| Autor |
Zpráva |
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 22:37
- Nahlásit
ahojky sice jsem pročítala starší témata ale zeptám se. Dělá se nám hodně zubní kámen už jednou jsme byli na ultrazvuku a pak jsme začali čistit tak průměrně jednou do týdne buvolí kostičky a různý kousátka dostává někdy tvrdý chleba ale stejně se mu zubní kámen udělal zas . Zubní pastu máme od firmy Gimborn a kartáček je asi hodně tvrdý - začnou mu krvácet dásně takže asi půjdu koupit ten pro miminka. s jakou pastou jste spokojení vy? a co byste mi doporučili na odstranění kamene abychom nemuseli na ultrazvuk?
je to malé plemeno těm se zubní kámen dělá častěji..
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 23:05
- Nahlásit
kiwikik
Ahojky, nechá si bez problému sáhnout do tlamičky ? U mých psů jsem zubní kámen nikdy neměla a to mám taky malí psy jak víš. Prostě pokud už se kámen vytvořil, odstraňuji jim ho sama. Je to poněkud piplačka, ale když víš čím a jak, jde to dobře. Jinak používáme pastu Orozym, ta se pouze natře pod horní a spodní pysk a kartáček se nepoužívá. Pes ale nesmí asi 20 min po tom jíst a pít aby se to rozložilo. U jorky mě to funguje perfektně. Bylo mi ale řečeno, že je to pouze dobrá prevence, již vzniklý kámen to nerozpustí. Jinak všichni psi mají zuby krásné a na čištění u veta jsme nikdy nebyli.
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 23:11
- Nahlásit
jorkaAmálka
ale když víš čím a jak
čím a jak?
nechá si tam šáhnout milý mu to není ale ví že musí
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2007 23:30
- Nahlásit
kiwikik
)) Já mám takový zubařský dlátečko malý, ale jde to dělat čímkoli kovovým, třeba lžičkou, ale musí být tenká. Mám na to takový grif, nejezdím po zubu, ale u dásně to podeberu a tahem ke mě se to odloupne většinou celý. Příležitostně ti to ukážu. Někdo asi namítne, že je to nebezpečný s ohledem na sklovinu, ale nikdy jsem neměla potíže. I když vet použije ultrazvuk, stejně to musí seškrábnout silou.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 07:41
- Nahlásit
Já používám pastu virbac nebo orozyme, podle toho, co zrovínka mají ve zveráči nebo u veta.
Jinak jsem si koupila na výstavě takový ten "srpek" na zubní kámen, ale zatím jsem to nikdy nemusela použít.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 08:07
- Nahlásit
fromeli
prosim, prosim - co je to "srpek"?
|
cilka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 08:52
- Nahlásit
kiwikik
používáš normální štětinový kartáček ?
Pokud ano , tak ho vyhod´ a čisti gumovým návlekovým pro psy.
Používala jsem také škrabku na zubní kámen , srpek taky ale je ostrý a chce to opravdu praxi aby pak dáseň příliš nekrvácela .
Po stažení kamene jsem dásně i zuby přejela 3% kysličníkem na nacucaném tamponku , pro desinfekci a také pro lesk .
Po vyčištění UZ bys musela čistit denně a pokud s tím má pejsa
větší problém tak bych to raději nechala na vetovi , on takový
zánět dásní není nic příjemného .
jorkaAmálka
,také to tak dělám
pigie
sice nejsem fromeli ale vypadá to takto .
www.stomatol.cz/catalog.asp?thema=2881&category=88 9
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 11:35
- Nahlásit
cilka
Jo, jo, s tím by to taky šlo a myslím že dobře. Opravdu to chce klidnýho psa který sebou moc neškube a praxi. U jorky s tímto nemám sebemenší problém, ale u pinče ano i přes podávání pasty. Takže tam toto praktikuji tak dvakrát do roka.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 11:56
- Nahlásit
cilka
jeee diky
|
Olina
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 12:24
- Nahlásit
kiwikik
Ahojky , máme stejný problém u ročního malého knírače. Krmíme granulema Purina proplan, 1x týdně jsem čistili zuby a stejně se zubní kámen udělal. Vet říkal, ať to nechám být a tak 1x za dva roky přijdeme na čištění ultrazvukem. Jenže, když jsem si zjistila , kolik to stojí, připadá mi, že si chce spíš dost vydělat. Takže si taky pořídím ten srpek (pesana mám v tomto směru zvládnutýho) a vydělám si nějakou tu tisícovku já!!
|
Olina
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 12:27
- Nahlásit
A co říkáte tomuhle?
http://www.baron.cz/pes/skrabka-na-zubni-kamen-pra va-3521-k-KP000013-X000256.html
Máte s tím někdo zkušenost?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 12:51
- Nahlásit
pigie
prosim, prosim - co je to "srpek"?
Srp = kosák. Srpek = kosáčik.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 12:52
- Nahlásit
aren
dakujem za dovysvetlenie
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 13:03 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
jorkaAmálka
I když vet použije ultrazvuk, stejně to musí seškrábnout silou.
No, silou mi to nepřišlo. Asistovala jsem, když byl na ultrazvuku Píďa, vet mu jezdil po zubech takovým udělátkem na konci hadičky, tekla z toho voda a ta ten kámen odplavovala. Tím udělátkem se nedotýkal zubů, jen tím proudem vody. Šlo to rychle a žádné síly nemuselo být použito. Akorát jeden zoubek byl zkažený, tak ho vytrhl. Holt už má pejsek sedm let.
Olina
když jsem si zjistila , kolik to stojí, připadá mi, že si chce spíš dost vydělat. Takže si taky pořídím ten srpek (pesana mám v tomto směru zvládnutýho) a vydělám si nějakou tu tisícovku já!!
Mně to moc drahý nepřišlo, myslím tak pět-šest stovek, to bych jednou za dva roky unesla. Spíš jde o to, že sama narkóza není úplně bezpečná, kor u staršího pejska, třeba se z ní nemusí probrat, a to je blbý riskovat kvůli zubům. Takže srpek je lepší.
Máme fakt dobrého a poctivého veta, a on mi řekl, že je lepší se tomu ultrazvuku vyhnout. Obzvlášť první čištění aby bylo co nejpozději, protože se při tom porušuje sklovina a pak se kámen tvoří rychleji.
Já jsem šla s Píďou bohužel na první čištění dost brzy, protože jsem to nevěděla a myslela jsem si, jak mu nedělám dobře. Takže už to máme za sebou dvakrát.
Nicméně známe jednu krysařici, která čistí ultrazvukem každoročně, je ji už devět let a je v pořádku. Zubní kámen ale má.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 13:06
- Nahlásit
pigie
Rádo se stalo
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 14:05
- Nahlásit
děkuju za rady zkusím ten srpek a taky ten gumový kartáček - jak radila cilka - jak to vypadá?je to vhodný i pro menší psy? on má docela malou hubu.
no prachy čert vem ale bojím se narkózy sice máme dobrýho veta ale nepřežila bych to kdyby se mu něco stalo kvůli zubům.
|
cilka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 16:53
- Nahlásit
kiwikik
-pokud už tam zubní kámen je , tak ten gumový návlek už bude
k ničemu , pokud se chceš vyhnout ultrazvuku nezbývá nic jiného než to odstranit mechanicky ale opravdu opatrně.Radši
s někým kdo by psisko držel - aby nekonec nepřišel haf o oko Nebo se dohodni s vetem , píšeš , že máte dobrýho tak to hafovi stáhne .
-ten kartáček mívají v chov.pot. je to asi 5cm modrý návlek s výstupky , nebo mě napadlo , že by se dal použít návlek na masírování dásní u mimin - v lékárně .Ani pro veta by neměl být problém ho objednat ...nebo mini dětský s těmi zaoblenými konci
no prostě ne ostré štětiny , když to krvácí
aren
-a s tou cenou a rizikem , u mého plemene , je každé bytˇ jen přispání risk, navíc 70-90kg váha ,no a tam už se ty ceny fakt
mění. Proto raději volím to mechanické očištění
jorkaAmálka
holky co mám ted´ jsou v poho ale pes , před nimi na to trpěl moc a moc , pořád byl na Stomorgylu a tak ...no už ho nic netrápí
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 17:39
- Nahlásit
kiwikik
nam sa na zuby uplne najlepsie osvedcili velke hovadzie a bravcove kosti. neskusala si?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 17:57
- Nahlásit
nam sa na zuby uplne najlepsie osvedcili velke hovadzie a bravcove kosti. neskusala si?
já třeba kosti dávám, protože krmím masem, dávám i různé kosti, ale stejně, jak pravidëlně nečistím, tak se začne na zubech tvořit povlak a z toho by byl asi po čase kámen Bych řekla, že někdo sklony ke kameni má a někdo ne, no a u toho, kdo sklon má asi pomůže jen čištění, já čistím 2-3x za týden a psice je v 5letech v klidku.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 18:00
- Nahlásit
fromeli
někdo sklony ke kameni má a někdo ne
takze to skor zavisi od nejaky prepokladov ako od stravy?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 18:02
- Nahlásit
takze to skor zavisi od nejaky prepokladov ako od stravy
Bela
jo to si neodvažuju tvrdit, ale my prošli granulovým krmením, vařeným i syrovým a všude to bylo stejný, takže u nás je to šumafuk.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 18:07
- Nahlásit
V bžeznovém PPČ je zrovna rozhovor s vetem ohledně čištění zubů... on tam píše, že syrové kosti, bůvolí kůže apod., že tvorbě kamene stejně nezabrání, že jediný, čím se tomu dá zabránit, je pravidelné čištění zubů....
|
aren
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 18:13
- Nahlásit
Mel
říkal čím?
|
LenkaSS
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 19:53
- Nahlásit
Mám 9ti letého psa a taky se mu děla zubní kámen. Byli jsme na čištění u veta v jeho 4letech, to bylo dělané mechanicky. Zuby jsem mu čistila jen občas a hned se mu udělal kámen znova, občas se mi něco podařilo odškrábnout nehtem. Kámen se mu usadil i na předních řezácích a ty si moc nechtěl nechat čistit.
V jeho 6,5 letech jsme šli na další čištění ultrazvukem v narkoze. U toho prvního čištění mechnicky byl jen oblbly, teď byl uspaný. Taky mě vet upozornil, že bakterie na zubech rády cestují krví a zánět sedá často na srdce, což mě řádně postrašilo a zuby teď čistím denně vždycky večer po jídle. Krmím 2x denně. Pastu používám Virbac a pak ještě jeden druh, teď nevím název.
Stejně se mu ale kámen udělá, na místě, kam třeba tak úplně nezajedu a nevydrhnu to. Koupila jsem si tu škabku od Barona, ale mě se s ní moc dobře nedělá, špatně se drží v ruce, protože má hodně úzké držátko a pořád mi klouže. Pesan občas taky nedrží a má to ostrý břit, tak s tím moc nečistím.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 20:02
- Nahlásit
Mám devítiletou fenu, v šesti letech přišla k nám, měla zubní kámen, když se trochu aklimatizovala, seškrábala jsem jí to. Zuby jí nečistím, ale dostává poněkud naturální stravu. Občas se jí ještě vyskytny malá vrstvička na špičácích, tu jsem strhávala zatím asi třikrát, jednou za rok. Myslím, že díky stravě má zuby zdravé, zatím každý obdivuje i vzhledem k věku. Když přišla, měla obité řezáky, musím zaklepat, i když je to až na dřeň, nekazí se jí.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2007 21:14
- Nahlásit
aren
cituji: "Dnes jsou na trhu psí zubní pasty, které může pes spolknout, na rozdíl od past určených lidem, které jsou sycené fluorem a dalšími přísadami, jež nejsou pro trávicí trakt psa vhodné. Zároveň můžeme psovi koupit speciální pamlsky, které svojí konzistencí a tvarem pomáhají ostraňovat zubní plak. Zásadně jsou však nevhodné kosti, o kterých si majitelé myslí, že proto, že jsou tvrdé, pomáhají odlupovat případný zubní kámen. Stejně tak považuji za diskutabilní různé uzly z buvolí kůže. Ty mohou způsobit vážné trávicí problémy, pokud je pes hltavý, až zadušení a podobně. Na druhou stranu velice dobře fungují pamlsky, které vypadají jako by byly z buvolí kůže, ale jsou vyráběné ze speciální rýžové hmoty, kterou když pes nakusuje, tak si tím zároveň čistí mezizubní prostory a plak z povrchu zubů."
|
Gina3
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2007 01:11
- Nahlásit
kiwikik
My používáme zubní pastu Virbac a ta je výborná!!!Je s drůbeží příchutí, takže to pesanovi moc chutná a navíc to fakt funguje!
Nemusíte ani použít kartáček a enzymy působí.
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2007 11:21
- Nahlásit
Gina3
A Ty ten Virbac jenom rozetřeš na zuby? To stačí? Dle návodu se mají zoubky čistit kartáčkem. A jak často Virbac dáváš?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2007 11:59
- Nahlásit
Zásadně jsou však nevhodné kosti, o kterých si majitelé myslí, že proto, že jsou tvrdé, pomáhají odlupovat případný zubní kámen
No nepíše už proč...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2007 12:19 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
chicht, a nas zrovna dneska vet pochvalil, ze proti tomu, jak mela mala voskivy zoubky, kdyz k nam prisla, ma uz vetsinu zubniho kamene pryc... Pry "No jo, u tebe se krmi i kosti a vubec, to se nedivim..."
A to jsem fakt nikdy zadnymu psovi zuby necistila... A vsichni je maj v pohode, teda dedek je zacina mit i obrouseny, ale porad relativne zdravy...
Nicmene ja si bohuzel myslim, ze je to vic dane geneticky, vrozenyma (in)dispozicema, ze spatny zuby pece stejne nijak zvlast nezachrani...
|