Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / První hárání..
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Gája
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 11:07
- Nahlásit

Tak jsem se s vámi chtěla podělit o tento zážitek, už teda máme doma psí ženskou. Včera začala hárat a přiznám se, jsem z toho trošku nervózní. Je mi jasné, že to nelze srovnávat s lidmi, ale přesto se mi honí hlavou myšlenky - nebolí ji břicho, nebo něco jiného??? Je víc mazlivá a stále chodí za mnou, přestože jinak má raději našeho taťku. Jakoby si myslela, že já pro ni budu mít teď víc pochopení (a má pravdu). Dále následovalo poučení celé rodiny, jak se k naší psí holčině chovat. Vím, že se to zde taky probíralo nesčetněkrát, ale přesto se vás chci zeptat, musí mít hárající fena zvláštní režim (tzn. stravu, spánek, pohyb,) a jak dlouho ji hlídat, jak rozpoznám plodné dny?? Prostě bude-li se vám chtít tak mi o tom napište, co víte. Většinou když hledám v minulých diskuzích, nenajdu všechno co mě zajímá. Tak se i klidně opakujte, to víte jsem ženská, tak to s ní prožívám...

nika00
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 11:15
- Nahlásit

Gája
moje prdolka se pri prvnim harani zase vubec nelizala...vubec nevedela co s tim
ale za par dni se to naucila...
jinak nic extra snad nepotrebuji...jen mozna vetsi opatrnost pred psy....plodne dny ja teda nepoznam...hlidam ji porad....psi ji citi jeste klidne mesic po harani...

jinak taky sem si kladla otazku zda ji treba neboli brisko

brut
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:04
- Nahlásit

Gája
U nás žádná změna nenastala. Krmím stejně, venčím stejně...jen víc hlídám, ale po celou dobu.
Po skončení pravidelně koupu a používám šampon. Stejně jí psi ještě nějakou dobu cítí a chodí si k ní čuchat. U nás je výhoda, že Denynka už pár let ( asi 3 roky)nechce žádného pejska a na všechny po celou dobu hárání vrčí.

Gája
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:08
- Nahlásit

brut
A nevíš, jak dlouho je plodná, určitě to není celý měsíc, nebo jo??? Určitě se to dá vyhledat v knihách, ale s váma diskutovat je přece zábavnější. Víš co mě napadlo, může pejsek na to vlítnout přes plot?? Máme takový blbý plot a jsou v něm díry, už se pracuje na novém plotu, ale než dohárá, tak to zedníci nestihnou...

nika00
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:18
- Nahlásit

Gája
muzeeee......zrovna sem cetla uz nevim kde ze spichli stene pres plot

jinak asi bych neriskovala spolehat na plodne a neplodne dny...

brut
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:34
- Nahlásit

Gája
Myslím, že může i přes plot. A já jsem taky nikdy nespoléhala na plodné nebo neplodné dny.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:39
- Nahlásit

Gája
PLodné dny (dny, kdy je fena ke krytí) poznáš na jejím chování a na okolních psech-ti se nespletou. Pečlivě to sleduj, většinou je fena ke krytí furt ty samé dny-např.-moje čuba 13.-14.den. Takže příště už budeš vědět. Ovšem musíš taky přesně vědět, kdy začala barvit. Já ale hlídám celých těch cca 21 dní a nepouštím na volno.
A plot, zeď, ohrada-nic není bezpečné. Nejlepší mít háravku v kritických dnech zavřenou doma, na vodítku vyčurat vykadit a honem domů. Je to otrava, ale jde o pár dní a dá se to vydržet.

Gája
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:41
- Nahlásit

Holky tak teď mám strach, jestli teda nenastal průšvih, protože včera, když jí to začalo, tak byla skoro pořád na zahradě a jelikož bylo krásně, tak jsem ji domů ani nelákala a vlastně ani moc nesledovala. Dnes jí poběžím koupit kalhotky, prý existují pro pejsky, používáte je??

Ketrin
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:43
- Nahlásit

Gája
Klid, když to včera začalo, tak se na 99,9 % nemohlo ještě nic stát.
Já kalhotky nepoužívám, protože čuby vždycky po sobě uklízely. Bresta teda nejdřív moc ne, ale naučila se to. Já myslím že je lepší když jim ta buchta může větrat a můžou se čistit.

Gája
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:43
- Nahlásit

Ketrin
Děkuji moc, barvit začala včera, tak možná ještě není nic ztraceno. Budu ji držet pod zámkem.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:45
- Nahlásit

Gája
Jak říkám - klid. Spíš ten pravý "mazec" začíná až tak 7.-10.den a dál. Ale určitě hlídej.

Gája
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 12:48
- Nahlásit

Ketrin
Rozhodně lepší nechat větrat, ale jedny kaťandy bych koupila, kdyby bylo nejhůř, zatím to začíná, tak nevím jak se k tomu postaví..Ráno byla kapička na podlaze, čichla k ní a odešla. Sebe potom čistila, to je pravda.

žofka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 13:16
- Nahlásit

Gája
Určitě psa k ní nepustit minimálně 3 týdny,ale jsou i případy,že fena zabřezne i dvaadvacátý den,tak na to bacha. Jinak,jestli chceš kalhotky kupovat jen aby se k ní pes nedostal,tak zbytečně nevyhazuj peníze. Pes se k feně dostane,ať má na sobě cokoli.Taky jsme měli jedny štěňátka přez kalhotky. Fena se prostě v ty dny nesmí ke psům pustit.Nic jiného nefunguje.
A plodné dny má každá fena jinak,takže to taky není směrodatné. Já mám vyzkoušené,že jakmile mi pes fenu "oskáče",tak je vždycky v tom. Ale je fakt,že mimo plodné dny už se oskákat nenechá.
Takže co z toho plyne,hlídat,hlídat,hlídat!

žofka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 13:18
- Nahlásit

Ketrin
Ano,je pravda,že pravidlem bývá až ten 7.-12. den.Ale nesmíme zapomínat,že existují i vyjimky. Mám fenu,která mi zabřezne 1. nebo 2. den hárání. Tady prostě žádná pravidla neplatí. Jen hlídat.

nika00
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 13:23
- Nahlásit

Gája
na kalhotky se vyprdni...uklizet se po sobe nauci..neboj..ta moje necistila zezacatku ani sebe, natoz podlahu...ale ted skoro ani nevim ze uz hara...
kalhotky nepouzivam...pri harani vencime jen nejblizsi mozny okruh kolem domu...klidne bez voditka..protoze ona psi nechce a ani nikdy nechtela takze stejne bezi hned ke me...kdyz je nejaky pes nablizku...v tom je to zlaticko...nektere feny za psama klidne taky zdrhaj...
jinak ja si ji hlidam proti naskakovani psu i momo harani...nemam to proste rada a ji se to taky nelibi...naucila se hned si pri naskoku psa sednout...
takze i kdyz nic nehrozi, hlidam si ji

brut
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 13:45
- Nahlásit

My taky kalhotky nedáváme, ale moje kamarádka fenku naučila na kalhotky do auta, aby jim neušpinila sedačky. Jinak jí má taky bez nich. Jenže ne všechny čubinky si kalhotky nechají, většinou se snaží si je rychle servat.
Raději jí hlídej a zbytečně peníze nevyhazuj. Já Denynu taky hlídám 25dní a teprve potom jsem v klidu.

Gája
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 13:55
- Nahlásit

Holky děkuju, já jsem nemyslela kalhotky proti štěňátkům, ale kvůli koberci, sedačce, atd. Někde mám plovoučku, někde dlažbu a někde koberce, tak spíš kvůli tomu. Jinak budu hlídat, ještě co se týká chování, pozorujete nějaké změny v tomto období??? Nemyslím zrovna touhu po psovi, to je jasné, myslím změny - agresivita, smutek, hyperaktivita, atd.

nika00
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 14:18
- Nahlásit

Gája
ja pozoruju lenost, stridani nalad jako smutek versus velka radost...hyperaktivku nemam ani v normalnim obdobi takze to u me nehrozi..

Gája
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 14:24
- Nahlásit

nika00
No jo, jsou to naše prdelky, už se těším až budu s ní. Já to asi vážně nějak moc prožívám, ale mám fenku poprvé v životě, tak je to pro mne něco nového.

Martina
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 14:28
- Nahlásit

Gája
Já čubině kalhotky dávám. Bydlíme v bytě a mám skoro všude koberce, tak bych řekla, že je to praktické. Kdybych měla všude lino nebo dlažbu, tak asi taky nedávám. Určitě ji kalhotky nějak neomezují, protože naše se čistí i když je má. Prostě odhrne kalhotky bokem a ten jazýček tam nějak nacpe.Taky se fenka sice čistí, ale když skočí na gauč nebo na postel, nebo se muchlá s dětma, tak kaňká. To záleží na tobě jak seš ochotna tolerovat kapičky.
pozorujete nějaké změny v tomto období???
Při prvním hárání nám fenka nežrala, nechtěla moc chodit ven, vždycky se rychle vyčůrala a otáčela se k domovu, o nějaké procházky nestála. Ani doma si moc nehrála ani neblbla s dětma a to už bylo co říct. Jinak dlaší hárání už bylo lepší, dokonce i žrala, sice míň, ale přece. Už to zrátka tak neprožívala. To víš, poprvé je to vždycky trochu šok.

nika00
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 14:42
- Nahlásit

Gája
z toho si nic nedelej...to ja ted zase nahodou prisla k pejskovi..takze moji holcicce pribyl jeste kluk...a ja nikdy predtim nemela kluky...takze zas nevim jak "funguji" kluci...

Ketrin
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 14:46
- Nahlásit

Gája
Ale jo, i "touha po psovi" je ale to spíš až u feny, která už byla krytá a rodila. Samozřejmě to není touha po psovi, ale instinkt, který feně velí rozmnožovat se.
A změna chování taky bývá, ale to je u každé feny jiné a uvidíš sama.
Jinak kalhotky pro ochranu koberce-to je jasné, my máme dole všude dlažbu a nahoru na koberce háravku nepouštím.
A moc to neprožívej, a nelituj ji, nebo toho bude zneužívat.

fromeli
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 16:28
- Nahlásit

Kalhotky naše holka doma nosí, navíc s náma spí v posteli, tak by to bylo dost nevhodný.
Na běžný den jí je přestávám dávat od plodných dní, kdy přestane vyloženě krvácet.
U naší holky se dajný dny poznaj podle toho, že ji podrbu pod ocáskem a ona s ním rychle uhne na stranu a začne se nastavovat

žofka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 18:37
- Nahlásit

Gája
S těma kalhotkama mám ještě jednu radu. teda je to spíš na zasmání,ale fungovalo to,když bylo třeba.Ze dvou fen to ale snesla jen jedna. Koupila jsem malé dětské kalhotky a do toho jsem jí dávala takovou tu minivložku. Lidi,byla to sranda ale fungovalo to a slušelo jí to.Dokonce je nosit chtěla,když přišla z venku,už si lehala sama na záda,že chce kalhotky.
Ale jak zestárla,už tolik nehárá a taky po sobě uklízí. Zkoušela jsem to i na druhé feně a to byl zase pravý opak,ta z toho měla trauma. Chtěla se vždycky někam zchovat,jako by se za to styděla. Až našla nějaký kout,tak se pak ani nehla,prostě přestala chodit. Nehlo s ní vůbec nic.Tak jsem ji samozřejmě s tím netrápila.
fromeli
nejen u tvojí holky,takhle se zprávně rozpoznávají plodné dny u každé feny,ale stoprocentní to není.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2006 22:04
- Nahlásit

No tak to já kdysi dávno při prvním Sali hárání jsem jí dala mé staré plavkové bikiny (vystřihla díru na ocas) a do nich vložku. Plavky byly ihned rozcupovány, vložka sežrána, čuba se čistila, nikde po ní ani kapička, tak jsem to přestala řešit.

fromeli
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 06:35
- Nahlásit

No já kdybych měla doma všude dlažbu a feňula nebyla zvyklá v posteli a na gauči, tak bych to taky neřešila
Kalhotky dávám jen spešl z obchodu pro fenky, pěkně sedí, nikde jí nelezou apod., zkusila jsem i dětský kaťata, ale to nedrželo a špageta si je furt sundavala.

žofka
kamarádky fenka dává ocas na stranu celou dobu, ale naše jen ty 2-3 dny, takže u ní je to dobrý znak

Gája
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 07:12
- Nahlásit

Moc zdravím, kaťandy jsem koupila. Jsou legrační a když jsem přišla domů tak jsem tvrdila mužovi, že jsou pro něj a ta dírka je jasný důkaz, že jsou pánské. Holky fakt mi to chvíli věřil, nebo mi chtěl udělat radost. Smíchy jsme se s dětma třískali a potom jsme je "instalovali" naší Sáře. Přesně jak popisuje Ketrin, hned je začala na sobě cupovat, takže vložku jsme do nich ani nestihli vložit. Dnes je zkusím vrátit, nebo vyměnit za jiné, potřebnější zboží. Jinak se tedy opravdu čistí, ale podlaha ji nezajímá. Pořád ji s dětma hlídáme, hlavně na zahradě, už jsem zkonstatovala, že ji dnes venku přivážu. Máme takový ten zavrtávací kolík s lankem (od Barona), tak ho konečně vyzkoušíme...No uvidíme

Martina
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 07:29
- Nahlásit

Gája
už jsem zkonstatovala, že ji dnes venku přivážu
Pozor, pozor, žádná překážka není dost velká, aby se tam nadrženej pes nedostal, takže vyčůrat a domů. Neznamená, že když je přivázaná fena, že si neporadí pes.

fromeli
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 07:35
- Nahlásit

Gája
Michellka první kalhotky taky rozkousala, jak si je tahala, musela jsem jí tak dva dny hlídat, ale pak si zvykla a teď je to v pohodě.

Gája
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2006 07:40
- Nahlásit

Martina
No já vím, ale co tedy dělat??? Když ona chce ven a je to s ní k nevydržení. Ještě jsem přemýšlela nad kotcem, je ze tří stran obložený palubkama (aby do něj nefoukalo), jen z jedné (směrem k baráku) je pouze pletivo. Tam by se žádný pes neměl dostat, i když jeden nikdy neví...

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání