| Autor |
Zpráva |
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 17:17
- Nahlásit
Ráda bych vás poprosila o názor na čištění zubů ultrazvukem. Píďovi (něco jako malý pinč) jsem to nechala dělat ve čtyřech letech, teď má šest a vet mi při očkování říkal, že by to potřeboval zas. Něco jsem ale zaslechla, že už samotná narkóza je nebezpečná, a dávat pod ni psa pravidelně, no nevím. Taky nevím, jestli takové čištění neškodí zubům.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 17:19
- Nahlásit
aren
naší čubině tím čistili zubní kámen a určitě to neškodilo,když ho měla moc nemohla už skoro žrát jak jí to bolelo,potom se jí vždy ulevilo
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 17:22
- Nahlásit
sarax
čistíte ultrazvukem pravidelně? Jak často?
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 17:23
- Nahlásit
aren
už ne..čubinu už nemáme ale předtím jí to čistili zhruba co dva roky asi 2-3krát
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 17:28
- Nahlásit
sarax
Doufám že čubinka nezašla na čištění zubů...
No, tak možná 1x za dva roky by to nemuselo škodit.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 17:30
- Nahlásit
aren
nene,neboj,fakt si myslím že ten zubní kámen jim vadí víc,je fakt že ta narkoza je na draka,ale zas když ti pesina pak může bulet u jídla
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 17:31
- Nahlásit
sarax
Tak jo, díky.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 17:34
- Nahlásit
aren
není zač,hlavně ať je pejsa v pořádku...pokud máš dobrýho veta,měl by ti poradit ještě on,i kvůli tý narkoze
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 18:14
- Nahlásit
Čištění zubů ultrazvukem bych se nebála.Musíte ale chodit k vetovi,který má šetrnou narkózu a nepoužívá tu levnou,která je pro všechna hospodářská zvířata.Náš pes se po použití Rometaru proklepal do druhého dne a proslintal celý pelíšek.Chodíme teď jinam a pejska mi vrátí probuzného a když přijedem domů,lítá,jak když se mu nic nedělo.Narkóza není tak hluboká,jako při operaci a čištění se může podstoupit každý rok.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 18:43 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Endy
Mohla bys mi, prosím, říct, jakou že to narkózu mám chtít?
(možná stačí, když řeknu, že nechci Rometar)
|
aren
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 18:46
- Nahlásit
Endy
pejska mi vrátí probuzeného
No, to bych asi nechtěla. Chtěla bych být u něho, až se začne probírat, aby se neprobudil v cizím prostředí a nebál se.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 21:01
- Nahlásit
aren:já u obouch psů nechávala asi 2x za život.(2x ultrazvukem a 2x klasicky strhnout).Vet dával šetrnou narkózu,vlastně jen oblbovačku.A starému ještě píchnul něco na probrání aby v ní nebyl déle než je nutné.Jinak já osobně bych dávala čistit až v době kdy to je nutné...ne-zbytečně pro živení peněz chtivých vetů(některých).
|
evina
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 21:04
- Nahlásit
aren:já si jednou dokonce řekla,že chci být u něj.Vet nebyl proti...sice to není nijak hezký pohled-pes je jak mrtvolka,hlavu položenou na misce s mřížkou a vet čistí zoubky.Přičemž mu teče do huby a ven voda.No ale alespoň vidím,co s ním dělá...
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 21:38
- Nahlásit
aren
Název narkózy,kterou náš vet používá,bohužel nevím.Ale ten Rometar se používal již před třiceti lety u krav(nic jiného taky nebylo) a dneska v době šetrných a novějších narkóz bych ho psovi nenechala dát.U jednoho veta jsem při pejskovi mohla být,u druhého mu píchli oblbovačku,při které v mé náruči zvadnul a pak ho sestřička i s dekou předala doktorovi na operační sál.Po určité době ho přinesla zabaleného,už trochu koukal a během pár minut se úplně probral.Pokud není kámen moc veliký,tak si pejska držíš a kámen se jenom seškrábne.Ale s tím škrábáním nevím,u lidí se to již zakázalo.
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2006 22:57
- Nahlásit
o čištění zubů ultrazvukem jsem nikdy neslyšela v kolika letech jste dělali první???
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 06:37
- Nahlásit
Shadow
to záleží na tesákách, některý pes musí třeba už ve dvou letech, některý v 10 a některý nikdy.
Naší jsou 4 roky a zoubky má jak perličky.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:03
- Nahlásit
Shadow
Já jsem to nechávala dělat Píďovi poprvé když měl 4 roky a zuby žluté. Když dosáhla 4 let Sárka, ptala jsem se veta, a on řekl, že ona má zuby pěkné, čisté, že čistit nepotřebuje.
Může to být tím, že Sárka je větší, tak líp kouše kosti a tím se ji zuby čistí samy.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:08
- Nahlásit
Všem děkuji za rady.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:10
- Nahlásit
Jedna "prirodni" rada:
Na cisteni zubu je pro psy dobry stary tvrdy chleba...
(Overeno na vsech nasich... Ja nemusela nechavat zubni kamen odstranovat nikdy... )
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:14
- Nahlásit
wami
a oni se netváří že je to jedovatý?????
|
wami
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:17
- Nahlásit
sarax
Nasi ne, u me pesani dostavaji maso, tim padem kompletni mismas, a tim je jasne, ze se zere vsechno...
Naopak - leckdy si ho chodi sami krast do pytle, kde je schovany pro slepice, stary tvrdy chleba psiska proste milujou...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:21
- Nahlásit
wami
to jsem si taky někde přečetla, ale Michelle byla jiného názoru
My čistíme zuby psí pastou a krom toho má kosti jak spešl na čištění zubů, tak bůvolí, tak dostane občas ohlodávat morkovou kost nebo takovou tu big kost s kloubama. A taky kupuju granule, který jsou větších rozměrů, aby je musela chroupat, pidi granule předem zavrhujeme.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 13:32
- Nahlásit
Endy
aren
Rometar není narkóza ale premedikace. Na čištění zubů zpravidla stačí a dá se kdykoliv zrušit (to znamená píchnout antidotum) a pes je do pár minut naprosto O.K.
Takže pokud tvůj pes byl po Rometaru špatný, je to vina veta, že ho z toho protiinjekci nedostal.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 13:38
- Nahlásit
Endy
jediná nevýhoda Rometaru je, že asi u 80% pejsku po jeho aplikaci vyvolá zvracení.Tak jedno maximálně dvě dávení a pak je klid.Měla jsem psa po úrazu v této premedikaci 3 týdny.Veterinář mi dal lahvičku s Rometarem domů a já mu to píchala podle potřeby.Patřil mezi těch 20% psů u kterých to zvracení nevyvolá. Před Rometarem mi dal něco jiného ale po tom měl pes halucinace a strašně naříkal.Chci říci, že reakce na jakýkoliv preparát bude u každého jedince jiná.Nemůže někdo tady říct Rometar je špatný. Není. Narkóza je vždycky riziková a Rometar je jen premedikace před samotnou narkózou. Na čištění zubů se psi zpravidla do narkózy nedávaje, ale provádí se právě jen v té premedikaci.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 13:45
- Nahlásit
aren
Nechávám čistit psům zuby ultrazvukem celkem pravidelně a vzhledem k tomu, že je to malé plemeno a celkem "snadno" je s vetem přeperem (technik drží přední nohy, já zadní a veterinář čistí ), tak nikdy narkózu nedostali
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 13:58
- Nahlásit
Zet
taky řešení.Ale je to pro psa obzvlášť malého plemene stresující a pro citlivějšího majitele téměr nemožné. Já to u jednoho svého psa taky dělám stejně jako ty , ale musím podotknout, že to je kliďas, kterej se sebou nechá dělat skoro vše. Takže ho nemusí nikdo zvlášť držet a není to pro něj nijak stresující. Prostě strašně mi důvěřuje. Na odběr krve podává nohu atd. A druhého musím nechat trochu přispat.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:12
- Nahlásit
Zet
tak kdyby nedej bože naše "džouzefčice" musela na odstraňování kamene, tak bych jí přispat nechala, sama ten ultrazvuk nesnáším. Ale jak říkám, tesáčky jako perle, tak doufám, že to nikdy nebude třeba.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:18
- Nahlásit
fromeli
Já taky sama ultrazvuk nesnáším, ale přispat bych se nenechala
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:20
- Nahlásit
Zet
já pokaždý svoji zubařku přemlouvám, ať mě přispí, ona má taky pejska, ale prý musím vystačit s lokální anestezií
|
aren
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 15:42
- Nahlásit
wami
Ten starý chleba zkusím.
Oni ho sice zatím ignorují, ale zkusím ho dle Tvé rady schovat do pytle a říct pejskům, že to je pro slepice
Zet
No, nevím, s tím čištěním při vědomí... To bych asi pejskovi takové šoky připravit nechtěla. Když si představím, že neví co bude a teď ho dva drží a drnčí mu čímsi v tlamce - hu!
|