Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / předčasné stárnutí?
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
handula
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 10:23
- Nahlásit

Tak na mě jdou nějaký podzimní deprese. Našemu psovi bude v lednu 5 let. Hrozně za poslední půlrok zestárnul. Má šedivou tlamičku, šednou mu chlupy na hřbetě, dokonce i řasy mu zbělaly, všímám si, že i hůř vstává, já nevím asi je to normální, přijde mi to ale nějak brzo. Mám ho ještě za malý štěňátko a na takovýhle "stařecký" příznaky ještě nejsem připravená.

Zet
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 10:26
- Nahlásit

handula
Mno, je to dost brzy. Doporučuji pořídit mu štěněcího kamaráda. Uvidíš, že určitě omládne

Vanda
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 10:28
- Nahlásit

handula
Já mám pocit, že moje fenka, alespoň psychicky zestárla během pár měsíců už někdy ve dvou letech. Prostě to byla hravá, odvážná, se všemi se přátelící psina a najednou je to stará, nerudná, na většinu lídí a psů se utrhující babizna. Ale má to i svoje plusy - například je mnohem mazlivější.

handula
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 10:31
- Nahlásit

no jo Vando, kdyby to bylo jen psychicky, tak si řeknu dobrý, dospěl, zmoudřel, ale proč i fyzicky stárne...?

Evik
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 10:35
- Nahlásit

já bych spíš doporučila zkontrolovat zdravotní stav...zajít na prohlídku k vetovi. Jestli se pejsovi hůře vstává, pak je možné, že se počíná projevovat artróza. S tou se dá, pokud je podchycena včas, docela hodně dělat a vývoj nemoci se dá hodně zpomalit a dokonce snad i zastavit.....
Náš (dnes už nebožtík) knírač začal mít s artrózou problémy někde před desátým rokem věku, bral léky, chondroprotektiva, zkoušeli jsme přípravek GAG z mořských řas, ten mu taky hodně pomohl, i čínskou medicínu. Zkusili jsme nastřídačku prostě kdeco a pejskovi to vždycky pomohlo, takže i v 15 letech byl schopný se sám zvednout a ujít krátkou procházku (byť pak už s obtížemi, ale šlo to a pes nijak netrpěl).
Co se týče šedivění čumáku, tak to je do jisté míry i dědičná záležitost. Tak jako někteří lidé stejně jako jejich rodiče a předtím prarodiče zešediví ve 30 a přitom jsou pořád zdraví a v pohodě, tak i u psů tohle platí.
Já si vzpomínám, že čubina NO mé tety byla taky hrozně brzo šedivá na čumáku...taky tak nějak kolem 6 let a dožila se 12 let.

wami
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 10:43
- Nahlásit

k tomu sediveni - Deny uz v tech dvou letech, co ke mne prisel, mel bilou tlamu... A Lump (syn) zacal sedivet uz v roce, zatim je to nenapadne, ale ty bile chlupy na te tlame proste ma...

Takze sediveni bych nebrala vubec v potaz. Jinak se vsichni mi psi strasne zklidnili a zmoudreli prave okolo 5. roku, tak bych tak tipla, ze tam nastava neco jako u lidi - prechazi do "stredniho" veku, mladi uz si vybouril...

handula
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 10:49
- Nahlásit

wami

uf díky, snad máš pravdu....snad je to jako u lidí, někdo začne dřív někdo později..někdo vůbec (moje babička zemřela v 76 a něměla jeden jedinej šedivej vlas)...je to zvláštní...

můj veterinář mi řekl, že pes od 0-3 let je mladej, od 4-6 je dospělej, od 7-9 je starej a každej rok navíc je zázrak...tím mě taky moc nedodal optimismu....

Barica
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 10:54
- Nahlásit

handula

No tedy, tak tragicky, jako tvuj veterinar bych to nevidela?! Kazdy rok nad 9 zazrak? No nazdar, je mi jasny, ze vetsi psi se dozivaji nizsiho veku, nez ti mensi, ale 12 let jsem si myslela, ze je normalka...

wami
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 11:04
- Nahlásit

handula
ono u psu neni stejna gaussova krivka starnuti, jako u lidi (gaussovka = krivka, co vypada jak obracene "U", tzn. clovek pomalu roste, dospiva, je kratce na vrcholu sil a hned se jeho sily a vitalita postupne snizuji)

pes ma zivotni krivku spis nejakou takovou: /---\ (jinak to naznacit nejde ), tzn. ze rychle roste a dospeje, pak je hodne dlouho vyrovnane na vrcholu sil, a pak rychle zestarne a umira.

Ale nepocitala bych to na roky, u kazdeho psa je to jinak, nicmene to zpomaleni, zklidneni opravdu naznacuje, ze pes se dostal pres obdobi nevyboureneho mladi do normalni dospelosti, starnuti bych v tom nehledala...

handula
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 11:22
- Nahlásit

teď jsem si vzpoměla když jsem byla u RD, tak tam měl NO(možná ještě má), typovala bych mu tak 15, slepý, sotva chodil a říkal, že mu je 9, ale prý to byl služební pes, takže to je zase jinej případ, to se k tomu mýmu pelecháči nedá rovnat...

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 11:23
- Nahlásit

handula
Ty píšeš o tom bulmastifovi?

Leni
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 11:47
- Nahlásit

Handulo, mě je 31 a mám už pár šedivých vlasů, přitom jinak každý říká, že vypadám tak na 25, takže ty šediny vypadají trochu nepatřičně.
Jinak jsem taky slyšela , že někteří pejsci šedivějí už v 1-2 letech, neznamená to, že vysloveně stárnou. Ale i tak se připojuju k tomu, že by stálo za to udělat prohlídku, jestli to není příznakem nějakého zdravotního problému. Třeba bys pak časem litovala, že jsi něco neřešila, dokud to šlo řešit. Ale proboha nechci strašit

handula
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 12:12
- Nahlásit

WhiteWolf

o bulmastifovi? já mám HW....

venda
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2006 12:47
- Nahlásit

no tak mně je 27 a někdy taky sotva lezu, kór teď napodzim, takže to, že pejsek hůř vstává by mi divný nepřišlo
a můj milý, o rok mladší než já, už má tolik šedivých vlasů, že je to vidět (začíná být "interesantně prošedivělý", tak ho budu asi muset začít hlídat před ženskejma )

nika00
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 08:07
- Nahlásit

handula
nebooj....ja si myslim ze to je genama...to ze je sedivy nic neznamena...
mama mi rikala ze kdyz zacala chodit s tatou...tak uz nejak po dvacitce zacal taky sedivet

jinak mymu hafanovi bylo v rijnu taky 5let..je to goldenka takze ty sediny nebudou moc videt...ale netrap se...co ja ji pozoruju tak 5 let je jeste malo...je to jako 35lety clovek...tedy v nejlepsich letech

Anu
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 08:24
- Nahlásit

nika00
no já když si vezmu,že v knihách píšou,že basenji psychicky dospívají v 7 letech a průměrný věk má 13-15let tak asi budu předčasně šedivá já

nika00
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 08:33
- Nahlásit

Anu
no jo..ale aspon mas o zabavu postarano...me by teda mozna driv kleplo, nez bych zesedivela...ale co
vcera jsem byla vencit a tak me vytocili...ze te fakt obdivuju

Anu
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 08:46
- Nahlásit

nika00
kdo tě vytočil?

nika00
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 09:12
- Nahlásit

Anu
no ty my dva pakousi... Jimmy je zrejme na vrcholu sve puberty, takze si ze me absolutne nic nedela...leti 50metru prede mnou...venceni na 20m stopovacce jsem vzdala, neb jsem mela sedreny dlane a snura byla neustale napnuta...takze fakt nevim...(i kdyz na cvicaku seka dobrotu) no a Sandy asi chyta zastydla puberta..neb dela ze me neslysi (pry ma usi v poradku)

Anu
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 09:23
- Nahlásit

nika00
jo holka a to já mám furt.Jednou mi řekl isdpch,že když mi by mu zdrhl pes tak to je jeho probém a pořídí si nového.Takže s tímto heslem pouštím Anuba " a jestli ty parchante utečeš,tak já tě hledat nebudu a hned si pořídím nového" dále jsem mu pohrozila el.obojkem a seká latinu....

né vážně,to chce čas.Já na šnůře chodila 3/4roku ale u tebe to je spíše tím,že je prdlouš.Určitě neutíká nebo ano?myslím na dlouho?

PS: Můj pes je též hluchý co se týče povelů a co se týče povelu Ke mě tak i chromý

nika00
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 09:56
- Nahlásit

Anu

to ja mu hrozim i tim, ze ho zabiju...ale prej mu to nevadi...
jinak mas pravdu, neutika...jako obcas veme roha a leti pres cele pole ale do par minut je zpatky...(tuk tuk) to mi ani tak nevadi..horsi je to v ulicich, kde mohou jezdit i auta..neb na nej nevidim...zavolat se neda...to mam pak strach...je to prdlous...

sandy me zase stve tim...ze ja na ni zavola a pro ni to je signal...utec jeste dal....nebo taky ze jdeme kolem ciziho baraku, kde maji napr otevrene dvere...no a co myslis..stojim 5minut u vratek a volam a volam..a proste nic...

p.s. sandy je obcas i slepa...napr vcera..volam...mimoradne pribehla..ale zrejme ne za mnou..neb do me narazila a malem mi obratila koleno... (vet rikal ze oci ma tez v pordku)

Anu
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 10:40 - Změnil/a: Anu
- Nahlásit

nika00
no hele o plotu mi nemluv.anub nesnáší uštěkané psi co za plotem na něj rafaj. A u baráku máme ovčandu.Vždycky na sebe řvou za plotem jak prdlý-teda Anub jen dělá pantomimu hubou (fakt ho to štve že neumí takhle štěkat) a fena dělá zlou.Pak se potkají na louce a kámoši. No a jdu ti takhle večer po ulici,Anub na volno a maže k plotu zase seřvat ovčandu...cválá k ní a najednou když přiběhl k plotu tak zjistil,že jsou otevřené vrátka...měla jsi vidět zděšený obličej obou psů.Fena se ani nehla,stála jak socha a mlčela. Anub byl též v šoku,když proti ní stál tváří v tvář a nebyl tam žadný plot.Pomaloučku vycouval a zas šel po svých..to víš machrují jen za plotem.Druhý den šel ke plotu opratrně zjistit,jestli tam je nebo není zavřeno.Když zjistil,že je zavřeno tak zase po sobě šli....

nika00
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 13:00
- Nahlásit

Anu
no to sou cvoci
nekdy kdyz si domyslis tak je to docela vtipny...ja si takhle vzdycky pridavam vety ktery si tak asi rikaj a mame z toho docela srandu

hele jinak anub nesteka vubec..ani se to nepodoba trochu stekotu?? vzdyt basenji vydavaji spoustu zvuku...mslis ze by se stekat nenaucil?

Anu
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 13:23
- Nahlásit

nika00
ale on umí štěknout,knourá,pípá,brečí a umí i štěknout ale jen jednou.Né jako trvalý štěkot-to neumí. Za to umí výt jak šakal

nika00
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 13:28
- Nahlásit

Anu
to je fakt hrozne zvlastni.....tohle me vzdycky u basenjiku fascinovalo...
hrozne bych chtela anubika poznat...fakt.
ja uplne zboznuju kdyz pes spis knoura a vydava jine zvuky..jimmy tohle dela dost casto...a je to super

Anu
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 13:36
- Nahlásit

nika00
já si to nemůžu vynachválit ty jeho zvuku.On je hrozně ukecaný,poznáš naprosto přesně co chce,knourá,je znuděný,něco chce...kam se hrabo štěkot. Fakt to je super.

poznáš-ale on cizí lidí nemá rád.řezali ho a nevěřím jim.Jsou mu cizí doteky nepříjemné a neváhá kousnout,při sebemenším náznaku ublížení mě nebo jemu...ale na nás je moc hodný-fakt moc.

nika00
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 13:40
- Nahlásit

Anu
protoze vam veri a ma vas rad...a tak to am byt
ja si ale myslim...ze bych ho ukecala me maj i zabijaci radi...
kdyz nebudu mit sebou sandy
mozna by ho mohl ukecat i jimmy...by si rozumeli a jimmy by mu mohl rict ze sem hodna mamka

Anu
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 13:48
- Nahlásit

nika00
neukecala by jsi ho na 100%.Můžeš se zeptat pražáku.Kolik lidí před ním klečelo na kolenou a hezky na něj mluvili.Kokýnka mu dávali.Jediné čeho se dočkali,že pes uhnul jejím pohlazením a nevzal si od nich ani kus mlsku.Opravdu,on takový je.Nejsmutnější že nemá ráda ani členy rodiny-babičku se kterou bydlí a dědu-nebo né že je nemá rád,nenechá se odnich pomazlit,neoblízne je. Jeho svět jsem jen já a přítel.Zní to sice neuvěřitelně ale je to tak.

nika00
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 13:56
- Nahlásit

Anu
sandy si taky nikdy nic od nikoho nevzala---ted uz teda jo pac je na diete :-P

Jinak je to neuveritelny...ale krasny...taky bych se toho chtela dockat, aby muj pes za kus burtu nesel s kazdym..ale na druhou stranu je to asi blby v tom, ze ho nemuzes moc nikomu dat pohlidat, ne?
kazdopadne v mych ocich je basenji "pan pes"
proste neco jako kocka...ta se ti nikdy nepodridi...

Anu
Člen
# Zasláno: 18 Říj 2006 14:01
- Nahlásit

nika00
na hlídání ho nemůžu nikomu dát,tomáš pravdu.Když jsme odlítali na dovču (to jsme ještě nevěděli že za dva měsíce budeme mít psa) tak jsme z dovolené za 40tisíc nic neměli a každý den trnuli hrůzou.Byla to nejstrašnější dovolená našeho života a už nikdy více.to radši budu sedět na zadku u českého rybníku než todle znova.Pes nežral,jen koukal z okna, venku dělal bordel....no fuf.
Je mi líto babičky,dědy,a ostatních členů rodiny,oni mu kupují mlsky,furt o něm mluví a on je ani nevítá,ani je neoblízne,prostě dělá že jsou vzduch....

jojo je to pan pes. O tom žádná.Bohužel jen málokdo ví jak na něj (nemyslím na Anuba ale celkově na basenji) pak to jsou takový mrchy kousavý,které doživotně chodí na vodítkách a vládnou rodině.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání