| Autor |
Zpráva |
madarek
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 19:34
- Nahlásit
Ahoj, mám 10 měsíční fenečku maďarského ohaře. První jsme měli granule K9 teď jsme přešli na calibru.
Teď si nejsme jisti, jestli žere až moc, nebo málo, jelikož jsou na ni vidět hodně žebra, tak by každý řekl, že nejí
Obvykle sní 400 g granulí za den, což jsou 2 misky. Na granulích je napsáno, že 30kg pes, 9 měsíců starý má sníst 336 g za den, ta naše má 20 kg. (dávkování k této váze není uvedeno), takže teoreticky žere až moc. V podstatě má celý den nasypány granule a jí, kdy chce.
Chodíme 2x denně na procházku, je volně puštěná, takže pohybu má dostatek. Myslíte, že je tedy normální, když jí jdou vidět hodně žebra, nebo je to těmi granulemi, třeba tam chybí nějaký vitamín.
Ještě máme jeden problém, a to je, že jí ve velké míře vypadávají chlupy a na srsti má kousky něčeho bílého. Máte s tím nějaké zkušenosti, nevíme co jí schází, občas dáváme žloutek.
Díky za rady
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 19:36
- Nahlásit
calibra i K9 jsou celkem shit..
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 19:43
- Nahlásit
madarek
Souhlasím, že by to chtělo kvalitnější žrádlo. Ale hlavně bych nechala udělat celkové vyšetření u veterináře a zaměřila se na štítnou žlázu.
Fenka už hárala, nehárala, či je kastrovaná?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 22:02
- Nahlásit
madarek
třeba tam chybí nějaký vitamín
V těch granulích ani tak nechybí vitamín, jako spíš všechno ostatní, co pes potřebuje Sáhněte hlouběji do kapsy a pořiďte kvalitnější granule - když už tedy musíte krmit granulemi. Stav srsti je jedním z ukazatelů, jak výživa "sedí" nebo "nesedí" - a tady evidentně nesedí.
a na srsti má kousky něčeho bílého
Zřejmě lupy? Opravdu změňte krmení a zvažte i to vyšetření, jak psala lamalucni - ale myslím, že s jiným žrádlem se spraví
Mimochodem, místo toho, abyste se řídili tabulkou na pytli, se raději řiďte kondicí psa. Žebra ať jsou vidět, pokud pes nemrzne venku, ale vyloženě kostra by to být nemusela....
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 22:28
- Nahlásit
madarekJeště máme jeden problém, a to je, že jí ve velké míře vypadávají chlupy a na srsti má kousky něčeho bílého.Hele ted začínají línat psy ze zimní srsti na letní i když je krátkosrsták tak prostě mění kabátek a možná dík těm granclím,který jsou fakt 80% obilí kukuřice a ten zbytek je moučka což je vlastně peří pařáty hlavy kosti zobáčky,tak už nějak nemá z čeho nahodil letní kabátek,madarka k nám přišla na cvičák a voni jsou od podstaty dost chrtoidní(možná bych pohledala fotky jinejch holek a srovnala z fotkou tý vaší čistě z vizuálního hlediska) a ty grancle bych fakt vyměnila za nějaký malinko lepší(a vony sou i někerý levnější něž ty co musej zaplatit drahou reklamu)
|
madarek
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2013 23:21
- Nahlásit
Děkuji, určitě vyzkoušíme jiné granule, ale toho veterináře pro jistotu taky vyhledáme.
Jinak nám ještě nehárala a určitě nemrzne celou zimu spí ve sklepě, vlastně tam byla celou zimu i přes den, jenom jsme ji několikrát za den vyvenčili a šla hned zpátky do tepla, až tento týden jsme ji museli dávat už 5:30 ven, jelikož už nikdo z rodiny nebyl přes den doma, ale boudu má zateplenou, má tam deku a spacák, tak snad nám moc nemrzla.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2013 08:24
- Nahlásit
madarek
celou zimu spí ve sklepě, vlastně tam byla celou zimu i přes den, jenom jsme ji několikrát za den vyvenčili a šla hned zpátky do tepla
Takže fenka je celé dny zavřená sama ve sklepě, až na několik krátkých venčení? Chudák, čím si tohle zasloužila? To bych se moc nedivila, kdyby ta špatná kondice byla způsobená i stresem...
|
madarek
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2013 15:31
- Nahlásit
Krátkých vycházek- chodíme 2x denně ven na dvě hodiny a volně sama běhá, myslím že to vyjde úplně na stejno pokud leží celé dny v boudě, nebo je zavřená v místnosti, co mají říkat ti psy co jsou celé dny zavření v kotci, nebo ti co jsou sice puštění na dvoře, ale okolní svět ještě neviděli.
Vy snad s tím psem trávíte každou minutu u boudy, pochybuji. Mimoto je ve velmi dobré kondici
|
madarek
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2013 15:34
- Nahlásit
plus samozřejmě vycházky aby se pouze vyčurala
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2013 15:54
- Nahlásit
madarek
Tak to pardon - jak jsem měla z věty "jenom jsme ji několikrát denně vyvenčili a šla HNED zase zpátky do tepla" pochopit, že jde o několikahodinové procházky? Slovo "vyvenčit" podle mého názoru označuje pětiminutovku, aby se pes vyčůral a vykadil.
|
madarek
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2013 22:32
- Nahlásit
Jo dobrý s tím venčením jsme si nerozuměli :-D
|
madarek
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2013 22:42
- Nahlásit
A můžete doporučit nějaké dobré granule
Co tak Brit Care- český průměrný výrobek, dočetla jsem se že složení vcelku ujde a docela lidem i pejskům vyhovovala.
Tady byly spory ohledně % masa v granulích, tak jsem si říkala že bych ke granulkám dávala syrové maso.
Maso dostávala běžně, ale vařené toho syrového jsem se bála, že by mohla chytnou nějakého parazita.
Nebo jiné granule:
Acana a eukanuba- tak tady je to tak půl na půl, někdo chválí, někdo ne,
arden grange- tyto by taky měli být ve složení dobré
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2013 07:29 - Změnil/a: danajasa
- Nahlásit
madarek tak přeju dobrý hledání budeš trošku za Šerloka,ale de to http://www.cz-pes.cz/diskuse/4_10213_5.html
|
impact
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2013 08:32
- Nahlásit
madarek
Myslím si, že Arden Grange a Acana jsou dobrá volba.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2013 09:07
- Nahlásit
madarek
Z uvedeného výběru Arden Grange. Ale cena bude poněkud odlišná
spory ohledně % masa v granulích, tak jsem si říkala že bych ke granulkám dávala syrové maso.
Ani tak nejde o procenta masa, jako spíš o to, že ve většině granulí chybí to maso úplně a ze psů dělají slepice (obsah kukuřice, pšenice...). Pokud jsou granule kvalitní, není důvod k nim přidávat maso. Ostatně přidáním masa, tedy čisté svaloviny, ničemu nepomůžete, v podstatě narušíte onen posvátný poměr vápníku a fosforu (na který já osobně moc nehraju, ale pro někoho je to smysl života).
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2013 09:08
- Nahlásit
madarek
Na téhle stránce je nad seznamem značek granulí poměrně dobře pochopitelný návod, jak číst obaly.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2013 09:13
- Nahlásit
corgi
Pokud jsou granule kvalitní, není důvod k nim přidávat maso.
dovolila bych si nesouhlasit - i při krmení kvalitními granulemi podle mě jen prospěje prostřídat je občas s masem (svalovinou, masitými kostmi, vnitřnostmi) v zájmu pestrosti. Sebekvalitnější granule jsou pořád strašně jednotvárná strava.
posvátný poměr vápníku a fosforu
Tak ten jsem neřešila nikdy... zajímavý, že mi psiska i bez něj vyrostla na mase úplně v pohodě
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2013 09:52
- Nahlásit
madarek
pokud má pes problémy s kůží, vyhýbala bych se lepku (pšenice, oves) a možná, aspoň dočasně kuřeti.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2013 11:29
- Nahlásit
madarek
nedočítám to, ale určitě bych zašla za vetem - ohledně té srstí- pokud opravdu vypadává moc a nevypadá dobře. Určitě bych vyměnila krmení, pokud se vám zdá hubená- zase záleží na tom, jak pes vypadá, oni vižlíci jsou takový rachitici. POkud by se vám chtělo- psu by to určitě prospělo - zkusila bych krmit normální stravou , masem, zeleninou a zpočátku klidně, pokud je fakt hubeňour i přílohou - vločky, rýže, tmavé pečivo (pokud by se pochopitelně neprokázala alergie třeba na lepek, pak ty vločky a pečivo ne).
|
madarek
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2013 14:36
- Nahlásit
A nepočítal někdo na kolik krmení syrovým masem a zeleninou měsíčně příjde, tak pro představu
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2013 14:53
- Nahlásit
madarek
Já jsem si to orientačně spočítala, když jsem před nějakými 4 roky přešla z ProPlanky na syrové. Vyšlo mi tenkrát, že syrové je asi 3x levnější (a to ProPlanka rozhodně není nejdražší...), ale záleží samozřejmě na tom, jak moc to člověk sám "prodraží". Někdo musí nutně dávat všelijaké "bio nebio" přípravky od firem enyky benyky, jinému stačí maso z Vetamixu a zelenina koupená ve večerce u žlutejch...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2013 14:58
- Nahlásit
Teď mě napadlo juknout do mého "účetnictví" - vedu si poměrně poctivě záznamy o útratách za psy. Mám dva cca 13kg psy, dvě kočky. Za krmivo v r.2012 cca 4500Kč (a je v tom i předražená veterinární dieta, na které musel pes asi 2 měsíce být). Není v tom zelenina a ovoce - co nemám z farmy zadarmo, je od žlutejch ze slev
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2013 18:13
- Nahlásit
dost zalezi, co kupujes. Ja treba kupuju vse, nemam nic ze zahradky, a to tudle koupim chlazeny zaludky v tescu, kde je ta cena hodne jinde nez kdyz nakoupis rovnou nejaky psi maso, a zeleninu treba davam normalne, co si koupim i pro nas, takze si myslim,ze s dostupnyma vhodnyma zdrojema muzes usetrit i vic, ale myslim, ze pokud nebudes fakt kupovat nejaky bio maso atd, tak urcite cenu prumernych granuli nepresahnes a oproti cene tech opravdu kvalitnich grancli usetris dost.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2013 09:13
- Nahlásit
madarek
A nepočítal někdo na kolik krmení syrovým masem a zeleninou měsíčně příjde, tak pro představu
já jsem si to jen tak nahrubo spočetla kdysi dávno abych věděla, jestli to bude dražší, nebo stejný, či levnější. Vyšlo mi levnější, o kolik to nevím. Kupuju normální obyč maso pro psy, Falco, Vetamix - ten už teď teda ne- Pošváře. Zeleninu buď mraženou, obyč. nebo sezónní čerstvou - prostě toho koupím víc než pro nás. Základ tvoří obyč zelenina-mrkev, červená řepa, zelí, pek. zelí, petržel, plus co je zrovna v akci+bylinky+ovoce ze zahrady. není to fakt žádná děsná paleta, je to levnější.
|