Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Kam a jak se dává uspávací injekce?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Jarka
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 08:59
- Nahlásit

Ahoj,
nezlobte se,že vás otravuju takovým nepěkným tématem, ale kamarádce minulý týden uspával vet fenku(14 let,rakovina mléčné žlázy-metastáze),takovým způsobem,že jí bodl injekci přímo do plic-bez předchozí anestezie apod.,fenka prý umírala s děsným brekotem... Koukala jsem na to trochu vyjeveně,protože jsem do tý doby netušila,že to tak lze taky udělat. Prosím vás, jak by mělo vypadat správné "uspání", tak aby to fakt byl poklidnej konec pejska??? Díky moc za odpovědi a ještě jednou se omlouvám za morbidní téma,ale moc mě to zajímá.

Tonda
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 09:14
- Nahlásit

Pred nedavnem to tu uz bylo
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&forum=4&topic=2258

viveka
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 09:23
- Nahlásit

Jarka
Tady u nás se podávala žaloba na veterináře, který utrácel psy tím způsobem, co asi popisuješ. Neznám podrobnosti, ale pes u toho krvácel, umíral v křečích a při plném vědomí. Kdysi se taková injekce prý používala, dnes je to zakázáno. Dnes se mají používat ty dvě, první uspávací, druhá zabíjecí bezbolestně.

handula
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 09:32
- Nahlásit

To jsem řešila před nedávnem já, ale ten pes dostal nejdřív uspávačku a pak až když si byl veterinář jistej, že tvrdě spí, tak pak teprve do srdce, ne do plic.......
co to proboha bylo zač???

wami
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 09:41
- Nahlásit

nam postupne pridaval anestezii, takze fenka postupne usinala, kdyz spala, tak ji jeste pridal zbytek injekce... V podstate mi usnula v naruci...

Byla to jenom jedna injekce, ale dlouha...

viveka
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 10:01
- Nahlásit

handula
To ti raději neřeknu. On to tak dělal hlavně v útulku, kde psi nemají mnoho zastání. Ty staré injekce byly totiž levnější. Když se to pak rozkřiklo, tak s tím přestal a začal lidi, co na to upozorňovali žalovat pro pomluvu...

handula
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 10:39
- Nahlásit

viveka

no já nevím takhle krýt takovýho....nechci být sprostá...
mohla by jsi ušetřit nějakýmu hafanovi trápení....

dorfa
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 10:59
- Nahlásit

to nemůže zvěrolékař ale nezvat ho zvířetem by byla urážka zvířat.Nikdo mi nevypluví, že každému se tento způsob usmrcení musí zdát být nehumánní.Už jsem pár pejsků také vyprovázela z tohoto světa, a vždy to byla injekce do svalu kdy pejsek v klidu usnul a pak ještě jedna injekce nevím už si nepamatuji zda znova do svalu a nebo do žíli ale myslím že opět do svalu.Odešli všichni vklidu.Injekce rovnou do srdečního svalu za plného vědomí je zvěrstvo! Ten veterinář by zasluhoval zvěřejnit, není důvod takového člověka chránit.

evina
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:03
- Nahlásit

Taky si myslím,že někoho kdo dokáže "uspávat"takto nehumánním způsobem,klidně práskni!Můj první pejsa dostal jen jednu injekci ale usnul v naprostém klidu a hl.rychle.Druhý dostal ty dvě co popisujete...Je to smutné v každém případě ale dělat to ještě takhle je fakt HNUS!!!

jira_hera
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:41
- Nahlásit

Tak to je fakt otřesné. Ten veterinář si zaslouží zvěřejnit. Mému psu byla euthanasie provedena tak, že účinná látka byla do těla vpravena kanylou zavedenou do žíly na přední noze. Odešel v klidu a "pohodě", usnul mi v náručí. A netrvalo to dlouho. Pan doktor se choval skvěle a jsme mu velmi vděčni, že našemu příteli umožnil klidný a důstojný odchod. Je mi líto, když vidím, že toto nemůže napsat každý.

viveka
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:48
- Nahlásit

No, víte, já to všechno vlastně vím z doslechu, tak nevím na 100%, jestli to přece jenom není pomluva. Kdybych to věděla na 100%, tak nebudu váhat. Bylo na něj podáno trestní oznámení, ale odloženo pro nedostatek důkazů, měl známé na krajské vet.správě...

viveka
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:53
- Nahlásit

Koneckonců, bylo to tehdy i v novinách. Byl to MVDr. Pospíšil z Olomouce - Chválkovic.

viveka
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 12:31 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit

Prostě když půjdete se svým psím přítelem na poslední cestu, pořádně si proberte s veterinářem, co se mu vlastně chystá píchnout. Vidím podle Jarky, že se to může stát i dnes. Já to neřeším, mojí fence jsou teprve čtyři roky. Neví tady někdo, jak se ty "správné" přípravky jmenují?

Jarka
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 12:47
- Nahlásit

Díky zatím moc všem,proberu to s kamarádkou a jméno pak taky zveřejním,protože jsem se od ní teď taky dozvěděla,že i on s největší pravděpodobností takovýmto způsobem úřaduje ve zdejším útulku...je to jejich "dvorní" doktor. Fuj!!! A taky by mě zajímalo,co to je za látky ta usmrcovací injekce a jak to vlastně funguje,co způsobují...???

dorfa
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:51
- Nahlásit

Myslím že se usmrcuje narkotiky, kterých se prostě píchne více než srdíčko unese.Těch narkotik bude asi velký množství a mají spoustu vedl.účinků (třeba halucinace atd.).Na tu cestu polední by měl být veterinář ohleduplný ne jen ke své kapsa a nevybírat to nejlevnější ale ke zvířeti a vybírat to co mu cestu z tohoto světa pejskovi co nejvíce usnadní.Chce to abycho se opravdu nebáli zeptat veterináře na všechno, ale v této chvíli kdo by měl ještě na to sílu a myšlenky. Chce to vybírat správného veta na celý život pejska nejen na ten konec.

Petra
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:56
- Nahlásit

mynulí týden jsem toto řešila a bylo to opravdu rychlé první injekce je uspávací, ta zabrala v jedné minutě a v zápětí druhá přímo do srdce a je okamžitě konec, žádné trápení je to opravdu rychlé až jsem byla překvapená

dorfa
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:56
- Nahlásit

Jarka obávám se, že popsaný způsob utracení zvířete píchnutím smrtelné dávky do srdečního svalu není zákonem zakázán.Takže asi ten veterinář nebude trestně postižitelný, ale mnohdy to morální odsouzení od lidí může být horší než zákonem stanovený trest.Proto zveřejnění jeho jména a šíření jeho jména a špatné pověsti co by veterináře mezi laickou veřejnost udělá větší službu, než nejistá soudní "ne"spravedlnost.

Evulik
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 14:02
- Nahlásit

Byla jsem svědkem úplně bezbolestného uspání dvou pejsků. První měl rakovinu a druhý byl už moc starý a nemohoucí. Smrt nastala během několika vteřin, injekce byla vpravena do žily na noze.Byla jsem překvapena tou rychlostí, ono asi opravdu záleží na volbě veterináře.

Hanna
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 19:16 - Změnil/a: Hanna
- Nahlásit

je mi úplně zle to číst,nechávali jsme uspat fenku je to ještě bolestné,před třemi týdny/rakovina v pokročilém stádiü,už byla kost a kůže a dala nám vědět,že přišel její den/,injekce šla do žíly na nožce a bylo to strašně rychlé,mohlo to být i tím,že to byl malý pejsek..kdybych šla někdy s dalším psem,určitě se předem zeptám na postup,jde tam přece člověk právě proto aby pejska ušetřil bolesti..

arsiela
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 19:35
- Nahlásit

Eutanásie do žíly spočívá v tom,že se vpraví dávka anestezie,která je pro psa smrtelná,dojde k útlumu až zástavě dýchání a zástavě srdeční činnosti.aby nedocházelo k zbytečnému stresu psa,používá se před tím sedace,která vede k utlumení psa.injekce do srdce,po sedaci je méně obvyklá a měl by ji dělat pouze velice zkušený odborník,upouští se od ní.takhle mi to vysvětlil náš veterinář.S tím,že on by do srdce nikdy nepíchal,že mu to přijde blbé i vůču majitelům toho pejska,nebo jiného zvířátka.
Nám jednoho pejska uspával doma,nejdříve dostal injekci do svalu a potom další do žíly-usnul naprosto v klidu.A druhého při operaci,tam jenom připíchl další dávku narkózy.Přesné názvy narkotik mohu zjistit,ale nevím jestli se neliší i u jednotlvých pracovišť.

viveka
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 19:39
- Nahlásit

arsiela
Jo, prosím, zjisti, abychom věděli, co máme vlastně pro pejska chtít, když to bude potřeba...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 21:07
- Nahlásit

Mi tak uspali fenku, která měla zkolabované žíly. Nemohla jsem je najít ani já jako sestra. Když nebyla jiná možnost...

arsiela
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 16:09
- Nahlásit

Ano,potom ta injekce do srdečního svalu opodstatnění má,samozřejmě,ale musí to dělat vet,který to umí a ne packal,jako z úvodního příspěvku.Ty léky zítra zjistím a dám to sem.

gwen
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2007 22:22
- Nahlásit

Moje kokřice mi v noci upadla do koma, selhaly jí játra, donesla jsem ji v náručí na poslední injekci, vet hledal žílu, nenašel, blb, a píchl jí tedy také přímo do srdce. Jen zachroptěla.........

Tchor
Člen
# Zasláno: 18 Úno 2007 00:04
- Nahlásit

Bezne se pouziva tiopental (nebo jak se to pise) ve smrtelne davce, stejna latka se pouziva pro uvod do narkozy pripadne pro analgosedaci.

Tami
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2007 15:12
- Nahlásit

Naše fenečka /15 let/ přesně před rokem, dostala nějakou látku do kanyly, kterou měla na pacce, bylo to jako když usíná, padaly jí očička, tak jsme ji hladili, dokud nevydechla.
Veterinářka byla ohleduplná, říkala asi s ní chcete být chvíli sami - tak jsme se s ní s mužem rozloučili, pobrečeli.
Protože jsme nečekali,že se budeme muset tak rozhodnout, zabalila jsem jí do své vesty a odnesli jsme si ji pochovat.

monika
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2007 19:46
- Nahlásit

Naše Anetka dostal injekci do žíly a během pár vteřin umřela. Bylo to strašně rychlé a netrpěla.

Majda
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2007 23:06
- Nahlásit

Když veterinář uspával moji vážně nemocnou čubinku, dal jí sedativum do žíly na noze. Kontroloval, jestli spí a pak jí píchl do stejné žíly lék Penthotal. Už se neprobudila. Umřela mi naprosto klidná v náručí. Netrpěla.

Berčová
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 12:18
- Nahlásit

Tohle psal jeden chlápek na jednom foru...
Zdravím všechny. Našel jsem Vaše stránky a jsou velmi zajímavé. Mám taky jeden dotaz. Zná zde někdo veterinární přípravek označený jako B61? Měl jsem donedávna 13 a půl letou fenu dobrmana a bylonutné ji nechat utratit. Domníval jsem se, že uspání psa se provádí injekcí do žíly a pes v klidu usne, že budu držet jeho hlavu v rukou a rozloučím se s ním hezky a v klidu. Pozval jsem si místního veterináře, kterého jsem dříve neznal.Když přišel, bylo zřejmé, že spěchá, vytáhl jehlu dlouhou asi 10 cm a průměru asi 2-3 mm a na můj dotaz co s ní chce dělat mi sdělil, že s ní psa uspí. když jsem namítl, že s takovou jehlou nemůže napíchnout žíli na noze, sdělil mi, že toto se už nedělá, že se to píchá do plic a že během 2-3 vteřin je konec. Na moje námitky se mně zeptal:Tak co chcete to ukončit, nebo ne! Když jsem řekl, že ano, ale klasickou metodou. Nečekal na dokončení věty a slevě "ano" znenadání vrazil mému psovi, který mu v té době očichávál nohy a levého boku celou jehlu. To co následovalo, nezapomenu do smrti. To nebylo klidné uspání psa, ale hotový jatka, na který nezapomenu do své smrti. Nemocný pes, který nemohl na zadní nohy se najednou počal vzpínat a tak straně naříkat a řvát, že to jsem neslyšel za celý jeho život. Manželka utekla na ulici až před sousední dům a tam to ještě slyšela. Zeptal jsem se veterináře proboha, kdy bude konec. Pes se m ezitím svalil na zem a naříkal.Veterinář jej osahal, sdělil mi, že ten pes musí mít srdce jako zvon, natáhl znovu injekci a oipět ji vrazil do boku zvířete, které stále žilo. Opět psa osahal a řekl, "To se mně ještě nestalo!" a potřetí natáhl injekci, chvíli zaváhal jako by zvažoval kam to má píchnout a pak doslaova vrazil psovi do hrudníku zepředu. Po nějaké další chvíli konstatoval smrt psa. Ležel jsem celou dobu na zemi u psa, držel mu hlavu a plakal. Větší hrůzu jsem v životě nezažil. Bylo štěstí pro "taky" pana veterináře, že jsem ležel a loučil se ze psem. Pro veterináře to bylo štěstí, protože jinak by jej z domu vynesli bud sanitáci, nebo havrani. Později jsem zjistil, že požil přípravek "B61", který vpíchl do plic zvířete, kterému tak ochrnuly plíce. Je to strašné, že tím se pes vlastně udusil za strašných bolestí, kdy srdce stále pracovalo a rovněž tak i mozek, takže než skonalo, muselo zešílet bolestí a hrůzou. Jak jsem již zjistil, tento "veterinář" takto ukončuje život zvířat běžně. Prosím o Váš názor a co by se dalo v tomto případě dělat, aby se mu tomto jednání dalo zabránit.

Co je to dneska za "veterináře"?? Tím, že se takoví lidé nazývají veterináři, se uráží ti slušní

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2007 12:38
- Nahlásit

Také jsem nechávala uspat fenku, 10ti letou, totální selhání organismu... Dostala jednu injk. do žíly na přední noze. Byla to chvilka, netrpěla, byla klidná...Takovýho veta,co by mému psovi provedl něco takového, bych asi zabila...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání