| Autor |
Zpráva |
corgi
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2013 10:09
- Nahlásit
kachna_
No nevím, ale z laického pohledu, pokud je výron krve někde, kde být nemá, asi bych se trochu bála zanícení. Ale možné je, že se to vstřebá a jen to nebude "hezké", člověk nikdy neví...
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2013 10:21
- Nahlásit
kachna_
Jeden můj pes to párkrát měl a křivé ucho nemá. Nevypouštěli jsme to, nemá to cenu, zase se to naleje. Nikdy se mu to nazanítilo. Dávala jsem mu Aescin a vždycky to splasklo.
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 3 Dub 2013 14:10
- Nahlásit
kachna_
Zrovna teď to jeden z mých psů má.....vypouštím třetí den sama doma inj.jehlou a mažeme Ichtoxylem,postupně se zmenšuje.
|
nefritt
Člen |
# Zasláno: 4 Dub 2013 11:51 - Změnil/a: nefritt
- Nahlásit
Auroriita
Dávala jsem 1 denně a nechala jsem ho využívat celé dvě balení. Hematom se vstřebal. Poradili mi, že cévy zpevní a nebudou tak snadno praskat.
My to řešit museli - byl tam zánět a ucho bylo nalité k prasknutí
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 12:24 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Máte někdo další zkušenosti s úspěšným řešením?
Případně naopak?
Děkuju
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 12:27
- Nahlásit
nefritt
jestli sem ještě chodíš,
píšeš
sháněla jsem co s tím, protože pejskovi je 10 a do další narkozy se mi nechtělo. Začala jsem podávat Ascorutin, vybrali jsme 2 celá balení a hematom se vstřebal
a
ucho bylo nalité k prasknutí
takže ucho nalité, a přesto se vstřebalo? jen s tím Ascorutinem, nebos ještě něco dělala?
a vet souhlasil s postupem? dával tomu nějakou šanci, nebo naopak?
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 13:08
- Nahlásit
Já teda nevím, hematomů jsem měla na sobě za svůj život spoustu - mám zvýšenou fragilitu cév, a vždy se vstřebaly. Vůbec nevím, proč by se do nich mělo řezat. Maximálně mazat Heparoidem.
Když si uvědomím, kolik našich novorozenců se rodí s kefalhematomy na hlavě jako vajíčko a pouze některé, ty největší , se vypouští, protože je nebezpečí, že osifikují a bude po nich šišatá hlava. Ale je to také doktor od doktora, někdo je pro, někdo proti. Je to zákrok, který ohrožuje více, než samotný hematom.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 13:43
- Nahlásit
sicluceatlux
Vůbec nevím, proč by se do nich mělo řezat.
protože othematom není jak jiný hematom, prý se nevstřebá a pak to psa velmi bolí (vedle deformace ucha, což je mi putna.)
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 13:51
- Nahlásit
Vero
Tak tomu stejně nerozumím, proč by se neměl vstřebat, je to prostě krevní výron. Chápu, že ten hematom je na boltci.Snad jedině pro to, že na uchu je málo tkáně ? Ale to na hlavě novoše také. Ale nevím, jen uvažuji a hledám logiku věci. Nemám s tím zkušenost u psa. Pokud by to skutečně bolelo, poznalo by se to přece na chování psa. Ale fakt nevím. No neřezala bych do psa asi, pokud by neměl evidentní problém kromě estetického.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 14:11
- Nahlásit
sicluceatlux
proč by se neměl vstřebat,
málo místa mezi kůží a chrupavkou
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 14:18
- Nahlásit
Vero
No, to jedinné, mě napadlo, ale zase se to může rozlézt do šířky, Heparoidem jemně rozmasírovat- no než hned řezat, stejně bych raději volila konzervativní postup a vypouštění až kdyby to nezabralo. Chápu také ty deformity,že mohou vzniknout, že. Také lihové obklady se na hematomy dávají.
|
Petka86
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2014 15:33
- Nahlásit
Hematom na uchu měl dědův pes. Myslím, že to měl snad dva měsíce a vůbec se to nevstřebalo. Naopak se to zvětšovalo, až ucho vypadlo, že snad praskne. Určitě to psovi příjemné nebylo (třel tím uchem o zem). Musel s tím na operaci, pak v tom měl dreny, ať to pořád odtíká a mazalo se to. Doktorka říkala, že bez operace by to nešlo, ale že i tak to je na dlouho a je velká šance, že se to bude vracet. Ale že se to řešit musí, že by z toho mohl mít i vážné problémy, kdyby se to pořád zvětšovalo. Zatím je fit a naštěstí se mu to nevrací..
