| Autor |
Zpráva |
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 14:55
- Nahlásit
aren
asi do pusy dat vypit
|
bord
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 14:58
- Nahlásit
Se zmijí naštěstí nemám osobní zkušenost,ale jednou jsem se málem utopila kvůli nějaké příbuzné užovky..to si takhle plavu na rybníku styl,, paní radová ",pohodička a najednou na mě kluk volá,že ke mně plave had.Ještě mi bleskne hlavou,že jsou to blbý fórky a už ho vidím - tak tři metry ode mě obrovskej,hladovej ploskolebec.Tlustej jako ruka,na hlavě cosi jako růžky a vlny od něj šly jako od parníku.Evidentně uměl plavat líp.Začala jsem pištět o pomoc,plácat rukama až jsem se nakonec pěkně nalokala..no pro lidi na břehu super divadlo.Ve finále had někam zmizel(jsem pojala podezření,že mě jde žrát odspodu) a já poloutopená dorazila ke břehu.
Srandovní bylo jak mně vylíčili potom chlapi,že jak jsem sebou začala mlet v té vodě,tak maminy co měly děcka u břehu tak to honem tahaly ven..prostě film Čelisti byl proti tomu úplnej čajíček.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 15:00
- Nahlásit
bord
to úplně vidím
|
Lexa
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 16:24
- Nahlásit
bord
Zmije pry ve vode neni nebezpecna.Ale nezkousela bych to
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 19:18
- Nahlásit
Tady je to samá škrtička... nezapomeňte přišpendlit jazyk ke rtu
Při kousnutí zmijí je jediné co můžete dělat: dát tam trochu desinfekce, sterilně to překrýt (tj. normální ošetření rány) a vyrazit na veterinu. Pochopitelně přísunem tekutin se nic nezkazí, ale nazývat vodu s cukrem sérem je trochu nadsazené.
Zaškrcováním spíš psu ublížíte, ale rozhodně nepomůžete. Zaškrcování se používá pouze při masivním krvácení, které nelze zastavit jinak - třeba při ujeté noze atd. Vysávání nemá smysl, ale pokud bude mít pak lepší pocit, tak s chutí do toho!
|
spacecaseandrea
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2007 10:37
- Nahlásit
ahoj
|
aren
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2007 13:45
- Nahlásit
Filip
Vysávání nemá smysl
No, já nevím, ale jestli je v ráně jed a já tu ránu vysaju, tak jsem snížila množství jedu v těle,ne?
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 07:39
- Nahlásit
to all:
http://www.jezevcik.org/poradna/dotaz4.htm
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 11:07
- Nahlásit
Tak jsem včera, jako každý horký den, šla vyplavit psa do Blanice. K řece se dostáváme přes louku, zarostlou vysokou trávou, sem tam s kopřivama, které často přehlédnu, neb musím mít oči jako ostříž, kdyby odněkud vyrazil zajoch či srna. Psisko se řádně vymáchalo, já se bosky vybrodila a když jsem si všimla rychle se blížící bouřky, mazali jsme domů. Doma jsem šla zalévat svoji květenu, což je práce na hoďinu a udělalo se mi nějak divně. Aby to nestačilo, ke křečím v břiše se přidružila bolest v lýtku, tu jsem připsala popelnici, která mi díky mé šikovnosti žuchla den předním na nožku. Po chvíli dalšího zalévání jsem si musela sednout, abych tu nevolnost překonala(mám nízký tlak a občas sklon k omdlení mám) a jak se tak lituji, mým dlouhým vedením mi došlo, že mě bolí lýtko na druhé noze, než je ta popelnicí trefená! Podrobila jsem ho důkladné prohlídce. Našla jsem dvě ranky, co nestojí za povšimnutí a v tom mi došlo, že já, kráva karkulka, jsem klidně mohla být uštknuta zmijí! Co teď budu dělat? Umřu? Doplížila jsem se do pokoje, kde večeřel manžel a naznačila mu, že asi brzy bude vdovcem a ať mě proboha nenechá pohřbít k tchýni a koupí mi nový hrob. Věcně se mě optal, zda chci odvézt na pohotovost, načež jsem odvětila, že zatím ne, že na doktora mi ještě blbě není, že počkám, až se mi přitíží. V hlavičce mi to šrotovalo a pořád jsem musela myslet na ty případy, kdy se lidem a psům po protihadím séru přitížilo.. Dostala jsem ze zákroku lékaře strach. Co když mě dorazí? Nakonec jsem preventivně zblajzla tři Diazepamy, což způsobilo totální ospalost, takže jsem zalezla do postele. To horší já ve mně se radovalo, že při troše štěstí mi do rána noha zčerná a já nebudu muset do práce. Jenže ráno ani to lýtko už nebylo moc oteklé, místo zčernání jen taková nemastná neslaná modřina a tak tu sedím v práci a říkám si, no nejsem já to smolař? Jiný by si týden poležel, nechal se obskakovat rodinou, která by ho litovala a zrovínka já narazím na nepořádnou nebo právě nažranou zmiji...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 11:13
- Nahlásit
v Krkonoších jsme jednu taky potkali, Béďa proběhla 5cm od ní...
Meta
buď ráda...myslím, že to zas taková slast nebude...
|
KatkaM
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 14:58
- Nahlásit
Našeho cca 20kg těžkého psa kousla zmije loni. Jak už někdo psal, hodně záleží na okolnostech, ale teoreticky hraničních je 15 kg. Pokud není pes alergik a je těžší jak 15 kg, nemělo by mu hrozit vážné nebezpečí. 3 dny se z toho dostával, ale je naprosto bez následků. Jinak séra v západních čechách nemají ani pohotovosti, natož vetové.
Jinak: co nejvíce omezit pohyb, nejlépe psa umísit do tmy a tepla, dát oslazené silné kafe (vychlazené) a když máte možnost, tak dát nějaká ty antihistaminika nebo jiné prášky na alergii.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 15:03
- Nahlásit
Meta
buď ráda, že už můžeš být v práci .....alespoň víš, že nejsi alergik
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 15:50
- Nahlásit
http://toxicology.emtrading.cz/modules.php?name=Ne ws&file=print&sid=64
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 16:58
- Nahlásit
No, já nevím, ale jestli je v ráně jed a já tu ránu vysaju, tak jsem snížila množství jedu v těle,ne?
aren
Právě že předpoklad, že jed čeká v místě kousnutí na odsání (nebo dokonce vyříznutí) je milný. V lidské PP se taky rána od zmije nevysavá
nejlépe psa umísit do tmy a tepla a dát oslazené silné kafe
KatkaM
K čemu je to jako dobré?
Tma a teplo, to je asi nějak špatně pochopených 5T (mimochodem ty už se v lidské PP neučí).
Obecně je cílem protišokových opatření (které dost něšikovně někdo napasoval na těch 5T), aby bylo tělo v pohodě a klidu a tím se ulechčilo srdci ... tomu, ale opravdu nepomůže pít silný kafe, které naopak organismus stimuluje k aktivitě !
A dávat psu bez porady s doktorem "nějaká ty antihistaminika nebo jiné prášky na alergii" to je taky docela nezdopovědný přístup, natož obecně vhodný postup.
Méně je opravdu někdy více.
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 17:10
- Nahlásit
Meta
Tak to je fakt drsný s nízkým tlakem, po uštknutí zmije a dostavení se slabosti, se lehce "preventivně" předávkovat práškama na spaní a ulehnout.
|
KatkaM
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 19:01
- Nahlásit
Filip
informace, které jsem podala, nám řekli 3 veterináři. Pokud je to taková blbost, tak se na ní vzácně shodli.
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 19:25
- Nahlásit
KatkaM
O tom vážně pochybuju a kteří vet. to jsou? O nevhodnosti kofeinu v rámci "léčby" se můžeš dočíst i v tom článku:
http://toxicology.emtrading.cz/modules.php?name=Ne ws&file=print&sid=64 a je to i dost logické, když se člověk zamyslí nad tím, co je cílem jeho snažení.
Jinak jistě uznáš, že tma (a nebo světlo) má na šíření jedu v krevním oběhu, případný otoky či ochabnutí svalů, nulovej vliv - viz to, že při alergické reakci člověka, se taky nikde neradí, dát alergika do tmy .
Pokud jde o "teplo", tak to má být spíš "tepelný konfort", tedy v létě není teplo to pravé. Navíc si sama psala, že to odeznívalo asi 3 dny... takže držet 3 dny psa ve tmě a v teple a nabuzenýho kofeinem... divná první pomoc.
|
KatkaM
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 19:54
- Nahlásit
Filip
Ona ta tma u psa má podpořit klid (ne působit přímo na jed) a to teplo bylo opravdu myšleno tepelným komfortem - zmije našeho psa kousla v podvečer a v noci byly teploty poměrně nízké, pes nebyl schopen se dostatečně zahřát sám.
A ta tma a kafe - jedná se pouze o první pomoc po kousnutí (pár hodin), ne o 3 dny. Pes byl po 12 hod skoro normální, ale úplně O.K. byl až po těch třech dnech.
Netvrdím, že je to dobrý postup, ale jiný návod nevím. Ráda počkám na rady ostatních... Co doporučuješ ty? (Kromě návštěvy veteriny, což je obvykle nemožné nebo k ničemu)
|
Kahan
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 20:20
- Nahlásit
Filip
5T v PP bych řekl, že stále platí Tišení bolesti, Ticho (klid), Tekutiny (při poranění břišní dutiny neplatí), Teplo (ano jedná se o tepelný komfort) a Transport.
Při první pomoci, kdy organismus upadá do útlumu je třeba dočasná podpora srdeční činnosti (lidem se píchá adrenalin), ale ten asi doma nikdo nemá, tak si musíme pomoci jinak, silný kafe s cukrem aby to bylo konzumovatelný.
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 22:17 - Změnil/a: Filip
- Nahlásit
Kahan
Tak možná u ČČK, ale jinak je to přežitek, většina lidí si to nepamatuje a plete to (viz teplo a tma). Navíc je to už hodně překopaný a většina toho nemá pro záchranu života valnej význam. Naopak vhodná poloha - například zdvižené končetiny, která může k srdci dostat až 0,5 l krve a tak dát člověku šanci, že se dožije odborné pomoci v těch 5T vůbec není - takže člověk po DN s vnitřním krvácením, ošetřený podle "5T" je sice v teple, v tichu, někdo na něj dělá ššš ššš (tišení bolesti) a vlhčí mu ústa, ale nemusí se dožít příjezdu ZZS, jen proto, že zvednout nohy, nezačíná na T.
Pokud to člověk veme jedno po druhém...
T - tišení bolesti - podávání léků na bolest před příjezdem ZZS (do 15 minut, v Praze v průměru 8 minut) je zcela kontraproduktivní, žádný prášek za tu dubu nezačne účinkovat a posádka ZZS vám za to taky nepoděkuje. Navíc tělo při nastupujícím šoku se zabejvá tím, jak zajistit dostatek O2 pro mozek a nikoliv trávením.
T - transport - v současnosti se důrazně nedoporučuje člověka ve vážném stavu - což šok je - cpát do nějakého civilního auta a na vlastní pěst ho někam odvážet. Na čas je to často delší, neodborný transport jeho stav může zhoršit a navíc v sanitce je vybavení s který mse dá udělat hodně věcí už na místě a taky už při cestě do nemocnice.
T - tepelný komfort - jistě dobrá věc, bohužel většina lidí si to pamatuje jako T - teplo, navíc to mohou pojmout dost různě, od toho, že člověka po DN s podezřením na poranění páteře budou nešetrně přemísťovat a zabalovat až po to, že mu narvou něco pod hlavu atd.
T - ticho - je taky fajn věc, otázka je, jak velký význam to reálně má pro život pacienta a rozvoj šoku a také v kolika situacích se dá to ticho opravdu zařídit?
T - tekutiny - jak už bylo napsáno, žaludek při rozvíjejícím šoku není zrovna orgán, který by byl v provozu, nalejvání člověka vodou nemá valný smysl, navíc tím člověk nemálo zvyšuje šanci, že později bude ten pacient zvracet... v kombinaci s bezvědomím a špatnou polohou si pak může zablít plíce a moc šancí na přežití už nemá. Vnitřní zranění těžko někdo pozná z vnějšku!
-----
Pokud jde o kofein, adrenalin atd.
1.) Taktika při uštknutí je, aby byl člověk v klidu, minimální pohyb, chlazení atd. a cílem toho je, aby se zpomalilo šíření a vstřebávání jedu v těle a tím se zabránilo ochromení svalů - v krajním případě dýchání. Takže z toho je snad jasné, že cokoliv co podporuje činnost srdce, zvedá tep a tím zrychluje krevní oběh je nežádoucí.
2.) Výslovně o kofeinu se píše i ve zde linkovaném odborném článku, autor měl patrně potřebu lidem vyvrátit tenhle kávovej mýtus. Takže doporučuji přečíst, včetně vysvětlení jak jed funguje.
3.) K adrenalinu. Pokud je někdo těžký alergik, může u sebe mít tzv. Epipen, tuším že je to cca 0,3 mg adrenalinu, který se aplikuje, jako poslední záchrana při celkové alergické reakci a nebo při známé (alergikovi) známé alergické reakci, převážně při bodnutí HMYZEM.
Jinak všem můžu jen doporučit navštívit nějaký kurz první pomoci, často je pořádají i přímo ZZS a jde třeba jen 4 hodiny vašeho času a je to zdarma! Dozvíte se tam nejen, jak PP pokročila od doby špendlení jazyku a roztahování zubů epileptikům, ale můžete se zeptat i na to, co vás zajímá a srovnat tak svoje domácí postupu s moderní PP.
Jinak ještě k 5T a dalším mýtusům - doporučuji přečíst tohle
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2007 22:23
- Nahlásit
kdy organismus upadá do útlumu je třeba dočasná podpora srdeční činnosti (lidem se píchá adrenalin), ale ten asi doma nikdo nemá, tak si musíme pomoci jinak, silný kafe s cukrem aby to bylo konzumovatelný.
Kahan
Adrenalin se píchá většinou při oživování, ale to už člověk není ve stavu, kdy by si mohl dát kávičku. Pokud jde o člověka, který upadá do šoku, jak už jsem psal, trávení je v těla na odstavné koleji a ten člověk se cítí spíš na to zvracení, než na to pil silnou kávu. Apropo nikdy jsem o kávě v příručce PP nečetl a to jsem měl v ruce i hodně staré publikace, kde bylo všechno možný i nemožný.
|
Kahan
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2007 21:26
- Nahlásit
Filip
Jak je zřejmé my někteří se budeme řídit co nás učili v první pomoci v pionýru (i junáci se to učili), i zde toho bylo opravdu trochu více než jen těch 5T (aby si to člověk trochu zapamatoval a nebral název jako přesný pokyn), třeba stab. poloha, jak se chovat, když je spadlé VN, první pomoc při pořezání, zlomenině improvizace transportu a dále.
Apropo -
Tišení bolesti není podávání léku, ale např. chlazení otoku. V lese sebou brufen normální člověk nemá.
Transport je pouze přemístění z místa, kde není možnost pomoci. Někdo se zlomenou nohou uprostřed lesa. Supr necháme ho tam a budem doufat, že ho pomocí GPS najdeme (přesnost okruh 30 m)
Teplo V zimě je docela třeba, a při dopravní nehodě je to otázka, pokud nehoří auto tak nemanipulovat a deku může dostat taky, ale nejdříve bych kontroloval krvácení, při pádu ze skály taky trochu problém. Při podezření poranění páteře jsme se učily nehýbat jinak pevná rovná podložka.
Ticho znamená uklidňování, asi by nebylo za hysterčit jak mu všude teče krev a že určitě všichni zemřou atd.
Tekutiny , když má zlomenou nohu tak tomu nic nebrání.
Epipen, tuším že je to cca 0,3 mg adrenalinu, který se aplikuje - sám sebe trochu vylučuješ
Adrenalin - Jinak i při toxických otravách jako první pomoc (vojáci mají zajímavé balíčky) a nejen při oživování, ale již i v počátcích kdy dochází k nepravidelnému srdečnímu rytmu např. při operaci)
jsem měl v ruce i hodně staré publikace - a jen rychle prolistoval.
Jinak ten odkaz .... prostě to někdo dost překroutil. Někde něco zaslechl a je z toho hrůzostrašný web. Nezažil a radí.
Vy, kteří to považujete za přežitek můžete mobilem volat o pomoc v lese, kde není signál a ani cesta. My co do toho lesa chodíme častěji budeme používat co jsme se naučili již před léty.
Při uštknutí zmijí
Chladit vodou ránu (tišení bolesti), pokud možno odnést domu (transport), nerušit zbytečně rámusem (ticho), udělat mu teplý pelíšek někde v koutě (teplo, ticho)(u nás je v noci docela zima ne jako ve velkoměstech kde sálají paneláky i v noci), a tekutiny vždyť každý by měl pít, takže vodu k pelíšku, ať to má daleko.
A to kafe - pro předejití anafylaktického šoku - nebo si můžete pořídit antihistaminikum.
Ahoj.
|
fatgod
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2007 22:04
- Nahlásit
A to kafe - pro předejití anafylaktického šoku - nebo si můžete pořídit antihistaminikum.
No to se musím ohradit i já, pokud teda nejsem úplně touba bez paměti, tak nejméně ze třech míst mám asi takovouto info:
(podotýkám, že jsou to pro mne místa v těchto ohledech více než věrohodná a info jsem získal, když jsem se ptal ohledně psa, který má něco jako alergické reakce snad na všechno)
ohledně antihitaminik mně bylo řečeno, že pokud pes není perfektně řekl bych diagnostikován a není takřka jasné, na které antihis a jak bude reagovat, je hloupost mu dát třeba při uštknutí hmyzem nějaké jen tak podle tohop, jaké zrovna máme....neboli je to sázka do loterie...může to zabrat a také to může celý průběh zhopršit a to i definitvně v krajním případě....a předpokládám tedy, že pokud to platí u hmyzu, tak u zmije taky...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2007 22:17
- Nahlásit
fatgod
že pokud pes není perfektně řekl bych diagnostikován a není takřka jasné, na které antihis a jak bude reagovat, je hloupost mu dát třeba při uštknutí hmyzem
Teda jen přidám zkušenost své kamarádky,mimochodem je lidský lékař,na chalupě jí štěndo štípla včela či vosa,došlo k dramatické reakci,nebýt toho,že má v baráku všechno možné a čubě něco ihned píchla(konkrétně fakt nevim co to bylo)tak to čuba přežila,jelikož než by jí kamkoli dovezli,bylo by po ní...od té doby s sebou nosí neustále něco pro tenhle případ.No ale tam to bylo bud anebo,nebyla volba..
|
Kahan
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2007 22:19
- Nahlásit
fatgod
antihistaminika jsou dost univerzální dostal jsem je na jarní pyl různý 2x tabletky 2x sprej a pokaždé něco jiného (rozdíl v doplatku) Ty jedny jsou i proti včelám, vosám jen náhodou jsem se to dozvěděl.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2007 22:28
- Nahlásit
davidkova renata
nejmenuje se kamaradka zofka nahodou?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2007 22:35
- Nahlásit
argosek
nejmenuje se kamaradka zofka nahodou?
Nee,a tu neznáš
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2007 22:40
- Nahlásit
davidkova renata
znam neznam, hlavni je, ze to neni zofka
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2007 00:05 - Změnil/a: Filip
- Nahlásit
Kahan
Možný by si měl ujasnit, co je to šok - šokový stav.
Jinak jen namátkově k tomu co si tu napsal:
Transport je pouze přemístění z místa, kde není možnost pomoci. Někdo se zlomenou nohou uprostřed lesa. Supr necháme ho tam a budem doufat, že ho pomocí GPS najdeme (přesnost okruh 30 m)
Měl si někdy zlomenou nohu, nebo si viděl někoho se zlomeninou končetiny? Kolik z těch lidí bylo ve stavu, že jim jakýkoliv pohyb nezpůsoboval ukrutnou bolest? Pokud by se ti snad povedlo někoho se zlomeninou přesvědčit k tomu, že ho někam poneseš, tak z té bolesti pravděpodobně brzo ztratí vědomí (co dělat s člověkem v bezvědomí jistě víš).
Další otázkou je kolik km dokážeš lesem nést člověka na zádech ???
Takže pokud je zachránců víc, jeden-dva jdou pro pomoc. Pokud si tam sám a máš mobil, tak voláš 155. Pokud nevíš kde si, přes 112 určí tvojí polohu +- 200 metrů. Pokud si tam sám a bez mobilu a nevíš kde seš, tak si vlastně sám zralej na záchranu a nezbejvá ti, než se vydat nějakým směrem... v ČR brzo narazíš na nějakou cestu apod.
Ticho znamená uklidňování
Tak to si první, který to tahle vyložil, většinou se právě říká, že to uklidňování, je pod tím "T - tišení bolesti". Tak jako tak, život mu to nezachrání.
sám sebe trochu vylučuješ
Adrenalin - Jinak i při toxických otravách jako první pomoc (vojáci mají zajímavé balíčky) a nejen při oživování, ale již i v počátcích kdy dochází k nepravidelnému srdečnímu rytmu např. při operaci)
Myslím, že ne. Jen si nepletu dojmy s pojmy. Adrenalin není kafe. Toxická otrava je podle tebe co? Z významu slova je to otrava něčím jedovatým a obecně do PP při otravě vážně nepatří adrenalin. Pokud jde o vojáky, tak máš patrně na myslí injekci, která se píchá přímo do srdečního svalu a to při otravě některými ch. zbraněmi (což jistě uznáš, není zrovna běžná otrava v lese).
K samotné injekci do srdce z odborné literatury:
"Přímá aplikace léků do dutin srdce je metoda v praxi dávno opuštěná. Její myšlenka spočívala v tom, že lék (zpravidla ze skupiny léků stimulujících srdeční činnost - např. adrenalin) podaný do srdeční komory se dostane k cílovým buňkám velmi rychle - vlastně jedinou kontrakcí (stažením) srdce je lék "postrčen" do věnčitých tepen srdce. Bohužel v praxi má metoda několik úskalí. Předně - ačkoliv se to nezdá - trefit srdeční komoru "naslepo" jehlou přes stěnu hrudní není až tak jednoduché jak se zdá. Výkon nejde nijak snadno "nanečisto" trénovat a naprostá většina pokusů tak končí neúspěchem (injekcí do svalu, či mimo srdce). Často je tento neúspěch dokonce nepoznaný. Dále velmi vážně hrozí poškození srdečního svalu a tepen které se po něm vinou s rizikem závažného krvácení do osrdečníku. To by byla těžké, často smrtící komplikace.
V neposlední řadě při zákroku v terénu hrozí zanesení infekce do srdečního svalu nebo jeho okolí, výsledkem čehož by byl opět velmi závažný a často smrtelný stav - zánět mezihrudí. "
A to kafe - pro předejití anafylaktického šoku
Cože? A kde si přišel na to, že kafe je prevence anafylaktického šoku??? Jak by to jako fungovalo? Takovou ptákovinu snad nejde najít ani ve 100 let starý knížce.
Jinak ten odkaz .... prostě to někdo dost překroutil. Někde něco zaslechl a je z toho hrůzostrašný web. Nezažil a radí.
Ty jeden zálesáku, ZDrSEM je projekt, který po odborné stránce vede ZZS hl. m. Prahy a přednáší tam hlavně zkušení lékaři přímo ze záchranek, zdravotničtí záchranáři, lékaři a dipl. sestry z ARO apod., tak možná není úplně na místě, aby si se ty vyjadřoval ve smyslu, že oni "nezažili a radí".
To je tak všechno, další osvětu už jen za peníze
|
Filip
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2007 00:14
- Nahlásit
nejen při oživování, ale již i v počátcích kdy dochází k nepravidelnému srdečnímu rytmu např. při operaci)
Kahan
Pokud nemáš pocit, že do PP patří natočení EKG a provádění operací, myslím si, že to není vůbec k tématu.
Navíc pokud nejsi doktor, je nějaké píchání injekcí zcela mimo rámec toho, co by si měl v rámci pp dělat. Ten epipen se dá použít, pokud ho ten člověk má za tím účelem u sebe... není to o tom, že někoho píchne vosa a ty vytáhneš z lékarničky adrenalin a píchneš mu ho... aby si následně zjistil, že pacient je slabej na srdce.
|