| Autor |
Zpráva |
suesie
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2007 16:13
- Nahlásit
Nevíte náhodou někdo?
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2007 16:24 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit
alaninaminotransferáza - emzym krvneho sera (zlcove farbiva), zvysenie nad trojnasobok je vysoko specificke pre poskodenie pecene (alebo sepsa, pankreatitida, toxemia, peritonitida, pripadne hemolyza, lipemia), zvysit to moze aplikacia glukokortikoidov, aj inych lieciv, pripadne tumormi.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2007 16:46
- Nahlásit
suesie
hele bejvá to součást vyšetření jater myslím
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2007 16:48
- Nahlásit
jeje
Moc děkuju
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2007 16:59
- Nahlásit
jeje
príma žes to doplnil jen to vypadá že tlumočím
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2007 17:08 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit
sarax
pardoncek, len som dal najskor:
kratku odpoved...
na kratku otazku...
suesie
Este to mozu to byt aj extrahepatalne obstrukcie zlcovodov.
Pri hodnoteni ALT treba tiez zobrat do uvahy minimalne ALP...
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2007 17:40
- Nahlásit
jeje
My prý máme rozbor v pořádku jen ALT prý mírně zvýšené. ALP v pohodě. Prý to nemusí nic znamenat. Já se v tom nevyznám, tak se radši ptám.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2007 18:34
- Nahlásit
jeje
suesie
hele pokud je všechno ostatní v normě mělo by to bejt OK...u lidí to tak funguje
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2007 18:36
- Nahlásit
sarax
Dva vetové se shodli na tom, že ostatní je ok, tak snad mají pravdu. Mě jen zajímalo co že to má vlastně mírně zvětšené.
Jo a dají se někde najít ideální hodnoty, které by pes měl mít?
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2007 20:48
- Nahlásit
suesie
ALT - alaninaminotransferáza je enzým (pekne som breptol, jasne, ze nie emzým) a enzým je je bielkovina, ktorá dokáže katalyzovat nejakú špecifickú biochemickú reakciu. V organizme je ich celá rada a bunky si ich vyrábajú podľa naprogramovania v DNA.
ALT je špecifický enzým, ktorý sa za normálnych okolností vo vysokých koncentráciách nachádza v cytoplazme buniek pečene. Pri poškodení bunečných stien preniká do krvi.
Mladé psy a šteňatá - do pohlavnej dospelosti môžu mať hodnoty zvýšené, normálna hodnota, ak vidím dobre je 40-50 U/l.
120-150 U/l sa považuje za pomerne spolahlivy priznak vyssie spominanych problemov, 400 U/l je už akútna nekróza pečene.
Pečeň má vysokú regeneračnú schopnosť a aj pri veľkom poškodení sa dá pes symptomaticky udržať pri živote, kým nedôjde ku jej regenerácii.
Hovoril som o krvi a je to koncentrácia v sére, no a sérum je to, čo sa vytlačí z toho čo bolo krvou, po jej zrazení s nejakou koagulujúcou bielkovinou.
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2007 12:46
- Nahlásit
Já mám u psiny ALT v porádku, ale má zvýšené hodnoty u ALP, Amyláza, Urea, CK, Bazofily a Lymfocity...
Nevíte někdo, co znamenají tyto hodnoty? Já už jsem z té vet vedle jak ta jedle, jednou mi říká, že je to téměř v pořádku a podruhé, ať se přijdu domluvit na dietu?!
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2007 13:05
- Nahlásit
jeje
Já tam mám u ALT uvedené hodnoty v desetinných číslech. Myslíš, že je to přepsané podle těch tvých 40-50 U/l = 0,4 - 0,5 a 120-150 U/l = 1,2 - 1,5?
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2007 14:19
- Nahlásit
suesie
já mám u ALT také výsledek v desetinných císlech a rozmezí od 0 - 1, jednotky ukat/l...
není to jednoduché se v tom nějak vyznat ...
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2007 20:56 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit
suesie
NIE, konverzia:
60 x ukat/l = U/l ( ukat/L musis nasobit cislom "60" )
Barica
to zalezi ake su hodnoty, vek, lieky, ... ALP - moze ukazovat na pecen aj ine organy, dokonca kosti, alebo len vplyv zvysenej namahy aj starsej, ALP sa rozklada pomaly, polcas az 70 hodin
Amylaza indikuje poskodenie slinivky, Urea mocovina v krvi - moze stupnut ak sa pes po dlhsom odpocivani niekolkonasobne nevyvenci, alebo ukazuje na poskodenie ladvin, CK - kreatinkinaza - nie je jasne o aky izoenzym ide, jeden z nich ukazuje na inkfarkt myokardu, bazofil je leukocit s neznamou funkciou, ale ukazuje na chorobu krvi, alebo niektore infekcne choroby, Lymfocyty - aktivizovany imunitny system - ukazuje na infekcie, alebo lymfaticku leukemiu
Ale takto sa to zial posudzovat neda, treba sa na to pozerat v suvislostiach, ktore nepoznam a mierne zvysenie nemusi znamenat vobec nic...
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2007 08:57
- Nahlásit
jeje
Urea - hodnota 10,6 mmol/l (hranice max. 7), CK 4,09 ukat/l (max. 4), ALP 2,77 ukat/l (hranice 1,5), amyláza 33,11 (hranice 25), bazofily 7 % (max. 1) a lymfocyty 36 % (max 32), tak nevím, jestli to jen trosku prekracuje hodnoty, nebo jestli je to vazne...
jde o rocniho psa male rasy, ktery se neustale drbe, ma lupy, stav trva uz delsi dobu a nic nezabira, doktorka ma podezdreni na zanet slinivky (pankreatitidu), vsechny ostatni vysledky - vnitrni a vnejsi paraziti, plisne a pod. jsou negativni, ostatni vysledky z krve jsou v poradku... tak bych si na to jen rada znala dalsi nazor...
pokud by slo opravdu o ten zanet slinivky, da se to uplne vylecit antibiotiky, nebo je nutna nejaka stala dieta?
dekuji za rady!
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2007 09:34
- Nahlásit
To podozrenie je opodstatnene, ale je to len podozrenie. Malo by to byt potvrdene vzostupom lipazy. Na druhu stranu ochorenia slinivky ak sa nezachytia a neliecia vcas, maju nepriaznivu prognozu (mozu byt aj vrodene, to je este horsie).
Dohodni sa s lekarkou na liecbe, pozostava z cca 5 dnoveho obmedzenia potravy a tekutin, potom riadeny prijem tekutin a na niekolko krat denne rozdelena potrava. Najjednoduchsie je podavat: "Prescription Diet i/d". Ziadne ziv. tuky a pamlsky. Uvidis ako na to bude reagovat.
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2007 10:52
- Nahlásit
jeje
tak to jsi me docela zaskocil(a) ! Zacinam mit z toho docela obavy?! Pockam jeste, co mi rekne doktorka presne za dietu, jdu tam zitra a mozna zkusim jeste i nazor nejakeho jineho vet, cim vic, tim lipe... Je pravda, ze krev jsme ji nechali brat poprve, takze asi neni co porovnavat...
Jak to myslis s tou nepriznivou prognozou?
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2007 13:01
- Nahlásit
Barica
Nechcem ta zaskakovat, ved vravim ze je to len podozrenie, tie hodnoty to naznacuju, nepotvrdzuju.
Ale kedze to ma uz dlhsie a slinivka je svina, ja by som tu "liecbu" (bez liekov) neodkladal aj keby bola zbytocna, pre istotu.
Lipazy (je ich viac) mu nerobili?
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2007 13:05
- Nahlásit
co je to lipazy? Mám výsledků na 2 stránky...
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2007 13:56
- Nahlásit
Hladaj pankreatická lipáza - http://www1.lf1.cuni.cz/~kocna/glab/gl_lip.htm
|
Barica
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2007 15:18
- Nahlásit
jeje