Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Chronický zánět střev - krmení
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Teriseck
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 12:31
- Nahlásit

Zdravím, má 15ti měs. fena NO má chronický zánět střev. Jaké krmení doporučujete? Vetka nám doporučila Eukanubu, nebo Royal Canin. Zajímalo by mě, zda existuje nějaká podobná, ale levnější varianta. Krmení Barf nepřichází v úvahu, ať už z pohledu času, tak i místa. Předem díky, za odpověď.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 12:34
- Nahlásit

Teriseck
Čím je ten zánět střev způsobený - jakou má přesně diagnózu?

Teriseck
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 12:37
- Nahlásit

lamalucni To nevím , rozbor se bude dělat za 14 dní po dobrání léků

Teriseck
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 12:40
- Nahlásit

Prý při změně krmení na vet.dietu omezím výskyt průjmů do budoucna.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 12:43
- Nahlásit

Teriseck
Bez diagnózy by to bylo jen hádání z křišťálové koule. A je mi dost divné, že vet nestanovil diagnózu a místo toho rovnou naslepo nasadil léčbu...
Co berete za léky? Antibiotika, kortikoidy nebo něco úplně jiného?

Teriseck
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 12:49
- Nahlásit

Jelikož tato diagnoza byla stanovena již před rokem, ale u jiného veta, byly to giardie, nasadili Entizol, který zabral. V tuto dobu se to vrátilo, takže nejspíše chronické. Chvílema má tuhý, pěkný bobek, ale obalený žlutým hlenem. Za chvíli klidně průjem s tím samým hlenem. Střídá se to. Řekla jsem to nynější vetce, nechala jsem si dát Entizol znova, ale pouze na 6 dní. Po dobrání do 14ti dnů se bude nejspíše dělat rozbor. Podle toho, jak to bude vypadat. Proto je prý dobré do budoucna stejně změnit na toto krmení, kvůli postižení střev.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 12:55 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Teriseck
OK, takže giardie.
U giardií je podle posledních poznatků nejdůležitější úplně vypustit sacharidy. Protože jsou to právě sacharidy, které vytvářejí ve střevech prostředí, ve kterém jsou giardie schopné přežívat a množit se. Jinak řečeno, pes je masožravec a obilí mu nedělá dobře. Takže Eukanuba ani RC nebudou nejvhodnější volba - sice jsou vytvořené tak, aby šetřily střevní sliznici, ale sacharidů je v nich kotel.
I když mě za to tvůj veterinář asi ukamenuje, tak bych doporučila přejít nejlépe na BARF - syrové maso s trochou (ne moc) zeleniny a zcela bez obilných příloh, nebo pokud BARF z nějakého důvodu nechceš, tak nějaké bezobilné granule s vysokým obsahem bílkovin a tuků a co nejnižším obsahem sacharidů (například Orijen). To vše ale platí jen za předpokladu, že jde opravdu o giardie - i když faktem je, že příznaky tomu nasvědčují.

edit: blbě čtu - psala jsi, že BARF ne, tak prosím tu část mého projevu týkající se BARFu ignoruj

Teriseck
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 13:00
- Nahlásit

Nyní právě krmím Nativií (kuře+rýže), také bezobilnou řadou. Není možné, že to také vyvolává ta rýže? Ne, vůbec neukamenuje, co vím, nemá nic proti Barfu, i když sama krmí granulemi. Také jsem přemýšlela, že bych krmila vařenou stravou.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 13:04
- Nahlásit

Teriseck
Rýže je taky obilí. A úplně stejně se chovají třeba i brambory. Prostě vadí jakékoliv škrobovité přílohy.

Vařená strava je taky možnost, samozřejmě bez těstovin a podobných příloh, jen maso a zelenina. Prostorově (mrazák) to ale vyjde úplně nastejno a BARF je daleko jednodušší - příprava nezabere tolik času a hlavně nemusíš počítat, kolik přidat vápníku apod., protože v BARFu dodáváš minerály v podobě kostí, které ve vařené stravě dávat nemůžeš.

Jo a zapomněla jsem - proti giardii pomáhají přípravky z juky (yucca). Dají se dávat i dlouhodobě.

Teriseck
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 13:08 - Změnil/a: Teriseck
- Nahlásit

Tak s tím by problém zas tak nebyl, u nás ve městě paní prodává syrové maso pro psy, takže jedině chodit pravidelně nakupovat. Protože doma nemám místo, kam dát větší množství Na tu juku kouknu. To je ale smůla, že nemůže žádné takové přílohy

Barf také neodsuzuju, ale jestli to má vyjít levněji než ty granule, tak bych volila barf tedy To ještě budu muset vysvětlit doma, protože ti jsou zásadně proti tomu, že pes divočí, červi, atd...Já samozřejmě vím, že to tak není, jen to musí člověk umět vysvětlit :-D

lamalucni
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 13:17
- Nahlásit

Teriseck
To je ale smůla, že nemůže žádné takové přílohy

Holt je to masožravá šelma, no... Většina psů přílohy vcelku bez problémů toleruje, ale i tak je pro ně lepší čistě masitá strava.

V každém případě by teď bylo nejlepší nasadit dietku - vařené kuřecí nebo krůtí maso s vařenou mrkví (obligátní rýži bych v tomhle případě vynechala), dokud se trávení nesrovná. A až pak bych postupně přešla buď na klasický BARF, nebo na granule - čím víc budou mít bílkovin a tuků, tím líp. Případně na kombinaci masa a granulí (např. ráno granule, večer maso). Úplně nejlepší by bylo třeba krmivo K9 Natural (nezaměňovat s klasickými granulemi K9, je to naprosto jiná firma a jiný výrobek), nebo ZiwiPeak, ale obojí je drahé jak sviňa...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 13:18
- Nahlásit

Teriseck
To ještě budu muset vysvětlit doma, protože ti jsou zásadně proti tomu, že pes divočí, červi, atd...

Jo, to bývá největší problém. Hele jestli není vetka proti BARFu, tak by jim to třeba mohla vysvětlit ona - z úst odborníka to vezmou spíš

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2013 13:50
- Nahlásit

Já si taky myslím, že pro střeva (a vlastně pro celého psa) je v tomhle případě stokrát lepší maso, než granule Eukanuba nebo RC. Zkusila bych tu dietku bez rýže, jen libové maso a zelenina nebo banánek, plus třeba nějaký vhodný doplněk. Z hlavy mě napadá Phytovet Digestive, sama psům různé bylinné směsi od Phytovetu podávám a vidím na nich ty výsledky

pawLINka
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 08:27
- Nahlásit

U nás pomohlo přejít z granulí na krmení přirozenou stravou a záněty zcela zmizely... Zpočátku po změně se ještě párkrát opakoval, ale snižovala se frekvence a nyní už je několik let naprosto bez potíží...

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 12:16
- Nahlásit

corgi
Já si taky myslím, že pro střeva (a vlastně pro celého psa) je v tomhle případě stokrát lepší maso

pawLINka
U nás pomohlo přejít z granulí na krmení přirozenou stravou a záněty zcela zmizely.

taky si myslím, že pro střeva, který mají potíže je lépe zpracovatelné to, co je přirozené, tedy maso, zelenina, rýže, než uměle vyrobená potrava,
Ono ostatně- proč teda veterináři vždy , když je nějaká střevní potíž a pes průjmuje či zvrací, proč po hladovce asi tak naordinujou nejdřív dietu z rýže a kuřecího masa??? He? tohle lidem uniká.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 13:05 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

PetraK
Jak jsem psala výš, v tomhle případě bych tu rejži vynechala. Páč jsou to právě sacharidy, které vytvářejí ve střevě prostředí příznivé pro giardie. Takže jen maso a trochu (ne moc) vařené mrkve, červené řepy nebo dýně.

Vero
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 13:37
- Nahlásit

PetraK
proč teda veterináři vždy , když je nějaká střevní potíž a pes průjmuje či zvrací, proč po hladovce asi tak naordinujou nejdřív dietu z rýže a kuřecího masa??? He?

ne tak vždy při srajdě je lepší než dieta z rýže a kuřete spešl veterinární grancle na gastroentero potíže.... aneb pokrok nezastavíš

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 14:59
- Nahlásit

lamalucni

Jak jsem psala výš, v tomhle případě bych tu rejži vynechala.
jo jasně, to byl jen příklad

Veroj

e lepší než dieta z rýže a kuřete spešl veterinární grancle na gastroentero potíže..

to si děláš legraci, žejo? jakože hned když aktuálně pes zvrací, tak poo hladovce grancle? Můj ty tondo kolenatej

Vero
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 15:48
- Nahlásit

PetraK
to si děláš legraci, žejo?

nedělám žel... jo, hned grancle. po hladovce po srajdě.

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 15:48
- Nahlásit

Vero

, hned grancle. po hladovce po srajdě.

a výsledek?

Vero
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 15:52
- Nahlásit

PetraK
a výsledek?
veterinární rada nebyla uposlechnuta

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 16:00
- Nahlásit

Vero

veterinární rada nebyla uposlechnut

aha, klient moudřejší veterináře , áách jo. to je svět postavenej na hlavu, fakt. Lidi i zvířata se jak divý ládujou umělotinou, aby byli "zdraví". A výsledek? Čím dál tím víc nemocnejch pacošů

Vero
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 16:34
- Nahlásit

PetraK
Lidi i zvířata se jak divý ládujou umělotinou, aby byli "zdraví"

ano, což vlastně plní záměr, páč když bysme byli všichni lidi i zvířata zdraví, z čeho by žily farmaceutický firmy (a doktoři)? čímž nehážu všecky (doktory) do jednoho pytle.

pigie
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 17:13
- Nahlásit

My sme uposluchli radu veta a v pripade tazkeho zapalu criev sme naordinovali zmienenu eukanubu. CHYBA!!!! Psa to zlozilo este viac. Nakoniec musel mat trojdnovu uplnu hladovku a potom po lyzickach sa zacalo s ryzou atd... To zabralo, ale pes uz zostal rozhaseny. A vdaka takemu vetovi, co tlacil grancle sa to tahalo viac ako mesiac a pes ako 4 mesacny nepribral ani kilo... Kiez by som vtedy mala ten rozum, co teraz. Potom sme zakopli o dobreho veta, co nas nasmeroval na dobry postup... Ryza a maso... Az ooooovela neskor boli granule. Podla mna najhorsie co moze byt na zapal criev ci zaludka su prave grancle. Teraz barfujeme a pes nema problem uz velmi dlho... Pri granuliach aj neskor, stacilo nieco malicke mu dat mimo a uz mal hnacku. Teraz nehrozi, je to skor vynimka A to mal ten zapal naozaj hodne tazky a on bol naozaj velmi mlady... Mu to poskodilo zdravie natrvalo bohuzial. Takze ja grance a zapal uz NIKDY!

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2013 22:30
- Nahlásit

Vero
ano, což vlastně plní záměr

jo teď čtu ftipnou knížku s názvem Mým marodům aneb, jak vyrobit pacienta. Jest to smutný pohled do zdravotnictví /obecně, ne jen do českýho/, nikdo neléčí příčinu, fšichni léčí důsledky, nikdo nehledá souvislosti, vidí se jen detail. A farmaceutický firmy pěkně prosperujou.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 10:26
- Nahlásit

pesalik

a záleží to na konkrétním případě, "lepší" může být jedna i druhá varianta nebo taky varianta zcela jiná.

já nevím,no. Mně přijde rozumnější normálně krmit přirozenejma věcma, natož v případě, kdy má pes rozjetý nějaký problém se zažíváním, že spíše vezme věci tomu tělu bližší, než umělé. ale tak to je věc názoru. pochopitelně.

I s tou hladovkou a její délkou je to komplikované (ostatně jako všechno) , stanovit správně její délku
tak jasně, pokud psovi hodím třídenní hladovku nebude to dobře. ale půl, či jednodenní hladovka myslím tělu v potížích prospěje, protože nemusí nic řešit , nic trávicí systém nedráždí, odpočine si. A pokud se pak začne po malých dávkách ........ nevím. no. Dělali to tak naši předci, vycházelo jim to, a ostatně i zvíře, pokud mu není dobře má tendenci nežrat - protože zcela instinktivně tuší, že tohle zrovna má udělat, protože to potřebuje.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 12:03
- Nahlásit

pesalik
Například organizmus zvyklý dlouhodobě na granule bude nejspíše "považovat" za "věc jemu bližší" ty granule. A například tu "přirozenou stravu" nemusí být schopen ani pořáně strávit.

Mno... já si myslím, že pořád je pro psa přirozenější a stravitelnější jídlo z pár základních surovin (maso, rýže, zelenina) o měkké konzistenci, než granule složené z moučky, která byla upečená při vysoké teplotě, pak byly granule znovu extrudované při vysoké teplotě, naprané konzervanty a postříkané olejem a syntetickými vitamíny, navíc jsou tvrdé a v žaludku nasákávají tekutinu, čímž dráždí žaludeční sliznici i mechanicky... Pochopitelně se nebavíme o případech, kdy má pes dlouhodobým podáváním čistě granulované stravy zažívání tak roze***ný, že z čehokoliv jiného dostane srajdu - to mu pak ale moc nepomůže podávání nějakých "speciálních dietních" granulí, protože jsou to taky jiné granule, než na které je zvyklý...

Neumi
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 12:23
- Nahlásit

K tématu dva příklady :
Pes - na granulích a vařené stravě - při průjmu mu pomůže jedině "prožrat se průjmem granulemi", při podávání diety rýže + kuře průser.
Kocour trpící opakovaným "nespecifickým zánětem střev" (neboli příčina neznámá) - normálně žere syrové maso, konzervy, granule (seřazeno od nejvíce žraného po nejmíň) - první známka, že se něco děje je, že přestane žrát maso. Pak se odstaví od konzerv a přejde, sám a dobrovolně, pouze na granule. A už dlouhou dobu mu tohle pomůže a dostane se z toho i bez veterináře a léků. Jakmile začne žrát maso, je v pořádku.
Tím chci říct, že teorie je jedna věc, praxe druhá a individualita zvířete třetí.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 12:32
- Nahlásit

pesalik
Já jsem ale nikde nepsala, že každý pes, který je čistě na granulích, bude mít s podáním jakékoliv jiné stravy problém. Nebo ano? Mluvila jsem jen o případech, kdy na dlouhodobé podávání jednotvárné stravy zažívací trakt zvířete zareaguje tak, že přestane snášet cokoliv jiného. Znám takových psů víc, ale rozhodně netvrdím, že je to při krmení granulemi pravidlem.

A jistě, ne všechny granule se extrudují při vysoké teplotě atd. Ale pokud jde o veterinární diety běžně doporučované u nás (Eukanuba, Hills, RC), ty se připravují přesně takhle.

corin
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2013 12:45
- Nahlásit

Ahoj,
máme v rodině psa, který s tímto bojoval minulý rok.
Taky jsem prosadila vaření, nicméně ten efekt byl minimální...Vracelo se to.
Zkusili jsme krmit veterinárním Hillsem a každou krmnou dávku posypali dubovou kůrou, která se prý používá hlavně pro hosp. zvířata. Takhle se stravoval přibližně dva měsíce, ale zlepšení bylo viditelné po cca čtyřech dnech. Po těch dvou měsících přešel pozvolna na svou značku granulí a od té doby se mu to již nevrátilo.
Jsem sice zastáncem vaření, ale samotnou mě přesvědčilo, že ne každému psovi to musí vyhovovat.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání