| Autor |
Zpráva |
Olina
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 14:41
- Nahlásit
Prosím o radu. Mám 4 měsíční štěně černostříbřitého knírače a začala mu hnědnout podsada. Krmím Royal Caninem. Stejný problém má i známý, který má černého knírače a krmí Eukanubou. Jeho 9-ti měsíční knírač je hnědý už téměř celý. Veterinář nám řekl, že je to krmením, na které reaguje každý pes jinak, ale známému nepomohl ani přechod z Eukanuby na Royal. Teď mají Acanu a čekají... Jak tedy udržet černou srst? Chci pro svého pejsana co nejkvalitnější krmivo.
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 14:50
- Nahlásit
Olina
Nelíná teď? Vím,že hodně černých,nebo modrých psů na to trpí. Hnědnou staré mrtvé hlupy. Ty je potřeba pořádně vyčesat. Doporučím ti ještě krom vyčesávání podávat tablety s lososovým olejem. Já jsem si pořídila na vyčesávání starých odumřelých chlupů toto:
Nicméně nevím jestli je ta pilka vhodná i pro knírače...
|
Olina
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 14:53
- Nahlásit
Frog
Ten můj sice začíná línat, ale ty uvolňující se chlupy - krycí jsou černé. Světlá podsada. A známý má hnědnoucího knírače už dobu a s línáním to nesouvisí.
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 16:05
- Nahlásit
Olina
Může to být krmením, mám podobné zkušenosti u beardedek. Po eukanubě mi černá fenka hnědla úplně ukázkově, po acaně jen slabý nádech. S royalem zkušenost nemám.
Zkus granule, které obsahují málo nebo úplně neobsahují betakaroten. Tímhle se dušuje výrobce proformance, ale neporadím - krmím s ním hnědého psa
|
evina
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 16:15
- Nahlásit
Olina:já mám knírače(pepřáka) a krmím purinou pro-plan.Problémy s podsadou nemáme.Právě toto krmení mi bylo chovatelkou doporučeno,že po něm podsada nehnědne.Také bych zkusila podsadu vyčesávat trimovákem ale to by Ti měl spíše ukázat někdo,kdo to umí.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 16:53
- Nahlásit
Olina
Purina je dobrá a ještě k tomu jsem dávala od Fitminu zelenou řasu nebo Chassotton tam je taky hodně řas, zinek je taky dobrý. Pokud má pejsek v té podsadě sem tam černý lesklý chlup, tak to je normální, to hnědé to chce vyčesávat a.....a pak tam zůstanou jen ty černé, tvrdé chlupy. Od vytrimování to trvá tak 9 týdnů než to černé překryje tu světlejší podsadu. Do té doby bude pes takový nahnědlý, já myslím, že je víc nahnědlých psů způsobených špatnou údržbou než těch, kteří to mají dané geneticky. A vůbec se toho nebojte, hodně psů s americkými předky to má, není to asi perfektní pro další vývoj srsti, ale dá se to ohlídat.Pravda je, že druhý pes má černou i podsadu a s tím není práce žádná, zůstal černý i po ostříhání strojkem, tak to je pak ideální, ale zase není tak chlupatý. Tak nevím co je dobře, to huňaté má úspěch a to černočerné zase ocení normální uživatel.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 21:32
- Nahlásit
Frog
Stačí ho třikrát vyčesat touhle udělávkou a psa nemůžeš dva měsíce trimovat..nebo můžeš, ale nebude to pro něj dvakrát pohodlné. Jestli je ten černostříbřák stříhaný strojkem, pak se nedivím už ničemu. To ti začne brzo hrát všemi barvami, jen ne černou. A jak píše Vistra, je u téhle barvy problém s americkými předky, ale tam nehraje roli ani tak barva, jako měkkost srsti.
|
Olina
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2006 21:52
- Nahlásit
Mucholabka
Tak co radíte u 4 měsíčního štěněte? Zatím je na něm pouze znát jen náznak hnědé podsady, ale až se otrimuje, myslím si, že bude do hněda. Ve standardech knírače se bere hnědá podsada za pozoruhodnou vadu.V červenci jdeme na první velkou úpravu srsti. Vetem mi byla doporučena paní, která dokáže knírače pořádně otrimovat a upravit. Mimochodem - i můj známý má toho svého "hnědáka" trimovaného, ale hnědne úplně celý(nohy, břicho,.) Můj manžel si dokonce myslel, že je to nová barva knírače...
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 12:38
- Nahlásit
Olina
Počkejte na tu úpravu u profíka, určitě Vám poradí jak tu srst po úpravě udržovat. Zatím mu to vyčesávejte, já na to používám trimovák nebo to zkuste s tou pilkou z obrázku. Pokud Vám to nevysvětlil chovatel, tak v lepší psí prodejně Vám taky ukáží jak na to. Ty vitamíny mu určitě neuškodí (myslím, že Fitmin má něco speci na srst, ale bacha na ten betakaroten), jo taky Roboran vyrábí něco jen pro černobílé psy (www.univit.cz, je to v Produktech - Roboran pro černé a bílé psy), nechala jsem si to poslat na dobírku když byli psi malí, teď používám spíš věci na regeneraci kloubů a šlach. Ale ta podsada Vám zůstane hnědá navždy, to všechno je hlavně na sytost barvy těch krycích chlupů a aby ta bílá byla hezky výrazná.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 14:24
- Nahlásit
Olina
Jo a až Vám ho ta paní otrimuje, nenechte se vyděsit tím, že zpočátku bude dorůstat ta hnědá podsada, takže pes bude pár týdnů skutečně hnědý, pokud chcete aby byl perfektní co nejrychleji, tu podsadu, protože je velice krátká a žádným vyčesávadlem ji nezachytíte, tak to se dá ošupovat pemzou. To Vám určitě ta psí holička vysvětlí.
Je to věda, učili jsme se to formou hokus pokus a radyporady s ostatními chovateli až jsme po několika letech vychytali chybky, ale jak už jsem psala, pes je (tedy byl) výstavyschopný až tak po 8 - 9 týdnech, ale po tomhle martýriu měl uhlově černé hřeby jako dikobraz, za to nás rozhodčí chválili.
|
Olina
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2006 22:31
- Nahlásit
Vistra
Vy máte taky knírače?
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2006 07:49
- Nahlásit
Olina
Ano, to co jsem popisovala jsou zkušenosti se srstí našeho poloamíka, ale problémy s měkkostí jsme nikdy neměli, kvalita krycí srsti je špičková. Když byl štěně, byl velice huňatý, trochu vlnitý, s ne moc tvrdou srstí, všechno se to změnilo po prvním trimování, ale než to dorostlo, taky jsem byla vykulená. Profi úpravu si však nechávám dělat u lidí, kteří to opravdu umí.
|
Olina
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2006 09:00
- Nahlásit
Vistra
Tak to Vás budu ještě chvíli "otravovat"... Jak dlouho po trimování ošupujete pemzou? Potom přeci začne dorůstat krycí srst a ošoupala by se i ta? Psa s nutností úpravy srsti mám poprvé, před tím jsme měli boxerku. Tak jsem si před pořízením knírka vše nastudovala, abych nebyla něčím zaskočena a ejhle, už je to tady.
Mj knírek je taky dost huňatý a vlnitý,takže dokud mu trochu nenarostli fousy a obočí, nebylo ani poznat, co je to za rasu. Ještě prosím o názor:Myslíte si, že ve 4 a půl měsících je na trimování brzo? Slyšela jsem už i takový názor. Jenže je to asi ročním obdobím a mému knírkovi jde srst vyškubnout úplně v pohodě, aniž by si toho všimnul. A taky nacházím chlupy po bytě... Docela se těším, až bude vypadat jako knírač.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2006 09:53
- Nahlásit
Olina okud mu jde srst škubat,tak myslím,že by se mohl upravit.Mě chovatelka pejsu taky upravovala zhruba v tomto věku.Jinak s pemzou zkušenosti nemám ale nedám dopustit na pilku na železo(může posloužit i trimovací nůž).Jde to opravdu jen do určité délky srsti protože později se může srst seřezat.
|
jira_hera
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2006 10:53
- Nahlásit
Ahoj, mám malou černou kníračku. Taky byla neuvěřitelně huňatá a odrůstající štěněčí srst se jí vlnila. Poprvé jsem trimovala právě ve čtyř a půl měsících, šlo už to úplně snadno - srst byla na trimování zralá. Já neošupuju podsadu pemzou - škubu na kůži - úplně všechno - včetně podsady - chvíli teda vypadá jak naháč s fousama. Jakmile to jde, začínám pročesávat trimovákem a to dělám pořád - podsadu je potřeba pravidelně stahovat. Jinak my máme dokonale hrubou, lakově černou srst a máme černou i podsadu. Lehce nádech do hněda mívá na nohách a všude tam, kde se netrimuje a chlupy zůstavají dlouhé - jen se přistřihují. To řeším občasným lehkým pročesáním trimovákem. Jinak různé vitamíny s řasou a tak - jak radí Vistra. Já teď například dávám Giom na srst.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2006 11:00
- Nahlásit
Olina
Ta pemza se dá použávat až po vytrimování, pejsek bude vytrimovaný skoro dohola a dokončený strojkem, pak začne obrůstat mechem, pak se ten mech lehce šmirgluje. Krycí chlupy tam moc nebudou a jinak ty čerstvé dost drží, ven jde opravdu jen ten mech. Ale moc se s tím zatím nezabývejte, to je opravdu pro ty co to chtějí mít tip ťop. Ta pemza se dá např. koupit v salónu Oliver www.salonoliver.cz, je dost drahá. Je dobrá třeba na vyčesávání krátké srsti na hlavě, protože i tam je potřeba srst udržovat a taky na krku a okolí ocásku. Ale opravdu se dá bez toho fungovat.
Pejsek se trimuje tehdy když mu jde srst lehce vyškubnout, jenom vezmete do prstů chlupy, lehce zatáhnete a když Vám jich tam pak pár zůstane, tak hupky do psího kadeřnictví.
Na ty vousy dávám občas kondicionér, hezky pak voní, ale úplně nejlepší je normální kuchyňský olej, jenže pak je pes takový opatlaný. Pořádný vousy mu narostly až skoro ve 2 letech, přestože jinde byl jak afghánský chrt. Ale vousy chtějí opravdu pozornost, umývat, česat, je to jejich ozdoba.
Spoustu věcí Vám ukáže upravovatelka, chce to vidět v reálu, takhle přes PC se to špatně vysvětluje.
|
Olina
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2006 15:48
- Nahlásit
jira_hera
Nádherná!!!!!!Je úžasná i jako malá kudrnatá! Mně tedy trvalo několik let, než jsem se dopracovala k názoru, že knírači jsou krásní psi, ale teď, když vidím knírače, neodolám. Doufám, že vydržím a budu mít doma vždy jen jednoho...
Jinak - díky všem za rady. Skoro to vypadá, že potíže s hnědnoucí podsadou mají jen knírci.
|
rik
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2006 20:47
- Nahlásit
jira_hera
Máš hezkou holku! Také bych ráda poslala foto malé černostříbřité kníračky, mám ji uloženou v obrázcích, můžeš mi poradit postup?
|
rik
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2006 20:59
- Nahlásit
Olina
Zdravím, já zatím srst jen češu a vyčesávám, podsada mi nehnědne, jenom fousy kolem tlamy jdou trochu do rez. Ale chlupy drží pevně, takže vyrazit někam kvůli trimování by bylo asi předčasné. Krmím Purinou, snažím se vyhnout mrkvi. Do granulí přidávám vařené maso 3:1. Škoda, že bydlíte od nás trochu z ruky, myslím, že bychom si pokecaly a Sára by měla prima kámoše. Chodíme denně do lesa nebo na louky a občas bychom uvítali společnost. Začaly jsme také chodit na cvičák, trénujeme přivolání, odložení, kladinu...obě nás to baví.
|
Danuš
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2006 08:46
- Nahlásit
Olina
Zatím vyčesávejte trimovákem a až bude srst pořádně zralá, tak hupky, dupky ke kadeřníkovi. Ať jí vyškube, co to půjde. Když jsem viděla, jak Jířa vyškubala Herunku, tak jsem o sobě řekla, že jsem lemro schvácený, protože tak dokonale oškubanýho psa jsem ještě neviděla. Ta Herunce nezůstal ani chlup - na těch místech, která se mají škubat. Vypadá to šíleně, ale tak do dvou týdnů je už pes zase černý, tedy koukatelný.
Jinak, já jsem svojeho Terýčka (Pratchett Knight of Danian) taky oškubala krátce po čtvrtým měsíci. Dorostla mu úžasná, černá, hrubá srst. Jen na nohou má lehce hnědý nádech. Pokud krycí chlupy jdou lehce vyškubnout prsty, není co řešit a ke kadeřníkovi můžete směle.
Jo, krmím Purinou ProPlan. Zatím se mi osvědčila nejvíc.
|
jira_hera
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2006 10:43
- Nahlásit
Já krmím teď taky Purinou ProPlan, ale já mám s tou mojí holkou po té sepsi problémy - nechce moc žrát, takže kombinuju s domácí stravou.
Jinak kníračkářky - nemáte stránky těch svých bradiček? Ráda bych se mrkla.
rik
To vkládání obrázků tady někde moc pěkně vysvětlovala aren. Pokusím se to nastínit - fotku musíte mít uloženou někde na internetu - je v podstatě jedno kde, stačí i tady v galerii. Fotku si otevřete, klepenete na ní pravým tlačítkem myši, dáte vlastnosti a zkopírujete si adresu fotku. Tady klepnete na ikonku geometrických obrazců hned vedle volby podtrženého písma - vložíte adresu fotky, potvrdíte a hotovo. Snad jsem to vysvětlila aspoň trošku jasně - pro jistotu se pokusím najít výklad aren, ale nevím, zda se mi to podaří - nemůžu si vzpomenout, kde to bylo.
Vistra
Právě mi říkala kamarádka s dvěma kníračkama - bílou a černou, že se s vámi včera bavila na cvičáku. Svět je malej.
|
Vistra
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2006 11:33
- Nahlásit
jira_hera
No jo, náš výstavák je v rekonvalescenci, tak si léčím nečinnost s obludou na cvičáku. Vybrala jsem si ho proto, že se tam stahují kníračkáři. Malá Daniánová je k umuckání, já ty psí miminka miluju.
Jinak stránky žádné nemám, plánovala jsem, ale teď tam nemám co prezentovat, ten hezký pes je dlouhodobě v neschopnosti a ten druhý moc krásy nepobral, ale na druhou stranu je to povaha naprosto špičková. Kamarád do nepohody, sluníčko a komik.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2006 16:35
- Nahlásit
Vistra:my se taky nemáme čím prezentovat a stránky máme...
|
Eviss
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2006 19:32
- Nahlásit
My jsme našeho rtw krmili acanou a po ní mu zhnědla srst(slyšlea jsem že u acany je to častý),přípravek roboran pro černé psy vůbec nepomohl.ale nedávno jsme přešli na krmivo K9 a srst se lepší
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 1 Čec 2006 21:15
- Nahlásit
Ono to chce čas, když ještě nebyl trimovaný. Po prvním trimování bude vypadat teda fakt divně. Jestli už to jde, tak ho někde objednej. Něco jiného je, když hnědnou pepřáci. A taky to může být sluníčkem.
|
rik
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2006 22:03
- Nahlásit
jira_hera
Zdravím po delší časové odmlce. Ty fotky se mi zatím nepovedly, ale až budu mít víc času, budu ještě zkoušet ....
Dnes jsem doma zjistila podle několika kapek krve a zduření, že mi moje malá kníračka asi začíná hárat. Je jí 5,5 měsíce a myslela jsem, že je ještě štěně, není to moc předčasné?
Prosím kníračkářky- majitele fenek- o jejich zkušenost a čas prvního hárání.
|
jira_hera
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2006 22:16
- Nahlásit
rik
Vítej zpět. Moje kníračka hárala poprvé v devíti měsících, kamarádky kníračka v šesti a mám takový dojem, že jiná kamarádka mi říkala, že její taky hárala nějak po pátém měsíci. Ona sem občas zajde, tak snad zaskočí a upřesní to. Ono je to u každé fenky jinak - jako u lidí. Já myslím, že není potřeba se tím nijak znepokojovat a jenom hlídat, aby nedošlo k nechtěnému nakrytí.
|
rik
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2006 22:30
- Nahlásit
[jira_hera
Díky za rychlou odpověď. Povedlo se mi založit galerii Malá kníračka Sára a vložit tam tři fotky. Sem do diskuze mi to nějak nejde, takže Tě zdravíme z galerie.
|
rik
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2006 22:40
- Nahlásit
Danuš
Než se setkáme někdy, někde doopravdy, zdravíme aspoň fotkou z galerie. Svět je malý... potkaly jsme štěňátko - fenku od Vás v Praze v parku u Palackého mostu. Majitelka měla ještě bílou kníračku. Holky spolu chtěly řádit, ale bohužel auta jezdí moc blízko, a tak puštění na volno nepřipadalo v úvahu.
|
Altcha
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2006 11:36 - Změnil/a: Altcha
- Nahlásit
rik
To u Palačáku - to jsou ta moje dvě éra :-D
Máma mi říkala, že potkala někoho s malou kníračkou.
Ad. hárání - bílá Fátima začala přesně v půl roce, černá Šira opravdu v pěti měsících, takže nemusíš mít obavy.
|