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2014 10:09 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Tak kdyby někdo sháněl někdy info o hematomu, připíšu sem, čeho jsem se dobrala já.
Hematomu na uchu, zvláště většímu, se fakt nedávají šance na vstřebání.
Jsou veterináři, kteří považují chirurgické řešení nezbytné s ohledem na psa (nabízí se punkce se vstřikováním atb nebo kortikoidů, drenáž a nebo operace, která jediná spolehlivě zachrání tvar ucha; punkce dost často nejsou úspěšné a ucho se pořád dokola nalívá).
A pak jsou veterináři (žádní "alternativní"), kteří to staví jako kosmetický problém, kdy řešení mají smysl čistě jen, aby se zachránil vzhled boltce, ale samotný othematom že nebolí, nebolí ani následné krabacení boltce, mají víc takových pacientů a v pohodě.
Lidi z okolí, co jsem našla já a mají psa s pokrabaceným uchem po hematomu, protože do operace nešli, jsou názoru, že o tom pes vůbec nijak neví.
Ohledě punkcí ještě jeden zajímavý rozstřel názorů: na jedné straně názor, že je nutné asi 10 dní nechat hematom "dozrát", aby se zatáhla ta prasklá céva, a teprv pak dělat punkci. Oproti tomu názor, že to je absolutně špatně, protože každým dnem náplň hematomu houstne a snižuje se šance na úspěšné vyřešení, v podstatě je pak už skoro pozdě.
Nemáme si prý my laici holt představovat, že různí doktoři budou něco řešit stejně jen proto, že to je stejnej problém.
(Laiku, vyber si to lepší )
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2014 11:29
- Nahlásit
Vero
No, asi to bude případ od případu.Také není od věci zjistit proč hematom vznikl, jestli po traumatu, zánět v uchu nebo je tam nějaká porucha srážlivosti.Proti krvácení se dá podat i vit. K. Já osobně dávám věcem většinou 3 dny , Po takovém nálezu bych chladila, dávala alkoholový obklad a po té potírala heparoidem. Pokud by se i po té hematom po 3 dnech zhoršoval, obrátila bych se na veterináře, ale vstřikování ATB, kortikoidů, nevím, nevím. Maximálně punkce, či naříznutí, evakuace obsahu,mírná komprese (ucho), a chlazení, aby to oplasklo.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2014 12:01 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
sicluceatlux
Také není od věci zjistit proč hematom vznikl, jestli po traumatu, zánět v uchu nebo je tam nějaká porucha srážlivosti
jo, to je podstatný podtrhnout, ano. většinou tam bývá souvislost se zánětem.
no a jak psala Petra86, není normální, aby se nalívalo pořád dál.
ale vstřikování ATB, kortikoidů, nevím, nevím. Maximálně punkce
punkce bez vstříknutí prej mají skoro nulovou úspěšnost, nalívá se to znova (ale i to je jen jedna z informací ale tato zrovna rozporována nebyla).
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2014 14:11
- Nahlásit
Vero
Pokud se to po prosté punkci nalívá znova, chápala bych smysl ve sklerotizaci cévy, preparáty podporující srážlivost.....ATB, kortikoidy, to je hlavně proti zánětu
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2014 14:19 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
sicluceatlux
ATB, kortikoidy, to je hlavně proti zánětu
tak i mě napadlo, že mi není plně jasná souvislost s tou prevencí před opakovaným nalitím. ale nevím, dál jsem to už nezkoumala, páč s tím nebudu dělat nic (s ohledem na jiný okolnosti), jen jsem napsala dosavadní zjištění pro další případný pátrače, kterým by se nabídnuté řešení nelíbilo- rozpor v názorech na tuto věc panuje dost velký.
včetně teda toho, jak rychle udělat punkci.
(osobně si představuju, že to bude hodně případ od případu, popisují se situace, kdy pes chodí s hlavou na stranu a kňučí, tak tam bez diskuse řešení nutný je... například. a že možná můžou být případy komplikací, i nemusí... no a pak teda záleží, zda záleží na vzhledu ušiska... )
|
Barny
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2015 07:32
- Nahlásit
Dobrý den,
máme zlatého retrievra(5let)a už cca měsíc řešíme stejný poblém. Zjistili jsme, že má othematom v levém oušku. Na vetce mu to vysáli a pevně zafixovali smotaným fáčem a páskou. Po cca 4 dnech na kontrole doktor řek, že se to krásně hojí a že to za pár dní sudáme. Nám se to hojení zdálo taky bezvadný,ale den před ukončením léčby bylo ouško zase "nalité" (othematom). Doktor usoudil, že budeme šít. Dal mu tam 4 stehy. Po pár dnech na kontrole vše v pořádku, po 10 dnech jsme jeli na vytáhnutí stehů (Dr. byl znepokojen tím,že ouško vůbec nereagovalo na stehy-neoteklo kolem stehů nezarudlo atd...) Když mu stehy vytáhly, druhý den bylo ouško opět nalité(othematom). Dr. řikal, že jediné řešení je amputace půlky ouška!! Zdá se nám to celkem brutální,nejde oto jak bude vypadat,ale přece jenom je to už velký zásah do těla....
Děkuji za každou radu (zítra jdeme na vetku kde se budem muset rozhodnout,ale jak sem řek, dle Dr. je to jediné východisko
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2015 11:16 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Barny
tak viz výš moje zkušenost, taky se retrívrem, doktoři mě nutili do zákroku, že je to úplně nevyhnutelné, neudělala jsem nic, protože jsem psa odmítla trápit po jiném vážném zákroku - a ušisko je úplně v pořádku (ani není kdovíjak škaredé, přes nějaké tu chlupy ani není nic vidět), trvalo pár měsíců, než se to vstřebalo.
Bolí to toho psa? všímá si toho? je to zanícené nějak? jestli ne, tak osobně bych to asi po své zkušenosti nechala prostě být a určitě teda nedělala takový zásah další, s narkózou...
U nás v domě jsme měli psa, kterému dělali punkci othematomu několikrát, pokaždé se to opakovalo, tak to nakonec nechali být (operovat odmítli) a taky se to samo spravilo, pes v pohodě.
Odkud jste? já jsem u nás našla doktory, kteří mě v nečinnosti podpořili s tím, že othematom je jen estetický problém, ať psa netrápím.
Asi by bylo dobré to ukázat někomu MIMO chirurgii, protože všichni chirurgové mají naučené, že prostě to a to se řeší tak - chirurgicky - a moc nepřipouští jiné cesty (tím nechci všecky shodit do jednoho pytle).
edit- a nalité jsme to měli dost, že na chirurgii opravdu chtěli zasahovat ihned
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2015 11:24
- Nahlásit
Barny
ještě vypíchnu: dle MVDr před přikročením k operaci je lepší zkusit drenáž, pokud se člověk nutně rozhodně řešit chirirgicky - možná se na to ptej, pokud se rozhodnete k fyzickému zásahu
Ale jak nad tím tak přemýšlím - asi se vůbec nic nestane, když to ukrajování boltce minimálně odložíte, abyste viděli, co s uchem bude dál? To přece není nic jako akutní infekce, abyste se museli rozhodnout hned zítra. V klidu bych si to prokonzultovala s více doktory (nechirurgy).
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2015 14:30
- Nahlásit
Barny
Taky se přidám - po operaci se zdálo všechno v pořádku, ale nebyla jsem s to uhlídat ho, aby si to nedrbal nebo neplácnul ušima, takže se mu to i po krásně zoperovaném uchu částečně vrátilo. Odmítla jsem ale podstupovat s ním znovu anestezii v tak krátké době, takže jsme poctivě ledovali (zmražený hrášek v utěrce) a polykal jeden ascorutin za druhým. Do týdne to bylo pryč, splasklo to, je pravda, že v těch místech to má takové tvrdší a ucho už nepostaví, ale od tý doby ťuk ťuk je to ok a i když plácá ušima dál, už se to nevrátilo.
|
JanaKoc
Člen |
# Zasláno: 9 Zář 2015 13:58
- Nahlásit
Ahojky, právě taky s otohematomem válčíme. Dávám Ascorutin a mažu Heparoidem - asi týden ale zatím žádné moc zlepšení nevidím. A do veterinárních zásahů se mi moc nechce . Jak velké byly ty otohematomy, které se vstřebaly u vašich pejsků?Děkuji
|