Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / čištění zubů kartáčkem
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
zuzka
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:15
- Nahlásit

čistíte někdo svému psu zuby kartáčkem?
prosím jak to děláte?
nejlépe mi to napište krok za krokem

bord
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:21
- Nahlásit

zuzka
1.běžím min.10km klusem - psím,já běžím tryskem
2.doma hladím tak dlouho dokud neusne
3.navleču kartáček na prst
4.najdu spícího psa a otevřu tlamku ( jeho)
5.pes se totál.probudí
6.pes prchá a já jdu uklidit kartáček

žanda
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:24
- Nahlásit

tedy mě osobně připadá efektivnější koupit čas od času spíš něco na žvýkání na zuby- ten zelený kartáček-firmu nevím,nebo u nás mají placky, co krásně zuby čistí. Zkoušela jsem to taky, zubní kártáček a pasta psí, psovi chytnu spodní čelist, šoupnu kartáček avypulíruju.......ale efekt podle mě nic moc......

zuzka
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:25
- Nahlásit

bord
já jsem dnes zakoupila kartáček a pastu
Bela dobrovolně vleze do vany a ani se nebrání, když jí strkám kartáček do tlamy
přední zuby umíme, to je jako u lidí, špičáky zvenku jsme taky zvládly, ale ty další zuby už ne
Bela se totiž snaží kartáček kousat

P.S.
jahodová pasta Odol-perlička jí vyloženě chutná

zuzka
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:27
- Nahlásit

žanda
no my dávámě buvolí kostičky i tvrdý chleba, ale zdá se mi, že na dva roky je má celkem žlutý

jinak já koupila dětský měkký kartáček a již zmíněnou jahodovou Odol-perličku, celkem 35Kč

žanda
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:27
- Nahlásit

zuzko, to právě chce strčit tu ruku do tlamy,aby nekousala........myslím ten kartáček samozřejmě)

tosca
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:28
- Nahlásit

Zavolám psa, usadím ho.
Vezmu kartáček a speciální pastu. Kartáček navlhčím, dám na něj pastu.
Zavolám psa, usadím ho a pevně chytnu, aby zas neutekl.
Postavím se nad něj, tak aby mi seděl mezi nohama.
Odhrnu pysky, přejedu párkrát kartáčkem přes zuby.
Vylovím hlavu psa "zpod podlahy".
Pomalu přečistím zuby z vnější strany.
Otevřu psovi tlamu.
Přejedu kartáčkem stoličku na jedné straně a pokusím se nedovolit mu, aby namotal jazyk na kartáček.
Vylovím psovi hlavu "zpod podlahy". Pokud jsme neměla dobrý postřeh, dám si panáka, aby mě nebolel zhmožděný prst, případně vezmu nový kartáček.
Otevřu psovi tlamu a pokouším se vyčistit další zuby.
Po několika minutách hygieny se mi třepou ruce a mám všeho plné kecky. Dám psovi žvýkací tyčinku s příchutí máty, umyju kartáček a pastu a jdu si dát panáka.

tosca
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:29
- Nahlásit

zuzka
Lidská zubní pasta je prý pro psa nevhodná

bord
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:30
- Nahlásit

zuzka
jako teď vážně - Boban si nechá bez větších protestů taky vyčistit přední zuby,ale dozadu se tím kartáčkem nedostanu.Takže radu fakt nemám,jak vyčistit všechny zuby pořádně.Jinak samozřej.dávám různý kostičky,žvýkátka apod.

zuzka
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:35
- Nahlásit

Lidská zubní pasta je prý pro psa nevhodná
nevíš proč?
mají jinou zubní sklovinu nebo kvůli požití?
proto jsem koupila dětskou pastu

odol-perličku mám odtud, někumu ji doporučil veterinář

tosca
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:36
- Nahlásit

zuzka
Jo, ještě, s tím kartáčkem, co se navléká na prst mám lepší zkušenosti, než s klasickým. Snadněji se s ním manipuluje a pes tak nějak líp snáší, když má v tlamě přímo prst a ne jakousi tyčku se štětinami.

Jinak, nelámu si s tím čištěním hlavu, co zvládnem to zvládnem. Psina dostává kosti a žvýkací "nesmysly" a ve svých 10-ti letech má minimum zubního kamene, ani jeden kaz, ani jeden chybějící zub, pouze na jednom uštíplý kousíček skloviny. Řekla bych, že je důležitější čím je pes krmený, než jak pečlivě má čištěné zuby. Pokud má dostatek vhodných "tvrdých předmětů" na kousání, čistí si zuby přirozeným způsobem.

tosca
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:39
- Nahlásit

Pokud si dobře pamatuji, tak je to hlavně kvůli tomu polykání. Ani ta dětská by se polykat neměla. Speciální psí má jiné složení a nevadí, když ji pes polyká.

bord
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:41
- Nahlásit

zuzka
lidská je pro psa toxická,kdysi se to tady probíralo,ale už nevím,která látka v ní..těžko říct kolik toho musí spolykat,aby se to projevilo

žanda
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:41
- Nahlásit

tosca- kartáček na prst je bezva,ale nesmí pejsánek moc často chtít zavřít tlamičku)

tosca
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:48
- Nahlásit

žanda
No, ono je celkem zábavné i když mu pasta chutná a stoličkami zkouší, jestli by se z toho kartáčku na prstě nedalo vyžvýkat větší množství

Ale pokud je pes hodný, tak se s ním líp dostává na zuby z vnitřní strany.

fromeli
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:49
- Nahlásit

Naprosto v klídku:
stojím v koupelně a čistím si zuby, zavolám Michelle k sobě, ona přilítne, zjistí, že se budou čistit zuby, začne mávat ocasem, pak si sedne. Namočím dětský kartáček, vytlačím pastu a napatlám jednu stranu zubů, vytlačím zase kus pasty, namatlám druhou stranu zubů a do třetice vytlačím pastu na kartáček a namatlám přední zuby, pak jí za odměnu nechám oblízat zbytky na kartáčku. Kartáček opláchnu, propustím psa

zuzka
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 13:55
- Nahlásit

bord
nevíš kde se to probíralo?
ve vyhledávači mi to nenašlo, možná zkusím ještě google
podle složení bych to tipla na sacharin

bord
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 14:22
- Nahlásit

zuzka
to ti fakt neřeknu,skleroza

mac1
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 14:31
- Nahlásit

moji psi žerou kosti a je to v pohodě ,starší 7mi letý nemá ani "ň" zubního kamene a zuby má krásně bílé ,mlaďoch také ale ten je pravděpodobně na případný zubní kámen ještě mladý (15 měsíců) . Taková hovězí masová kost je nejlepší kartáček ....a nejlevnější . .A předchozímu psovi obdivoval vet zuby i v 15 letech ...a z tlamy mu nebyl cítit smrádek. Pokud pes není zvyklý na kosti, dala bych mu morkové , ty většina psů nesežere ,ale ohlodávají je vytrvale

mac1
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 14:32
- Nahlásit

mac1
jo ..a vůbec se pesani takovému čištění chrupu nebrání

zuzka
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 14:38
- Nahlásit

mac1
morkovou kost taky dáváme, jiné kosti ne, protože je sežere a pak je zvrací

jinak Bela ještě žádný zubní kámen taky nemá, ale tak bych to nechtěla nechat dospět

zkoušeli jsme jí koupit i různé čistící hračky, ale jak to není k jídlu, tak ji to nezajímá (a to ani tehdy, pokud to jídlem napatláme, to to pak jen olizuje a nekouše)

jeje
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 14:56
- Nahlásit

No, ja by som povedal, ze tam vadia fluoridy. Pre psy sa vyrabaju specialne enzymaticke pasty, ktore pes moze prehltat.
Kefka, jedine Curaprox Ultrasoft 5460 sensitive...

Na zaciatku trocha vody pasty pes a lopticka na snurke po ruke, vydrazdit psa na lopticku a dat drzat lopticku psovi, obcas potiahnut a skoro vsetko je mozne uplne v klidku vycistit. Na koniec rucne (myslim rukou podrzat otvorene usta) vycistit tam, kde lopticka zavadzala a celkom na koniec sa so psom s tou loptickou pohrat a umyvanu zubov sa bude domahat...

žanda
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 15:09
- Nahlásit

tosco- to našemu pasta taky chutná,ale ne že by chtěl zkousnout-to si nedovolí,ale jednou chtěl asi rychleji polknout a můj prstík jemně sevřel) a díky stačilo mi to))

tosca
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 15:19
- Nahlásit

žanda
No já znám to ožvýkávání
Naštěstí jen od vořecha nižší váhové kategorie, ale kdyby chtěl, tak i on mi může prsty pěkně pochroumat, jenomže to nechtěl, on chtěl "vymačkat" víc pasty.

Garfield
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 15:41
- Nahlásit

Zkoušela jsem to u Gafa a když jsem se chtěla kartáčkem dostat na stoličky, tvářil se asi jako já, když mi u lékaře dělají stěr z mandlí..., já obvykle na doktora nebliju a nekoušu ho, ale nemám k tomu ani já daleko, natož pes.

pigie
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 15:52
- Nahlásit

Aj ja som pocula, ze je to fluor, ktory psovi skodi.

jeje
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 16:08
- Nahlásit

Gaf, ale ved vravim, ze jedine tu kefku co vravim

brut
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 16:43
- Nahlásit

Já čistím zuby Brutovi psí pastou s příchutí máty.

Zavolám Bruta k sobě, posadím, vydám povel " zuby" , pes otevře tlamu, mezitím připravím pastu na navlhčený kartáček, začnu zuby čistit od stoliček, nechávám chvíle na polknutí ( taky mi byl přivřen prst mezi stoličky....nic moc ), postupuju na přední zuby.

Brut čištění miluje, bohužel se musíme v koupelně při naší ústní hygieně zavírat.....jinak máme smůlu, pastu si opatláme po celém obličeji, po Brutově hlavě, po zdi...ale zuby máme stále nevyčištěné.

Falco
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 21:56
- Nahlásit

Myslím, že lidskou zubní pastu by neměl pes polykat a psí může. A taky, že u čistění lidských zubů není podstatná pasta, ale práce s kartáčkem, kdežto při čištění psích zubů je nejdůležitější právě ta psí pasta, která plak nějak odbourává a stačí ji jen na zuby namatlat (nevíte, proč se takové pasty nedělají i pro lidi?)

Tami
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2006 23:20
- Nahlásit

Musím se podělit s vámi jak čistím zuby já.
Když jsme Barušku přivezli zjistila jsem že jí smrdí z tlamičky, nevím jestli to není tím, že u minulého pejska jsem celou dobu vařila a u štěnda jsem najela na granule - je možné, že ten zápach se mi jeví jiný.
S čištěním zubů zkušenosti nemám, Darince jsem kupovala různé žvýkací kostičky a za 15 let jejího života jsme nebyly na čištění kamene, prostě ho neměla.

U naší piraňky to kartáčkem prostě nešlo, neměla jsem dostatek trpělivosti - zřejmě a nebyla jsem dostatečně rychlá.-

Přišla jsem podle mne na dobrý nápad - sehnala jsem v lékárně takový ten kartáček jak SE S NÍM ČISTÍ ZUBY MIMINKÁM
Navlíknete si ho na ukazovák - na konci je takový malý plastový kartáček, takže krásně prstem zajedete na horní i dolní stoličky a když máte pastu která pejskovi chutná - ale ta je sakra drahá, jak jsem zjistila - není problém.
¨Kartáček stojí asi 30 korun - zřejmě podle lékárny

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání