Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Chronický zánět střev - krmení
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 12:46
- Nahlásit

pesalik

Například organizmus zvyklý dlouhodobě na granule bude nejspíše "považovat" za "věc jemu bližší" ty granule

pak proč by tedy povětšinou veterináři doporučovali tu normální dietu? a povětšinou to zabralo?
I když - je pravda, že asi budou jedinci, kterým díky granulové stravě, pak bohužel normální jídlo způsobí zažívací potíže. To je vlastně smutnej fakt.

I toto se v mnohých případech doporučovalo

tři dny?
určitě jsou situace, kdy to pomoci může.
máte pane tucha v jakých případech - zajímá mě to.

Může například nastat situace, kdy volné trávicí enzymy při hladovce poškodí trávicí trakt více než kdybychom podávali dobře naspecifikovanou dietu.

zase se, pro svoji informovanost, zeptám jesti víte v jakých situacích.

Zvíře opravdu neví, že je nemocné, neví, co to znamená být nemocné.

a to si zase nemyslím já. zvíře povětšinou velmi dobře vnímá , že mu není dobře /neberu případy, kdy má zvíře bolest tlumenou analgetiky/, začasto i intuitivně/instinktivně ví, co v přírodě mu pomůže, uleví. Takže není -li mu dobře, instinkt velí - nežer, bude ti zas blbě.

Mnohdy zvíře naopak může mít tendenci se doslova přežírat i
nevím, pokud zvířeti není dobře - nejen co se trávení týká - má tendenci spíše nežrat, je to jeden z první ukazatelů, že něco není v ólrájtu. A to i takový pažravci jako byl můj první pes a jako je i můj druhý pes. . A stejný zkušenosti mají i lidé kolem mne.

a nedá mi to nevznést tichou otázečku Psíííčkuuu? , pokud ano, tak zdravím.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 13:29
- Nahlásit

pesalik

To bude nejlepší se optat jich.

tu tetkon žádnýho při ruce nemám, leda že by nějakej zabrousil sem na debatu?

Těch jedinců je rozhodně hodně.

ano, to máte bohužel, pane, velmi smutnou pravdu. A bohužel je to-řekla bych- způsobeno právě tím zkrmováním umělohmotnejch bobků ,kdy při neustále stejné stravě není trávicí systém schopen zpracovat cokoliv jiného což je hodně smutný teda.

akutní pankreatitidu.
aha, jdu si zjistit wo co přesně go, je to něco se slinivkou, že?

To si opravdu myslíte?
myslím. Páč kdyby takhle zvířata nefungovala, vyscípala by dávno všechna. Příroda umí velet, víte pane?

Chudák
ale jooo, chudák von je největčí, aspoň se podle toho začasto tak tváří a i to dokonce i tvrdí. Páč když se ho voptáte, kdo je tady největčí chudáky, začne kvílet

tak to bývá velmi často, ale vůbec to není pravidlo

ale tak fšecko má přece své výjimky, to víme.

změnu třeba zase u nedostatečnosti slinivky(vnější vylučování) se pes má často tendenci přežírat, protože má stále hlad. Pokud mu to umožníš, můžeš mu ublížit, protože to nestráví a zatížíš mu zažívání takto o to víc má paní. Sekundárně mu pak můžeš i překyselit žaludek a nejspíš mnoho dalšího.

áááááááha. díky za podnětné info.díky.

a většinu to opravdu nelze paušalizovat, chapačka paní?
to máte pravdu pane, ale tak tady se jel zánět střev, kdy si myslím - a i to tu potvrdili ti, kteří to doma měli, že ta dieta z normálního jídla pomáhá víc.

zase kdosii napsal, že prej tu zase řádím,
Jo???? a kde? vidím vás tu prvně po dlouhý době.

tak ji prosím upozorni právě na možnost problémů se slinivkou, u NO jsou některé tyto problémy (vrozená EPI např.) poměrně časté.

slibuju na holej pupek, že tak učiním.

Takže pokud tu už

to zní jako dost hrozně, víte to ?
nicméně teda já doufám, že se tu pak zase časem zjevíte, jinak by vás duch čézeta honil v noci po parku

Vero
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 13:57
- Nahlásit

pesalik
jéje. Zdar

kdosii napsal, že prej tu zase řádím,
tady někdo řádí, jo? musím se rozhlídnout

lamalucni
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 14:25 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

pesalik
jel se tu zánět střev bez jakékoliv diagnozy, padaly tu otázky jako jestli se to léčí kortikoidy nebo atb atd atd atd..

Ta otázka na léčbu padla pouze a jen proto, že jsem se snažila dopídit právě toho, co stanovil vet za diagnózu. Majitelé si spíš zapamatují, co dávají za prášky (případně se podívají na krabičku), než nějaká latinská slova, kterými po nich házel vet v ordinaci. Zadavatelka odpověděla, že dává Entizol, protože jde zřejmě o giardie, které byly diagnostikované dříve při předchozím výskytu stejných příznaků. A i ve své následující odpovědi jsem zdůraznila, že platí pouze pokud jde skutečně o giardie. Nicméně příznaky (střídání průjmu a normální stolice) podle mě nasvědčují daleko spíš té giardióze než například exokrinní insuficienci pankreatu, protože při ní by byly průjmy trvalejšího charakteru - ale samozřejmě souhlasím, že především to chce skutečně stanovit diagnózu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 14:54
- Nahlásit

pesalik

V prirode by pes zral taky porad skoro to samy.

to si nemyslim. když vezmu tedy vlka, co tak má na jídelníčku - malá kořist, tedy zajíc, králík, hlodavci, nějaká ta náhodně ulovená pernatá zvěř, jeji vejce, kořínky, různý bejlí, v zimě když se zvětší smečka i větší zvěř. To přeci není to stejný pořád. navíc, když se dělí o kořist, jednou na něj vyjde tohle, jindy onodle. Podobně fungují jiný divoký formy psovitých šelem. Pokud by žil pes ve smečce dnes, ten systém lovu by byl myslím stejný. Není to furt stejná strava.Liší se i podle dostuponosti v sezóně, od spadanýho ovoce, přes různost masa atd.

bych u grancli viděl hlavne problémy: nekvalitní suroviny a odlisny zpusob traveni granuli.

tak to bezpochyby,

Myslíte tedy v tomto špatně. Pokud byste měla praudu, ajk by bylo možný, že pes tedy jindy bude se cpáti, i když si tím ublíží, že si je schopen třeba prolízat kužicha až do živého atd atd atd?

no co, se toho cpaní se týče - s tou slinivkou - to je myslím extrém ale trochu, navíc v přírodě by neměl právě tu šanci se takhle nacpávat,zvlášť nemocný zvíře by nemělo šanci mít nadměrný přísun potravy. Rozlízávání rány - to přeciž ale moc nesouvisí s tím, že tělo dá psovi "povel" k hladofce.

..Lamko nic proti tobě,

já nejsem Lamka. Lamka je luční. Já sem lajka

tentokrát jsem měl bejt Balantinka či tak nějak..teda samo, že jsem, ale snažím se to maskovat, ofc píši z jiný adresy na každým tom nicku abych byl nenápadnej a místním i Vyškovským ajnštajnům nasadil brouky do hlavy.

hele počkej, chceš říct, že se tě nejdřív někdo zeptát, jestli jsi to ty a pak to nahlásí? Nebo jako myslíš, že se Tě zeptají přímo majitelé stránek?

í čokolád, tak moc mi to tam evokuje czpsa, že si to neumíte ni představit, oupa, jak by ty kynoložky, chovatelky, výcvikářky a jiný princeznohvězdy tam byly živý a koukaly na mě.

moment - vona už je velikonoční výzdoba?

a máte to strašně zjednodušený, je to hrůza co píšete, nic ve zlým.

to je i možný, nehádám se, ale proč myslíte, že to jest hrůza?
já chápu co píšete - milijoun možností,diagnostika, milioun možností i té stravy.ale tak tuto je obecná reakce na obecný dotaz. si tak nějak myslím. A prostě řídím-li se selským rozumem, opravdu mi vychází, že lepší bude pro tělo většinou spíš přirozená věc, než uměle - záměrně nepíšu chemicky - sestavená věc. S tím, že ano, vždy jsou výjimky.Nicméně, než byly umělohmnotný bobky - nebo kdyby nebyly - muselo se to taky nějak řešit.
Pochopitelně nezavrhuju bobky šmahem, určitě jsou věci, kdy jsou bobky nápomocné - takový ty speciality jaterních, ledvinových diet. Ale třeba i to se dá nějak vybádat, jak jít přirozenou cestou.

vetsina vetu je totalne na drakáá...
zde se smutkem v duši velmi souhlasím . Se smutkem v duši ne proto, že musím s vámi souhlasit, ale proto, že je smutný, že veterináři jsou na prt.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 15:16
- Nahlásit

pesalik
mě překvapily hlavně ty kortikoidy..

potravní alergie, autoimunitní zánět střev... případně spousta vetů (a často i lidských doktorů) nasazuje kortikoidy i "jen tak", když neví - ony totiž dost často zdánlivě zaberou a velice rychle uleví, takže majitel má pocit, že veterinář je bůch... co na tom, že zaberou jen na krátkou dobu a v dlouhodobém horizontu daleko víc uškodí (pokud nejsou nasazené opravdu cíleně)

sam nikdy nesdelil zadne vysledky, musela si je z nej pacit az dosla trpelivost ...
no a právě proto jsem se ptala na ty prášky

lamalucni
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 15:38
- Nahlásit

pesalik
a navíc opravdu někdy třeba dieta z granulí, která pro danej případ je namíchaná třeba co se objemu vlákniny, tuku, bílkovin, vitamínu rozpustných v tom či onom atd atd týče, bude fakt lepší
no ale úplně to samé se přece dá namíchat z čerstvých surovin, jen v tom nebudou cizorodé látky vzniklé při vysokoteplotní extrudaci ani chemické konzervanty... průšvih je, že veterinářů, kteří by rozuměli krmení, je děsně málo a předepsat barevnej pytel je děsně jednoduchý...

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 15:59 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

pesalik
v granclích je taky pokaždý něco jinýho, považ sama:

když to ovšem projede celým bobkovacím procesem, vyjde z toho vždy jen to stejný patláma patláma paprťála paprťála. Šak to i prokladmujou - vyvážené stále stejné.... ne?

chceš mi tvrdit, že v každý moderní smečce je dnes dietolog? voni si už nedělej kořist podle hierarchie?

ešivá dietolog má bejt urvi co můžeš, než tě zbančí vejš postavenej, tak jo . Víš a ono to s tím dělením dle hierarchie není tak jako úplně striktní taky. Jínak se žere, když jsou mladý, jinak to vyjde, když je základ smečky, jinak to vyjde, když se v zimních měsících smečka scukne........ pokaždý je to jiný, navíc pokaždý se jedinec dostane k něčemu jinému, někdy na něj vyjde flákota, někdy si ohlodá kost se šlachama....... ne?

co je například v tom pytli superpremiovych ABC zrovna naplněno ... a to beze srandy

to jo, ale jak to projde tím bobkovacím výrobním systémem, vyleze z toho de facto vždy to stejný, bez ohledu na vstupní suroviny.

, že ho k tomu někdo popichne no ..

a tak, hmmm, tomu řikám karakter. A proč jim teda vůbec odpovídáš?

to netuším, já tam jsem spokojenej celej rok .

voni maj slepice z čekulády celoročně? aaahááá já vim, MILKA, že jo? .

paní Píp pamatuji oupa jinak, takofou do hloubi pudla přemýšlející
hm, no já si přijdu stejný furt. Jen možná na věci reaguju moc rychle? ale s tím co píšu tu si fakt myslím, že to tak je- tělo vezme lípějc - dobře řekněme z 99% - to co je mu přirozený. Což bobek prostě nejni ale.

a když jim dáte na nespecifikované zažívací problémy něco nového, vůbec není jasné, že to pomůže. Je to podobný jako s tou hladovkou..může a nemusí.
Já prostě tvrdím, vše to závisí na situaci.

jo souhlasím, s tím, že to závisí na situaci, ale vymiňuju si, že ve většině případů to prostě tomu psoj pomůže spíš, krzevá to se klidně poperu. .

[/i ] Dá, ale asi málokdo má podmínky to připravit a hlavně vůůůůli!
proč podmínky? Teď neberu člověka, kterej krmí bobkama a při chorobě by přešel na normoš jídlo. To myslím nepřichází v úvahu, ale pokud někdo krmí normoš a nastane problém, povětšinou bude hledat cestu, jak se k bobkům nevracet. A když to jen trochu půjde, půjde touhle cestou.

jak využít jejich světlou stránku a to zadara
jak se dá využit hrabivost?

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 16:02
- Nahlásit

lamalucni

úplně to samé se přece dá namíchat z čerstvých surovin

taky si to myslím. Jen vědět co můžu a co ne.
Paní Černá z kočičího útulku postavila na nohy dva kocoury na odpis. Jeden s jaterní, druhej s ledvinovou dietou. Dokázala to bez bobků.

Chtěla jsem napsat - však dřívějc taky bobky nebyly, ale pak mi došlo, že v tý době se se zvířaty nikdo necrcal. Byls na odpis, odepsali.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 16:08
- Nahlásit

PetraK
Však u lidí se taky nepředepisuje ledvinová nebo jaterní dieta z bobků, ale z normoš potravin. Ony ty bobky přece nejsou nic jinýho, než ty samý potraviny, jen usušený a slisovaný...

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 16:24
- Nahlásit

pesalik

i atd atd je to zas rozhodně mnohem složitější

když to zvládla zcela obyčejná stará paní, která o složitosti krmení nikdá neslyšela, tak si myslím, že podstatnou roli tam hraje pouze ta vůle.

klidně ve větší míře než v těch granclích, nedělejme si iluze

tak to si fakt nemyslím. Umělohmotnej vitamím je cizorodá látka, když já ho dodám do krmení v normoš stavu, v granclích nebude, oni ho tam musí dodat, páč ti pečením zpečou i to dobrý. Takže já tam mám origoš, kdežto voni tam maj nááhrrražku - chemickou, umělohmotnou a už zatěžujeme tělo. tak. a máš to. aliku. a mazej do budky, nebo ti zkrátim řetěz

lamalucni
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 17:25 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

pesalik
Cizorodé látky/sajrajty tam mohou být, klidně ve větší míře než v těch granclích, nedělejme si iluze (ale je pravda, že spíš to bude lepší než horší)
Chemické konzervanty? No...v našem jídle je taky spousta fujblé nejrůznějšího druhu, v tomhle si fakt nedělám iluze, navíc tipuji, že ty veterinární granule mají menší pravděpodobnost výskytu různých jedů či těch sragor, co po nich zustavaji i po tom peceni.

No ale v granulích jsou ty sajrajty z původních surovin PLUS sajrajty vzniklé technologií výroby (vysoká teplota apod.) PLUS sajrajty přidané (konzervanty, antioxidanty, dochucovadla, vitamíny). Nedělejte si iluze, že vstupní suroviny jsou nějak výrazně kvalitnější a sajrajtů prostší než to, co jíme my - spíš naopak.

A ano, namíchat se to dá, ale to chce vůli, znalosti atd atd je to zas rozhodně mnohem složitější .

To ano, složitější než koupit barevnej pytel a odsypat grancle to rozhodně je. A nepopírám, že granule mají mnohdy svoje výhody a opodstatnění...
I když už jsem se taky potkala s tím, že veterinář předepsal drahé dietní grancle (při močových kamenech), které stav pacienta ještě zhoršily. Protože vůbec netušil, že nejsou "urinary" jako "urinary", že je potřeba vzít v úvahu typ kamenů a to, jestli je potřeba moč okyselit, nebo kyselost naopak snížit... Majitelka si nakonec nechala sestavit dietu z přirozené stravy od veta, který tomu skutečně rozumí, a pes je konečně v pohodě.

Tím chci říct, že pokud tomu vet skutečně rozumí, tak dokáže doporučit dietu jak granulovanou, tak přirozenou. A pokud neví, která bije, tak jen prodává barevné pytle a buď se trefí, nebo ne...

Eninka
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 17:50
- Nahlásit

pesalik

jupííííí, ahóóój

doufám, že tu "vydržíš" co nejdýl

Eninka
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 18:14
- Nahlásit

pesalik

jak vedete tu debatu o krmení a tak....já se v tom všem až tak nevyznám, co tady všichni tak odborně vědete (to smekám), ale jen jsem chtěla říct, že já jsem krmila roky vařenou stravou + syrovým masem a Bára (BŠO) mívala dlouhodobé potíže se stolicí - průjmovala a to hodně. Vet vyřetřil totálně vše, včetně slinivky a nic se nenašlo. A jak Eninka dostala tu potravní alergii (lepek) a musela jsem psy převést na Hillś dietu, tak Báře ustaly ty potíže a to úplně. Já bych taky radši krmila přirozenou stravou, ale zrovna v našem případě nám sedí ty granule, takže je to asi i o těch situacích a stavech. Já přidávám jako krmení i maso a zeleninu, ale základ jsou ty grancle teda.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 18:30
- Nahlásit

Eninka
Já přidávám jako krmení i maso a zeleninu, ale základ jsou ty grancle teda.

Pak je otázka, jestli by byly potíže, kdybys krmila toho masa a zeleniny víc... či kdybys krmila jen maso a zeleninu. Páč vím, že jsi tu kdysi psala o těstovinách, a jak je jedna z psic (už nevím, která) vždycky všechny vyžere a maso nechá...

Eninka
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 18:42
- Nahlásit

lamalucni

já tehdy, když ještě nebyla alergie v baráku, tak jsem Báře uvařila např. kuřecí+rýže, bramb. nebo těstoviny a zelenina a měla průjmy stejně, Grinová tu taky kdysi psala o podobné zkušenosti s Grinečkem, taky průjmoval a nevěděla čím a tak.
Bára neměla potíže pouze ze syrovýho masa - hovězího, jinak to bylo naprd.

Eninka
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 18:44
- Nahlásit

lamalucni

a jak je jedna z psic (už nevím, která) vždycky všechny vyžere a maso nechá...

Eninka je takovej vegetariám a Bára zase žrala jenom maso hlavně, takže vyryla maso z misek a Eninka zbytek. Takže by se dalo obecně říct, že Bára to měla z vařenýho masa, bez ohledu na to, jakého. Dokonce vet si i myslel, že je to chlorem z bazénu, tak jsem jej vyměnila za UV lampu, aby nebyla ve vodě chemie a stejně to nepomohlo, dokud nepřešla na ty Hillsky.

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání