Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Zánět tl.střeva,špatná funkce slinivky a jater - prosím o zkušenosti, rady jak krmit
Autor Zpráva
helgus
Člen
# Zasláno: 7 Led 2014 19:20
- Nahlásit

Zdravím všechny,prosím o radu - mám fenku kříženku 5let. Cca před půlrokem začla mít krev ve stolici, veterinár nasadil proti parazitům, potom dvoje ATB změna spíš k horšímu. Krmila jsem Acanou, 2krát týdně maso syrové. Sono břicha - vše ok. Následně test slinivka,špatná funkce. Játra, špatná funkce taky. Test ze stolice - v pořádku.Nasadil hepatic granule.Potom průběhu tří měsíců troje jiná ATB, kortikoidy, Probican,Pankreol. Stav se spíše zhoršoval, dva týdny jakžtakž v pořádku, potom týden průjem s krví a takhle pořád. Cca před měsícem se množství krve zvětšovalo, průjem. Dvakrát z konečníku vyhřezla sliznice. Před týdnem endoskopické vyšetření - zánět střeva.Nasadil další ATB Entizol a doporučuje granule Hills w/d. Na můj dotaz, proč granule w/d - odpověd: " Vzhledem k zánětu tlustého střeva je třeba zvýšené množství vlákniny. U nefunkční slinivky je potřeba omezit množství tuků - což dieta w/d má. a to je rozhodující."
Fenka žere dobře, nehubne, nálada dobrá. Prosím o radu, jaké máte zkušenosti s těmito diagnozami, zda nebude lepší přejít na BARF nebo vařené maso + zelenina, nebo jiné.
Já osobně jsem neviděla žádnou změnu k lepšímu, když jsme začli krmit hepatic granule. Díky za jakoukoli radu, zkušenost. Helča

corgi
Člen
# Zasláno: 7 Led 2014 19:32
- Nahlásit

S těmihle konkrétními diagnózami zkušenost nemám, ale rozhodně bych doporučila vyprdnout se na granule a dávat maso - buď BARF, nebo vařit, to nedokážu říct. Veterináři samozřejmě poradí granule, protože je to nejjednodušší řešení, jsou k tomu vedeni (vlastně vychováváni už od školy) a nemusí s vámi řešit nic dalšího. Když se jich zeptáte, proč tyhle granule, moc neumí odpovědět. Složení těch granulí = děs běs.
Takže já bych nastudovala co nejvíc informací k dietě na slinivku + zkombinovat s akutním problémem ve střevě. Porada s MVDr. Štouračem by taky nebyla marná.

corgi
Člen
# Zasláno: 7 Led 2014 19:33
- Nahlásit

Střevo bude po všech těch ATB natolik "v pytli", že velká část problémů bude pocházet podle mého selského rozumu odtud

denyk
Člen
# Zasláno: 8 Led 2014 07:41
- Nahlásit

helgus
určitě bych napsala MVDr. Štouračovi
http://www.deutsche-dogge.cz/bonoda/index.html
přeju ať je čubina brzo fit

Evey
Člen
# Zasláno: 8 Led 2014 08:02
- Nahlásit

helgus
Sono břicha - vše ok. Následně test slinivka,špatná funkce. Játra, špatná funkce taky. Test ze stolice - v pořádku. A kompletní krevní rozbor (krevní obraz + biochemie) dělal?
Chce to vypátrat tu příčinu.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 8 Led 2014 08:25
- Nahlásit

Ta slinivka se dá řešit dodáním trávících enzymů jako třeba ten pankreolan, ale ty játra... To může být fakt zlý, a ze zkušenosti dodám, že hepatic granule nepomáhaj moc. U nefunkční slinivky je potřeba omezit množství tuků , moje fena má špatnou funkci slinivky už od narození a tohle teda mi nikdo nikdy neřekl, nám na to zabraly ty enzymy, průjmy přešly a to teda žere i tučný maso. Přechod na maso kosti zeleninu by mohlo bejt fajn, třeba počítat, že ze začátku to může být pár dní spíš horší než lepší. Jinak ty játra to je blbý, můj pes měl selhávání jater a průjem měl po všem až do smrti. umřel pár měsíců po diagnoze. A ATB ho vždy spíš rozhodila. Zkusila bych dávat pankreolan 2-3 tabletky ihned po jídle a pokud nezabere, problém bude v játrech.
A změnit veterináře! Chce to se obrátit fakt na odborníka jak píší holky výše.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 8 Led 2014 08:25
- Nahlásit

Já bych si hlavně od veterináře vyžádala kompletně všechny výsledky všeho, co už se dělalo, a zkonzultovala bych to ještě jinde. Takhle mi to totiž trošku přijde jako "když nevíme, co psu je, nasadíme antibiotika. Když nepomůžou antibiotika, zkusíme jiná antibiotika. Případně kortikoidy." Možná se pletu, ale v každém případě jiný názor neuškodí.
Jinak jsem taky toho názoru, že mnohem lepší než granule by bylo sestavit dietu z domácích surovin. Akorát na tohle by to už opravdu chtělo odborníka - my tady umíme vesměs krmit zdravý psy, ale dieta při takhle složitém problému je úplně jiný level... Taky mě napadá jen MVDr. Štourač, i když veterinářů, kteří se ve výživě vyznají, bude určitě víc.

helgus
Člen
# Zasláno: 8 Led 2014 12:37
- Nahlásit

Děkuju moc všem za odpovědi. MVDr. Šťouračovi jsem napsala, snad bude mít čas to zkoumat. Nejradši bych se k nemu rozjela, ale jsem z Prahy a do Brna je to dost daleko. Každopádně pokud by ji chtěl vidět, určitě se tam vypravíme. Krevní test náš vet dělal, z toho zjistil ty játra. Biochemie - to si nejsem jistá - zjistím. Veterináře jsem už jednou změnili, toto je náš druhý. Nechám si od něho vyjet výsledky a postup léčby a zkusím najít výživáře a zkonzultovat to s ním. Kdybyste náhodou někdo mohl nějakého doporučit, budu moc ráda. Je to dost hrozný, že možná stačí jen změna stravy a bude na tom líp. Teď teda nic moc, každý den krev z konečníku, vyleze jí ta sliznice (naštěstí jí zas zaleze). Ted jsem přišla z vycházky a jak se pořád snaží kadit, tak tam jen měla krev a řídkou průsvitnou tekutinu. Já i Popi všem moc děkujeme. H.

corgi
Člen
# Zasláno: 8 Led 2014 14:11
- Nahlásit

Tak ono jde taky o to, co přesně ta "špatná funkce jater" znamená. Selhávají, nebo jsou jen zahlcená z přemíry léků? Rozumné bude s přesnými výsledky v ruce někam zajít. Krevní test "ze kterého zjistil játra" není úplně totéž co kompletní biochemie.

Když jste z Prahy, co zkusit kliniku Jaggy? Domluvit se, přijít tam s výsledky, které budete mít v ruce. Jistě je víc míst, kam jít, ale já můžu z osobní zkušenosti doporučit tohle.

denyk
Člen
# Zasláno: 8 Led 2014 14:46
- Nahlásit

helgus
Každopádně pokud by ji chtěl vidět, určitě se tam vypravíme.
možná to zveličím, ale jestli jde pejskovi o život, není to zas až taková dálka.

birma
Člen
# Zasláno: 8 Led 2014 15:57
- Nahlásit

helgus
kdybys chtěla jen konzultovat, tak doporučuju - neni to sice výživář, ale dobrý vet v Praze, chodím cíleně ke Svobodníkovi nebo Mladému a nemůžu si je už roky vynachválit. Dávali mi dokupy kočku, které selhávala játra a ledviny a dobrý. Akorát výživáři to fakt nejsou, přirozenou stravu sice nerozmlouvaj, ale rozhodně se v ní nevyznaj

moth
# Zasláno: 10 Led 2014 07:10
- Nahlásit

Ahoj, ja mam skusenost s nedostatocnou funkcnostou slinivky - exokrinna pankreaticka insuficiencia (EPI). Zle vysledky v biochemii - zvysene ALT, AST a pod. (pecen), ci v hematologii - znizeny cholesterol a pod. - uzko suvisia s EPI. EPI ma vela priznakov a nie vzdy sa vsetky u kazdeho jedinca prejavia. EPI sa da definitivne potvrdit/vyvratit jedine cez krvny test TLI, koprologicke vysetrenie na pritomnost tukov/skrobov nie je presne. Dolezite je stanovit aj hladinu B12 a folatov v krvi, je vhodne urobit to spolu s TLI. Zatial je nasa EPI cesta vcelku uspesna - 6 mesiacov od potvrdenia diagnozy.
Co sa tyka stravy EPI pacienta zasada je - grain free granule (ziadna veterinarna dieta), neobmedzovat tuky ani proteiny (moj pes vyborne prospieva na granulach s pomerom proteiny:tuky - 32:18), krmnu davku zvysit na 150% beznej krmnej davky, krmnu davku rozdelit aspon na 3 casti, dolezity je obsah vlakniny max. 4%. Traviace enzymy je nutne podavat s kazdym jedlom, ja kupujem koncentrovane praskove enzymy z bravcoveho pankreasu z USA, ale mam vcelku dobre skusenosti aj s u nas dostupnymi kapsulami Kreon. Denne podavam psovi probiotika a slippery elm a taktiez lososovy alebo kokosovy olej. EPI sa da manazovat aj systemom krmenia BARF, ale je to komplikovanejsie. Velmi castou komplikaciou EPI vzhladom na malabsorpciu a maldigesciu je prerastanie bakterii v tenkom creve - SIBO, to vlastne sposobuje typicky prujem u EPI pacienta. Najefektivnejsia a najmenej invazivna liecba SIBO je prostrednictvom ATB ucinna latka tylosin v davke 25 mg/kg vahy dvakrat denne v case aspon 6 tyzdnov - je to volny prasok neprijemnej chuti, preto je vhodne zakupit prazdne kapsule a nadavkovat prasok do nich. Probiotika je nutne podavat aj pocas ATB terapie, avsak so zasadou - casovy odstup probiotik od ATB min. 2 hodiny.
Tu je ukazka nasho progresu v priebehu 6 mesiacov.
http://akita.sk/images/epi/jamie_improvement_2013_ 01.jpg
Drzim palce!

helgus
Člen
# Zasláno: 10 Led 2014 17:30
- Nahlásit

Dnes jsem si vyzvedla od veta kompletní výsledky a postup léčby. Zkusím poprosit MVDr. Šťourače, jestli by poradil, výsledky mu přepošlu. Taky jsme objednaní na středu na kliniku Jaggy. Nevím jestli dělám dobře, ale krmím ted třetí den jen čistým kuřecím masem, k tomu Pancreolan. Dávku ATB jsme snížili na 1/2 denně (podle doporučení veta)+probiotika. Průjem se zlepšil, krev tam pořád je, ale hlavně jí přestala vyhřezávat sliznice. Je mi jasný, že to nic neznamená, ona má pořád výkyvy - horší,lepší - ale aspoň něco.Ťuk,ťuk. Chtěla jsem se zeptat na kapsle Kreon. Koupila jsem je, ale nevím jak je dávkovat. Píše se, že ke každému hlavnímu jídlu, to jí mám tedy dávat 3 kapsle denně?
Jo a ještě jsem zapomněla napsat, že nikdy nezvracela a nehubne. Díky moc za podporu a rady a budu moc ráda, když napíšete. H.

helgus
Člen
# Zasláno: 10 Led 2014 17:37
- Nahlásit

v dokumentaci výsledek vyšetření, který je nad normu: GPT(ALT) 12,88+. Ale vůbec nevím, co to je za vyšetření, nemá to tu napsaný. A ten samý výsledek je z vyšetření trusu. Kdyby tu byla nějaká dobrá chytrá duše, která se v tom vyzná ráda přepošlu celé výsledky. Mějte se vy i vaši pesanové co nejlíp!

moth
# Zasláno: 10 Led 2014 18:57
- Nahlásit

ALT starsi nazov GPT, je to pecenovy enzym, vyhodnocuje sa prostrednictvom biochemie z krvi samozrejme, kukni napr. tuto diskusiu http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_5491_0.html ale aj cez google sa da toho najst hodne...
Kreon, ono je to s enzymami pokus omyl, kazdy pes je iny, takze treba najst tu spravnu davku, ktora vyhovuje. Enzymy sa vzdy davkuju na mnozstvo jedla, nie na vahu psa. Ja som pouzivala Kreon 25000, ale odporuca sa zacat slabsim - Kreon 10000 napriklad. Jedna krmna davka u mojho psa su dva hrnceky granul, na toto mnozstvo som davala dve kapsule Kreonu, vzdy priamo pred podavanim jedla som obsah kapsul vysypala na granule.

helgus
Člen
# Zasláno: 29 Led 2014 19:37
- Nahlásit

Vývoj situace - po změně vet.kliniky bylo hned při druhé návštěvě zjištěno, že čubina má v tlustém střevě nádor, po biopsii bohužel povrzeno, že je karcinogenní. Zítra má příjem na klinice , pozítří ji budou operovat (budou brát ten nádor + kus tlustého střeva). A prognoza žádná sláva, po takovém zákroku průměr 1.5 rok přežití. (statisticky). Metastázy rtg a sonem nezjištěny, ale ty mikroskopický se nedají zachytit. Tak snad bude bojovat. A mám teda vztek, že se půl roku léčila na všechno možný, jen ne ta to, co jí je. Ještě, že jsem toho veta změnila. Už potřetí.
Tak nám držte palce. H.

corgi
Člen
# Zasláno: 29 Led 2014 20:11
- Nahlásit

helgus
Je to teda ta Jaggyna? Tam jsou opravdu skvělí.
Držím palce, ať má sílu bojovat!

helgus
Člen
# Zasláno: 29 Led 2014 20:39
- Nahlásit

Jj, Jaggyna. V pátek jí bude operovat MVDr. Vlašín z Brněnské Jaggy. Dám vědět, jak to šlo. Díky za podporu. H.

denyk
Člen
# Zasláno: 30 Led 2014 11:37
- Nahlásit

helgus
držím palce....

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Led 2014 11:40
- Nahlásit

helgus
Ach jo, doufala jsem, že to bude něco benignějšího Držím palce!

helgus
Člen
# Zasláno: 30 Led 2014 20:10
- Nahlásit

Popinka už je od rána na klinice, zítra ji čeká operace a zdraví

https://www.facebook.com/Jaggypraha?hc_location=ti meline

corgi
Člen
# Zasláno: 30 Led 2014 20:34
- Nahlásit

Ježišku, ta je krásná, takovej "skoro jako corgi"

helgus
Člen
# Zasláno: 30 Led 2014 20:58
- Nahlásit

Jojo, ale jen "trošičku". Ale je fakt, že dost lidí si myslí, že to corgi je. Každopádně ten svůj život nezačala nijak parádně, nějakej fakt " hodnej" člověk jí jako štěňátko hodil i s bráškou do kontejneru. A teď si to chudinka užívá zas

corgi
Člen
# Zasláno: 31 Led 2014 19:00
- Nahlásit

Koukám, že už je po operaci, tak držím palce, ať všechno zvládá i dál co nejlíp!

zbrnd
Člen
# Zasláno: 31 Led 2014 22:52
- Nahlásit

doporučuji vetovi rozbít hubu a zkusit nějakou slušnou kliniku...

vcelku souhlas s lamalucni, akorat nemyslim, ze je to o tom, ze vet nasazuje ATB kdyz nevi, ale ze proste klasicky nasazuje cokoliv ... hlavne, ze se proda .... nekteri veti jsou dobytek a jak jednat s timhle jsme uz doporucil ...

helgus
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2014 12:24
- Nahlásit

Takže jsme dvanáctý den po operaci. Ale teda žádná sláva. Hodně jí to pořád bolí, s tím jsem ale počítala. Ale spíš mi vadí, že pořád spí, často má třesavku (je doma v teple), jakoby jí ztuhnou při tom nohy,zrychlený dech. Žere tak třetinu normální dávky a to jí musim nutit. Má celou dobu silný průjem. Dostala Atb Tsefalen a Entizol. Proti bolesti Tramal. U veta jsem byly před třemi dny, tam se chovala jako by jí nic nebylo (kromě bolesti prdelky). Jak nad tim pořád přemýšlím, napadlo nemůže to být hypertomie po anestezii? Těsně po operaci mi připadla lepší, než teď. Poradíte? Už mi z toho trošičku asi hrabe.H.

helgus
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2014 12:30
- Nahlásit

Myslela jsem "hypertermie".

corgi
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2014 12:44
- Nahlásit

U ní asi bude trvat delší dobu, než se to srovná do slušného stavu. Všechno bych tel. konzultovala s Jaggynou, kde byla.
Podle mě by ten třes mohl být třeba i důsledkem těch průjmů atd. - nedostatek hořčíku, rozhozené ionty - zeptala bych se veta na podávání nutridrinků (těch psích), jestli je to pro ní vhodné.

helgus
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2014 10:12
- Nahlásit

Jsme 14 dnů po vyndání stehů. Od té doby, co jsem si jí vyzvedla po vyndání stehů, má až do dnes průjem uplně černý (krvácí zřejmě někde v trávicím traktu). Několikrát návštěva kliniky, dostala další ATB - Enroxil a Tsefalen. To krvácení prý může být od silných dávek prášků proti bolesti. Dál má Venter a Psylium a já sama dávám Enterozoo. Navíc se včera zjistilo, že se střevo v místě sešití jaksi zapouzdřilo, nebo jak bych to nazvala, prostě se ten prstenec ve střevě zmenšuje, takže každý den musíme jí strčit prst do prdelky a střevo roztáhnout. Samozřejmě za jejího kvílení a snahy rafnout nás.Krmit teď máme Hills WD. Navíc zřejmě zatím uplně nepracuje svěrač, takže měsíc v podstatě žijeme v hovnech. Takže mně trochu chytá nerv (hlavně teda manžela). Pořád jí to kadění zkoumám a zjistila jsem, že tam má něco jako kousky nití, cca 5 cm dlouhé,jako červi mi to nepřipadá....tak nevim. Včera taky z krve zjistili malý počet bílých krvinek. No , každopádně si to ta moje chudinka, ale i já pěkně užíváme. . Ale snad se to už konečně upraví. Tak to asi vše. H.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání