| Autor |
Zpráva |
Tami
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2006 21:56
- Nahlásit
Možná máte někdo podobné zkušenosti, tak se s nimi podělte prosím
Naše malá začala hárat minulý měsíc 7. července /to jí bylo 6 měsíců/ krvácela tedy dost, ale průběh hárání ty tři týdny byl normální.
ke konci třech týdnů se jí začaly nalévat bradavky a teď 14dní po hárání má klasický průběh falešné březosti.
Byla jsem na veterině a tam mi řekli, že u prvního hárání se to může jaksi celé prolnout, že to asi klasická březost není, i když to má všechny příznaky, anžto ta nastupuje až o něco déle.
Takže dáváme obklady, procházky, snížila jsem krmení atd.
Ale - co mě tedy zarazilo a proč hlavně píšu - je stále přitažlivá pro psy jako kdyby hárala, dneska zase jeden naskakoval, pořád ji chtějí olizovat...
Barča ale samozřejmě nedrží a nelíbí se jí to.
Výtok nějaký viditelný nemá, u veta pohledem také žádný nezjistili, výtěry jí zatím nedělali.
Ještě jedna věc - v tom týdnu po hárání, když ještě žádné příznaky nebyly, byla na trhání dvou zubů pod narkozou - ale ta na to asi vliv nemůže mít že?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 9 Srp 2006 22:57
- Nahlásit
Ty zuby nevím, ale co znám několik fenek, co zůstaly přitažlivé pro psy i po hárání, tak se vždy jednalo o zánět. Raději to zkonzultuj s vetem.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2006 06:06
- Nahlásit
Nechci strašit, ale když se naší veteránce rozbíhala pyometra, tak byla atraktivní pro psy do té míry, že za ní přišel pes bydlící několik km od nás a v noci k ní vlezl do zavřeného kotce, dodnes nevím jak se mu to povedlo. Vypadalo to, jako když po 2 měsících znovu hárá. Ale byl to zánět, končící kastrací.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2006 06:24 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
Tami
u nás napočátku mých hom. pokusů vždy hárání plynule přešlo ve "falešku".
Co se týká té voňavosti - Michelle je přitažlivá pro pejsky v době falešky též. Ale samozřejmě to může být i ta počínající pyometra, ale to by měl veterinář zjistit. U nás to vždy byla jen přitažlivost.
Letos je to dost nadějné, o víkendu má potencionální termín a po falešce ani vidu ani slechu, co se týče té naší klasiky - mazlení, opatrování miminek, cecíků..... Jen sem včera jedné slečně odvedla ovčouna, prostě chtěl s Michelle laškovat a nedal si to vysvětlit
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2006 07:01
- Nahlásit
Tak čerstvá zkušenost, Sára při prvním hárání psům nevoněla vůbec, za dva měsíce se jí nastartovala psychická falešná březost (nošení hraček, pláč)... při druhém hárání po ní šli psi jak slepice po flusu, skončila hárání a stále na ní naskakovali, otravovali a Sára po nich vyjížděla... a pak z toho byl zánět...
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2006 16:17
- Nahlásit
No tak to jste mě holky moc nepotěšily - ještě mi řekněte jak poznám zánět?
Mám měřit teplotu, všímat si jestli nemá výtok, nebo jsou ještě nějaké věci, které by na zánět upozorňovaly?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2006 07:34
- Nahlásit
Tami
příznaků je několik, např. nadměrné pití, únava, zapáchající výtok...
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2006 09:44
- Nahlásit
Tami
Neboj, na tom co popisuješ není nic nenormálního. První hárání bývá někdy u fen dost divoké. Já mám například teď doma čubinu, která hárá už 5 týdnů V pondělí s ní nejspíš vyrazím na sono, ačkoli veterinář mě uklidňuje, že to je ještě pořád v hranicích "normality" Co se týče zájmu psů o fenu, pak můžu jen přihodit příklad jiné mé čubiny, která je pro psy zajímavá neustále. Několikrát jsem na různých akcích byla nařčena, že fena hárá, protože se na ni psi sápali jako šílení. Některé feny holt psům "voní" Ale pokud máš nějaké podezření na zánět, je lepší pro jistotu zajít na sono, abys měla jistotu a klidné spaní
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2006 09:51
- Nahlásit
fromeli
Zet
moc děkuji, vím že máte také špagetky
S první jezevčičkou jsme měli také takové problémy - z hárání přešla do falešky a pomalu znovu do hárání...
Ale vzhledem k tomu, že nikdy takhle přitažlivá pro psy nebyla mě to zarazilo.
S veterinou jsem v kontaktu, zatím mám vyčkat.
Máte někdo zkušenosti se sprejem proti pachu? V krámě mi říkali že jde dost na odbyt - ale jestli jsou nějaké výsledky nevím.
Chtěla jsem dnes jít na cvičák /ten je pá,so,ne/ aby se trochu rozptýlila, ale když si představím ty zástupy pejsků...
možná bych to se sprejem zkusila.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2006 10:08
- Nahlásit
Tami
já nevím, ten sprej se stříká někam k ocásku a co když se fenka olízne? Nebude pak blinkat?
Osobně jsem vyhodila prašule za sprej, kterej měl určovat, kam bude chodit konat potřebu. Nefungoval vůbec.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2006 11:27
- Nahlásit
fromeli
já nevím, ten sprej se stříká někam k ocásku a co když se fenka olízne? Nebude pak blinkat?
Sprej se nastříká okolo přezky, aby se překryl pach feny. Je samozřejmě bezpečný, takže pokud se fena olízne, určitě se jí nic nestane. Je to ovšem spíš nouzové řešení. Pokud je fena se psem v blízkém kontaktu, pes samozřejmě pozná, že hárá. Na dálku si toho ale většinou nevšimne.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2006 11:30
- Nahlásit
Tami
my jsme během hárání absolvovali na cvičáku agility, v naší skupince byli dva pejsci a byli úplně v pohodě, jen naše hárající Bela pronásledovala druhou háravku
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2006 11:31
- Nahlásit
Hele, mám taky zkušenost s odpuzovači od 2 výrobců a nefungujou, fakt.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2006 14:38
- Nahlásit
Já tedy na ten cvičák půjdu a uvidíme. Pokud tedy nebude průtrž mračen.
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2006 17:56
- Nahlásit
Mám obdobný problém. Fenka mi začala hárat v 6 a půl měsíci poprvé. Měla normalní průběh - první týden odháněla, pak začala nastavovat, otekla ji pipka a značkovala. Takže vážně klasika. Po třech týdnech přestala krvácet a zase začala psi odhánět. Ale začala mít výtok, nepřetala značkovat ani vonět a pipka nesplaskla. Po dyou týdnech zmizel výtok, zbytek zůstal. Doktor i jeden kynolog mi řekli, že první hárání je vždycky divočejší a ať sem v klidu ale já sem jak matka prvorodička a jak slyším zánět tak se klepu. Kamarádka mi řikala, že je to normální, že její fena hárala týden, pak týden nic a pak tři týdny. Takže nevim jestli mam být v klidu nebo jít raději na veterinu.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 11 Srp 2006 19:07
- Nahlásit
Na veterinu jsem ještě včera volala, mám být v klidu a vyčkávat, pokud fenka nemá žádné jiné potíže.
Tak ten sprej jsem vyzkoušela, sice byla ještě přitažlivá, ale ne pro všechny psy, což jsem si trochu oddychla.Takže asi trochu zabírá.
Cvičení jsme krásně absolvovaly obě.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2006 14:21
- Nahlásit
Pro všechny, kdož si myslí, že první hárání jejich fen je nenormální, přidávám nový reportek o mé pubertální jezevčici (viz příspěvek výše - 11 Srp 2006 09:44). Dneska jsem ji poslala na sono. Když se veterinář dozvěděl, že hárá šestý týden, prohlásil, že to nejspíš bude cysta (tedy i mé podezření), a že by v takovém případě doporučoval operaci a pravděpodobně též kastraci (což mě překvapilo). Nicméně sono ukázalo, že na vaječnících žádná viditelná cysta není. Takže se s nejvyšší pravděpodobností jedná o "přirozeně" zvýšenou hladinu hormonů. Zítra ještě prubneme progesteron Celkem mě to překvapilo, s tak dlouhým háráním jsem se ještě nesetkala. Ale známý mi říkal, že měl fenku, která hárala 3 týdny, pak na dva přestala a poté opět hárala 10 dní.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2006 15:40
- Nahlásit
Zet
máž zkušenosti - je předpoklad že další hárání už budou méně problematická?
Nebo když to takto začalo, potáhne se hárání podobným způsobem i nadále?
No tak to ti nezávidím, chudák malá prďolka.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2006 15:41
- Nahlásit
ježíšmarjá....máš...to byl překlep
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2006 16:01
- Nahlásit
Tami
To nikdo neví Většinou se to ale opravdu upraví a hladiny hormonů se srovnají. První a někdy i druhé hárání mohou být dost divoké, ale třetí hárání už by mělo být normální. Ale může se samozřejmě i stát, že u fenky dojde k nějaké hormonální poruše a může se to s ní táhnout celý život.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2006 20:06
- Nahlásit
Zet
já mám teprve druhého jezevčíka, takže i ve svém věku tolik zkušeností nemám.
Tak jdu na odborníka
Ale jedna moje známá /pejskařka/ má teorii, že falešná březost může záležet také od výchovy /teď myslím mazlení, chování psa ve větší míře/... Tvrdí mě, že takové ty studené typy -majitelé psů, kteří sice mají psy rádi, ale v tomto směru jim nevěnují takovou přehnanou péči - tak jejich psi většinou falešnou březostí netrpí.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 15 Srp 2006 10:33
- Nahlásit
Tami
Mno samozřejmě, že na falešnou březost může mít vliv i prostředí ... péče majitele. Však je to záležitost do značné míry psychická (psychika má významný vliv na hladiny hormonů). Ale může se jednat i o dědičnou záležitost, se kterou majitel nic nenadělá.
U těch "studených typů majitelů" bych spíš řekla, že důvodem je to, že u svých fen falešnou březost třeba ani nezaznamenají, nebo ji vůbec neřeší
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 15 Srp 2006 13:25
- Nahlásit
Zet
děkuji.
ještě jedna snad poslední otázka,
fenka se mi teď dvakrát /při falešce/ vyčurala doma,nevydržela ani 2 hodiny od poslední vycházky. Může to mít souvislost?
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 15 Srp 2006 19:53
- Nahlásit
Tami
Těžko říct ... může i nemusí Ale vzhledem k tomu, že jí je 7 měsíců, tak to možná bude spíš souviset s tím, že to je jezevčík
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 15 Srp 2006 23:27
- Nahlásit
Zet
Myslím, že jsem již dostatečně vybavena radami pro život - moc děkuji tobě i ostatním
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 15 Srp 2006 23:51
- Nahlásit
Tami
Tak nám se z "divokýho" prvního hárání opravdu vyklubal lehký zánět takže narovinu říkám, nic nepodceňovat a radši se dvakrát přesvědčit
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2006 06:57
- Nahlásit
Tami
že falešná březost může záležet také od výchovy /teď myslím mazlení, chování psa ve větší míře/.
hmm, tak to je fakt blbost
já mám o falešce hodně nastudováno a tak vím, že je to poděděná vlastnost kdysi ve smečce velice žádoucí, ovšem dnes v moderním chovu nikoliv, ale co je pár desítek let moderního chovu proti stovkám a možná i tisícům let vývoje?
faleškou trpí zejména feny dobře živené, ale to jsou dneska skoro všechny - nenechám přece fenu úplně vyhladovět, jen aby neměla falešku
zkrátka ať děláte co děláte, stejně falešce nezabráníte, jen lze zmírnit její příznaky
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2006 17:19
- Nahlásit
younglady
jak se to projevilo? Měla nějaký výtok, teplotu?
Nasadili jí antibiotika?
zuzka
mě zajímal váš názor - slyšela jsem to totiž poprvé
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2006 17:24
- Nahlásit
Tami
ještě tři týdny po hárání měla nateklou pipinu a měla výtok, sice čirej ale byl tam a pořád psů hodně moc voněla. Navíc byla dost skleslá.
Včera sem byla u veterinářky, ta ji dala injekci a mě dala vodičku na pročištění pipiny. Dneska už je zas akční a stejný raplo, takže jí to asi pomohlo.
Veterinářka řikala, že je možný, že tam zánět neni, ale kdyby náhodou tak že přeléčení ji neublíží a možná i pomůže, tak sem to prubla a docela to pomohlo.
Pokud to po tejdnu nebude lepší půjdeme na výtěry a na sono a uvidí se co bude dál, ale prý by to mělo na 90% pomoci
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2006 19:06
- Nahlásit
Veterinářka řikala, že je možný, že tam zánět neni, ale kdyby náhodou tak že přeléčení ji neublíží a možná i pomůže
younglady
to jí jako jen tak skusmo dala ATB?
|