| Autor |
Zpráva |
Knedla13
|
# Zasláno: 10 Led 2005 07:21
- Nahlásit
a rad bych se zeptal nekoho, jestli ta nemoc muze po nejake dobe treba odeznit. Ted bere pul tablety denne nejake antiepileptikum, a docela se mu potom toci hlava, neni jeste nejaka cesta jak mu pomoci?
Dekuji
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2005 07:40
- Nahlásit
Ahoj, to je mi líto. Také jsem měla psa s epilepsií. Co máš za plemeno?
Každopádně nemoc neodezní nikdy. Nedá se vyléčit, s tím je potřeba se smířit. Léky jsou schopny jen záchvaty regulovat na únosnou míru. V tom nejlepším případě max. na 4 ročně. Ale jsou nutné. Neléčeného psa může potkat status epilepticus (doufám, že to píšu správně), což je vlastně jeden velký záchvat.
Nejčastěji se nasazuje Phenaemal (jsou to ty léky??). Podle hmotnosti plemene se nasazuje dávka. Moje čubina měla 33 kg a začínali jsme také na půl tablety. Časem se to podle potřeby zvyšuje. Na to točení hlavy musíš upozornit veterináře. Dávka může být pro psa vysoká (pak je jako-by oblblý).
Tohle je vlastně jediná cesta jak mu pomoci. Při záchvatech ho musíš hlídat, aby si neublížil. Nemá cenu ho nijak zalehávat a snažit se držet. Tím mu nepomůžeš a u velkého plemene spíš ještě ohrozíš sebe. Pes se nesmí stresovat a přepínat a pokud se jedná o záchvaty vyvolané nějakou příčinou, musí se odstranit. To je v kostce, co mě okamžitě napadlo. Odepisuji hned, jak jsem si tvého příspěvku všimla, takže jsem si to nestihla moc srovnat v hlavě. Jestli máš nějaký dotaz, klidně se ptej.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2005 09:41
- Nahlásit
Taky je potřeba k psovi přistupovat opatrně, když se ze záchvatu probere. Po silnějších záchvatech se totiž třeba stává, že pes nepoznává svoje okolí. Má najednou třeba pětiminutové okno. Mluv na psa klidným hlasem a nenut ho zbytečně do kontaktu, o který zrovna nestojí. Potřebuje čas než se dá do pořádku. Moje čubina po silných záchvatecj třeba potřebovala ukázat celý dům než byla ochotna si znova lehnout a spát (zásadně totiž dostávala záchvaty v noci ze spaní).
Sám časem poznáš co a jak. I když je pravda, že i když jsem časem byla schopná sledovat záchvat s ledovým klidem, měla jsem vždycky hrůzu z toho, že přijde a probudilo mě každé malé zaškubnutí a druhý den jsem to ořvala. Je potřeba počítat i s faktem, že pes na léčbu nemusí reagovat a záchvaty se mohou zhoršovat i přes všechnu snahu. Nestává se to často, ale je to možné. Já tu smůlu měla. Ale nemusíš se zbytečně děsit - babičky pes třeba žije s epilepsií už 8 let.
Na internetu je informací spousta. Pro svůj klid si je pročti (mě se třeba osvědčila veterinární poradna na brajdy.cz). Čím víc člověk ví, tím je klidnější. Tohle jsou jen zkušenosti jednoho člověka.
Tak přeji hodně síly.
|
Knedla13
|
# Zasláno: 10 Led 2005 11:33
- Nahlásit
No pejsek je pritelkyne, a plemeno je to orisek krizeny s kokrspanelem fenka, jmenuje se Tapicka a je moc hodna a chytra. A s tim nazvem tech leku mas pravdu, nejak tak se to myslim jmenuje. Pejsek neni moc velikej ale ty zachvaty mela fakt desny, strasnou krec do celyho telicka a z cumacku ji tekla voda. Prave nas dost vydesilo, ze dostala zachvat na stedry den a pak hned 5 dnu pote dalsi uz pred tim mela dva zachvaty ale ty byly tak po pul roce, no snad se to s tema praskama zlepsi, hlavne aby moc netrpela, dekuji Ti za odpoved, jeste se podivam na tu adresu jak jsi psala.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2005 12:08
- Nahlásit
To jsou pro psy nejúčinější léky. Dají se nasadit i jiné, ale s horším účinkem.
K těm záchvatům tě ale můžu "uklidnit", pokud má křeč, není to zas tak hrozné. Jsou i horší záchvaty. Moje čubina se vymrštila klidně metr do výšky a takhle proskákala celou místnost a smetla co jí přišlo do cesty. Při její velikosti....s fenkou velikosti kokra to budete mít jednodušší.
Při těch záchvatech pes netrpí - vůbec o sobě neví, to je stejné i u lidí. A když se probere je spíš zmatený, záleží na intenzitě záchvatů. Držím palce at vám prášky zaberou.
|
Knedla13
|
# Zasláno: 11 Led 2005 07:48
- Nahlásit
Delali jsme ji testy na krev. Poprve mela snizeny vapnik a zvyseny draslik, tak doktor nasadil vitaminy (Canuit Multi).
První mesic se vsechny hodnoty upravily do normalu, ale v dalsi pulce mesice to zacalo vse nanovo. Za staleho uzivani vitaminu probehly dalsi testy, tak bohuzel jsme museli přistoupit na druhou lecebnou variantu a tim jsou leky Pheanemal + ( DIAZEPAM 3ml nachystana injekce ). Uziva to zatim jen pet dni, ale rozdily jsou znacne viditelne. Vím že to Tapicce ma pomoci, ale mam spis pocit, ze je po zbytek zivota bude muset brat. Mela jste nejake hlubsi vysetreni, ktere by potvrdilo cirka na 99% ze ma Vas pejsek tuto nemoc? I kdyz ma Tapicka vsechny priznaky, porad mi vrta hlavou, jestli to nemuze byt neco jineho. Mame vysetreni pouze krve. Prosim Vas, nemohla by jste mi napsat blizsi o Vasem prubehu?, myslim jak to zacalo, od kolikateho roku atd. Jestli Vam to nebude neprijemne. Snazim se prijit na jakoukoli informaci, ktera by mne dovedla k nazoru ci nadeji, ze nema epylepsii.Ma pritelkyne ma spis pocit, ze ji ty prasky skodi. Zacala po tech praskach asi dvakrat vice jist a pit, drive moc nepila, spatne se koordinuje, nema takovou chut do zivota jako predtim, je ji to hodne poznat na ocich.
Prvni zachvat mela po jednom roce a dvou mesicich, dalsi po pul roce a dalsi na stedry den a pet dnu po nem.
Prubeh zachvatu je:
Tapicka mela prvni minutu slabe otresy, mensi kapani vody z cumacku a tlamicky. Ve druhe minute silnou svalovou krec ( doprovazenou zvlastnim mrcenim), cukani hlavicky, zornice bez jakychkoliv reakci, telicko ji zacne vyprodukovavat docela dost vody, vzdy ji drzim, poprve se mi to stalo a ja nevedela co to je.
Ve treti minute vse jakoby dozniva ve slabsi fazi.
Kdyz se narodila, byla mezi tremi stenatky, a nejevila znamky zivota. Dostala masaz srdicka a do 30 vterin zazracne ozila. Pan doktor mi rekl, ze jak byl mozek odkyslicen, mohlo dojit k tomu, ze se vytvorilo epilepticke lozisko, ktere ji to vse udajne dela.
Tapicka vazi 12,6 kg a bere pul tablety denne.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2005 09:21
- Nahlásit
Ahoj, tak se mi to smazalo a musím všechno psát znova
U nás se první záchvat objevil asi v 10 měsících. Z ničeho nic měla fenka silné křeče, z očí bylo vidět jen bělmo, šla jí pěna od tlamy. Za pár minut přišel útlum - jen ležela a rychle dýchala, pak se snažila postavit na nohy (což chvíli trvalo - vím, že jsem se hrozně bála, že se už nepostaví). Okamžitě jsme jeli na veterinu, bylo mi hned jasné co se děje.
Tak a ted budu opakovat svého veterináře. Žádné testy jsme nedělali. Možná příčina záchvatů, je nádor (v jejím věku ho lékař vyloučil), pak je možná poúrazová epilepsie (nebyl žádný úraz) a záchvat vyvolaný nějakou příčinou (vyčerpání, stres, leknutí se... - nic takového se u nás nestalo). Pak byla ještě jedna možnost - ojedinělý záchvat, kterého není potřeba si vlastně všímat. Prý trpí epilepsií zhruba 5% psů (pro mě to bylo překvapení, myslela jsem, že to jsou vyjímky) a mé plemeno obvzlášt.
Dostala jsem za úkol fenku sledovat a kdyby pšišel záchvat za chvíli znova, okamžitě přijet. Bohužel se objevil zhriba za měsíc, 2x silný. Vzhledem ke stupnování jsme okamžitě dostali léky - Phenaemal 0,1 - půl tablety denně. Veterinář mě ještě upozornil, že dávka bude pravděpodobně nízká a bude se muset postupem času upravit. Ale jak jsem zjistila, je to běžná praxe. To už měla snad 30 kg (nebo něco málo pod). Proto mě překvapuje, že začínáte na stejné dávce u polovičního psa a ještě k tomu diazepam
Další záchvaty vypadaly skoro stejně, jen se stupnovaly a dávka léku se zvyšovala až na možné maximum. Někdy se samovolně vyprázdnila, jindy se jí spojily dva záchvaty do jednoho, pak začala "putovat" (jak už jsem popisovala), někdy bývala po probrání agresivní. To jsem jí šla radši z cesty, nevěděla ani, kde je.....víc se mi na to moc vzpomínat nechce.
Pokud je tvoje fenka po lécích oblblá, má dávku moc vysokou. To je jednoznačně špatně. Já osobně nechápu ten diazepam (ale nejsem odborník). Pokud už jste na to svého veterináře upozornili a on nereagoval, zkonzultujte to ještě s jiným. Ostatně já to udělala, i když mám ve svého naprostou důvěru. Víc hlav víc ví. Každopádně těch léků se do konce života nezbaví. Znám jen jeden případ, kdy byly léky vysazeny a to u dítěte, které mělo jediný záchvat ještě v batolecím věku...jak je to v případě nádoru, netuším - s tím jsem se nesetkala.
Pokud záchvat trvá jen kolem 3 minut, psovi to neublíží. Až když ta doba přechází přes 10 min, se srdce zatěžuje příliš a u slabších jedinců je možná i zástava. Ale to se také příliš často nestává. Většina psů na léčbu reaguje, jen se musí vychytat správná dávka a to chvíli trvá
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2005 09:28
- Nahlásit
Kdyz se narodila, byla mezi tremi stenatky, a nejevila znamky zivota.
Tohle mě zaujalo. Moje fenka byla z početného vrhu (13 štěnat) a nedostávala se moc k mléku, takže byla slabší a slabší. Chovatel ji pak vypiplal sám. Taky byla s poměrně úzkého příbuzenského krytí (to také udělá svoje). Ale když si člověk pořizuje prvního psa, moc toho neví
|
Knedla13
|
# Zasláno: 11 Led 2005 10:39
- Nahlásit
Ten DIAZEPAM to dostala pritelkyne jen kdyz by zase Tapicka dostala zachvat tak pry by ji tak injekce mela pomoci. jeste zkusim napsat nebo zavolat, aby mi tedy primo odpovedel nejlepe nejaky veterinar z Brna, a moc Ti dekuji za Tvoje odpovedi.
PS: prave pritelkyne chtela jet do BRna aby ji vysetrili pod nejakym pristrojem ( myslim ze na neurologii ), aby jsme meli co mozna nejlepsi diagnozu, ale nas vaterinar nechtel, chtel jeste jednou test krve a pak uz stanovil ze ma epylepsii.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2005 10:45
- Nahlásit
Nemáš zač, budu vám držet palce.
|
Jířa
|
# Zasláno: 15 Led 2005 00:10
- Nahlásit
U našeho knírače se epilepsie objevila ve třinácti letech po operaci nádoru na přední noze.Trvalo ale hodně dlouho,než veterináři přišli na to,že je to epilepsie.Mezitím se počet a intenzita záchvatů značně vystupnovala.Těsně před nasazením léků měl už záchvaty téměř každý den a někdy třeba 8 až 12 hodin v kuse s malými přestávkami,vypadalo to,jakoby jednotlivé záchvaty přicházeli jakoby ve vlnách.Nasadili mu 1 a půl tablety Pheanemalettenu 2x denně,postupně ubírali,až jsme se dostali na půl tablety denně,což bral až do smrti(dožil se 16 let).Taky mu bylo zpočátku blbě,poruchy koordinace,zmatenost,bázlivost atd.,vet mi vysvětlil,že je to normální zpočátku léčby,než si na léky tělo zvykne.Asi po týdnu (přesně si už nepamatuju) se stav skutečně upravil a co se záchvatů týče - paráda.Tak 4x do roka a podstatně slabší.Snad jsem trochu pomohla.Ani epilepsie není tak strašná,aby se s ní nedalo žít.Jo,zapoměla jsem napsat,že se jednalo o knírače malého černého,7 kg živé váhy.Jířa
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2005 10:44
- Nahlásit
Skoro před rokem jsem si vytahovala informace z netu o epilepsii. Posílám Ti odkazy na tyto stránky....snad tam najdete hledané informace. Pokud nebudou z nějakého důvodu dostupné, dej si do vyhledávače (např. www.google.com) heslo epilepsie, nebo mi pošli mail a já Ti pošlu 17 stránek výcucu z níže uvedených stránek.
Držím palce, ať se to zlepší.
http://www.aavet.cz/poradna.php?klic=epilep&vyhl=0&rad=0
http://www.hkvet.cz/main/dotazy2.htm
http://www.chovatel-radce.cz/articles.asp?ida=162&idk=319
http://www.pejsek.cz/texty/text471-r.php3
http://www.rtw.cz/ruzne/vet_koutek/vet_poradna/Epilepsie.htm
http://prazsky-krysarik.cz/zpravodaj/z1-02b230302/epilepsie-naN.htm
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2005 10:48
- Nahlásit
Tak první odkaz nefunguje, ale přes http://www.aavet.cz/ - poradna - odkaz "epilepsie", se tam dostaneš taky.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2005 12:37
- Nahlásit
Kamaradky krizenec ma take epilepsii a pri poslednim zachvatu plival krev. Setkali jste se s tim nekdy?
|
Joana
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 12:46
- Nahlásit
Pes s epilepsií a 18 měsíční dítě v domě. Domníváte se, že hrozí nějaké ryziko? Pes děti miluje. Ale může se v pozáchvatovém stavu nějak změnit a např. malému ublížit? Jedná se o 33 kilového psa, kterému bych se mezi zuby dostat nechtěla, natož malé dítě. Zatím byl po záchvatech spíše vystrašený a nervózní, vypadalo to, že u lidí hledá spíše pomoc. Odstup jsem si držela spíš já, protože mám trochu strach, jak bude reagovat. Zkušeností máme zatím málo.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2005 12:51
- Nahlásit
Joana
Nerekla bych, ze se musite bat. Pes je po zachvatu sice dezorientovany, ale ne zly. Preci jen bych dite techto zachvatu usetrila, neni to nic pekneho na divani.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 08:46
- Nahlásit
Joana
Řešila jsem podobnou situaci: pes stejné váhy s epilepsií a v domě tříleté dítě. Rozdíl byl jen v tom, že moje čubina byla po záchvatech někdy agresivní. I to se může stát, takže se na to dívám trochu jinak než Niniel. Rozhodně je potřeba jednat opatrně a pozáchvatový stav nijak nepodceňovat. Pokud pes nevyhlédává vaší blízkost, nechte ho být a počkejte si. Pokud jde za vámi hned, uklidňujte ho, mluvte na něj a buďte v klidu. Časem sama poznáte co můžete od svého psa očekávat. Rozhodně tomu ale nesmí být přítomno dítě. nejen proto, že záchvat je něco, co nemusí vidět, ale také proto, že samo těžko dokáže takovou situaci zhodnotit a vy budete mít na hlídání místo jednoho, dva.
|
Ilka
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2005 20:03 - Změnil/a: Ilka
- Nahlásit
Zdravím všechny milovníky čtyřnohých kamarádů.V posledních dnech jsem prožívala kruté chvilky.Mám pejska čiváváka,kterému je 7let.Před několika dny dostal první epileps. záchvaty.Bylo to moc hrozný.Šok prožívali všichni členové rodiny.Bereme prášky a pícháme injekce.Některé předcházející články mně moc pomohly a dodaly mnoho sil na další boj před záchvatem,který přijde.Najde se někdo,kdo mi pomůže překonat boj s touto nemocí a podělí se o další zkušenosti?
|
Ilka
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2005 19:55
- Nahlásit
Ilka
|
gwen
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2005 21:15
- Nahlásit
Ahoj, mám fenku amerického kokršpaněla a také má episepsii. Bere také Phaenemal, který jí dost zničil játra. Již půl roku je na přísné dietě, speciální suché stravě Specific, a to je pro ní velmi kruté, protože je to jedlík a požitkářka, stále loudí nějaké dobroty a já jí je nemůžu dát. Její krevní testy se nelepší,potřebovala bych zjistit, jestli není nějaký méně agrasivní lék. Záchvat má tak 2krát za rok, zato ale pěkně silný, držím ji v náručí, abych zklidnila křeč a mluvím na ní. Když to zkončí, oklepe se a je jako by nic, veselá a radostně hopsá. Když měla první záchvat, myslela jsem, že umírá, že se udusí, nevěděla jsem o co jde.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 23 Úno 2005 22:25
- Nahlásit
Zdravím, také jsem měla fenku fr. buldočka, která trpěla epilepsií a doma dvouleté dítě. Museli jsem situaci řešit dost rychle, protože fenka měla záchvat i několikrát denně a byla při něm úplně mimo sebe. Rozhodně bych netvrdila, že to pro dítě není nebezpečné. Bohužel je! Jedině je nespustit celých 24 hodin z očí. Naše fenka v záchvatu dostávala křeče do čelistí a v počátku záchvatu chňapala po všem okolo. Snažila jsem se jí přidržovat, aby si neublížila a bývala jsem docela dost pokousaná, než jsem začala používat silné rukavice. Fena za to vůbec nemohla, za normálních okolností to bylo milé zlatíčko, mazel a trochu flegmatik. Bylo to již téměř před 20 lety, vet. léky nic moc, brala tedy léky pro lidi v kombinace s vet. Naštěstí se ukázalo, že to byla pooperační epilepsie, následek nevhodné narkózy, při které došlo k srdeční zástavě a fenka byla kříšena. Akutní stav se upravil po lécích asi za 2 krušné týdny a po roce jsem na radu veta postupně léky vysazovali. Asi za dalšího půl roku byla již bez léků, tehdy jí byly 4 roky. Do konce života jsemvšakmusela hlídat různé změny či vzrušující situace v jejím životě a při něčem takovém dostávala diazepam, aby se záchvaty nevrátily. Od léčby se stala málo snášenlivou k jiným fenám, k lidem byla v pohodě. Dožila se krásných 13 let.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 23 Úno 2005 23:47
- Nahlásit
Dobry vecer,mam dotaz,mam civavu asi 2kg jsou mu tri roky,v lete nam ho prejelo auto,mel natrzenou plici,otrez mozku,pohmozdenou pater a otok mozku po kterem hure vidi.Vcera asi v pul ctvrte rano(spi s nami v posteli)dostal krec,u tlamicky mel penu a byl natazenej jako spagat.Myslela jsem,ze to je jeho astmaticky zachvat,tak jsem mu polila cumak vodou a postavila ho na zem,skacel se,tak jsem to zkusila jeste jednou,to uz stal ale jen na trech.Pak se oklepal a skocil na me.Myslite,ze to muze byt epilepsie?Nemam zadne zkusenosti,jen ty vyctene a podle toho to tak vypada.Dekuji za odpoved.Jestli to pro Vas bude jednodussi,tak mam mail Troja@atlas.cz Dekuji Eva
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2005 07:12
- Nahlásit
jasně, že to mohl být epileptický záchvat a s největší pravděpodobností také byl - poúrazová epilepsie není nic vzácného. běžte na veterinu
|
Anonymní
|
# Zasláno: 24 Úno 2005 14:37
- Nahlásit
dekuju,zajdu tam Eva
|
gwen
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2005 23:14
- Nahlásit
ahoj, na tu epilepsii to vypadá, moje fenka vždy pozná, když na ni jde záchvat a utíká ke mě, abych ji podržela a pomohla jí, většinou prý dostávají záchvaty v přítomnosti lidí.čivava je maličká, když to přijde, vezměte ji do náručí, hlaďte ji a mluvte na ní, prý to slyší a uklidňuje je to.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 28 Bře 2005 13:06
- Nahlásit
idioter skriv dog på et spro man kan læse
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Kvě 2005 08:31
- Nahlásit
Anonymní Enig med sproget!
|
ernestýna
|
# Zasláno: 24 Říj 2005 10:26
- Nahlásit
Můj labrador má taky epilepsii. Když píšete o psech co mají 30 kg jsou to retrievři? Můj pes mívá pouze malé záchvaty- křeč převážne zadních nohou někdy i upadne ale neztrácí vědomí. Známá má sestru epileptičku a ta mi řekla, že na lidi při záchvatu se má mluvit aby nepadly do hlubokého záchvatu či bezvědomí. Jednou, když jsem si všimla, že na mého psa jde záchvat, vzala jsem ho ven (dala jsem mu popruhy a vodítko) a za neustálého povzbuzování jsem ho donutila záchvat prakticky ,,rozchodit´´. (motá se nekoordinuje pohyby, má stisklé čelisti a jen s námahou a povrchově dýchá). Tuto pseudo metodu jsem použila u záchvatu několikrát a intervaly mezi jednotlivými záchvaty se z týdnů protáhly na měsíce. Možná v tom není žádná souvislost ale psa léky neléčím- vedlejší účinky jsou horší než jeho záchvaty. Krevní testy nic neprokázaly, záchvaty se nezhoršují. Když jsem si labradora pořizovala dávala jsem důraz na zdravé kyčle, že je jejich nejobvyklejší chodoba epilepsie jsem ani netušila!! U mého psa se projevila po očkování na tetanus, očkování bývá i u lidí častým zpouštěčem epilepsie.
|