| Autor |
Zpráva |
krisikowa
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2015 12:06
- Nahlásit
Moje fena u každé injekce málem prokousne celé klinice ruce a zatím u nás Spolek neklepal.
Mám feňuli asi dva týdny po zákroku a zatím se chová úplně normálně, jen víc papá. Je akční, živá a stejně rozmazlená, jako předtím. I se stehy byla velice soběstačná, po pár dnech jsme přestali řešit skákání na postel/pohovku, protože se chtěla hrát a chodit a žít zase normálně. Ale jestli se změnila její psychika, to asi poznám, až ji zase navrátím do normálního prostředí (bývá se mnou na studentském bytě, pár hodin denně víceméně sama, teď byla dva týdny u mámy, kde bývala sice sama víc hodin, ale funguje tu pro ni jiný režim). Vzhledem k tomu, že jsem s ní první noc spala na zemi na karimatce (protože u mámy má ve zvyku v noci pořád někam odbíhat) doufám, že mě trošku začně oceňovat.
|
krisikowa
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2015 12:09
- Nahlásit
JO a k věku, čekali jsme na radu doktorky po prvním hárání. Prý kvůli růstu, vývoji, mohl by se zastavit. To bylo v říjnu, kastrace na začátku února. Vyčetla jsem, že s každým projítým háráním je riziko mléčných žláz vyšší, tak uvidím, jak to bude efektní.
|
Houšková
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2015 23:34
- Nahlásit
Paní doktorka nemá pravdu, kastrace s růstem nemá nic společného. Nejlepší je kastrovat ještě před háráním, ale bohužel to umí jen zručný veterinář, proto ti, co to neumí, říkají po hárání. Takže je důležité nechat kastraci si udělat tam, kde operují denně a ne u veterináře, který operuje jen sem tam.
|
Houšková
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2015 23:38
- Nahlásit
Ještě dodatek, když už fena hárala, tak kastrace má provést mezi háráním, tj. asi za 2,5 měsíce po skončení hárání. Všeobecně se kastrace doporučuje, neboť v dnešní době pomalu každá třetí fena má ve stáří velké problémy (rakovinu např. dělohy, atpd.) a vůbec to neovlivňuje, zda měla štěňata, či nikoliv.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2015 08:22
- Nahlásit
Houšková
Paní doktorka nemá pravdu, kastrace s růstem nemá nic společného.
Nesmysl. Kastrace má s růstem společného hodně. Růstové chrupavky se uzavírají působením pohlavních hormonů. Takže zvířata kastrovaná před dosažením pohlavní dospělosti rostou déle a dosáhnou větší výšky. Což by ani tak nevadilo, ale problém je, že když není ukončení růstu řízené pohlavními hormony, tak je nerovnoměrné, některé části těla ukončí růst dřív a jiné později, což může vést k ortopedickým problémům.
Kastraci před dosažením pohlavní dospělosti důrazně nedoporučuji.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2015 11:32
- Nahlásit
Kastraci před dosažením pohlavní dospělosti důrazně nedoporučuji.
Taktéž.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2015 18:02
- Nahlásit
Houšková
co kastrovat rovnou prenatálně,co?? at to máme podchycený co nejdřív
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2015 23:48
- Nahlásit
Houšková
Nejlepší je kastrovat ještě před háráním
To je americký model, kastrují klidně v šesti měsících. Místo psa pak mají něco jako celoživotní štěně.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2015 07:31
- Nahlásit
Walda
kastrují klidně v šesti měsících
To je ještě ta lepší varianta. Jsou schopní kastrovat v pěti týdnech, aby šlo štěně k majitelům už "fixed" ("spravené").
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2015 07:32 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
Walda
Místo psa pak mají něco jako celoživotní štěně.
takl ale jim to nevadí..až vyhovuje..když si vemeš co to je za blby..co by dělali s pořádným normálnim psem?? na to prostě nemaj .
anonouma
dyk to řikám..prenatálně je ideál )))))))))))))
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2015 07:38
- Nahlásit
davidkova renata
To, že je pes celoživotní štěně, mu nijak nevadí. Horší jsou ty zdravotní následky časných kastrací...
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2015 08:05
- Nahlásit
tak kdyz sem si to tu precetla... tak si rikam, jeslti nebyla blbost kocoura kastrovat hned, jak nam vet rekl ze to je mozny (nevim, v 6ti mesisich? uz si to nepamatuju) a rikal, ze kdyz vykastrujem brzo tak muze zustat takovej koteci... me vlastne nenapadlo, ze to muze byt problem a nechtela sem hlavne namnozit milion dalsich vesnickych kotat... tak si rikam ale po precteni, ze mozna ani u tech kocouru neni dobry to vzit tak brzo...
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2015 18:49
- Nahlásit
Čaj jasně že to není ideál. Ale na straně druhé u kocourů chodících ven je nejdůležitější zabránit "tvorbě" dalších a dalších koťat. Navíc dospělý kocour doma je prostě cítit.
Pes není kocour. Nesmrdí, nemnoží se nekontrolovatelně (tedy u normálních majitelů - nebavím se o toulavcích). Psa míváš pod kontrolou, kočku nee.
Takže si kocoura nevyčítej.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2015 19:02
- Nahlásit
Xerxová
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2015 19:58
- Nahlásit
cernej caj
Tak ono u koček je to jiný, půlroční kočka se normálně už mrouská, kdežto spousta fen má první hárání až později. Navíc jak píše Xerxová, u koček venkovních to máš buď toto a nebo se ti kočky začnou toulat a množit a je dost velká pravděpodobnost, že se jim něco stane, u nich je ta kastrace ještě menší zlo. Půlroční kočku prostě musíš vykastrovat, jinak ti přinese koťata a kočka nebo kocour, to je už jedno.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2015 10:40
- Nahlásit
S kočkou souhlas. "Po prvním mrouskání" u venkovní kočky to je prostě synonymum pro "po prvních koťatech", takže tam není co řešit.
Osobně nejsem tak úplně prosti kastraci před prvním háráním, ale snad je jasné, že fena prostě nemá šanci fyzicky dorůst a i mentálně dospět. Ale chápu, že v jistých případech klady převýší zápory. Navíc když fena do roka nezačne hárat (a není teda obřího plemene), tak už by mohla být i dorostlá.
Kočku jsme nechali kastrovat cca v půl roce a prostě je mrňavá. Ale nevím, zda to je tím, nebo brzkým odběrem od matky... Koupili jsme jí ve zverimexu a podle veta měla tak měsíc Ještě měla tendenci psovi sát cecíky.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2015 10:47
- Nahlásit
ssshhhhh
tak jasny ze tam by bylo nutny zajistit, aby se ven proste nedostala do kastrace.
nas veterinar rikal, ze po brzky kastraci nedoroste kocka do svoji maximalni velikosti a zustane mensi - oba nasi kocouri byli taky malinci, cca 3kg max ale rodice neznam. ale byli fakt drobni
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2015 10:52
- Nahlásit
cernej caj
Zase u kočky mi nevadí, když nedoroste, když to není nějaká značková super číča, navíc povahou zůstane víc kotěcí a to my vyhovuje.
My včera málem neměli žádnou kočku, čuba prostě žárlí čím dál víc a pěkně po ní vystartovala
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2015 11:15
- Nahlásit
ssshhhhh
Četla jsem, že ji pěkně "vykastrovala " ) ) )
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2015 11:29
- Nahlásit
ssshhhhh
tak to my asi uz zadnou nemame - 3 tydny pryc tak doufam, ze se nejak szijou... my jak sme meli feri a kote pospolu a vokoun je jinak celkem pohodar, tak si zvykly suprove a kazdy prichozi kote uz neni problem
sicluceatlux
a zadarmo by to bylo, ze
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2015 13:55
- Nahlásit
cernej caj
a zadarmo by to bylo, ze
mno v případě úplnýho sežrání taky... ani bysme nemuseli kopat hrob...
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2015 18:21
- Nahlásit
U toho brzkýho kastrování u koček snad hrozí potíže s močovými cestami, ale nevím přesně...
Já jsem u druhýho kocoura pěkně čekala na dospělost - až začne značkovat. Byl mu dávno rok pryč a nic a nic, jen s druhým se rval jako kůň. Tak jsem ho pak už dala šmiknout. Rve se jako kůň furt dál, nepřibral ani gram ani nezměnil chování, tak já nevím, esi ho vůbec vykastrovali.
cernej caj
tak to mě mrzí, že se nenašel
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2015 19:18
- Nahlásit
Vero
Jo, u kocourů močový kameny, ale co mě vet říkal, tak to je obecně pokastrační komplikace a s časem kastrace nesouvisí, prej spíš barvou, že to maj nejvíc zrzaví kocouři a můj zrzavej to teda má, mouratej ne.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2015 19:24
- Nahlásit
Maya
prej spíš barvou, že to maj nejvíc zrzaví kocouři a můj zrzavej to teda má, mouratej ne
fakt? to je zajímavý
u nás zrzatej dobrý a problém s tim měl akorát jednu dobu bílej s mouratejma flekama
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2015 19:39
- Nahlásit
každej vet zjevně říká jiné věci...
|