Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Kašel nebo dávení? Co to je?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Eninka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 18:43
- Nahlásit

Ahoj holky, Bára, BŠO už druhej den má takovéto potíže. Vím, že budu muset zajet za vetem, ale přesto se ptám, jestli vás něco nenapadá. Když leží, je naprosto v klidu, ale v okamžiki, jak stoupne, seskočí ze sedačky, či se rozběhne anebo rozštěká, při všech těchto příležitostech se začně dávit a chrchlat, jakoby kašlat, ale na sucho. Končí to vždycky drobým dávením a vyplivnutím pár slin. Každopádně se to děje jenom při pohybu. Jednou jsem měla podobnej problém s Eninkou, vet nic nenašel ale řekl mi, že se jí lepí na patro takovej ten výběžek co máme všichni v krku a že se pes snaží tím chrchláním to odlepit z toho patra. Akorát mám dojem, že tenkrát to měla kdykoliv, i když jen ležela v klidu no a Bára to má pouze když začně víc dýchat, když dojde k tomu pohybu. Slyšela jsem že poslední dobou se rozmáhá psincovej kašel, nevíte, jak se to projevuje? Jen je mi divný, že když leží je naprosto v klidu, ten kašel, něbo nějakej předmět v trubici by se asi projevoval furt, nebo ne?

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 18:47
- Nahlásit

Eninka
Jo, klidne to muze bejt psincak, vypada to docela klasicky - problemy se srdickem asi nikdy nemela, vid? Jistota bude vet, at ji prohlidne a tak. Ale jestli to ma druhej den, tak bych si vsadila na ten psincak, nekdy postaci jen dotace echinaceovym nebo jitrocelovym sirupem, kdyz se to rozjede osklive, spasi to antb.

Eninka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 18:51
- Nahlásit

Fifi

srdíčko má naprosto vpořádku, to vím určitě...ach jo, hlavně že jsou svátky, vždycky se mi doma něco semele o víkendu či tak podobně. A můžu jí dát i lidskej nějakej sirup proti kašli? A je to nakažlivý na druhýho psa? Akorát je divný, kde k tomu přišla, pokud je to nakažlivý, protože pár dní se nikde, ani venku nepotkala s žádným psem tak blízko. A je to pro psa nějak nebezpečný třebas na životě?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:01
- Nahlásit

Eninka
Zatím bych neplašila, dala bych klidový režim, hodně tekutin (může třeba vodu ochucenou vývarem z masa?) a jitrocelový sirup. Vypadá to jako docela typický psincák. Nebezpečný je to asi jako u lidí normální viróza - v drtivé většině stačí to "vyležet", občas se to rozjede tak, že je potřeba nasadit antibiotika, a jen pokud je člověk (či pes) starý nebo chronicky nemocný, může to někdy být průšvih.
Se psem se nemusela potkat, stačí třeba čichnout k místu, kde se před pár minutama pohyboval. Nebo to můžeš dotáhnout i na botách třeba. Nakažlivý to je hodně, pro jistotu bych dala trochu šetřící režim a jitrocelák (a klidně i tu echinaceu) i druhýmu psovi, ať se to případně podchytí hned v začátku.

Eninka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:04
- Nahlásit

lamalucni
Fifi

děcka díky za radu, já nemám s tímto žádnou zkušenost právě, protože se to ještě nikdy žádnému mému psu nepřihodilo. Zkusím ty sirupy a uvidím. Ona normálně jí, pije, akorát víc polehává v teple u televize, jindy víc lítá po venku. Není ani apatická, nic takovýho, ale spíš unavenější mi připadá.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:07
- Nahlásit

Eninka
Tak ji nech polehávat v teple, ven jenom na vyčůrání, žádné lítání - nejlíp ještě i pár dní potom, co se jí udělá líp. Neboj, bude to dobrý

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:10 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Eninka
Psincak je hodne nakazlivej, muze to klidne chytit i druha, inkubacni dobu to ma zhruba tyden, staci pres plot, ze se scuchla se psem... Nebezpecny na zivote to snad neni, samoze se muzou vyskytnout komplikace, je to jako vse pes od psa. Jitrocelaku je cela rada, jestli pujdes k vetovi, jiste poradi ten nej. Jinak vseobecne davat vyssi davku Cvitaminu, jestli ti sezere treba kysany zeli nevareny, taky ideal.
edit - nez to dopisu, odbihajic k plotne, je tu od lucni lamy fura rad, spravnych.

Eninka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:17
- Nahlásit

udělám to, jak říkáte, je fakt, že vedle soused má briardku a ony se pod plotem furt oňufávají či po sobě cvakaj ze srandy a dneska jsem slyšela celej den briardku štěkat jako by chraptěla, tak divně prostě. Chvílema se taky spíš dávila, asi to bude tím, že to maj od sebe. Volala jsem vetovi a ten mi řekl, že je očkovaná proti psincovýmu kašli, ale že je toho víc druhů, těch virů a že to v tomto období je asi fakt něco takovýho. Vůbec jsem nevěděla, že je to nakažlivý a tak, nikdy jsem se s tím nesetkala. Ještě že jsem doma do ledna, že může bejt v teple a že ji ohlídám, aby tady nelítala po venku vzhůru důlu, prochajdy taky vynechám, to je jasný. Ty sirupy mi též poradil jako vy, tak zítra zajedu do lékárny.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:22
- Nahlásit

Eninka
A záhada objasněná, viry přeskočily přes plot
Jestli máš doma nějaké bylinkové čaje na nachlazení, klidně jí můžeš udělat čaj, dát jí ho mírně teplý a oslazený trochou medu, to taky pomůže, než budeš mít ten sirup.

impact
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:24
- Nahlásit

Eninka
Dávám k jitroceláku přo psincáku ještě i céčko a béčko, dočasně. Není větší legrace jak když ti to skáče po psech. Nakažlivej je hodně teda.. Nám zas dotáhla čuba z útulku nějakou virovou rýmečku či co. No to je teda paráda, jak to chytaj jeden za druhým. Jako psincák, akorát tahaj nosem teda.

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:31 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

lamalucni
Eninka
Jestli máš doma nějaké bylinkové čaje na nachlazení, klidně jí můžeš udělat čaj, dát jí ho mírně teplý a oslazený trochou medu

Na mě i psy funguje při nachlazení čaj od Grešíka Děčínská směs, a navíc je dobrej... . Mívají ho i v lékárnách.

Eninka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:31
- Nahlásit

lamalucni
aha, čaj na nachlazení z lékárny mám, tak ho uvařím a osladím. Mám na sobě vyzkoušenou jednu bezva věc když strašně kašlu a každej, komu jsem to poradila si to moc chválil, ale pochybuju, že by se mi to podařilo aplikovat na ni. Když mám kašel, ohřeju v kastrůlku olej, jakejkoliv tuk prostě a namočím do toho plinku a vřelý to dám na průdušky a na to ještě ručníky, aby teplo zůstalo co nejdéle. To udělám tak dvakrát a ještě druhej den a kašel je pryč. Lékama to trvá týden a tím olejem dva dny.

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:34
- Nahlásit

Eninka
Když mám kašel, ohřeju v kastrůlku olej, jakejkoliv tuk prostě a namočím do toho plinku a vřelý to dám na průdušky a na to ještě ručníky, aby teplo zůstalo co nejdéle.
Tak to nez se srati s olejem mam od babicky recept taky na dlouhotrvajici teplo - a jednodussi, brambory velky ve slupce uvarit a rozmackat v igelitu + hadr pres to. Hrejou az 3-4 hodiny, vytahnou hnusaky z prudusek apod.

Eninka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:35
- Nahlásit

Hipík a Tonička a Rozinka

díky ta tip na ten čaj

impact

ty vitamíny v tabletkách? Anebo rozpustit ve vodě ty rozpustné?

To s tím přenášením a kašlem - já se fakt nikdy s kašlem - virem- u mejch psů nesetkala, to fakt čučím jako vejr, myslela jsem, že to mívají jen lidi, snad se mi nebude nikdo smát.

Eninka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:40
- Nahlásit

Fifi

ty brambory jsou taky zajímavý...mně někdo tenkrát řekl, že ten olej to nějak prostoupí hloubkově přes kůži do těla. Já mám vždycky pak kůži jako spařený prasátko, protože to má být co člověk vydrží tu teplotu, ale vždycky se hrozně uleví a ihned se rozpouští hleny.

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:43
- Nahlásit

Eninka
To u tech brambor taky, jen nejsi umastena, je to proste teplo, prirodni..
Jo a jeste k tomu kasli, esli muzu poradit, davej to samy i druhy fene - posilis imunitu prinejmensim...

Eninka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:46 - Změnil/a: Eninka
- Nahlásit

Fifi

davej to samy i druhy fene - posilis imunitu prinejmensim

to budu, pokud se to takto přenáší, no, mít víc průs, jako impact, to musí být vtipný, kašlat doma toliko psůch

edit: mělo tam být psů

impact
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:50
- Nahlásit

Eninka
Vitamíny v tabletkách, šumivý by to asi nepili.

to musí být vtipný, kašlat doma toliko psůch
Nejvtipnější to je, když přijedu z práce. Celej den ležej, chrápou a jak cvakne klika, začnou se hejbat a to je pak jak na plicním.

Eninka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 19:55
- Nahlásit

impact

začnou se hejbat a to je pak jak na plicním.

tos mi připomněla ten vtip, jak jdou dva astmatici za prostitutkou do osmýho patra a nejede výtah

Já fakt nikdy neslyšela kašlat psa, to musí bejt teda koncert při tolika, jako máš ty

impact
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 20:13
- Nahlásit

Eninka
Kápo Máfo a ředitelka Mamba už to v tomhle kole nechytli. Ti už to měli tolikrát chudáci, že jsou už imunní.

Jen si dávej bacha, aby ti moc neblinkala. Někdy ti psi tak kašlou, že ublinkávají a neudrží v sobě ani vodu. Pak hrozí dehydratace..

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 20:22
- Nahlásit

Jejda, mě popčíkává Dareček. A následně začala Sabinka. Ale nedáví se, jen prostě pčíkají, jakoby je něco lechtalo v nose. Párkrát za sebou a pak třeba 3 hodiny nic. A znovu.

corgi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 20:26
- Nahlásit

Eninka
Já dávala jitrocelový sirup a heřmánkový čaj s medem, obojí pesani neměli problém pít, nemusela jsem to nijak maskovat. A šetřící režim

vždycky se mi doma něco semele o víkendu či tak podobně.
To je mi nějak povědomé! My jsme si dneska přinesli z procházky pravděpodobně pohmožděný ocas

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 20:29
- Nahlásit

corgi
My jsme si dneska přinesli z procházky pravděpodobně pohmožděný ocas
Prasak. Co vyvadel?

Eninka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 20:33 - Změnil/a: Eninka
- Nahlásit

impact

ublinkávají a neudrží v sobě ani vodu. Pak hrozí dehydratace..

dám pozor...Bára zatím ze sebe jenom po tom dávení něco málo vyplivne - nějakou tekutinu a sliny.

Včera jsem si vzpomněla na tvoje fotky, co jsi semka dávala, jak jsi jednou vtipně při návratu z restauračního zařízení dostala vůbornej nápad - vzbudit thajku
Jeden človíček měl podobnej nápad taky a hlavně se těšil, jak svýho psa "vystraší" - no, jedinej, kdo byl nakonec vystrašenej byl von a fotky by měl podobný jako ty, kdyby je sem dal

corgi

To je mi nějak povědomé

mně se snad nikdy nepoštěstilo jet na vet. jinak, než o víkendu, či vet jel ke mně též mimo provozní hodiny - jednou dokonce o půlnoci - Bára si propíchla oko, truhla. A když se holky popraly, taky jsme šili v době pohotovosti

edit: vlastně se to s náma táhne odjakživa - ty problémy o víkendech a svátcích - i když jsem měla fretky, to bylo to samé, vet jel přes půl Brna tramvají, aby v noci dojel do amb.

corgi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 20:40
- Nahlásit

Fifi
Prasak. Co vyvadel?
Myslela jsem ten ocas vzadu, dlouhej a chlupatej!!! Bětka mu na něj skočila....

Fifi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 20:57
- Nahlásit

corgi
No jo, tak sorac, tady uz se radsi clovek pta predem, navic predstava, jak nekde najdes pravdepodobne pohmozdenej ocas a prineses si ho domu, taky nic moc.
Toz at je to jen nejaka blbinka a nic hnutyho fest!

impact
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 20:59
- Nahlásit

Eninka
nějakou tekutinu a sliny
Jj, nachrchlanej humus.

dostala vůbornej nápad - vzbudit thajku

Jinak mě těší, že problémy zásadně pouze o víkendech a svátcích nemáme jen my.

Eninka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 21:06 - Změnil/a: Eninka
- Nahlásit

impact

problémy zásadně pouze o víkendech a svátcích nemáme jen my

jeden známej, myslivec a drsňák docela, ten se s tím nepáral, měl dva psy (nějaký retrívry černý s vlnitou srsrtí, nevím, co to bylo) a ti se mu furt prali a on měl šití stále u sebe, když na sebe skočili a než je odtrhl, něco se na nich vždycky našlo no a on vytáhl šitíčko a zaživa je pozašíval a bylo vystaráno, a rány desinfikoval zásadně pálenkou, brrr, kdybych u toho nebyla, asi bych tomu ani nevěřila

edit: tím jsem chtěla říct, že mu bylo jedno, kdy se mu něco děje, jestli o víkendu, nebo jindy...jo a i jim trhal žuby nahoru žahnutý, když měli problém, normálně vzal kleště, slivovicu a bylo

corgi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 21:16
- Nahlásit

Fifi
predstava, jak nekde najdes pravdepodobne pohmozdenej ocas a prineses si ho domu
Úžasný, teď se mi o tom bude zdát...

at je to jen nejaka blbinka a nic hnutyho fest!
Doufám, věřím, uvidíme

Eninka
myslivec a drsňák docela
Teda, nechtěla bych ho mít za manžela - rozbolel by mě zub a fik! - byl by pryč....

impact
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2012 21:42
- Nahlásit

Eninka
Můj známej myslivec.... To je taky historka. Vzal si do hospody takovýho velkýho plyšovýho psa a jak byl nacemranej, tak s ním všechny otravoval, a že jim pije pivo, tož jak opilej čék. Až se kdosik naštval, po psovi chmatnul a zůstala mu noha v ruce. A milej myslivec nelenil, v neděli asi v půl jedenáctý večer, zvedl telefon a volal naší vetce, že má jeho pes utrženou nohu, že to potřebuje rychle sešít! Vetka chudák z postele rovnou do kalhot, pro brašnu v poklusu volala, že už jede.. Načež to přítelkyni myslivce přestalo bavit, telefon mu vyškubla a řekla vetce, že se jedná o plyšáka.

No dostal ode mě kartáč hroznej. Nadala jsem mu do blbů a asi ještě hůř. Páč z takovejch legrácek může být taky to, že si vetka telefon na víkend či noc vypne a my budeme v zadeli.

Ale mrzí mě, že jsem u toho nebyla.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání