| Autor |
Zpráva |
agáta12
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2012 17:02
- Nahlásit
Adiddaska
Mojí jedničce něco stříkali nového metodového do kolen.
Bylo to ale z krve , kmenové buňky těžko .
Nevím jak teď moc naříká na bolesti , ale vzhledem k tomu že jsou každý druh víkend v nějakejch velkejch horách na lyžích nebo prknech , tak to asi zabralo . To dřív moc nemohla
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2012 17:12
- Nahlásit
agáta12
jednička je člověk, předpokládám já vim, že u lidí to fungá dobře, taky mám známýho co to má dělaný v koleni.
jinak jsem mluvila s pánem z biotechnologický firmy, co to dělá i pro lidi a doporučil mi Mvdr Stehlíka, tak tam asi pujdu na konzultaci, protože nikde na netu jsem nenašla žádný reference a zkušenosti konkrétních lidí se psem ani s koníkem.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 2 Dub 2012 18:51
- Nahlásit
Adiddaska
ne to se musí aplikovat do toho místa, to ti nikde jinde růst nezačne, to neni rak
aha, já myslela že je to strašně mocný,ale takže to neni cena pro veta,ale pro ty "vývojáře" dá se říct...ajsí
|
Houšková
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2012 22:21
- Nahlásit
Nám na artrózu pomohla akupunktura (pokud se jedná o mladého jedince) a následné užívání čínského biokalcia.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2012 08:03
- Nahlásit
Gerda
Nevím, jeslti jich je víc, ale to bude asi on.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2012 01:24 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Adiddaska
Já jsem před časem nakontaktoval společnost EponaCell na MVDr. Duchka. Problém byl v tom, že oni umí izolovat kmenové buňky, chtějí to komerčně provozovat, ale neměli veterinární pracoviště, kde to dělat.
Když jsem naposledy s Duchkem mluvil, měli odoperované dva psy, NO a RTW, oba v požehnaném věku kolem 12 let. Podle něj už je to pozdě, ale psi jsou OK.
Cena je asi 20tis. za separaci buněk a 10tis. za zákrok na dvou kloubech + dph. Cena separace se neliší podle počtu kloubů, prý je vždycky buněk až dost.
Buněk jsou dva druhy, řekněme dobré a špatné, nebo aktivní a nekativní, nevím jak se správně označují. Separace všech dohromady právě stojí těch 20tis. separace jen těch dobrých, aktivních, by stála asi 50tis. Ale pokud se používají zpětně buňky dárce na jeho léčbu, prý použití těch jednodušeji separovaných nevadí. Nebezpečí imunitní reakce prý není.
Podle Duchka při tomto způsobu léčby prý téměř žádná rekonvalescence není. Účinek by měl být patrný za cca měsíc.
My máme stav artrózy Duchkem diagnostikovaný jako vhodný pro tenhle zákrok, dobu tak mezi 8 - 9 rokem. Uvidíme.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 5 Dub 2012 13:08
- Nahlásit
Walda
Nebezpečí imunitní reakce prý není.
prý použití těch jednodušeji separovaných nevadí.
prý téměř žádná rekonvalescence není
Tohle bych si radši ověřila i někde jinde, pokud jde o nějakou novinku, tak si Duchek podle mého názoru rád zaoperuje a vyzkouší, aniž by seznámil s možnými riziky... Vlastní zkušenost.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Dub 2012 00:40
- Nahlásit
LucieS
Tohle bych si radši ověřila i někde jinde
Já jsem o tom úplně nejdřív dost důkladně mluvil s lidma z Ústavu experimentální medicíny a Mgr. Bezděkem z EponaCelly a ta informace pochází odtamtud. A Duchek jí pak potvrdil.
Ale díky za upozornění.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2012 21:57 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Jen po půl roce doplňuji informaci.
Nakonec jsme se pro kmenové buňky nerozhodli, protože někteří (možná všichni, informace nejsou moc jasné ) odoperovaní psi se nelepší. Možná má EponaCell nějaké problémy se separací, těžko říct, je málo případů na zjištění stavu. A podstoupit v osmi letech dvě narkózy kvůli experimentu, děkuji ne.
Místo toho jsme zkusili růstové faktory z krve do kloubů (agáta12: ...Bylo to ale z krve , kmenové buňky těžko...) + ortézu Doglegs jako doplněk. Odběr krve jako při normálním dárcovském odběru, jen se dělá do speciální sterilní sady a v našem případě ho dělá humánní doktor. Pak se krev odstředí, prožene buněčným filtrem a výsledek vstříkne zpět do kloubů. Odběr i aplikace je normálně při vědomí, jen při aplikaci měl místo aplikace zmrazené sprejem. Indy byl při tom naprosto v klidu, jen při vytahování jehly z horšího kloubu písknul, u druhé nohy byl naprosto v klidu. Kromě nošení ortézy se žádná zvláštní rekonvalescence nekonala.
Subjektivně byl Indy v podzimním chladu a mokru v pohodě, řekl bych, že jindy mi v tomhle období kulhal. A myslím, že i ortéza mu pomáhá v lepším držení těla, chodí v ní tak nějak pružněji. Po čtyřech týdnech jsme udělali kontrolní rentgeny loktů. Proti snímkům z ledna jsou chrupavky jakoby zaostřené, původně byly hrbolaté a působily neostře, i když je jinak snímek v pořádku. Tak se po šesti týdnech po první aplikaci chystáme na druhou.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2012 23:03
- Nahlásit
Walda
taky máme ortézu dogleggs, Rambík jí nosí na dlouhý procházky a taky mám pocit, že mu pomáhá. Dal bys mi tip na toho doktora, co vám to dělal? Já jsem se nakonec pro ty kmenový buňky taky nerozhodla, jednak ty dvě narkozy a dvanak přes léto vůbec nekulhal, hodně jsme chodili a dost se nasvalil, což taky hodně pomáhá, myslim. Ale ty růstový faktory bych zkusila...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2012 23:20
- Nahlásit
Adiddaska
No od začátku jsem to všechno probíral s Lukášem Duchkem, tak jsme u něj zůstali.
...přes léto vůbec nekulhal, hodně jsme chodili a dost se nasvalil, což taky hodně pomáhá, myslim...
Jo, jo, to jsou stejný zkušenosti. Máš výhodu, že Rambo je mnohem mladší než Indy.
Jo a jedna aplikace růstových faktorů přijde asi na 3000,-, pokud se používá normální sterilizované vybavení. Kdyby se použila jednorázová souprava pro humánní medicínu, tak by to bylo asi o 6000,- víc, tak na to pozor, není to potřeba.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2012 00:42
- Nahlásit
Walda
ok, dik za tip
|
Jana Horská
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2012 13:16
- Nahlásit
Ahoj. S mým 6 letým labradorem, kterému diagnostikovali artrózu, jsme byli na zákroku, který tady popisujete. Odebrali mu krev a potom z ní nějak separovali plazmu, kterou mu pak následně píchali do kloubu. Nevím, jak se ten zákrok jmenoval, ale bylo to v nemocnici CB-VET, v Budějovicích. Je to to samé, co píše Gerda, akorát tam to teda dělají na psech.
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2012 13:27
- Nahlásit
Jana Horská
a jakej byl efekt?
|
Jana Horská
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2012 16:31
- Nahlásit
No, dobrej. Pes se normálně hejbe a nemusím do něj cpát nic podpůrného. Prostě je celkově lepší.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2012 16:53 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Jana Horská
Nevím, jak se ten zákrok jmenoval
Jmenuje se to aplikace PRP (Platelet Rich Plasma), česky plasmy bohaté na krevní destičky, trombocyty.
A mám dotaz:
Na kolika aplikacích jste postupně byli a jak je to dlouho?
|
Jana Horská
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2012 10:14
- Nahlásit
Jojo PRP díky. Vlastně něco o tom píšou na jejich stránkách - www.cb-vet.cz . Absolvovali jsme to před zhruba čtvrtrokem. těch injekcí bylo 4 myslím.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2012 12:00
- Nahlásit
Jana Horská
Díky. Takže, jestli to dobře chápu, 4 aplikace po sobě, každá zhruba po měsíci, poslední byla před čtvrt rokem, a teď už spokojenost?
nemusím do něj cpát nic podpůrného
To znamená, že po PRP už nebere chondroprotektiva? Proč? To jsi konzultovala s vetem?
|
Jana Horská
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2012 12:49
- Nahlásit
Nene, ty injekce byly po týdnu. Ale poslední před čtvrtrokem. Myslela jsem tím, že nebereme už Rimadyl a jistě ... chondroprotektiva ano.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2012 17:44
- Nahlásit
Jana Horská
Aha, díky.
|