| Autor |
Zpráva |
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:23
- Nahlásit
Chtěla bych se dozvědět co všechno nesmí sníst/jíst pes...vím o čokoládě a nedávno mi někdo povídal příběh o tom jak pes zemřel po tom co snědl hrst hrozinek, tak nevím jestli je to fáma nebo jestli na tom něco může být, nevíte o dalších "normálních potravinách" co by pes nikdy neměl jíst?
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:27
- Nahlásit
vařený kosti třeba
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:32
- Nahlásit
Adiddaska
vařený kosti třeba
jo,jo to vim...právě bych chtěla vědět všechny ty potraviny co jsou nebezpečný
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:37
- Nahlásit
Sízra Milanová
Cibuli. Prý rozkládá krev. Syrové vepřové. Může obsahovat jakýsi, pro psa smrtelný virus. Ale to asi víš.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:37
- Nahlásit
myslim,že Kejtlin řikala, že by se neměly dávat rajčata, ale už nevim proč..
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:39
- Nahlásit
Sízra Milanová
ty hrozinky nejsou fáma, jsou pro psa jedovatý i v normální podobě, t.j utržené hrozny. Jinak znám lidi, co jim pes zemřel po konzumaci kostí (syrových), krmili delší dobu - spíš přilepšovali - svýmu mastifovi, ten zemřel na perforaci střev s tím, že jim na klinice řekli, že díky kostem vzniká ve střevech chronickej zánět střev a ty se ztenčujou a časem se protrhnou.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:40
- Nahlásit
Adiddaska
http://casopis.planetazvirat.cz/110104-potraviny-k tere-zabiji-psy-1.html
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:42
- Nahlásit
jindra 22
Cibuli. Prý rozkládá krev
tak to jsem nevěděla, jestli je to teda pravda,ale nedávala jsem jí,nějak mi nepřipadala vhodná pro psa nějak instinktivně
Syrové vepřové
jo to vím, ale to jsem párkrát dala jak barfuju, bylo tam to namleté i s hovězím...ale nic se naštěstí nestalo,už bych to nedala...
myslim,že Kejtlin řikala, že by se neměly dávat rajčata, ale už nevim proč..
rajčata? Ty občas dávám..ale spíš vyjímečně a málo, ale mužův pes třeba o ně vyloženě žebrá nevíš proč teda se nemají dávat?
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:45 - Změnil/a: Sízra Milanová
- Nahlásit
Adiddaska
už to čtu,ale naštěstí třeba teda s tou čokoládou je to takhle prý teda: Tedy konkrétně například pro jezevčíka o váze osmi kilogramů by bylo nebezpečné, kdyby sežral přibližně dvě kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa...protože třeba o víkendu urodičů muže spadla na zem bomboniera a Ben snědl bombon...tak mě zajímalo jestli už z toho mu může být špatně nebo ne....
takže ty hrozinky fakt nemá jíst....myslela jsem, že je to nějaká kachna...kachna jako novinářská ne tady místní kachna
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:47
- Nahlásit
Sízra Milanová
nevim s těma rajčatama, zeptej se Kejtlin, ta to ví
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:52
- Nahlásit
Já jsem tak rok zpátky četla na tohle téma nějaký článek, zkusím pak doma najít. Byla tam ta čokoláda a hrozny taky, sakra už si ale nemůžu vzpomenout proč. Ale tyhle dvě věci jsou myslím prověřené. O hroznech neví spousta lidí, na nějaké návštěvě mi tím dokonce chtěli psa krmit, ale jsem jim to zatrhla a pak na mě divně koukali, když jsem nevěděla proč vlastně
Jinak ohledně rajčat... Přítelův kokr je miloval, dostával běžně a dožil se 16 let. Naše bordera je taky zbožňuje, dostává a je taky v pohodě. Samozřejmě ne kilo, ale dvě-tři cherry rajčata občas padnou
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:54 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
Šmarjá, a já myslela, že ta cibule a to vepřové už jsou dávno překonané fámy. A ono to koluje pořád, jak vidím. V tématu Krmení klasickou stravou se to probíralo už několikrát a pořád se to vrací. Té cibule by musel sníst naprosto enormní množství! A kdo se bojí vepřového, nesmí do lesa....
Podobně jako s cibulí je to s těmi rajčaty. Z hroznů jsou toxická jadérka. Z ovoce nesmí avokádo (kdo je dáváte, přiznejte se!).
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 13:58
- Nahlásit
Adiddaska
Sízra Milanová
ty rajčata musí být zralý, ne jen napůl, pak obsahují jedovatej solanin.Zralý úplně nevaděj
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 14:01 - Změnil/a: Baico
- Nahlásit
Syrové vepřové se nedoporučovalo kvůli Aujezského chorobě. V dnešní době se tato choroba v chovech prasat nevyskytuje, neb se protí ní očkuje, teda oprava očkovalo se. Česká republika je od roku 2004 uznaná jako prostá výskytu této choroby. Bála bych se jí pouze u syrového masa z divočáků.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 14:03
- Nahlásit
Baico
Bála bych se jí pouze u syrového masa z divočáků
Já bych dokonce vynechala ten podmiňovací způsob, toho masa z divočáků je nutné se bát
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 14:46
- Nahlásit
all
Takže víno a hrozinky jsou pravda..jako přiznám se že jsem psovi určitě kuličku hroznu někdy dala, vůbec jsem to netušila.ale teda fakt kuličku dvě....to vepřové maso to je dobře teda že to je v klidu, to jsem taky občas dala... a divočina teda ne? Nebo ne jen divočák?
|
worick
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 14:46 - Změnil/a: worick
- Nahlásit
Co se týká ,,čokolády" (víme že v běžných zákuskách a cukrovinkách je kakaa opravdu pomálu ) tak to opravdu nebude asi tak tragické, jelikož např. u nás se pečou převážně jen kakaové zákusky a pes běžně po Vánocích dojídal veškeré zbytky, aniž by mu to někdo dávkoval - neotrávil se. A na vařených kostech je taky celý život a dožil se 17let. Takže bych to nijak nedramatizovala. Čokoládou nikdo asi psa neláduje a když mu dáte jeden bombon či kakovou sušenku...rozhodně ho to nezabije (nevím jak psy velikostí mini, ale to je jiná, ty zabije prakticky všechno ) Hrozinky nejspíš fáma budou, jelikož mi sestřenka co se o to zajímala, neboť její feňule vloni očesala hrozny u domu říkala, že se to rozšířilo z USA a tam to teď trochu upravili, že šlo o hrozny něčím postříkané Jestli jde o jadérka, tak ty pes stejně nerozkousne a tím ani nestráví...
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 15:03
- Nahlásit
S těma divočákama je to teda dost v pytli. Na chaloupce jich máme po lesích, jako naseto, budu muset dávat majzla, aby některýho můj BŠO neroztrhal na kusy. A něco neďobnul.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 15:03
- Nahlásit
worick
Hrozinky nejspíš fáma budou, jelikož mi sestřenka co se o to zajímala, neboť její feňule vloni očesala hrozny u domu říkala, že se to rozšířilo z USA a tam to teď trochu upravili, že šlo o hrozny něčím postříkané Jestli jde o jadérka, tak ty pes stejně nerozkousne a tím ani nestráví...
já to slyšela taky od známého z USA že údajně pes snědl koláč s hrozinkami a umřel...a vet měl prý prohlásit,že pro psa jsou hrozinky jako kyanid...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 15:07
- Nahlásit
Co se týče rozinek, tak se mi podařilo dopátrat, že to vzniklo v USA, kde se několik psů otrávilo po požití rozinek v množství dejme tomu půl kila (dostali se do špajzu apod.). Nikdy se nezjistilo, jestli otravu skutečně způsobily samotné rozinky, nebo nějaká chemikálie do nich přidaná, ale přesto prohlásili rozinky za jedovaté. A hrozny pro jistotu taky, přestože žádný případ otravy hrozny se nikdy nevyskytl.
Takže pár kuliček hroznu bych se opravdu nebála, taky je psině občas dám
S tou cibulovitou zeleninou je to pravda, obsahuje látku, která psům rozkládá červené krvinky, škodlivější je česnek než cibule. Ale zase je to otázka množství. Občas jeden stroužek neublíží, ale možná i prospěje (třeba proti parazitům), půl paličky denně by už byl problém, protože účinek se při dlouhodobém podávání kumuluje.
Maso ze zvěřiny: divočáka jen vařeného kvůli Aujeszkého chorobě, ostatní zvěřinu bych určitě přemrazila kvůli parazitům.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 15:16
- Nahlásit
Baico
A co syrový srnčí, dančí a tak? To asi taky ne, co? Tam zas můžou bejt ty motolice a tak ne?
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 15:21
- Nahlásit
lamalucni
Takže pár kuliček hroznu bych se opravdu nebála, taky je psině občas dám
jasný
Co se týče rozinek, tak se mi podařilo dopátrat, že to vzniklo v USA, kde se několik psů otrávilo po požití rozinek v množství dejme tomu půl kila (dostali se do špajzu apod.). Nikdy se nezjistilo, jestli otravu skutečně způsobily samotné rozinky, nebo nějaká chemikálie do nich přidaná, ale přesto prohlásili rozinky za jedovaté. A hrozny pro jistotu taky, přestože žádný případ otravy hrozny se nikdy nevyskytl.
takže to klidně mohla být jedna značka rozinek, nějaká něčim napuštěná i třeba...hm,hm,no stejně bych psovi nedávala nic podobnýho ve velkym samozřejmě....
Maso ze zvěřiny: divočáka jen vařeného kvůli Aujeszkého chorobě, ostatní zvěřinu bych určitě přemrazila kvůli parazitům
aha,aha...dobře...
all
jinak kosti vařený nikdy nedávám, někdo psal, že je pes žere normálně...ono asi taky dost záleží na co je pes zvyklý od mala jíst...a něco člověk může v dobrý víře dávat a dlouhodobě to psovi nemusí prospívat.... a nebo taky ne....
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 15:23
- Nahlásit
Adiddaska
A co syrový srnčí, dančí a tak? To asi taky ne, co? Tam zas můžou bejt ty motolice a tak ne?
Syrový asi jedině z farmových chovů. Ale i tak radši vařený.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 15:38
- Nahlásit
Baico
a zmrazením by se to potenciální nebezpečí nezničilo? Jen varem?
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 15:52
- Nahlásit
Sízra Milanová
zmrazením by se to potenciální nebezpečí nezničilo?
Asi ano, jen nevím, přesně při jaké teplotě. Ten var je jistější. Ale jak říkám, pokud je to z farmového chovu, kde jsou zvířata pod vet. dozorem.
A přiznám se, že mi dančí a podobné maso přijde pro psa dost luxus, pokud není alergik.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 15:58
- Nahlásit
Baico
Asi ano, jen nevím, přesně při jaké teplotě. Ten var je jistější. Ale jak říkám, pokud je to z farmového chovu, kde jsou zvířata pod vet. dozorem
aha,ok dík
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 16:16
- Nahlásit
Sízra Milanová
Myslim, že ta mrazící teplota musí bejt dost nízká, abys sis dala zmrazit čerstvý maso a bylo to bezpečný, musíš mít nějakej 4 hvězdičkovej mrazák nebo co, většina mrazáků je určenejch jen na uchovávání už zmraženýho.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 17:26
- Nahlásit
Sízra Milanová
Nejen velmi nízká teplota zmrazení, ale i dlouhá doba - tuším 21 dní to bylo na zničení parazitů. Aujezskyho to stejně nezničí.
jindra 22
No nevím, jako vtip to bylo poměrně blbý, protože teoreticky se ACH můžou savci nakazit i z moči divočáka. Takže když je někde "zadivočákováno", můžu tam být nakažené i lišky, myši... rozumné je nepanikařit, ale ani to nebrat na lehkou váhu. Psi myslivců jsou samozřejmě ohroženi nejvíc, když se vyvrhuje, měli by být z dosahu.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 17:43
- Nahlásit
corgi
Takže když je někde "zadivočákováno", můžu tam být nakažené i lišky, myši...
Dík za varování.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2012 23:40
- Nahlásit
O rajčatech jsem nikde nic špatného neslyšela, každopádně při přebytku jsem je ve velkém mixovala psům a v pohodě.
|