

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 11:42
- Nahlásit

maixnerova
Vím velice dobře o co se jedná. Před několika lety jsme dělali petici za znovupovolení a zavedení klinických testů na tuto, dle mého velice úspěšnou metodu. Bohužel u poslanců se toto nesetkalo s pochopením, což je veliká škoda.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 11:45
- Nahlásit

A ví někdo,kde se tato metoda provádí?Asi ne na každém pracovišti...

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 12:04
- Nahlásit

davidkova renata
Dlouho jsem o žádném zákroku neslyšela. Před několika lety se touto metodou operovalo někde v Brně, ale opravdu si už nevzpomenu kde to bylo.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 12:08
- Nahlásit

MVDr. Zedek, Benesová i Malcová jsou uvedeni jako veterinári na stránkách
http://www.pacienti.cz/dcAdresy.html,

Mailem jsem komunikovala s MVDr. Zedkem, ktery devitalizaci stale pouziva.
Adresa: Psohlavcu 669, Ostrava - Svinov
Telefon: 596 964 715
GSM: 603 220 166
E-mail: rzedek@quick.cz

MVDr. Benesove jsem volala - je na materske... doporucila mi MVDr. Malcovou, kterou jsem jeste nekontaktovala...

Kontakt na MVDr. Malcovou
http://www.medicorplus.cz/asociace/smlvet.asp

Malcová Eva, MVDr.
Město : Praha - Sestajovice, 250 92
Ulice : Stary dvur 94/5
Email : eva.malcova@atlas.cz
GSM : +420 602 313 406
tel. : +420 281 963 368

Konzultovala jsem to i s nasi vybornou veterinarkou MVDr. Cernochovou, ktera tento postup jiz take pouzila. Nyni ma svoji soukromou ordinaci, kde vsak nechce zatim delat vetsi zakroky, protoze zatim nema vsechny pristroje, ktere by potrebovala (napr. k resuscitaci, pri pripadnych komplikaci behem operace).

maixnerova
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 12:16
- Nahlásit

jorkaAmalka

Vím velice dobre o co se jedná. Pred nekolika lety jsme delali petici za znovupovolení a zavedení klinickych testu na tuto, dle mého velice úspesnou metodu. Bohuzel u poslancu se toto nesetkalo s pochopením, coz je veliká skoda.

...jestli to neni take tim, ze nejlukrativnejsi (z tech legalnich) obchodni komoditou je po obchodu se zbranema, farmaceuticky prumysl, z toho je na 1. miste obchod s cytostatiky (doufam, ze to pisu dobre), na 2. jsou psychofarmaka...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 12:21 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit

maixnerova
farmaceuticky prumysl, z toho je na 1. miste obchod s cytostatiky
No čteš mi myšlenky,ale to je asi na jinou(a hlavně nekonečnou) debatu.
Dík za info..
Jen se ještě zeptám..MVDr Černochová byla dříve v Praze 6 Břevnově nebo je to shoda jmen?
to první mi nejde otevřít..

maixnerova
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 12:37
- Nahlásit

davidkova renata

no jasne sousedko , jsem z Brevnova... Mam s ni fakt dobrou letitou zkusenost. Na prvnim miste je u ni zdravi pejska a nemlati s ni ani hamiznost ani jesitnost...
Zacatkem ledna operovala tradicni metodou meho 12ti leteho pejska, ktery je jinak naprosto zdravy. Nador nastesti nebyl zhoubny, ale hodne rychle rostl a hrozilo, ze bude neoperabitilni... Ukecala jsem ji, aby (po vysetrenich srdicka a lab. testech) zakrok provedla ona. Vse dopadlo vyborne.... . Bohuzel az po operaci jsem si vzpomela, na metodu devitalizace a zeptala se na jeji nazor - byl kladny (skoda, ze mi tuto metodu nenabidla).
Ted se memu pejskovi dela bulka i na druhe noze, ktera se nastesti tak rychle nezvetsuje. Nechci ho nyni zatezovat dalsi operaci, ale pokud to bude treba, rada bych, aby to bylo touto metodou (vzhledem k tomu, ze pejsek je jinak ve velmi dobre forme). MVDr. Benesova mi rikala, ze je dobre to pouzit i pri nezhoubnych nadorech.

Dante
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 12:47
- Nahlásit

Od devitalizace se upustilo proto, že je neúčinná. To, že likviduje metastázy, totiž není pravda. Neumím si představit, jak by se daly metastázy např. v plicích zlikvidovat tím, že podvážu např. karcinom mléčné žlázy, z něhož pocházejí. Nemá to logiku. A upustilo se od toho taky proto, že v zahraničí došli dál než my - např. cévy se nepodvazovaly, ale napustily roztokem, který způsobil jejich obliteraci - tedy zákrok byl minimálně invazivní. Po podvázání cév musí dojít k odumření nádoru, a jak tady nahoře někdo píše, určitě je to doprovázeno velkým zápachem, poněvadž nádor znekrotizuje. Tělo si s tím ale samo neporadí. Viděla jsem několik velkých nádorů mléčné žlázy (1 byl dokonce jako kokosák), které také nekrotizovaly - od středu, a to proto, že masou nádoru dojde k utlačení cév a je to tedy jakási "devitalizace", kterou si ale organismus způsobí sám. Žádný z těch psů na tom nebyl po fyzické stránce dobře. Život jsme jim sice zachránili, ale vždy se to špatně operovalo, protože v tkáni okolo byl rozsáhlý zánět. Této metodě bych tedy vůbec nevěřila. Věřím operacím a věřím chemoterapii, protože s těmi mám osobní zkušenosti. A význam také určitě má podávání různých podpůrných prostředků, jako jsou omega-nenasycené mastné kyseliny, Inositol-6-fosfát a vitamíny (kromě vit. E). Dál zatím bohužel nejsme.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 12:47
- Nahlásit

davidkova renata
to první mi nejde otevrit..

omlouvam se, blbe jsem to nakopirovala, jedna se o stranky venujici se devitalizaci jako takove, ovsem jsou to info z roku 2001, 2002

http://www.pacienti.cz/dcAdresy.htm

Ty kontakty, ktere jsem hodila do fora jsem overovala koncem ledna tohoto roku (az na MVDr.Malcovou)

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 13:50
- Nahlásit

maixnerova
No já s ní osobní zkušenost nemám,chodím k MVDr Kubečkovi,ale vím,že tam s ním byla.Kde je teď?
Jinak dík za opravu odkazu.
Dante
Ahoj,jsi veterinář nebo lékař?

Smečka
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 14:12
- Nahlásit

Nevím,zda již někdo nevzpomenul jmeno lékaře,který tuto metodu léčby objevil.Byl to pan doktor Fortýn.Pracoval na ní téměř 30 let...velkého uznání se bohužel nedočkal.Naposledy jsem se s ním setkalaa v Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AVČR Liběchov,to bylo jeho poslední působiště,kde tuto metodu testoval na specialní linii miniaturních prasat.Možná tam někdo v jeho výzkumech pokračuje,nevím...

Jumi
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 14:18
- Nahlásit

Dante
Neumím si představit, jak by se daly metastázy např. v plicích zlikvidovat tím, že podvážu např. karcinom mléčné žlázy, z něhož pocházejí. Nemá to logiku.
no to bych tak úplně netvrdila....neříkám jestli devitalizace funguje nebo ne, nic o ní nevím, četla jsem na toto téma jen pár článků, kdy tyto operace testovali myslím na těch spec. prasátkách v Liběchově...
ale pamatuji si , že u té devitalizace argumentovali právě tím, že v průběhu nekrotizace dochází ke zviditelnění antigenu, který imunitnímu systému unikal...nastartování imun. reakce, která následně zničí metastázy - to podle mého logiku má a velkou - otázka je jestli k tomu vážně dochází...ale jako vet lékař jistě víš, že nádor vzniká pouze v případě selhání právě imun. systému...

Jumi
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 14:20
- Nahlásit

Smečka
tak koukám, že jsem si na prasátka a Liběchov vzpoměla správně

Smečka
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 14:31
- Nahlásit

Jumi
Správně

maixnerova
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 14:34
- Nahlásit

davidkova renata

MVDr. Eva Cernochova
Rubesova 3, Praha 2
tel.: 224 238 686
mobil: 732 303 125

ke Kubeckovi jsme chodili spoustu let a byl vybornej, jezdili k nemu lidi z cely Prahy.

Pak jsem s nim bohuzel udelala 2 spatny zkusenosti:

1. Nasemu 14ti letemu Bubakovi se udelalo blbe, mimo jine mel natekla bedra... Kubecek se zeptal kolik mu je a chtel ho hned nadobro uspat. To jsme nedovolili a jeli jeste do Brodu, tam byl tenkrat uzasny stary pan doktor, ktery se mu podival do tlamy, zjistil, ze ma vzadu zkazeny zub a bez narkozy (!) mu ho vytahl, nasadil antibiotika... A Bubak se dozil stastnych 17ti let.

2. Asi pred 3 lety Piskot snedl v parku mlety maso, protoze to bylo par mesicu po tom co dost pejsku v okoli umrelo na otravu, letela jsem ke Kubeckovi, aby mu pichl injekci na vyvolani zvraceni... Odmitl to s tim, ze, kdo by travil pejsky a ze pes potom vse pozvraci a bude mit prujem - rekla jsem mu, ze bydlim temer naproti a je mi uplne fuk jestli budu mit poblitej a pokadenej byt, hlavne ze bude pes zit... Co me fakt dorazilo bylo, kdyz mi rekl neco v tom smyslu, ze i kdyby... tak vite co je opustenejch pejsku.... Nezbylo mi nic jineho nez letet zas domu a rychle pumpovat do pejska vlaznou vodu s horcici.... otrava to nastesti tenkrat nebyla, ale Kubeckovi od te doby nemuzu prijit na meno , je mi to docela lito, nechapu to, fakt bejval skvelej

maixnerova
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 14:37
- Nahlásit

Smecka

co jsem v lednu zjistovala informace, tak se ve vyzkumu pokracuje... kdyby te zajimal zdroj, pokusim se to vyhledat

Smečka
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 14:40
- Nahlásit

maixnerova
V současnosti je to sice trošku mimo mne,ale zajímá mě to...z nostalgie .Pokud máš zdroj,ráda se podívám.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 14:41
- Nahlásit

maixnerova
No jo,to nezní moc dobře.Já jsem teda nejradši,když nemusím nikam ,páč moc nevěřim nikomu.A Kubeček taky nemá moc zvláštní vybavení...takže jen na ty běžný věci.Co máš za psa?Já jsem z Petřin,třeba se i známe

maixnerova
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 14:51
- Nahlásit

davidkova renata

mam pejska velevzacne a naprosto unikatni rasy , rekla bych treba novofunflandan s kokrem, mozna... vypada trosku jako cernej retrivr... chodime docela casto do Hvezdy... na mensi prochazky k Brevnovskymu klasteru. Jakeho pejska mas ty?

smecka
vydrz, zacnu hledat...

maixnerova
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 14:53
- Nahlásit

davidkova renata

hmm teda.. novofundlandan, to co jsem prve napsala by fakt bylo hodne exoticke zviratko

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 14:54
- Nahlásit

maixnerova
No u Hvězdy bydlim,takže jsem tam denně a do klášterní zahrady taky chodíme (i když míň,je to tam na nás malý).Mám vlkošedku NO a předtím 10 let to samý.Kdybychom se viděli,asi se i poznáme,čuba se jmenuje Niki.
Jdu teď venčit,kouknu sem k večeru

maixnerova
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 15:05
- Nahlásit

Smecka, davidkova renata

http://www.iapg.cas.cz/uzfg/cz/index.html

predpokladam, ze kdyz jsem se tam proklikala z hlavni strany, pres Sekci embryologie..... a tkanove diferenciace, bod 2 - laborator biologie nadoru, tak jsou tyto info aktualni.

PS: mam trochu schizofrenni pocity, jsem odpurce pokusu na zviratech.... ale to uz je jine tema

Smečka
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 15:28
- Nahlásit

maixnerova
Díky.

Dante
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 19:07
- Nahlásit

davidkova renata

Veterinář.

Mohu se zeptat, jaký nádor chcete touto metodou odstraňovat?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 19:28
- Nahlásit

DanteNaštěstí žádný,jen mne to prostě zajímalo jako metoda,jelikož se svého času o tom mluvilo a z Tvého příspěvku bylo jasný,že jsi profík.
Díky za odpověď.
Takže je to zcela slepá ulička nebo to v některých případech může být účinné?

Dante
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 19:49
- Nahlásit

Pracuju na chirurgii VFU Brno (Klinika chorob psů a koček). Spočtu-li léta, kdy jsem tam chodila jako student, je to dohromady asi 6 roků. Nikdy se tam devitalizace ani nezkoušela, a to jsme docela pokrokové pracoviště. Navíc, pokud by to bylo opravdu účinné, tak bez ohledu na farmaceutickou lobby by se to začalo používat šíře. Kamarádka veterinářka-onkoložka mi vyprávěla, jak chodila na stáže na Žlutý kopec a viděla tam děti i dospělé s onkologickou diagnózou a lékaře, jak se jim snažili všemožně pomoci. Někdy to prý bylo dost drsné. I na základě toho, co mi říkala, prostě nevěřím tomu, že by šla rakovina léčit tak snadno - to už by se to dělalo v masovém měřítku a i u lidí. Sama znám některé onkology, protože bohužel sama mám psa s onkologickou diagnózou, a všechno to jsou milí a sympatičtí lidé. Nemyslím si, že by to nedělali, kdyby to bylo tak snadné a namísto toho cpali do lidí cytostatika i s jejich vedlejšími účinky. Jo, a na Vysoké škole veterinární ve Vídni to také nedělají.

aren
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 19:55
- Nahlásit

Může to být pravda?
http://zpravy.idnes.cz/mf-dnes-cesi-nepoznali-ze-m aji-lek-na-rakovinu-faa-/vedatech.asp?c=A070307_21 1659_vedatech_mad

Smečka
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2007 20:00
- Nahlásit

Dante
Nechci pro metodu devitalizace nějak horovat,ale na vlastní oči jsem viděla výsledky práce doktora Fortýna (před cca 10 - 12 lety)
Metoda byla u kožních nádorů zmiňované linie miniaturních prasat velice účinná.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání