Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / kulhání?
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 23 Bře 2005 13:55
- Nahlásit

Tak k té veterinářce už nechoď.Čekáním na dovyvinutí kloubu nic neřeší.K luxaci pately už bylo psáno hodně.(Dala ti aspoň podpůrné prášky na chrupavku?)Strašně záleží na ortopedovi,co to bude dělat.Ve foru na Mujpes jsou i odkazy na vety,kteří jsou zkušení.Chce si to jen projít.Taky by jsi šla raději k ortopedovi,který provádí jednu operaci za druhou a je vyhlášený,než aby se na tobě někdo učil.Rentgen je zbytečný,stav kloubu určuje vet prohmatáním.Kost vyskakuje z kloubku a proto ti běží jen po třech,jakmile si nohu nahodí zpátky,běží po čtyřech.Stářím psa dochází k opotřebení kloubu,takže vypadávání bude častější.Měla by jsi teď prostudovat co už bylo kde všude napsáno a začít jednat.

Martina
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 14:12
- Nahlásit

Anonymní
Dala mi Canvit chondro.

Maya
# Zasláno: 23 Bře 2005 14:13
- Nahlásit

Martina
Pokud si chceš ještě něco nastudovat k luxaci, můžeš na www.spicove.cz v sekci veterina najít několik článků od různých veterinářů, včetně toho, který neoficiálně posuzuje pately na bonitaci našeho klubu.

jana33
# Zasláno: 23 Bře 2005 14:21
- Nahlásit

Taky bych doporučovala jít k jinému vetovi. Jsou psi, jejichž problémy se třeba projevují až po námaze, takže u veta chodí normálně, ale právě od toho je tam s pejskem majitel, aby popsal situaci. Kdyby se pokaždé čekalo až se problém bude projevovat neustále, tudíž i u veta, tak by mohlo být pozdě

Martina
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 14:55
- Nahlásit

Maya
V jednom z článků jsem našla:
Patella se dá vyšetřit zkušeným veterinárním lékařem pohmatem nebo rentgenovým snímkem. Vyšetření je nutno provést až po roce stáří, kdy je již u těchto plemen ukončen tělesný vývoj. Problémy s luxací se však mohou vyskytnout již u štěňat mezi 4.-6. měsícem stáří.
Tak nevím, anonym psal, že rentgen je zbytečný. A vyšetření po roce, mojí fence je 7 měsíců.

jana33
# Zasláno: 23 Bře 2005 15:11
- Nahlásit

RTG po roce se dělá kvůli chovnosti, alespoň u DKK, nevím sice jestli je povinný u některých malých plemen kvůli luxaci pately, ale kdyby to měly být ofiko výsledky, tak se to musí dělat, až když je vývin ukončen. Ale pokud má pejsek problémy, tak se dá udělat kdykoli. Za zbytečný ho nepovažuju, ale je fakt, že dobrý vet by to měl poznat i bez něho, ale zároveň RTG provést kvůli upřesnění, jestli tam např. není degenerace chrupavky apod.

Anonymní
# Zasláno: 23 Bře 2005 16:00
- Nahlásit

Hlásí se anonym.Že je rentgen zbytečný jsem ti psala proto,že by jsi ho u té své veterinářky zbytečně platila.Zkušený doktor pozná stav opravdu pohmatem a dále se řídí až po otevření kloubu.Mně řekl vet dokonce tři způsoby,co může s kolenem udělat s tím,že rozhodne až při operaci,až to uvidí na vlastní oči.Možná ta tvoje veterinářka má zkušenosti a operace luxace provádí,to nevím.Ale je zbytečné do toho teď strkat peníze a čekat na zázrak a když se nestane,jít jinam.Opravdu si najdi odborníka svěř se mu.A začni šetřit,je to nápor pro peněženku.

Anonymní
# Zasláno: 23 Bře 2005 17:52
- Nahlásit

Ještě ti připíšu:najdi si na fauně nemoderované forum,nadpis Poraďte-veterinář-ortoped.Tam si lidi vyměnili adresy vetů.

Martina
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:23
- Nahlásit

Anonymní
Tak to se omlouvám, s tím rentgenem jsem to myslela jinak.
Cestou z práce jsem zašla za veterinářkou. Máte pravdu je to asi fakt " ......" Hned jsem volala jinému veterináři, kterého tady široko daleko chválí. Ve stručnosti jsem mu to popsala, byl velice ochotný, v úterý máme přijet, podívá se na ni a pak se domluvíme dál, popřípadě mi doporučí nějakou kliniku.
Ještě dotaz. Nápor na pěněženku cca kolik?

Anonymní
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:39
- Nahlásit

Každý veterinář si řekne za tu samou práci jinou cenu.Čím je známější,tím je dražší.Zase na druhou stranu je lepší zaplatit a jít na jednu operaci,než jít někam kde ja levno a pak nohu ještě natřikrát opravovat.Těch cen na foru Fauny se nelekej,tam je to o dysplazii.Máš malého psa,tak za léky tolik nedáš.Mně stála operace asi 2500 kč plus tablety za 500 kč,ale upozorňuju,že jsem nebyla v Praze nebo Brně.Je to asi jako se zubařema.

Martina
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 19:02
- Nahlásit

Anonymní
Jasný, všude je to jinak. Ráda to zaplatím, hlavně ať je moje fenečka dobrá. A jak to probíhá po takové operaci? Jak dlouho trvá rekonvalescence? Pořád se uklidňuju, že to třeba nebude na operaci. Ale už počítám se vším.

Anonymní
# Zasláno: 23 Bře 2005 20:12
- Nahlásit

Tý operace se vůbec nemusíš bát.Fenka dostane antibiotika a něco na bolest,první dny bude trochu bolavá,ale hrozně rychle se to hojí.Po deseti dnech se jí vyndají stehy a jizva se úplně zahojí.A co máš za plemeno?Psala jsi že malé plemeno.Ty se začnou na nožičku stavět už 14 dní po operaci.Nemusíš se toho bát.

Martina
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 20:22
- Nahlásit

Anonymní
Mám boloňáčka, má cca 2,5 kg, je to můj první pesan, tak jsem ze všeho tak nějak vykulená. Naivně jsem si myslela, že když si pořídím psa s PP, tak mě tohle mine, ale bohužel. Moc Ti děkuji za info, snad to bude OK.

Anonymní
# Zasláno: 23 Bře 2005 20:43
- Nahlásit

Tak držím palce a dej vědět,jak jste dopadli u veta.

cerny Rex
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 22:40
- Nahlásit

Martina
nevim odkud jsi, ale ja na kontrolu pately pojedu do Zlina k panu Jahodovi. Ten se tim zabyva a co se tyka Shib tak to i u nich dela oficialne, aby mohli byt uchovnene takze tomu opravdu musi rozumet. Jinak je to moc hodny a ochotny doktor. Ted mi dava fenecku do kupy, protoze veterinar u nas ve meste ji spatnou lecbou znicil zazivani. S timto doktorem i s klinikou jsem spokojena a radsi zajedu tam (mam to asi 60 km) nez abych sla za barak.
Pokud bys mela zajem tak muzu dat kontakt.

Anonymní
# Zasláno: 23 Bře 2005 23:03
- Nahlásit

Operace by měla být správně zaznamenaná v průkazu původu,ale kdo si to tam nechá zapsat,že?Takže i když si koupím štěně s pp a myslím si,že mám záruku zdraví,není to pravda.A který chovatel se stím bude chlubit,že se mu to objevilo v chovu?Jasně že řekne že s tím nemá zkušenosti.U některých velkých plemen je chovnost podmíněna vyšetřením na DKK,u některých malých na luxaci.Ale těch je jen zlomek.

Martina
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2005 07:14
- Nahlásit

cerny Rex
Jsem z Jižních Čech. Uvidím co nám řekne vet v úterý, mluvil o klinice, myslím že u nás nejblíž bude v Č. Budějovicích nebo pak o kousek dál v Brně. Kdyžtak pak napíšu a poprosím o nějaký kontakt, kdo má dobrou zkušenost. Děkuji moc za rady. Doufám
že to dobře dopadne

cerny Rex
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2005 08:37
- Nahlásit

Martina
budu drzet palce, at to neni nic vazneho a taky at nenarazis na blbce jako ja poprve.

Martina
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2005 08:48
- Nahlásit

cerny Rex
Díky, díky, díky

Maya
# Zasláno: 24 Bře 2005 09:31
- Nahlásit

Martina
hodně štěstí, napiš, jak jste dopadli. Když nic jiného, alespoň budeš vědět, jak na to jste.

Martina
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 19:23
- Nahlásit

Ahoj všichni,
teď jsme se vrátili od veterináře. Jsem pěkně nakrknutá, ne kvůli tomu kulhání, ale.. Začnu teda od začátku. Ta luxace to naštěstí není. Mimochodem, když jsem viděla jak probíhá vyšetření, tak se to zdaleka nepodobalo tomu co tady předváděla veterinářka, u které jsme byli před týdnem. Vet udal několik možností proč kulhá. Mohla si něco píchnout do polštářku, říká že když by to byl trn nebo tříska apod. tak by to začlo hnisat, ale kdyby to byl třeba střípek skla, tak ten nemusí vyhnisat, prostě zaroste a v určitém bodě jí to prostě zabolí. Říkala jsem mu tu příhodu na louce s tou ostrou trávou, tak na to mi řekl, že si klidně mohla nějak vykloubit jeden z drápků, teda v lůžku a při určitém pohybu to bolí. To můžeme zjistit tak že budeme stříhat po jednom drápku, budeme chodit jednu trasu nejlépe asfalt nebo dlažbu. Máme si pamatovat, který jsme ten den ustříhli. A kdyby to nedělala, tak to bude to lůžko. Prostě na ten dráp nedošlapuje, protože je kratší a tudíž jí to nebolí. Na sloh jsem byla vždycky slabší, ale snad chápete ne?
Kloub vyloučil, protože to prej by nejvíc kulhala, když by to třeba rozpálila po louce a nejdnou by na to nestoupla. Ale u nás je to přesně naopak. Kulhá když jde pomalu a když mete tak ne. Když jsem mu řekla, že jsme si toho všimli už když byla tak 3 měsíční, třeba u toho pití, jak jsem psala, tak říkal, že to může mít i po nějakém dědečkovi a dělá to prostě ze zvyku.
A poslední možnost, to prej by nám nepřál je, že když byla štěndo, tak jsme ji mohli přišlápnout a ty kůstky prej jsou tak křehký, že se tam něco mohlo po... a nerostou tak jak mají. Že má několik takových pacientů.
Pak jsem mu řekla, že nám dala veterinářka Canvit Chondro, tak se hrozně podivil, že tak malý prej akorát zničíme žaludek. A čím krmíme, tak jsem řekla že K9. Říkal, že tam je vše co má mít, tak prej nechápe proč jí to dáváme.
A posledí kapka byla, když jsem se zeptala na špičáky. Že má nahoře mléčné i nové. Tak na mě tak koukl, jako že to snad ne?? Říkala jsem mu, že když jí bylo 5 měsíců a měnila zuby, že jsme za veterinářkou byli (samozřejmě za tou "nechci být sprostá"). A na tohle se speciálně ptala. Ptala jsem se na to i tady na diskusi http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=4&topic =140
Takže špičáky měly být venku v těch 5ti maximálně v 6ti měsících, když jsou nové ještě malé. Teď když má dva nalepený vedle sebe s tím nic nejde jenom pod narkózou vytrhnout, že se to musí naříznout, aby se nepoškodil ten nový zub. Máme prý jim zkoušet trochu pomoct. Ale že tomu moc nevěří, že by povolily, tak asi tak za 14 dní máme přijet a budou muset ven. Tak to mě úplně dorazilo, protože speciálně kvůli tomu jsem na veterinu tenkrát šla. Jsem pěkně nas....
Až půjdu zítra z práce tak tam tý ...... půjdu nakopat do pr.....
Tak jsem si musela vylít srdíčko, takže jestli to někoho obtěžovalo, tak promiňte, ale píšu to jako varování pro ostatní, protože není odborník jako odborník. Jeden má titul a používá ho a druhý ho má na parádu. Tak se všichni mějte

Anonymní
# Zasláno: 29 Bře 2005 20:16
- Nahlásit

Ahoj Martino.I když jsi nakrknutá tak jásej,že nemáte luxaci.Akorát jsem nepochopila,co s tím kulháním budete dělat dál.A ty dvojité zuby jsou proti tomu brnkačka.Klidně jí je nech vytrhnout,narkoza je slaboučká a nic to není.Ta vaše vetka není moc zkušená,ale to bylo vidět,když jsi popisovala to vyšetření.Taky chodím k našemu vetovu jen na očkování a když je něco vážnějšího,jezdím na veterinu 80 km daleko.Prostě jak píšeš,není odborník jako odborník.

cerny Rex
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 20:58
- Nahlásit

Martina
joja taky narazila na takoveho "odbornika" ale ty moji to zazivani stihl znicit protoze nas nenapadlo, ze dela neco spatne. to az kdyz zacala zvracet a ja za nim sla tak mi rekl ze je normalni ze zvraci a at zjistim po cem zvraci a to ji nedavam. Takovehle vysetreni me neuspokojilo a ted jezdim 60 km daleko a tady ji necham max. ockovat.
Jiank jsem rada, ze jsi na podruhe natrefila na dobreho doktora a tak ti ta prvni nestihla pejskovi ublizit nespravnou lecbou.

Martina
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 21:12
- Nahlásit

Anonymní
Akorát jsem nepochopila,co s tím kulháním budete dělat dál
Aha, no říkala jsem, že jsem na sloh slabší. Teď máme za úkol vysledovat lůžka těch drápků. Až půjdeme na to trhání zoubků a bude pod narkozou, tak by mohl udělat i rentgen. Ale říkal, že pokud by tam měla něco píchlého, tak to rentgen stejně nepozná. Říkal, že to nebude zřejmě nic vážného. Jo, ještě jsem zapomněla napsat, že nás vzal před ordinaci, aby se jako podíval jak kulhá. Tak to samozřejmě udělala jen asi 2x a máálinko. Pak jsme cestou zpátky zastavili s manželem na procházku, tak tam chvilku běhala po louce a dělala to skoro pořád. Ale doufám, že to je ten blbej zvyk po nějakým dědečkovi, jak říkal vet, že má i takové případy. Každopádně máš pravdu jsem nakrknutá, ale šťastná, že to není luxace. Ale v tu chvíli mít naši vetku po ruce, tak ji asi přetrhnu.

niniel
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2005 22:20
- Nahlásit

Martina
My resime to same, kulha, kdyz jde pomalu, jinak ani nahodou. Kdyz byl mensi, kulhal hodne, ted uz temer ne. Podle veterinare je to rustem-ted je mu 11 mesicu.

Anonymní
# Zasláno: 30 Bře 2005 07:32
- Nahlásit

niniel
Podle veterinare je to rustem
Něco na tom asi bude, protože jsem asi před týdnem potkala známou, tak jsem jí to říkala, co máme za problémy a ona mi na to řekla, "nikam nejezděte, naše to dělala taky jako malá a teď už to vůbec nedělá". Tak budeme doufat, že to tak je.

Martina
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2005 07:33
- Nahlásit

Ten poslední anonym jsem samozřejmě já. Ach, ta skleróza.

ginali
# Zasláno: 30 Kvě 2005 11:30
- Nahlásit

salyen
ahoj, mám rovnaký problém, tiež 9 ročnú fenku a pretrhnuté krížne kolenné väzivo. Tvoj problém už trvá dlhší čas, tak by som rada vedela ako ste dopadli.

Dáša
# Zasláno: 9 Čen 2005 19:48
- Nahlásit

Ahoj,
mám problém s fenkou stejný jako Ty. Nedalo mi a tak jsem navštívila několik veterinářů. Než napíši co jsem se všehno dozvěděla bych popsala jak to začalo u nás. Mé fence je rok a půl, před necelými čtrnácti dny začala povyskakovat na levou zadní nožičku. Myslela jsem si, že má něco zapíchlého v pacičce, ale bohužel začala pokulhávat více. Doma kulhá minimálně a tak mě to zmátlo. Pak jsem si přečetla i tyto stránky a zjitila, že tento problém nemáme jenom my. Veterináři mi řekli shodně, že má nemocnou luxaci češky a jediné čím se tato vada odstraní je operace, která není tak složitá a náročná pro pejska. Prosím kdo má zkušenosti s touto operací at mi napíše veškeré podrobnosti, jak potom pejsek chodí a další náslekdy.

míša n.
# Zasláno: 19 Čen 2005 11:40
- Nahlásit

AHOJ,máme 6 měs.fenku čivavy.Když jsme si ji vzali od majitelky,tak měla 12týdnu,všimli jsme si,že kulhá na zadní nožky střídavě.nejvíce trpěla levá.začala ji zvedat po krátké chůzi, nebo kdýž se chtěla rozběhnout,při čurání,při žrání.tak jsme navštívili vet,který nám řekl,že se s tím nedá nic dělat.tak z nfevědomosti jsme tedy nedělali nic.asi za 2 týdny na to,jsme potkali paní,která měla s tím to probléme zkušenosti a doporučila nám jineho veta.ortopeda.tak jsme ho navšívili a zjistil po vyšetření hmatem,že se jedná o luxaci pately.tak jsme si dohodli termín a už máme po první operaci,za dva dny fenka začala chodit.jen musíme dávát pozor,aby neskakala,neběhala až moc,zkrátka na vodítku.to se nám

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání