| Autor |
Zpráva |
zdenek999
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 15:00 - Změnil/a: zdenek999
- Nahlásit
Zdravím všechny. Máme desetiměsíčního labradora. Zhruba ke konci ledna letošního roku nám jeden z našich známých řekl, že se mu nelíbí, jak náš Vilík chodí. Zpočátku jsme tomu nevěnovali pozornost s oddůvodněním, že všichni labradoři "kroutí zadkem", ale nakonec jsme zajeli do Brna na vš veterinární na RTG. Tam na nás zpočátku nevěřícně zírali,co tam děláme, ale jen do té doby, než Vilíka uspali a udělali snímky. Závěrem vyšetření bylo DKK 4/4. Bylo a je to pro nás jak rána pěstí. Nabídli nám operativní řešení s nejistým výsledkem a značnými chirurgickými zásahy, což jsme zamítli. Kontaktovali jsme chovatelku, od které Vilíka máme. Jejím názorem je, že v tak nízkém věku konstatovat DKK 4/4 je nesmysl, že klouby se vyvíjení do cca 1 a půl roku.
Počátkem března začal mít problémy s pohybem a my pozorovali nepatrné kulhání na levou přední. Zašli jsme k veterinářce, která nám dala Rimadyl a nařídila klidový režim. Po cca týdnu kulhání přestalo. My to celé považovali za následek nějakého nepovedeného skoku nebo dopadu, což nám řekla i veterinářka. Teď se ale kulhání znovu projevilo ale je to mnohem horší. Včera jsme byli opět u veterinářky, znovu nasadila Rimadyl s tím, že je možné, že buď má opravdu problémy s kyčlemi a přenáší to na přední, nebo je nějaký problém v ramenním kloubu na předních. Přitom RTG předních kloubů byly v lednu O.K. Bylo nám doporučeno nové RTG vyšetření a nasadit Alavist.
Krmíme Acanou, a na klouby přidáváme jako prevenci Chondro Maxi, Vilík není přetěžován, normální pravidelné vycházky + cvičák.
Můžete prosím někdo poradit, je možné, aby se něco takového vyskytlo už v tak nízkém věku ?
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 15:02
- Nahlásit
zdenek999
To je mi líto...jsem laik, ale myslím, že už to tu bylo psáno mockrát a že se to dá diagnostikovat už v tak nízkém věku....
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 15:11
- Nahlásit
Já myslím, že pokud rengnen loketních kloubů byl v lednu v pořádku, že to může být panostitida - růstový problém kostí, který časem přejde. Nejste v tom sami, my přesně tohle řešili taky, panostitidu / díky kulhání na přední jsme vlastně šli na rentgen / a DKK 3/3.
A na ty zadní kulhá ???????
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 15:25
- Nahlásit
zdenek999
Bohuzial, u nas bola DBK diagnostikovana uz v 9 mesiacoch. Tiez 4/4. Predne su na tom podobne (ramena aj lakte)... Vitaj v klube.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 15:30
- Nahlásit
zdenek999
Teď je mu akorát deset měsíců???
Pokud mu dělali i RTG předních nohou a vše bylo bez nálezu, tak si taky myslím, že by to mohla být panostitida, může se projevovat až do ukončení úplného vývoje (tj. třeba i do roku a půl), může se stěhovat z nohy na nohu... Moje retrieverka jí taky měla, i když poté jsme museli přistoupit k operaci předních nohou, protože měla nález na loktech...
Jinak, dnešní metody a poznatky už mají za to, že DKK lze určit velice brzy (v pár měsících věku dispozici k volným kloubům, tudíž i k případné dysplazii), ve věku devíti - deseti měsíců je to už bráno jako konečný stav, ale každý pes je jiný, někdo to prožívá tak a jiný tak... Chce to psa hodně osvalit, nepřetěžovat jednostranným pohybem, hodně plavat...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 15:35
- Nahlásit
zdenek999
jezis to me moc mrzi...
odkud ses??mohla bych ti doporucit ortopeda...jinak jestli ma dkk4/4 a kulha na predni, kterou ma udajne v poradku tak to muze byt uplne necim jinym....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 15:37
- Nahlásit
zdenek999
Presne, nezufaj, ak kriva na prednu a vtedy ju mal cistu, tak nezufaj. Brali ju celu? Od ramena az po zaprstie?
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 18:07
- Nahlásit
zdenek999
V tomto věku to můžou být problémy jak růstové tak DKK, těžko soudit, nicméně i teď již je možné diagnózu udělat. Stanovisko chovatelky mi přijde trochu alibistické (znáte např. DKK rodičů či předků vašeho pejska?). Rozhodně ale nepanikařte, na operační řešení je čas (pokud by se potíže nějak nevyhrotily), až se klouby plně vyvinou, nechala bych si udělat kontrolní rtg v 18 měsících.
Zatím pejska nepřetěžujte - kratší procházky, nikdy ne přes únavu, ale nezakazovat pohyb - je potřeba, aby se pěkně nasvalil a svaly podpořily správné držení těla a odlehčily kloubům. Na cvičáku se vyvarujte překážkám a všem cvikům, které vyžadují skoky a doskoky.
K potravě přidávejte kloubní výživu (nám se osvědčil Alavis Forte, dnes Kloubní výživa), v přírodní formě můžete dávat sulc z ovařených vepř. nožek a chrupavky a dále vitamín C.
|
zdenek999
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 18:19
- Nahlásit
wensday : to je právě to, se zadními nemá fyzicky problém, ale podle RTG ano. Po uspání mě k němu volali, a ukazovali vůle v kyčlích.
Jandula: bude 10 měsíců
nika00 : 25 km od Brna
pigie: ano celou
Nerozumím tomu, ale připadne mě divný, proč na RTG posuzují DKK podle vůle v kloubech při úplném uspání, vždyť když úplně povolí svaly, tak by měl být snad každý kloub volnější ??? Nebo se pletu ?? A druhá věc, pokud se podívám do jeho celého rodokmenu, tak tak není po DKK nebo DLK ani památky.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 18:40
- Nahlásit
zdenek999
To chce hlavně klid. Má pes obtíže s chůzí, pozorujete bolesti? To že se někomu "nelíbí jak chodí" není rozhodující. V mimochodu vypadá většina psů děsně. Prohlédněte si jeho pohyb v klusu, to hodně napoví.
Já mám labradorku-veteránku s DKK 4/3. Po tomto nálezu mi veterinář navrhoval tehdy 18měsíční fenu uspat. Dnes je jí přes 10 let. Nikdy v životě nekulhala. Brala jsem ji na horské túry, na běžky, má nachozeno a naběháno opravdu hodně. I teď zvládá několikakilometrovou procházku, jen do kopce už jí to jde pomaleji, ale nemyslím že kvůli kyčlím.
Radila bych to codaliva - postupně zvyšovat vhodnou zátěž, plavat, nechat psa osvalit, nepřipustit nadváhu.
Chovateli bych nic nevyčítala, pokud je to v rodokmenu čisté, nemohl nic víc dělat-vloha pro DKK stejně jako jiná překvapení mohou vyprsknout klidně z osmé, deváté generace dozadu, na to jsme krátcí.
DKK je do jisté míry strašák a byznys pro veterináře a nikde není psáno, že pes s DKK nepovede dlouhý, spokojený a hodnotný život.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 19:05
- Nahlásit
zdenek999
Mohla bych poprosit sdělit na e-mail Ketrin2000@seznam.cz , rodiče psa? Zajímá mě to z chovatelského hlediska.
|
zdenek999
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 19:12
- Nahlásit
Chovateli rozhodně nic nevyčítáme, jen potřebujeme co nejvíc poradit, abychom udělali pro Vilíka to nejlepší.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 19:22
- Nahlásit
Ketrin
DKK je do jisté míry strašák a byznys pro veterináře
To můžeš tvrdit do té doby, než kvůli bolestem necháč uspat prvního psa, potom tě takové vývody přejdou.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 19:43
- Nahlásit
Mucholabka
Říkám do jisté míry. A mluvím o svých zkušenostech, netvrdím, že vždy a na 100%. Znám hodně dysplastických labradorů se stupněm 3-4, kteří jsou intenzívně pracovně využíváni a jsou bez problémů.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 20:00
- Nahlásit
Nerozumím tomu, ale připadne mě divný, proč na RTG posuzují DKK podle vůle v kloubech při úplném uspání, vždyť když úplně povolí svaly, tak by měl být snad každý kloub volnější ???
Naopak, pouze pri uspani si pes necha nohy natahnout pri rentgenovani do spravneho uhlu, neklade protitlaky, svaly se uvolni a jedine tak se muze udelat spravny a objektivni snimek..
Mucholabka
Souhlas s Ketrin. Znam silne dysplaticke NO, kteri cely zivot makali a byli ve forme, kulhat zacali na 8-9 letech.. Na druhou stranu znam i pejska, ktereho majitele meli jako v bavlnce, setrili ho, mel kvuli DKK omezeny pohyb - a vysledkem bylo utraceni pejsy na 3 letech - nemohl chodit..
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 20:12
- Nahlásit
My měli dvě německé dogy, utraceni v roce a půl a ve třech letech. Ovčanda už dospěla do těch 8-9 let, má taky DKK, cely zivot maka, ale kdyz se na ni dnes podivam, chce se mi brecet, kdyz ty nohy za sebou pomalu zacina tahat...to prece neni zadny vek, je to pes stredniho veku...kde je do trinacti let?
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 20:19
- Nahlásit
zdenek999
Nepropadejte panice!Problémy na předních nohou mohou být výsledkem růstových problémů, jak už tu bylo řečeno. Co se DKK týče je dobré, že o tom víte a můžete tedy se psem dle toho nakládat - tzn. co už tu bylo řečeno - nepřetěžovat, plavat, užívat chondroprotektiva a vyvarovat se prochladnutí, na které jsou klouby velmi náchylné!
Chápu, že vás to zasáhlo a přeju hodně štěstí,ale opravdu to nemusí být takový problém, jak se to teď jeví!
|
Jumi
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 20:22
- Nahlásit
Mucholabka
takhle já natahuju nad tím svým je mu 6let, dnes tu byl opravář a tvrdil mi, že je to nejlepší psí věk....A Thorin přitom po každé prochajdě kulhá na přední a když se snaží zvednout po spaní na zadní......
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 20:35
- Nahlásit
Jumi
A nejlepší je položit ovčandě ruku na záď-ten vrzot...ach jo...a jak neochotně vstává a lehá-tím už ji raději ani netrápím. Teď mi zrovna přišla ukázat pysk A nesnáší povel hop, protože je bolestivý, ale před ním má prioritu v nesnášení povel přines-řekla jsem jí přines vodítko, protože jsem ho potřebovala, přišla k němu, ale nevzala ho do hubiny, raději skočila
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Dub 2006 20:46 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
zdenek999
Jinak - u tak mladeho zvirete se mi nepozdava podavani Rimadylu - nejsem vet, ale moje zkusenosti jsou takove, ze bolesti pilulka sice ulevi - ale o to vice zacne pes delat lotroviny(obzvlaste v tomhle veku), a klouby o to vice trpi a da se hur poznat vlastni pricina kulhani.. Jakmile se pak prasky vysadi, je pejsan vetsinou na tom mnohem hur nezli predtim..
My jsme fence po ortopedicke operaci davali Rimadyl jen po nezbytne nutnou dobu, kdy ji to opravdu bolelo, a pak uz ne, prave proto, aby se sama setrila a my presne videli, jak se zlepsuje...
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 07:50 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit
zdenek999
Zdeňku, tak to máme stejně, Anne taky nikdy nekulhala na zadní. My dáváme Chassoton , je absolutně přírodní bez chemie a dá se podávat dlouhodobě a proti bolesti místo Rymadylu Alavis single. Tak jak už tu bylo psáno, je potřeba osvalit zadní končetiny častým plaváním, vyrovnaným během bez nějakého velkého skákání a žduchání s ostatními psy. Tak nevěšte hlavu. Pokud chceš poradit opravdu dobrého veta v Brně, kvůli tomu kulhání na přední, je to MVDr. Chyba na Slovanském náměstí, telefon na pevnou je 541 248 626.
|
Cezar
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 08:08
- Nahlásit
zdenek999
Jak píše wensday Chassoton je doopravdy dobrý, mi jsme ho s NO užívali 6 let každého 1/4 roku. Rymadyl je bezvadný na bolesti. ale pozor některým psům ničí žaludek. Náš Cézar z toho nakonec měl žaluděční vředy, které mu nakonec zřejmě praskly a Cézerka jsme radši nechali uspat, ale je pravda že mu bylo bez 2 měsíců 14 let. Také jsme užívali Tolfedin a ten tvrdili, že je šetrnější k zažívacímu ústrojí psa.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 08:20
- Nahlásit
Cezar
No tohle !!!! Nám na prasklej žaludeční vřed umřelo 4,5 měsíční štěně labradora !!!! Ale to bylo chybou tehdejšího veta, dal jí na kulhání proti bolesti příliš silné léky
|
Cezar
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 08:27
- Nahlásit
wensday
Cézar to léky užíval skorem 6 let, ale jen když to bylo nezbytně nutné. On už přeci jen byl starý a říkali, že jak se namáhal chodit, tak si zničil i srdíčko, takže mu už vynechávalo a že by to byla otázka tak 14 dní a s bolestma takže jsme ho radši nechali uspat. To je hrozné 4,5 měsíční štěně, já si právě myslela co se stalo, když odešla tak malá. Nám sice kdysi dávno asi před 40 lety umřely dvě štěňata na psincu a vím, že ta bezmoc je strašná , v té době se snad ještě ani psinka neočkovala no nevim. Jinak dnes už odcházím, takže zítra.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 08:35
- Nahlásit
Cezar
ten lék se jmenuje Flamexin, prý je silný i pro lidi. Jo bezmoc to je, my v tom smutku a zmatku nenechali udělat pitvu a pak nám pojišťovna nic nedala, i když vet uznal chybu a Veterinární komora stížnost ze stejného důvodu zamítla. Mně nejde o těch 18000 vyhozených za neúspěšnou operaci, ale o tu bezmoc, že může bez potrestání ordinovat člověk, kterej v tý ordinaci nemá co dělat. A můžeš psát kam chceš a nic se nezmění, on tam má ordinaci dodnes. Jen si myslím, že už tam ze sídliště chodí málokdo, bo všichní ví, jakej je to fušer
Ahojky a mějse fajn
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 08:57
- Nahlásit
zdenek999
Moje Sára taky "zatím" (klepu to a doufám, že to vydrží) nemá viditelný problém se zadníma končetinama a nález má 4/3... Nález se nemusí rovnat skutečnému stavu... Znám psa, který se 4/4 běhá agility...
Ketrin
Jo jo, Sára taky při pomalé chůzi kroutí zadkem a když je v poklusu, tak vypadá v pohodě...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 12:40
- Nahlásit
zdenek999
rozhodne klid...a pokud bys chtel a nevadilo by ti obetovat cestu do prahy, tak tady je ortoped, za kterym jezdi lide z cele cr...
staci rict
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 17:18
- Nahlásit
Mucholabka
já mám vývody ze dvou psů se čtyřkama, jeden mi umřel ve 13,5 na torzi a NIKDY nekulhal a celej život makal jak barevnej. A čtyřletá čuba skáče jako poděs, nikdy nekulhala, a vsadím co chceš, že nikdy nebude. Ano, pokud má pes opravdovou dysplazku, tak možná, ale ne to, co se provádí tady v týhle republice, kdy je DKK jen tahákem peněz pro veterináře a další organizace. Kdy, když neuplatíš veterináře, namázne ti dysplazku na zdravýho psa, ani nemrkneš, a v klubu mají radost, přeci ten kdo chce chovat si tak si koupí psa jiného, a výdělek je zaručen.
Znám desítky psů s DKK víc jako 3 a ani jeden nemá problémy (mluvím o NO), dokonce čtyři z nich byli záchranáři, jedni z nejlepších. Zato znám spoustu mrzáků s nulama, znám psy, co umřeli ve třech letech na selhání srdce, na játra, slinivky a moje šestiletá fena na osteosarkom. Takže já si vývody dělám sama- ještě zlatá dysplazka.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 17:35
- Nahlásit
Ebony
Přesně tak, teď se selektuje akorát dysplazka, je to úplná modla, a vyskakujou jiné průsery-srdeční vady, epilepsie,...
Ale chápu že na tohle neslyší člověk, kterému kulhá 10-měsíční štěně. Jenže já si pořád myslím, že ve hře jsou ještě další věci než ten slavný úhel Norberg-Olsson. Jaktože jeden čtyřkový pes nekulhá a druhý nulový jo.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Dub 2006 18:16
- Nahlásit
Ketrin
Já mám skvělýho veterináře, ten říká, že opravdová těžká DKK znemožní pohyb psovi už v mládí, že takový pes má velké problémy se zadníma nohama už v roce věku. To, že si někdo vymyslel, že narve klouby do nějaké šablony, připadá mi to něco jako exteriérový standart, pes nemá tak a tak dlouhý např. ocas, vyřadíme ho. Ale proboha, jsou to živí tvorové, a je snad jasné, že tak jako je každý pes jiný, tak bude mít každý trochu jiné klouby. Teď samozřejmě mluvím jen o úhlech, nemluvím o degenerativních a patologických změnách na kostech, chrupavkách apod., to už je zase něco jiného.
Takže pokud můj pes nemá opravdu klinické příznaky špatné chůze, tak já čísla, co mi pošle posuzovatel, neřeším. Nehledě na to, že znám psy, co mají od jednoho trojky a od druhého nuly, to už opravdu mluví o všem...
Ale škoda času, tohle je na elaboráty a na to já nemám čas, raději si půjdu zaběhat s mýma "mrzáčkama"
|