| Autor |
Zpráva |
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 07:26
- Nahlásit
Včera jsem šla s Anu zase k nám do lesů a luk.Sluníčko krásně svítilo,bylo dost teplo,prostě paráda.Vyšla jsem na takovou louku a vytáhla "králíka na šnůrce".Hodila ho Bužumbirovi a koukala jak letí s nadšením přes celou louku k němu. Chtěla jsem udělat krok,když jsem se zarazila dobrých 20cm od zmije...od zmije,která se tam vyhřívila na louce. Byla to pořádná tlustá "hadice",která byla asi Anubem probuzená,neb byla ještě stočená do klubka,ale hlava se už probouzela a koukala co se kde děje. Krve by se ve mě nedořezalo.Anubis běžel s králíkem ke mě přesně tím směrem.V hlavě mi to šrotovalo a jediné co mě napadlo bylo zařvat na Anuba "kočičkááááá utíkej,tááám " a mávla jsem rukou do leva...to je jidné na co Anub 100% reaguje.Vyflusl králíka a letěl hledat tu zminňovanou kočku,když já pomalu a polehoučku odcházela od zmije. Musím se přiznat,že jsem byla fakt spocená a celou cestu zpátky domů jsem jednak šla jen po silnici a jednak jsem přemýšlela.Neměla jsem u sebe mobila,chyba číslo jedna. Kdyby kousla psa tak mi bude hodně dlouho trvat než bych ho donesla k někomu kdo má mobila a spojení.A kdyby kousla mě tak jsem v prdeli a rozeřvu se..zjišťuji,že ačkoliv bydlím ve městě tak u lesa a nevím pranic o první pomoci. Myslela jsem že se mě toto netýká,ale je vidět,že nebezpečí číhá všude. Tak prosím jaká je první pomoc?Dříve se říkalo,obvázat a zaškrtit místo,teď zas že ne,že chladit atd. Jaká je přibližně doba kdy začne účinkovat jed? O sebe bych takový strach neměla,prý dospělého člověk nezabije,ale o 13kilové zvíře už ano. Díky za odpovědí.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 07:36
- Nahlásit
No z dob přírodovědného kroužku před 80ti lety mám zafixováno: okamžitě vysát a vyplivnout jed, zaškrtit nad ranou pod nejblžším kloubem a postupně po nevím kolika minutách povolovat a zvyšovat zaškrcení. No a okamžitou lékařskou pomoc a klid, aby se zpomalil krevní oběh.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 07:57
- Nahlásit
jojo, mám stejné informace jako Garfield. Já už se s mladším hafem se zmijí taky potkala. Taky takhle "z očí do očí" jak popisuješ Ty, Anu.
Bylo to brzy z jara, kdy země byla ještě prokřehlá a hadi tudíž pomalejší a tím i nebezpečnější - útočnější... Šli jsme prochajdou takovým úvozem a najednou se pejsa zastavil těsně před tou "klikaticí". Stál, ježil se, ale díky bohu mu asi nějaký instinkt řekl "ani se nehni!". Zmije protože byla ztuhlá a tím úvozem se nemohla dostat nahoru - nevylezla tam, tak se obrátila proti nám. Fakt chybělo maličko a už by rafla psa do čumáku. Bylo to vážně o fous a hrozně jsem se divila, jak chladně jsem reagovala. Psa jsem pomalu stáhla k sobě zpátky a zmiji jsme obešli velkým obloukem. Až asi po "50" metrech chůze se mi rozklepaly nohy, srdce mi začalo mlátit jak splašený a sedla jsem si do mechu a málem se rozbrečela Chytla jsem psa kolem krku a po celou cestu domů ho pak raději nechala na vodítku a pořád čučela na zem....
Četla jsem nějaký veterinární článek. Pokud by zdravý a nealergický pes velikosti toho mého (choďák, 25 kg) dostal od zmije zásah třeba do nohy (ne do žíly), může s velmi rychlou lékařskou pomocí přežít, ale pokud dostane do čumáku, nemá takřka žádnou šanci. I u těch tzv. "méně nebezpečných kousnutí" však i přes všechnu péči psovi hrozí poškození funkcí vnitřních orgánů, prý často selžou ledviny, játra apod.
Jinak dospělý zdravý člověk to kousnutí může přežít opravdu bez následků při poskytnutí včasné pomoci. Dokonce znám případ (z lékařské praxe mé mamky), že zmije uštkla staršího pána, který kosil louku, do nohy a on si toho všiml až za pár dní, kdy mu "trochu" otekla noha. Nic s tím ovšem nedělal a mé mamce to do ordinace přišel "říci" až poté, co se mu noha sama od sebe zahojila. S největší pravděpodobností ho ta zmije jenom "škrábla" jedovým zubem a nekousla pořádně, jinak by to bez pomoci asi nešlo. Ono totiž hrozně záleží na tom, jak zmije kousne - jestli jen jedním jedovým zubem, oběma, či jen škrábne, jak hluboko. A taky záleží na tom, zda před tím útokem had něco žral nebo ne. Pokud zmije krátce před útokem jedla, pak má v jedových váčcích méně jedu než kdyby byla hladová.....je prostě hodně okolností, které mají následně vliv na to, jakou reakci bude mít na kousnutí postižený, ať už člověk nebo pes.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 07:59 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Garfield
vicemene si pamatuju totez, jen s tim rozdilem, ze jed by se vysavat nemel - jestli mas jen male poraneni v puse (o cemz nikdy nevis, pripadne pokud jako ja mas misto zubu diru po vypadle plombe tak i vis), v podstate se otravis taky...
Jinak ranu zaskrtit smerem k srdci, zaskrceni by ale nemelo byt delsi jak 20 minut, pak se musi povolovat...
Teda, taky si to pamatuju matne, na to, ze pred mesicem zmije ustkla malem mne, jsem se nepoucila... (ale aspon jsem si ji vyfotila)
|
Mmartin
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 08:01
- Nahlásit
pár informací z netu, některé informace si dost protiřečí :
URL
URL
|
wami
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 08:02
- Nahlásit
Jinak, co jsem vygooglila:
Zmije obecná je klidný had, při vyrušení se snaží prchat před člověkem. Nemá-li možnost útěku, svine se do kruhu se zvednutou hlavou. Sleduje rušitele, hlasitě syčí a nafukuje se. Při delším dráždění provádí výpady hlavou. Většinou se zavřenou tlamou, kdy nechce uštknout, jen zastrašuje. Při uchopení či přišlápnutí uštkne hned.
Při uštknutí zmijí obecnou je v první řadě potřeba zachovat chladnou hlavu. Rozhodně se vyvarovat prudkých pohybů, které se postarají o rychlejší proudění krve a tím rychlejší distribuci jedu do organismu. V terénu: Zpomalit veškerou činnost a to především postižené končetiny. Například znehybněním provizorní dlahou. Je možné ránu vysávat ústy, ale jen za předpokladu, že nemáme v ústech žádná poranění, zmijí jed, na rozdíl od třeba kobřího, se sliznicemi nevstřebává a v žaludku se rozloží. Rozřezávání rány lékaři nedoporučují, taktéž podvazování není potřeba. Jedna ze složek jedu způsobuje otoky, a tak se organismus přirozeně brání pronikání jedu. Navíc zaškrcení musí být nejpozději do dvou hodin odstraněno. Je potřeba mít na paměti, že pokud dojde k zasažení ruky, je nutné okamžitě sejmout prsteny, náramky, hodinky atd. Pokud je jed opravdu v ráně, postižený toto pozná záhy. Postižená končetina začne v místě vpichu bolet a otékat, bolest i otok bude postupovat směrem k tělu. Stejně tak se bude zvětšovat celková nevolnost. Pokud tyto příznaky nenastanou do půl hodiny, lze mluvit o štěstí a zmijka v tomto případě jed nepoužila. I v tomto případě by postižený měl urychleně vyhledat lékaře, nechat se prohlédnout a aplikovat protitetanovou injekci. Pokud ale otrava probíhá, měl by postižený být co nejrychleji dopraven k lékaři. Zdravý člověk by měl uštknutí přežít bez vážnějších komplikací, ale může se jednat o alergika, pro kterého by se uštknutí mohlo stát osudným. Rozhodně nepodávat alkohol, ale například čaj nebo slabou kávu. Lékař by měl rozhodnout, jak dál postupovat s léčbou. Sérum většinou není potřeba a mělo by být aplikováno vždy lékařem a jako poslední řešení. Aplikace séra může být pro organismus daleko větším zlem než vlastní uštknutí."
|
Meggi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 08:02
- Nahlásit
Z loňského školení první pomoci nám byl řečeno toto: pokud Vás zmije uštkne, máte jen jed vysát či vymáčknout a jít vyhledat lékařskou pomoc - NEZAŠKRCUJE SE!!! Paní doktorka nám vyprávěla příběh, kdy byla nemocnice plná uštknutých pacientů, ovšem sérum proti tomuto jaksi taksi došlo a ono ehle, všichni to přežili ve zdraví! Takže se zjistilo, že se nemá dělat kvůli uštknutí, žádná panika! Jak by dopadl 13kilový pes fakt netušim! U nás byla přejetá tato obluda na silnici a čubiny si jí ani nevšimly, kdyby tam bylo jiné zvíře hned se v tom dobytkové budou válet, ale asi jsou chytrý a vědí, že zmije je eee a v té se válet nebudou!
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 08:15
- Nahlásit
Asi před měsícem jsem měli v lese umlácenou zmiji na silnici.To bylo moje první setkání.A byla tam jedna paní a řikala,že to schytala její jezevčice. Prý u nás v Nemocnici nemají protilátku ani pro lidi,tak jeli okamžitě do Litomyšle do nemocnice-se psem. Ale dostali ho z toho.Jenže jezevčíka kousla na zahradě-auto a mobil měli po ruce.Já se s ní potkala tváří v tvář v lese dvě hoďky od civilizace.Ani nevím jak bych popisovala doktorovi kde jsem....za prvním stronem je louka a tam jako ležím a je mi zle.....díky moc za informace jdu študovat..jsou to mrchy nenápadný....
PS: A též jsem slyšela na rádiu o uštknutí (jenže husa blbá jsem neposlouchala)ale jediné co si pamatuji,je právě nezaškrcovat.. A jak se znám tak bych nedokázala v klidu lážo plážo jít domů.Já bych vzala do zaječích a běžela co nejvíc k lidem..no asi bych někde dřív "stuhla"....
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 08:53
- Nahlásit
my máme u nás na chalupě zmije docela hojně. Ještě tak před 10 lety jsme je tam občas měli i na zahradě, ale jak se tam začalo objevovat víc chalup, tak se jejich výskyt dost omezil. Pravidelně je vídám na louce za chalupu, kam mají psi vstup přísně zakázán, ale já ty zmijáky chodím pozorovat. Jsou to úžasní hadi, když se jich člověk nebojí. Když jdu bez psa, tak je i cíleně hledám.
tuhle potvůrku jsem vyfotila vloni na jaře, byla asi čerstvě svlečená
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 08:56
- Nahlásit
Anu
Kdysi jsem tady http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&forum=1&topic=3209&page=1#15 popisovala, jak mi fenku ustkla zmije a jak to dopadlo, takze jsem se o to zajimala, co delat, kdyby se to nekdy opakovalo a mrkla se taky do veterinarni ucebnice.
Pri poklesu krevniho tlaku by pomohl kofein a samozrejme a hlavne jsou potreba antihistaminika.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:03 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit
Já snad zmiji nikdy live neviděla.
Ale zato jdu tak zamyšleně na koni. Je krásné léto. Les voní. Já rozjímám, přemýšlím si o svých věcech, poslouchám klapání podkov. Rozhlížím se. A jak tak očima jedu krajinou a pomali sjíždím zrakem na cestu před sebou, uviděla jsem hada na cestě. Byla to vteřina, vůbec jsem si nestihla uvědomit, co je to zač, protože v tu samou vteřinu na něj kůň zrovna našlapoval. Než jsem stihla cokoliv udělat, kůň na hada opravdu šlápl.
Had vylítl do vzduchu jak hasičská hadice, když ji v setině vteřiny napustí obrovským tlakem vodou, jaxi zasyčel (ale moc se tomu syčení říkat nedá). Párkrát s sebou škubnul a padnul k zemi. Kůň se strašně lekl, já ještě víc.
Výsledkem bylo, že háďátko užovátko zemřelo v první chvíli na infarkt strachy, pak až na zašlápnutí koněm. Koně takřka klepla pepka ze šoku úlekem a já začala koktat v souvislosti s děním kompletním.
|
Azoracek
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:17
- Nahlásit
Já když se nad tím zamyslím ( a že se to poslední dobou stává docela často:confused , že denně se někde stane nějaká nehoda, něco se přihodí a mnohdy závisí na každé minutě, je plno situací, kdy bych nevěděla, jak se zachovat, jak co nejlépe pomoci postiženému, abych mu ještě neublížilaa docela mě tohle zjištění děsí.
Stejně tak co se týká psa. Sama chodím daleko do lesa, sice když jdu dál, tak si ten mobil beru, ale jsem tak 10km od domova a to by mi stejně bylo k ničemu.
Kolikrát si říkám, jestli by místo nějakých kravin, co se na školách učí, nebyly mnohem užitečnější hodiny první pomoci. Třeba rozdělené na témata - kousnutí hadem, jakákoliv nehoda, zlomenina, zástava srdce........Rozhodně by to bylo užitečnější.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:24
- Nahlásit
U nás je zmijí strašně moc (občas se dokonce objevují přímo na sídlišti), takže jsem z nich měla šílený strach. Na cvičáku jsme se složili na sérum(víme, že veterináři ho nemají a v nemocnicích bývá problém ho sehnat). Známý vet nám ho sice sehnal, ale varoval mě, že psa daleko spíš zabijeme tím sérem....Bellárku (10kg) uštkla zmije letos na jaře. Vůbec jsme si toho nevšimli . Pes byl ještě v lese úplně normální, doma se nažrala a zalezla a šla spát (jenže to dělá denně ),druhý den ráno jí bylo strašně zle, letěli jsme na pohotovost a teprve tam na to přišli. Na jakékoliv sérum bylo už pozdě a v pohodě se z toho dostala i tak. Večer už byla naprosto v pohodě.
Dalšího psa nám uštkla zmije v červenci na táboře. Taky váží asi tak 15 kg. Ze začátku to vypadalo dost dramaticky. Reakce se u něj projevila okamžitě, došel sotva z pole do tábora. Přestal reagovat, byl prakticky v bezvědomí. Než jsem sehnala odvoz a veta, ke kterému můžeme přijet ( v pátek večer, ten "náš" byl v Mladé Boleslavi na výstavě) pes se začal probírat a zlepšovat. Tak jsme to nechali být (po tel. konzultaci) a do večera se z toho taky vylízal sám. Takže ten panický strach mě pomalu začíná opouštět. I když,kdyby se to stalo 4 kg Hessince tak je asi bez šancí (.
Na závěr ještě příběh syna jedné paní ze cvičáku. Syn chová hady, ještěrky a podobnou havěť. Zmije miluje (je to úchyl ), chodí je pozorovat a tak... asi dvakrát ho uštkla, nikdy k doktorovi nešel a vyležel se z toho doma. Sám říká, že mu bylo pár dní špatně, ale ne tak, aby kvůli tomu někam šel. Když ho uštkla potřetí měl právě uzavřené úrazové pojištění . Tatínek do něho začal hučet ať není blbý a jde k doktorovi, že mu to pojišťovna zaplatí. Vojta šel. Samozřejmě ihned dostal sérum, následně ležel tři měsíce !! na aru, málem to nepřežil a skončil s poškozením jater a ledvin..... Nevím jak vy, ale já bych se séru asi radši vyhla
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:24
- Nahlásit
Azoracek
Třeba rozdělené na témata - kousnutí hadem, jakákoliv nehoda, zlomenina, zástava srdce........Rozhodně by to bylo užitečnější.
já teda matně vzpomínám,ale to se vyučovala v přírodovědě.Nám tam paní učitelka přinesla takovo hnusnou panu bez prsou na masáž srdce a dýchání a tak.Akorát teda doteď mi nedošlo jak se dělá masáž když má někdo velké prsa,neb na panákovi-paně nic nebylo ale dobrý.Jenže v té době jsem to nebrala jako důležité.Důležitý byl nový penál,super tričko a páteční odpoledne
|
Azoracek
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:30
- Nahlásit
Anu
No, my to asi taky brali, pannu jsme teda napoužívali, ale pár stránek tomu věnovaných v učebnici je, to vím, např. předloni jsme tuším brali kapitolu jak poskytnout umělé dýchání.
Něco jsme taky brali asi v 6.třídě, ale kdo si z toho co pamatuje, když se tomu věnuje pár slov. Rozhodně tam toho nebylo tolik, aby mi to k něčemu bylo.Klidně bych tenhle předmět brala, i zkoušky z toho, pochybuju, že by mi někdy pomohla při záchraně života charakteristika minerálu nebo rozdělení květenství
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 09:48
- Nahlásit
my jsme měli nedávno v práci školení k první pomoci, bylo to pro dobrovolníky, nicméně z každého oddělení tam musel jeden jít. Tak jsem dobrovolně šla Učili nás i jak zacházet s defibrilátorem (povinně ho musíme v práci mít) na speciální záchranářské školící figuríně. Sice vím, co a jak bych měla udělat, ale v krizové situaci, kdybych skutečně měla někoho zachraňovat, bych nejspíš panikařila
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 10:06
- Nahlásit
no ono se řiká pozdě bycha honiti..to je přesně můj případ.Celý rok vím o přemnožení zmijí a teprve když stojí tváří tvář u ní tak se hypu do hlavy,proč jsem neposlouchala....a tak to je se vším.Jako v teorii mám první pomoc namakanou i z řidičáku....jako oči,kůže,dýchání ale ve skutečnosti,bych pomohla jedině zavoláním mobilem a hysterickým křikem do telefonu.Teď nedávno ukazalovali záznam z linky první pomoci.Tam histericky mluvil chlap a teď nevím např.přestal kámoš dýchat a ta baba ho normálně seřvala na drátě,ať se kouká schopit a diktovala mu co má dělat.Tak na to jako lehce spoléhám.....
|
Azoracek
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 10:22
- Nahlásit
Tak sem hledala na netu a vcelku dobrý odkazy:
URL
URL
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 10:39
- Nahlásit
Já si tak hrabu na zradě pod modřínem větvičky, (jsou vynikající při rozdělávání ohně) je mi horko, je červenec a já naboso v panotflích. Jsem v Krušných horách a zasněně si představuju večernění rožnění a co jak mám ještě udělat a nachystat.
Najednou slyším nějaký syčení, tak koukám nahoru co je to za divnýho ptáka....
Šestým smyslem , koutkem oka vidím nějaký divný pohyb u mého levého palce....ejhle zmije....
Tuhá jsem byla jako rampouch v zimě, vůbec nevím co s takovou návštěvou dělat. Zmije utěšeně lezla kolem mně a celkem spokojeně ochutnávala vzduch. Tak jsem takticky ustoupila a protože jsou chráněný a já ne, přemýšlela jak tu potvoru zneškodnit. Běžela jsem pro holinky, podběrák na vyndání sajrajtu z bazénku a tenisovou raketu a hrábě. Když jsem měla všechno pohromadě, zmije na mě čekala, asi byla zvědavá co jí tedy jako předvedu za představení.....
Po delším úsilí , vysílená a celkem vyděšená vlastním skutkem, jsem zmiji nacpala hráběma do podběráku, zakryla tenisovou raketou a metelila přes bažinu do stráně, kde má nádherný šutry a může se tam opalovat podle chuti, protože tam nejsou ani borůvka ani houby.
Ještě chci dodat, že zmije asi byla vyděšená víc než já, schovávala se přede mnou pod stromem a já tam musela udělat jámu abych jí dostala ven.
Dneska už jenom dupu...utečou okamžitě a tiše..možná tuší co by je jinak čekalo....
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 10:49
- Nahlásit
Jimmi
vyborne napsany
Vzpomnela jsem si, jak u nas bydlel na zahrade asi metrovej had a nevedela jsem jakej, byl dost plachej, nez jsem si ho prohlidla, zmizel, ale protoze jsem se bala o holku, co si na zahrade hravala, tak jsem s tim musela neco udelat a jednou se mi ho podarilo chytit za ocas a zvednout, pak jsme si prohlizeli nadhernou uzovku obojkovou, ktera sice taky umi bolestive kousnout, ale neni jedovata. Umi ovsem jeste dva kousky, coz jsem zjistila, kdyz jsem ji chytla, jednak nabrala vzduch a jakoby pistela, kdyz ho vypoustela a kdyz ani to na mne neudelalo patricny dojem, zacala mi dabelsky smrdet, myslela jsem, ze si budu muset uriznout ruku, kterou mi zasmrdela, vyborne cislo, fakt.
Pak s nami nejakou dobu zila pod drevnikem, vyvedla hadata, o ktere, na rozdil od ucebnic a mouder v nich, fakt starala, davali jsme ji k nore psi zradlo a mysi, co nalovila kocka a pak uz to nejak zabalila, asi toho rozruchu bylo moc na jeji vkus a prestehovala se do konfortni rozlehlejsi a teplejsi hromady hnoje, co ma nad nami sedlak.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 11:15
- Nahlásit
dejavu
Je vidět, že měla co se týče bydlení dobrej vkus
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 11:16
- Nahlásit
Teď byl v Tv rozhovor s lékařem, který říkal, že vysávání nebo rozřezání rány byl pěkný mýtus. A to jednak kvůli poranění v hubě (o kt. nemůžete vědět) a jednat taky že to místo už je samo o sobě dost bolestivé na to, aby se do něj řezalo.
Že se to má znehybnit a šup k lékaři. Nemá se to zaškrcovat.
No, ale to "šup k lékaři" když jste na horách....
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 11:23
- Nahlásit
Jimmi
to vis, kdo by odolal 6+1 s vyhrevnym topenim v podlaze, takovej konfort jsme ji my, prazska chatarska nuzota, doprat nemohli
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 11:37
- Nahlásit
dejavu
to byla užovka smrdutá , měli jsme jednu v práci, dokáže smrdět víc jak tlupa tchořů
jimmi
řekla bych, že evidentně máte v Krušných horách jiné zmije než jsou v Jeseníkách. Tady ne, že ty mrchy neutíkají. Tady když potkáš zmiji na cestičce tak se postaví proti Tobě a vztekle syčí. Asi abys jako vypadla. Minimálně tak 5x do roka se objeví nějaká přímo na sídlišti za plného provozu (
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2006 11:42
- Nahlásit
dejavu
Biluška
tak v Jeseníkách sem nebyla, nemohu srovnávat
My tam máme takový polozapomenutý koutek, takže tam je plašíme jenom my a jeleni z Jeleního vrchu
Jen se teď trochu bojim o psa , takže tahle diskuze je dost přínosná
|
spacecaseandrea
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 13:16
- Nahlásit
podat vodu se silným roztokem cukru, vždycky se to tak dělalo,například policejní psi při výcvicích byli nekolikrát poštípáni hady, vždy jim podávali pouze toto sérum. myslela jsem,že to nikdy nepoužiju, ale letos na dovolený na Lipně nám psa zmije zakousla, začal málátnět, padat,( má 30kg) dali jsme tu ten roztok, ale stejně jeli k veterináři( cca 1 hod.po uštknutí), ale už mu nic jinýho nedal, druhej den jen polehával, třetí den byl v cajku, tak to třeba někomu pomůže,když nebude hned na blízku veterina.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 14:17
- Nahlásit
Mého bráchu pár let zpátky kousla zmije při procházce se psem. Došel domů, šel na pohotovost, tam na něj koukali jak spadlí z višně, poslali ho přes půl města do nemocnice (pěšky) - tam koukali taky, nechali ho čekat v čekárně, pak ho tedy konečně vzali - sérum neměli, tak ho nechali přes noc v nemocnici, co to udělá. Nic mu nebylo, jen se na něj prý chodily koukat zástupy doktorů jako na nějaký "případ".
Každopádně doktoři se fakt vyznamenali.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 14:27
- Nahlásit
Pri hladani niecoho uplne ineho som pred casom natrafila na toto:
"Pri uštipnutí zmijou príde vhod instantná káva v malej nádobe, stačí pridať vodu a injekčnou striekačkou ju podať psíkovi, znížite tak účinok jedu na zníženie tlaku."
je to trochu kostrbato naformulovane, ale asi sa tym mysli, ze hadi jed znizuje tlak, zatial co kava ho zvysuje
|
aren
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 14:44
- Nahlásit
Bela
instantná káva v malej nádobe, stačí pridať vodu a injekčnou striekačkou ju podať psíkovi
Do pusy nebo píchnout?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2007 14:47 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Teri: Teď byl v Tv rozhovor s lékařem, který říkal, že vysávání ... rány byl pěkný mýtus. A to ... kvůli poranění v hubě (o kt. nemůžete vědět)
No, já nevím, ale jestli zmijí uštknutí pro malého psa smrtelné je, a pro mně není, tak bych mu tu ránu v případě uštknutí v lese prostě vysála rányvústech nerányvústech, stejně mu celou dávku neodsaju, a třeba mu tím zachráním život, když se s ním o ten jed podělím.
|