| Autor |
Zpráva |
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:29
- Nahlásit
Zdavím všechny pejskomily.
Mám 5,5 roků starého labradora a už od ledna se pereme s problémem s močením. Hafan pije hodně nárázově - tak 3x denně 500-700 ml, pije hlavně v noci. Pak samozřejmě také hodně močí. Stojí se zvedlou nohou u keře třeba i minutu a čůrá a čůrá. Ledviny, močový měchýř na sonu ok. Prostata jen mírně zvětšená. Kravní testy i rozbory moče dělané v lednu i teď v květnu jsou ok.
Nemáte někdo zkušenost co to může být? Jsem bezradná, doktoři taky nevědí. Musíme v noci vstávat, protože to nevydrží
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:34
- Nahlásit
pysklatko
Jaké krevní testy byly dělané? Má pes ještě i nějaké jiné příznaky, nebo se až na to pití jeví úplně zdravý a akční?
Napadá mě třeba Cushingův syndrom...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:36
- Nahlásit
Játra testovali? Mě se takhle projevoval pes u chronického selhávání jater...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:38
- Nahlásit
mně napadá jedině cukrovka, ale tu předpokládám, že veterinář asi vyloučil jako jednu z prvních.
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:39
- Nahlásit
Byly dělané biochemické a hematologické testy. Krom toho čůrání měl ještě průjem (krvavý), ale jako původce byla nalezena bakterie Clostridium ve střevech. Na to teď bere antibiotika. V tom lednu tomu taky předcházel průjem a zvracení, ale to jsem vyřešila jen dietou a probiatikama. Takže jestli nebyla původcem dietická chyba, tak původce neznámý.
Pes normálně žere. Ale je takový unavenější, netahá na vodítku. Nenosí míčky po bytě a má takový utrápený výraz. Prostě ho něco trápí, ale co???
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:40
- Nahlásit
Vyšetření na cukrovku negativní a jaterní testy taky ok. To mi před hodinou řekla doktorka do telefonu. Ale nevím dle jaké hodnoty se "hodnotí" ta játra.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:45
- Nahlásit
pysklatko
Čim ho krmíš?
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:49
- Nahlásit
Krmím granulema. Vyrostl na Purina Proplan Large Puppy a tak ve 3,5 letech jsme přešli na Acana Lamb & Apple.
Teď je už asi 3 týdny a rýži a kuřeti, protože měl průjem.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 12:54
- Nahlásit
pysklatko
hm, tak to žrádlem nebude, Acana extra slaná není
no jinak jsem našla tenhle článek, kde je spousta příčin žíznivosti, tak třeba ti to pomůže, jestlis to ještě nečetla http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/kdyz-ma -pes-zizen-.....-105.html
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 13:04
- Nahlásit
Maya
Článek je super, tenhle jsem ještě nenašla. Ale je tam zajimavá tato část: "V první řadě kompletním laboratorním vyšetřením čerstvé moči včetně kontroly specifické hmotnosti a zejména tzv. osmotické koncentrace, tj. množství rozpuštěných částic v moči. Protože zmíněná ztráta zahušťovací funkce obvykle předchází ztrátě vylučovací funkce ledvin, je pravidlem i biochemické vyšetření krve."
Je totiž pravda, že Charlieho moč je "řidší". Takže by to mohla být předzvěst, že s něco děje. Ale co je příčinou?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 13:14
- Nahlásit
pysklatko
Ale co je příčinou?
možností je spoustu... od různých hormonálních poruch (například tzv. "žíznivka" - diabetes insipidus) přes například Sjögrenův syndrom, kdy přestávají fungovat slinné žlázy a pes pije prostě proto, že má sucho v hubě, až případně po čistě psychický důvod - můj štěňouch třeba občas pije jen proto, že se nudí Důležité je zjistit, co bylo dřív, jestli vejce, nebo slepice - jestli pes z nějakého důvodu víc čůrá a pije proto, že potřebuje doplnit ztracené tekutiny, nebo naopak jestli z nějakého důvodu víc pije a to nadměrné čůrání je až následek...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 13:38
- Nahlásit
pysklatko
Já teda nechci strašit, ale tu větu chápu tak, že řidčí moč je předzvěstí selhání ledvin.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 13:58
- Nahlásit
Maya
řidčí moč je předzvěstí selhání ledvin
může bejt a nemusí... pokud byla biochemie krve v pořádku, tak je to extrémně nepravděpodobné
|
dejavu
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 14:01
- Nahlásit
Pes hodně pije též, když má v těle nějaký zánět. Pokud měl ve střevech Clostridium, může být toto příčinou.
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 14:23
- Nahlásit
Maya
Já tu větu taky právě chápu takhle. A právě je asi potřeba zjistit, proč by mu mohli selhávat ledviny. Aby se zamezilo příčině a případnému zhoršování.
No řeším to na VFU Brno a ještě se asi objednám na konzultaci na Kliniku Jaggy.
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 14:25
- Nahlásit
dejavu
Je to možné, protože ten "průjem" se tenkrát poprvé objevil jako blesk z čistého nebe. A možná to nebylo tím, že někde něco slup, ale tím že se nakazil tou breberou a až do teď se s ní střídavě pere. Prostě chci říct, že je možné, že jí má v těle už dlouho. Uvidíme jestli bude nějak znát účinek antibiotik. Zatim je nebere ani den.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 14:28
- Nahlásit
Pokud pes hodně pije,má řidší moč už jen z přijatého množství tekutin
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 14:42
- Nahlásit
jana33
No jasně, to je logické. Ale udává se že 100 ml na 10 kg živé váhy psa. Charlie váží 32 kg, takže jeho optimální dávka je 3200 ml a tu on nevypije. Vypije tak 2000 ml. Pije prostě jen hodně nárazově, ale není nadlimitem.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 14:44
- Nahlásit
pysklatko
Teda tři litry nevypiju ani já a to fakt nevážím 32 kilo Dva litry mi přijdou na psa už hodně, i když je to třeba ještě "tabulkově" v pořádku...
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2013 14:46
- Nahlásit
lamalucni
Je to rozhodně víc než pil dřív, to ano.
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 7 Čen 2013 10:08
- Nahlásit
Tak Charlie už je v pohodě. Ještě bere antb. na tu breberu ve střevech. Původ intenzivního pití a močení jsme zatím nezjistili, ale ještě to budu s panem doktorem konzultovat.
Dle opakovaných krevních testů má Charlie sníženou hladinu krevních destiček, což také může znamenat ledasco....
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2013 12:24 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit
my měli podobný problém po antibiotikách
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2013 07:55
- Nahlásit
gabifi
Po antibiotikách problém s močením? Nebo po antibiotikách problém s obsahem krevních destiček?
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2014 18:21
- Nahlásit
Zdravím,
ozývám se znovu. Bohužel problém s pitím a močením má Charlie pořád. A tak posouvám nahoru, kdyby přece jen se objevil někdo s podobnou zkušeností.
Různě se to lepšilo a horšilo až to teď přešlo do už celkem blbého stavu. Už bývají i kapičky po bytě a v pelechu, prostě si učůrne. Moc dlouho nevydrží. A když mu dám neomezené množství vody tak vypije i 5 l za den. Už dokonce dokáže vypít i plnou misku (2l) na ex. Prostě u toho stojí dokud to nevypije.
Poslední testy byly dělané někdy na jaře, samozřejmě všechny hodnoty v pořádku. Na sonu taky nic. Asi s ním zase vyrazím aspoň na krev, abych si byla jistá, že ledviny jsou ok. Další doporučovanou stanicí je psí psycholog - MVDR. Žertová. Tak uvidím.
Velice zajímavým vodítkem je, že když jsem s ním u našich (tam kde vyrůstal - barák se zahradou) tak tam to nedělá. Ale jakmile se vrátíme do brněnskýho bytu, je to tu znovu. Ale problémy nezačaly přestěhováním, ale až tak 1,5 roku potom
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2014 18:34
- Nahlásit
pysklatko
Tak pokud jsou všechny testy v pořádku a navíc to pejsek když je u rodičů nedělá, tak je to zřejmě opravdu psychického původu, obsesivní chování.
Pokud a opravdu pokud jsou ledviny i játra ok (náš jeden pes chlemtal litry vody a učůrával pak a měl to od jater!) tak změnit zažitý standard, psovi rozhodně nenechat pít 5l za den!!! a zapracovat na psychice.
MVDR. Žertová
bože ne! pánbu s námi a zlý pryč!
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2014 18:57
- Nahlásit
Vím, že na MVDr. Žertou nejsou moc pozitivní ohlasy. Ale pan urolog mi jí doporučoval. A z té situace už začínám být zoufalá, tak proč to nezkusit. Horší to potom určitě nebude
Ty s ní máš osobní negativní zkušenost?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2014 22:08
- Nahlásit
pysklatko
A proč nezkusit někoho, na koho dobré ohlasy jsou? Že je někdo dobrý urolog, neznamená, že má přehled o lidech, co se vyznají v psí psychice.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2014 15:11
- Nahlásit
pysklatko
Ty s ní máš osobní negativní zkušenost?
Nikoliv, osobně s ní nemám žádnou zkušenost, stačilo mi vidět několikrát ten její pořad. Můj pes se nikdy nedostane do rukou nějakého "psího psychologa". Už to, že si tak někdo nechá říkat, je na pováženou. Svoje problémy se psy jsem zatím vždy zvládala víceméně sama, byť zeptat se třeba holek tady když už mi fena zavářela hlavu do extrému mi vždy jen pomohlo.
A z té situace už začínám být zoufalá
Věřím a chápu.
Horší to potom určitě nebude
Klidně by mohlo být.
Pokud je problém opravdu psychický a jedná se o obsesivní chování určitě nahoď nové vlákno tady a holky ti poradí a případně doporučí někoho kdo opravdu stojí za to aby se ti na psa přijel podívat nebo ke komu bys třeba zajela ty.
|
Vlasta
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2014 10:48
- Nahlásit
zbyneklonsky.com/vnitrni-onemocneni/120 -onemocneni-ledvin-u-psa.html
|
pysklatko
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2014 13:00
- Nahlásit
ssshhhhh
No já svého psa do rukou taky nikomu dávat nebudu. Jen bych se s ní poradila a probrala daný problém. Bohužel než jsem se rozhoupala, přestala dávat osobní konzultace, takže jí jen napíšu email a bojím se, že to vyšumí do ztracena. Budu tedy hledat někoho ještě aktivně praktikujícího.
Nemyslím si, že to, že si popovídám s veterinářkou, může stav mého psa nějak zhoršit. Jsem zvyklá používat svůj vlastní rozum, takže když mi poradí něco, co se mi nebude zdát, tak to prostě neudělám.
Nechci tady ovšem probírat, jestli je MVDr. Žertová dobrá či není. Chtěla jsem jen případnou radu od někoho jehož pejsek má stejný nebo obdobný problém. Bohužel zatím jsem nikoho takového nenašla. Každopádně díky za reakci, zkusím ještě tedy založit nové vlákno, abych našla někoho dalšího s kým se poradit.
Vlasta
Díky za odkaz, ale problém s ledvinami to bohužel podle všech už asi 5x opakovaných testů není.
|