| Autor |
Zpráva |
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:36 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Pánik venčil pesana a on najednou zasekl místo a nešel dál. Páník ho šel popohnat a pes vrknul. Pánik nepotrestal ale chystal se, jen zvýšil hlas a v tom začal pes blít. Pak hned přišel a "omlouval se mu". Udělal to už podruhé.
Totéž mu jednou provedl, když měl poraněnou tlapku a páník ho chtěl vzít.
Mi se to ještě nestalo, protože to na psovi poznám (kdy je mu natolik blbě,že hodí kosu tak do něj nevrtám a nechám ho. Resp. ještě jako půlroček se poprvé pozvracel do pelechu a byl z toho vydivočený, měl asi strach že ho potrestám tak se tak hrbil že by i vrčel, a tenkrát jsem ho spíš uklidnila a on v pohodě přenechal své zvratky k úklidu).
Myslíte, že v tomhle případě se psovi "zavrčení" dá tolerovat nebo ani tak ne?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:38
- Nahlásit
Terri
Tutéž otázku pokládám pro případ, kdy si pes zaleze někam spát a chce mít viditelně klid. Přijde-li jej člověk otravovat, může se zavřenou tlamou a schovanými zuby vrknout?
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:40
- Nahlásit
Terri
Nejsem žádný odborník ale můj poznatek.Mému psovi když je zle tak vrčí na všechno a ne všechny krom mě a přítele. Cítí se oslabený,nesvůj,není ve své kůži.Pes nechápe že mu je zle,protože má "prd".Proč ho bolí ťapka-když před tím šlápl na osten.Je z toho nervózní,cítí se oslaben. Takto můj pes vrčí jen na lidi,kterým 100% nevěří a nedůvěřuje. Na mě nikdy.Naopak jde ke mě abych mu pomohla od bolesti.
Já bych netrestala ale snažila se mu vysvětlit,že mu nic neuděláš ani když není o.k. a že v tobě může hledat oporu.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:42
- Nahlásit
Garfield
a nikdy pes na mě nevrčí když ho hladím ani o půlnoci.Třeba mu to není příjemné ale nikdy nevrčí.Odejde ode mě pryč a jasně mi dá najevo "polib mi chci spát".Nevím proč k tomu používat zuby. Jde to i jinak.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:44
- Nahlásit
Garfield
Myslím, že nemůže. Vlastně, žádného našeho psa to ani nenapadlo. To jsem se dozvěděla až na tomto fóru, že se na psa nemá sahat, když spí.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:45 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Anu
no na mně ještě takto nezavrčel (vyjma toho půlroku, když jsem provedla "uklidnění"), to na pánika. Možná to tak, jak píšeš, ale je. Náš pánik je kámoš, právoplatnou paničkou já Já mu vytahuju "ostny" a bolístky foukám, myslím, že mi důvěřuje.
U toho blití si myslím, že "chce být sám" a "pak to ukliď" - přede mnou se vyzvracel už více krát a já ho spíš uklidňuju že to nic není, to přejde. A pokud je to nenatrávené, tak ho to nechám normálně sežrat, prostě jako by měl své žrádlo.
Pánik to moc neumí, s psinama se spíš zatím učí "od začátku"...
Garfield, Meta
To mě taky nenapadlo, u nás pes zrovna na tohle takto nereaguje, můžem ho vyhnat odevšad nebo ho probudit z nejhlubšího spánku. Kdyby vrknul, pokud by to nebylo z leknutí, tak tu bych ho asi seřvala co si myslí...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:48 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Terri
Podle meho - ano da. Kdyby se snazil prevzit hierarchicky vyssi misto, delal by to v jinych situacich...
Garfield
Taky bych ho v tomto pripade nechala zit.
---
Jen drobna poznamka: Osobne si myslim, ze pes je zivy tvor a stejne jako clovek ma sve "nalady", obcas je mu blbe, obcas chce mit klid. Jak by vam to mel dat najevo? Ma vubec pes pravo dat nekdy najevo svou nelibost? At si kdo chce co chce rika, ja si myslim, ze kazdy normalni pes na to pravo ma. A myslim, ze neni tak slozite rozlisit, kdy jde o "zle" vrceni a kdy o upozorneni, ze ted chce mit vas pes klid.
(BTW zrovna v pondeli jsem byla s Denym na odberu krve. Prestoze mel kos narazeny na tlame a zajisteny, celou dobu, co se okolo jeho nohy veterinar ochomejtal, temne vrcel s totalne vycenenymi zuby. Nenavidi manipulace a kdyz na nej nekdo saha. Podle meho nema zadny vyznam mu v takove situaci vysvetlovat, ze "tohle se teda nedela". Proste jsem psa neustale upozornovala, ze ma zustat a nechat si to libit a uklidnovala ho. Pes mi bohudik duveruje, takze veterinar prezil a Denymu jsme krev odebrali v podstate bez problemu. Na konci cele akce seskocil a vzal si od pana dochtora piskotek. - Uvedomuju si, ze mam v tomhle trochu asociala a extrem, ale pekne to doklada, o co jde. To nebylo zle vrceni z dominance, to proste jen sebevedomy pes upozornoval, ze co se deje, mu neni prijemne a at se mame napozoru... )
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:49 - Změnil/a: Anu
- Nahlásit
Terri
Např. Anub chtěl párkrát zvracet a já to poznala a on na mě zavrčel (první dny kdy jsem ho přivedla) .Čekal že dostane za to že se vyblije,že mu je zle. Já mu nic neudělala jen mlčky to šla uklidit. Dále pak měl opruzené kule a oni s ním nic nedělali (minulý majitelé) já mu to začala mazat a on prostě postupně ve mě uviděl "doktora"můžu mu cokoliv a on ví,že to s ním myslím vážně a když mu je fakt zle tak jde ke mě.Běda člověku-např.babi kdyby přišla-jen mě a příteli věří a nemá důvod vrčet. Z žádného důvodu.
a stím spaním jsem jiného názoru.Jasně nešáhnu na psa když tluče špačky a neví o mě.Ale když na něj promluvím-a psi nespí tak tvrdě jak mi-tak o mě ví a snad si ho můžu pohladit.Nebo v noci se otočím probudím ho a on mě pokouše?
ale moje sestřenka-co s námi bydlí-ho takhle zlobila.Prostě on byl unavený a ona si sním chtěla hrát a on popodešel.Popodešel takhle 3x a pak ji rafnul. Já ho nezlobím když je unavený,já ho jen pohladím a respektuji jeho klid.Může i tak odejíd-občas to udělá a jasně mi dá najevo "fakt mě nech"
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:52
- Nahlásit
wami
No konečně JISTÉ slovo. Já právě nad tím co dělám moc špekuluju, cit nechávám odtlačit rozumem. Naopak páník mi občas řekne "nech ho žít, dyď já na tebe taky občas vrčím "
Asi je to tím, že si stále nejsem právě některými věcmi jistá.
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:52
- Nahlásit
wami
ja mam obycejneho krizence jezevcika se spicem a presne to same dela taky u veta...je vzdycky uplne mimo...celej napruzenej a myslim ze kdyby nemel ten kosik tak v tom tranzu by byl schopny rafnout i me...po zakroku sundam kosik a je v poho...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:53
- Nahlásit
Terri
u nás Brut "nevrkne" nikdy, ale od malinka na něj v každé situaci někdo sahá,popř. uklidňuje. S Denynou je to už ale problém....ta by klidně "vrkla" ( ne na mně), ale zase na druhou stranu už je jí 13 a hůř slyší, takže tam jde spíš o leknutí
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:54
- Nahlásit
osobně si myslím, že každej pes vrčí na mnoho způsobů-nebo vydává jiné příšerné zvuky a každej páník je- tedy pokud chce- časem dostane "do ucha". Tak že to vrčení nemusí být já tě sežeru,ale je mi blbě, počkej chvíli....ted už jen je na pánovi,aby rozpoznal,nebo aby nedělal zbytečně bengál,že se pesan ozval. Moje zlato vydává příšerný pazvuky a cizí nezasvěcený ucho by se i bálo ) a taky mě chvíli trvalo rozeznat co je v pohodě a kdy po něm mám už skočit )
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:55 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Anu
Čekal že dostane za to že se vyblije,že mu je zle. Já mu nic neudělala jen mlčky to šla uklidit
no, to je to, co jsem vlastně udělala hned poprvé..
Ma vubec pes pravo dat nekdy najevo svou nelibost? At si kdo chce co chce rika, ja si myslim, ze kazdy normalni pes na to pravo ma. A myslim, ze neni tak slozite rozlisit, kdy jde o "zle" vrceni a kdy o upozorneni, ze ted chce mit vas pes klid.
V tom bude zřejmě ten zakopaný pes. Jestli 1) to dokážu odlišit (což snad jo) a 2) s nadhledem řeknu "ty protivo, to se dá i jinak"
cizí nezasvěcený ucho by se i bálo) a taky mě chvíli trvalo rozeznat co je v pohodě a kdy po něm mám už skočit
Jo, to my máme také "amokové vrčící kousací" hry... které bezpečně rozeznáváme jen my. Ale to zas je něco jiného.
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:56
- Nahlásit
brut
je to urcite i vekem...Orry mu je taky trinact...a je fakt ze takovy "zmetek" nebyl vzdycky
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:58
- Nahlásit
Terri
já prostě nevím. Můj pes na mě zavrčel 2x v životě a to jen díky tomu,že ho nemám od mala a od té doby se doruzomíváme jinak než vrčením-ať už myslenám zle či nezle. Nebyl důvod aby na mě pes vrčel.Když mě nechce tak vypadne ode mě pryč a když ho otravuji,tak stačí naznačit že už nechce a žádné zuby k tomu nepotřebuje.
umí krásně kňourat-taký vzdech,třeba když jde do vany...prostě vrčení nepotřebujem,rozumíme si i bez něj.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 13:58
- Nahlásit
Anu
Nebo v noci se otočím probudím ho a on mě pokouše?
Copak TOHLE tady nekdo tvrdil...?
A ty s nim spis v pelechu...?
Kam ma pes odejit, kdyz nema na svet naladu a chce mit svuj klid?
Hele, nedelejme z beznych zalezitosti extrem. Pes ma mit sve misto a na nem ma narok na svuj klid. Jestlize ho nekdo i na tomto miste bude neustale otravovat, pes se znervi, protoze ztrati jistotu, ze si nekde muze odpocinout i od svych lidi. Myslim, ze decentni psi upozorneni "hele, tady jsem zalezlej a chci mit chvili klid" je naprosto opravnene. Jestlize te pes v takove situaci pokouse, je chyba nekde uplne jinde!
Nehledejme problemy tam, kde nejsou...
Terri
Asi je to tím, že si stále nejsem právě některými věcmi jistá.
Jednak, a druhak se posledni dobou o tzv. "dominanci" strasne moc mluvi - a dela se z toho vetsi strasak, nez je. Psum je dneska odepirana jakakoliv moznost nesouhlasu, jako kdyby mely byt jen loutkami v nasich rukou, plysaky...
Nevim, treba je to spatne, ale ja je tak neberu. Beru je jako psy a k tomu patri i to, ze maji pravo vyjadrit svuj nazor - a mluvit bohuzel neumi, tak to delaji, jak umi...
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:01
- Nahlásit
wami
A ty s nim spis v pelechu...?
asi jsem si nerozuměli. Nikde jsem nečetla že se jedná o psa v pelechu.Popravdě můj pes spí v pelechu jen z trucu,Jinak spí na sedačce,v křesle, v posteli. A tam nemá právo vrčet. Ať si jde do svého. Tam ho opravdu nikdo neotravuje. Ale on tam stejně nespí a přileze mezi nás- ikdyž mi se bavíme,jíme,je puštěná televize.
já z toho nic nedělám a žádný problém nemám,jen můj názor nic víc.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:03 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Anu
Můj pes na mě zavrčel 2x v životě a to jen díky tomu,že ho nemám od mala a od té doby se doruzomíváme jinak než vrčením
Vidis, ja mam psy dva. Jeden na me nezavrcel nikdy v zivote a zrejme ani nezavrci. Druhy v tomhle ohledu hubu nezavre. Je druhy horsi nez prvni? Kdybych ho za jeho prirozene projevy mela rubat, cely zivot nedelam nic jineho a dosahnu tak akorat toho, ze se me pes zacne bat, ztratim tezce budovany kontakt a duveru.
Proste zalezi na psovi, myslim, na tom, jak je pes komunikativne zalozeny, nektery se koukne otravene, jiny si vrkne - je na majiteli poznat, o co v dane situaci jde a adekvatne reagovat. Proste nejde rict "pes nikdy nesmi zavrcet" nebo tak neco!
Jinak to s tim pelechem jsem tak pochopila ja - cituju Garfielda a puvodni otazku: si pes zaleze někam spát a chce mít viditelně klid
Jasne ze na posteli pes nema co vrkat, a nema co vrkat ani kdekoliv, kde to je moje. Ale co by mel delat, kdyby chtel mit klid na svem miste a ty bys ho tam otravovala...?
(nerikam, ze mas problem ty, jen tady obecne diskutuju a tys tu jen nadhodila nazor, se kterym nesouhlasim... )
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:03
- Nahlásit
wami
a mluvit bohuzel neumi,... ještě že tak, to bychom se možná doslechli na sebe věcí... a dobře by nám tak... náhodou já bych si to ráda vyslechla! to by byla sprcha, snůška nadávek... snad ne jen to...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:04 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
wami
Jednak, a druhak se posledni dobou o tzv. "dominanci" strasne moc mluvi
právě, a tohle spolu navíc souvisí.
Myslim, ze decentni psi upozorneni "hele, tady jsem zalezlej a chci mit chvili klid" je naprosto opravnene.
Cítím to taky tak (pokud je ve svém pelechu ne kdekoliv nebo u "blití" atd.), jen jsem se potřebovala zeptat, protože rozum mě hned poslal na stránky o problémových psech a o tom, jak doma tolerujeme kde co a co z toho vyleze...
Pes ma mit sve misto a na nem ma narok na svuj klid.
Tohle mi krásně vyjádří můj pes, když něco venku ukradne, schová si to a doma čistě náááhodou ihned zaleze do pelechu (ve kterém obvykle ulehá vyjma "místa" až v noci) a tváří se, že ho nemám otravovat, když je přece "se svým" na svým
|
brut
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:08
- Nahlásit
Orry
Denynka je už stará dáma a doma to všichni respektujeme. Ale fakt je, že jak blbě slyší, tak občas vyskočí a začne poštěkávat i ve chvíli, kdy okolo ní projdou děti nebo přítel. Na mně to nedělá,asi protože chodím kolem jejího pelíšku a mluvím, takže mně alespoň v určitou chvíli slyší. Doma se na mně kvůli tomu koukali vždycky jak na blázna. Stejně to praktikuju s Brutem. Myslím, že i jim je příjemnější, když dopředu vědí kdo jde.
A s tím zvracením....Denyna jeden čas zvracela opravdu hodně moc a téměř bez varování. Já jsem po ní bez řečí uklidila,pak jsem jí šla pohladit a "chlácholit". No a v dnešní době když zvrací, tak chodí za mnou. Brut zase nejraději zaleze za roh nebo za strom nebo do vysoké trávy. Nevadí mu, když se jdeme podívat, ale pokud se přiblížíme hodně blízko, tak poodejde.
|
Anu
Člen |
- Nahlásit
wami
Proste nejde rict "pes nikdy nesmi zavrcet" nebo tak neco!
já jsem nic takového neřekla že nesmí NIKDY zavrčet.Já jen že mi dva -konkrétně-to ke komunikaci nepotřebujem. Anu knourá,bručí,něco píská ale nevrčí s vyceněnými zuby. Nic víc.
na ostatní vrčí-ale né ve zlém -neb oni mu nerozumí a porušují jeho práva.Nedostane pes ale ten kdo to porušuje.např.sestřenka. Dlouho k nám nesměla vstoupit.
|
Terri
Člen |
- Nahlásit
Proste zalezi na psovi, myslim, na tom, jak je pes komunikativne zalozeny, nektery se koukne otravene, jiny si vrkne - je na majiteli poznat, o co v dane situaci jde a adekvatne reagovat. Proste nejde rict "pes nikdy nesmi zavrcet" nebo tak neco!
Díky za tahle slova, občas to dominantně zmatený člověk potřebuje potvrdit a ujistit se, že jeho lehká pochybnost může přejít.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:13
- Nahlásit
Anu
vsak jo, uz jsem psala, ze si to nemas brat osobne, jen jsi tady reprezentovala radikalni nazor spousty lidi ("pes nesmi vrcet"), se kterym nesouhlasim...
Pristup k sestrence se mi libi, kez by to tak slo se vsemi pribuznymi!
Terri
dominantně zmatený člověk potřebuje potvrdit a ujistit se, že jeho lehká pochybnost může přejít.
Tak vem vzdycky rozum do hrsti a prober si to v hlave, predevsim konkretni situaci, ve ktere se to stalo. Jestli mas tvrdsiho psa, tak nejake to zaousko navic snese, i kdyz se mozna urazi - horsi, kdyby to pes se slabsimi nervy bral jako zradu...
|
handula
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:18
- Nahlásit
Já se přiznám, že tohle jsem řešila už několikrát. Každý člověk, jiný názor. Většina lidí mi řekla, že si to pes za žádných okolností dovolit nemůže, jenže čím víc žiju se svým psem, tak tím víc sleduju, že prostě on má takovou povahu. Když jsem se to snažila řešit po zlém, důsledně jsem ho za to vytahala za kůži, byl psychicky uplně na dně. Vadilo mi, že když je v pelechu, já si ho jdu pohladit, že na mě vrčí, tak jsem ho chtěla tohle odnaučit. Nikdy necenil zuby, jen sklonil hlavu a zavrčel. Lehce, jen to bylo slyšet v krku. Když jsem zvýšila hlas,zvedl se, sklonil hlavu a začal mě olizovat. Když jsem řekla, dobře, chce se ti spát, budu to respektovat, začal vrčet tišeji, jen opravdu nepatrně, slyšela jsem to jen já, když jsem se k němu sklonila. Jen vrknul, já ho pohladila a nechala být. Postupem času jsem zjistila, že pokud tyhle situace řeším v klidu, pes je v klidu taktéž a teď když se k němu skloním, nevrčí vůbec. Prostě pochopil moji řeč a já zase jeho. Nechávám psa vyjadřovat svůj názor, pokud je to v mezích samozřejmě, odmlouvá, brumlá si pod vousy, jak říkám je drzej. Kdybych ho za každej takovej projev plísnila, věřim že bych byla už dávno pokousaná a pes by měl nervy v kyblu..toť můj názor.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:19 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Jestli mas tvrdsiho psa, tak nejake to zaousko navic snese, i kdyz se mozna urazi - horsi, kdyby to pes se slabsimi nervy bral jako zradu...
Naštěstí, já už pár kopanců udělala; sama bych se být jím někdy pěkně nas...a a urazila On se otřepe, podívá se na mně "no jo, tys tomu zas dala, teď ti dokážu že ta blbá seš ty" a jede se dál.
handula
Kdybych ho za každej takovej projev plísnila, věřim že bych byla už dávno pokousaná a pes by měl nervy v kyblu
Taky mám takový pocit. On je prostě svéráz, tvrdá palice a osobnost a proto taky ten život s ním není hračka (na pochopení), ale o to nádhernější.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:19
- Nahlásit
wami
Pristup k sestrence se mi libi, kez by to tak slo se vsemi pribuznymi!
no nejhorší je že to zakázal sám pes.Jakmile vstoupila do obýváku tak ji visel na noze.Bez přehánění.Nemohl ji ani vidět.Jen se potkali na chodbě-bydlíme ve stejném domku a bylo zle.Mohla si za to sama. On spal,ona přišla že si jdou hrát,on od ní odešel,odešel 3x pak zavrčel.Ona se začala smát,on začal vrčet ještě víc no a pak kousnul-to zabralo.Takže když přišla znova tak už proceduru odstrašování vynechal a rovnou ji kousnul. Krásný úkaz psího myšlení. Dospělo to do stádia kdy jsem psa držela a ona se na něj jen podívala a už vrčel.
hodně měsíců trvalo než se snesli v pokoji.Teď už jsme ve stádiu kdy přijde do obyváku a začne se bavit semnou.Pokud pes chce jde k ní a buď si hrají nebo ho jen škrabká a nebo neche a ona nesmí k němu chodit. Jak prosté
|
wami
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:22 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
handula
Nechávám psa vyjadřovat svůj názor, pokud je to v mezích samozřejmě, odmlouvá, brumlá si pod vousy, jak říkám je drzej. Kdybych ho za každej takovej projev plísnila, věřim že bych byla už dávno pokousaná a pes by měl nervy v kyblu..toť můj názor.
souhlas, tak nejak to vidim taky... (teda s tim pokousanim bych si tak jista nebyla, to by byla chyba ve vychove jeste nekde jinde, ale pes by urcite nervy v kyblu mel...)
Terri
On se otřepe, podívá se na mně "no jo, tys tomu zas dala, teď ti dokážu že ta blbá seš ty" a jede se dál.
Tak to je fajn, jestli je takovej pohodar...
Anu
No, tak svym poslednim prispevkem jsi i na Anubovi krasne potvrdila ma slova...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:25
- Nahlásit
pokousanim bych si tak jista nebyla, to by byla chyba ve vychove jeste nekde jinde,
to pokousání - ono taková nervní strachová reakce pak dokáže své...A zase, je třeba to rozpoznat od agrese, že.. Asi tak to bylo myšleno?
Tak to je fajn, jestli je takovej pohodar...
Je, mnohem větší než já
|
handula
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2006 14:27
- Nahlásit
wami
pokousal, protože můj pes je labilní, když je v psychickým presu, jedná afektovaně, vypne mu mozek a temno. Proto ho nedeptám, ví kde má svý meze, ví co může a co ne. Udělala jsem si v tom jasno já a udělala jsem jasno jemu.
|