| Autor |
Zpráva |
Handy
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 21:56
- Nahlásit
Máte někdo zkušenosti s epilepsií u svých psů? Jestli ano, tak vás prosím o rady, jak se to projevuje atd.. Někde jsem se o tom četl a prý to bývá nejčastěji ze spánku a my si toho ani nevšimneme
|
haha
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 22:00
- Nahlásit
Handy
jednu čubinu s epilepsií jsme kdysi měla ,neboj že by sis toho nevšimla ,nedá se to přehlédnout,projevuje se to stejně jako u lidí ,ztráta vědomí ,křeče ,pěna u huby ,pes se počůrá ,následně třeba i pozvrací .
jinka teď mám ještě psa který má občas takový záškuby ,ale bez poruchy vědomí,prostě cvaká hubou a slintá ale když na něj promluvím vnímá, vet říkal že to je lokální epilepsie a že zatím není potřeba ji léčit když se to nebude horšit ,naštěstí se to zatím za tu dobu co je u mě spíš lepší asi to souviselo z tím že byl předtím týranej.
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 23:37
- Nahlásit
Handy
je víc druhů epilepsie. Primární a sekundární. Primární bývá dědičná a projevuje se okolo roku zvířete. Většinou se dá zvládnout, pokud je záchvatů málo, tak dva tři do roka, bez léků. Pokud jsou záchvaty častěji, je potřeba podávat antiepileptika, a to do konce života psa.
Sekundární epilepsie je většinou symptomem nějaké další vážné choroby. Třeba ledviny, ale může to být také nervové - parvoviróza nebo psinka... Taky poúrazová epilepsie. Před pár lety jsem si o tom hodně četla, měla jsem psa, který měl epilepsii. Měl nádory v mozku a epileptické záchvaty byly následkem toho. Psa jsem musela nechat po dvou měsících uspat, prognóza byla špatná, celkově se horšil.
Záleží tedy na tom, jaké záchvaty pes má, jak jsou časté atd.
Můj pes vždycky ztuhnul, pak upadl do bezvědomí, praštil sebou, slintal, měl křeče, jakoby plaval a cukal hlavou. Nevnímal, měla jsem vždycky strach, že se pomlátí, což se několikrát stalo. Záchvat trval od minuty do pěti minut. Po záchvatu přišla aura, která trvala od půl do tří hodin. Pes byl jako slepý, hluchý, do všeho vrážel, musela jsem ho mít na vodítku a dávat na něj pozor, chodit a chodit. Pak většinou usnul a když se po půl hodině až hodině probudil, jevil se normálně. Záchvaty se opakovaly poměrně často. Můj pes měl zdravé srdce, záchvaty ho ale vyčerpávaly.
Je fakt, že exixtují prý i slabé záchvaty, které se projevují jen těmi pohledy psa do dálky, jako že je mimo, cuká sebou, je křečovitý a ztuhlý. U každého psa je to jiné. Pokud je to primární epilepsie, dá se s tím normálně žít, samozřejmě většinou s léky. Jen je potřeba vysledovat, co psa vzrušuje, abychom se toho vyvarovali. U mého psa byl spouštěcí moment třeba střelba - ohňostroje, nebo háravá fena, prostě jak se rozrušil, dostal záchvat.
|
ira
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2005 09:53
- Nahlásit
Mám doma labradora s epilepsií,takže taky vím,jak probíhají záchvaty.Pozvrací se,pak křeče,bezvědomí,me¨zitím se stihne počurat a pokálet. Když se probere,nevnímá,štěká ,vrčí. Nasadím mu košík a jdeme ven.Manžel uklízí co po něm zbylo.Za 30 min. procházky je zase O.K.Dřív měl 3 záchvaty do roka,tak jsme zatím počkali s užíváním léků,teď už se mu intervaly mezi záchvaty začali zkracovat,tak užívá tabletky.žití s takto postiženým psem je někdy dost náročný,ale dá se to zvládnout.Jinak je pes fajn,chodíme na cvičák a na procházky.
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2007 17:01
- Nahlásit
Tak my jsme měli hafíka s epilepsií.
První záchvat měl asi ve dvou letech a pak se to postupně zhoršovalo,až v sedmi letech se opakovali tříhodinové záchvaty(výše popisované) každých 10 dní.
Nepomáhalo nic,takže jsme pejska nechali uspat =o(
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2007 20:30
- Nahlásit
Majda
Ahoj, babička má starého psa, cca 11 let a epi. záchvaty občas má /několikrát za rok, tak asi max. 5x? Já nevim, nebydlím s nima/. Chvíli má křeč, ale nepokálí se ani nepozvrací. Asi ve 3 letech ho stazilo auto, byla to docela rána, z auta ulítnul kus nárazníku a pes v šoku zdrhnul, 3 dny ho neměli. Když ho našli, vůbec nic mu nebylo a asi tak od 7 let má ty záchvaty. Taky se hrozně bojí bouřky, ohňostrojů a střelby. Tak pořád přemýšlím, jestli to může být z té bouračky, i když se to začalo projevovat až několik let po tom, nebo jestli je nemocný.
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2007 11:54
- Nahlásit
Ahoj, nam bohuzel o Vanocich v souvislosti s epilepsii jeden pejsek zemrel, nezabraly zadne leky a zachvaty byly velmi caste a silne a pejs opravdu trpel. Bylo mu uz 14 let, nemoc prisla nahle a prubeh byl velmi prudky. Jsou ale pejsci, kteri ziji s epilepsii cely zivot a v pohode.
Tady je odkaz na starsi forum, kde se tato nemoc probira.
http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_117_0.html
|